Huidflapje anus: oorzaken en verwijderen van huidflapjes

Huidflapje anus: oorzaken en verwijderen van huidflapjes Huidflapjes bij de anus zijn plooitjes of huidflapjes rondom de anus. Anale huidflapjes komen vaak voor en alhoewel ze gevoelig kunnen zijn, voor jeuk en ongemak kunnen zorgen, en het schoon houden ervan een uitdaging kan zijn, doen ze meestal geen pijn. Huidflapjes bloeden niet. Het kan verontrustend zijn om een ​​knobbeltje of een bultje in het anale gebied aan te treffen of symptomen te hebben zoals jeuk, maar huidflapjes zijn goedaardig (niet kwaadaardig, geen kanker) en doorgaans klein (soms slechts enkele millimeters). Ze kunnen soms wel als cosmetisch storend worden ervaren.

Synoniemen

Een huidflapje bij de anus staan ook bekend als marisken of skintags.

Huidflapjes rond de anus als gevolg van zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayHuidflapjes rond de anus als gevolg van zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Oorzaken van een huidflapje bij de anus

Huidflapjes bij de anus kunnen worden veroorzaakt door bloedvaten in het anale gebied die onder de huid zwellen en vervolgens weer afnemen. Wanneer de zwelling afneemt, zal de huid mogelijk niet meer teruggaan naar zijn oorspronkelijk vorm. De losse huid die achterblijft, kan een skintag of huidflapje worden. Gezwollen bloedvaten in de anus kunnen worden veroorzaakt door bloedstolsels, diarree, aambeien, het tillen van zware voorwerpen, zwangerschap en hard persen tijdens de bevalling. Andere oorzaken zijn:
 • Obstipatie: dit zorgt ervoor dat je gaat persen tijdens het poepen wat druk uitoefent op bloedvaten in het anale gebied, waardoor ze opzwellen.
 • Diarree: diarree wordt beschouwd als drie of meer dunne of waterige ontlasting per dag. Frequent je billen afvegen, evenals de zuurgraad van dunne ontlasting, kan de huid rondom de anus irriteren.
 • Aambeien: mensen met aambeien lopen mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van skintags. Aambeien komen vrij vaak voor, vooral bij zwangere vrouwen en ouderen.
 • Ziekte van Crohn: mensen met de ziekte van Crohn waarbij ook de anus is aangedaan, zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van anale huidflapjes. Een onderzoek toonde aan dat huidflapjes vaker worden geassocieerd met de ziekte van Crohn dan colitis ulcerosa (een andere vorm van inflammatoire darmaandoening) en dat in sommige gevallen huidflapjes een voorbode kunnen zijn van de diagnose van Crohn.
 • Zwangerschap: zwangere vrouwen zijn meer vatbaar voor huidflapjes vanwege hormonale veranderingen. Bovendien komen aambeien vaak voor tijdens de zwangerschap en deze factoren kunnen leiden tot het ontwikkelen van huidflapjes rond de anus.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Hoewel anale skintags goedaardig zijn, kunnen ze wel een reden van zorg zijn. Daarom is het verstandig om je huisarts te vragen om te bevestigen dat de uitstulping die je voelt het resultaat is van een huidflapje en niet iets anders, zoals een tumor of bloedstolsel. De huisarts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren om de diagnose te kunnen stellen. De arts zal vragen je ondergoed uit te doen en op je zij te liggen. De arts kan een visueel onderzoek uitvoeren en de anus bekijken op tekenen van een huidflapje. De arts kan ook een rectaal onderzoek uitvoeren door een gehandschoende vinger in het rectum steken om te voelen of er afwijkingen zijn.

Aanvullend onderzoek

Als de arts aanvullende informatie nodig heeft om een ​​diagnose te stellen, kan een anoscopie (een inwendig kijkonderzoek van de anus) of een sigmoidoscopie (kijkonderzoek via de anus van het begin van de endeldarm en het laatste deel van de dikke darm) nodig zijn teneinde onderliggende rectale aandoeningen of problemen, zoals kanker, uit te sluiten. De arts kan ook een weefselmonster of biopsie nemen en naar een laboratorium sturen voor microscopisch onderzoek.

Nadat een diagnose is gesteld, kan de arts de behandelopties met je bespreken. Het verwijderen van anale huidflapjes kan soms worden aanbevolen, maar soms kun je ze ook laten zitten als je er verder geen hinder van ondervindt. Dit is afhankelijk van de vorm en de oorzaak van het huidflapje. Huidflapjes verdwijnen niet spontaan.

Huidflapjes verwijderen

Nadat een huidflapje is gediagnosticeerd, moet worden besloten of deze moet worden verwijderd en zo ja, hoe dat het beste kan gebeuren. Voor kleine huidflapjes of huidflapjes die geen symptomen of ongemak veroorzaken, is het misschien niet de moeite waard om ze (meteen) te verwijderen. In sommige gevallen kan de arts aanbevelen dat een huidflap wordt verwijderd. Huidflapjes bevinden zich aan de buitenzijde van het lichaam, zodat verwijderen geen ingrijpende ingreep vereist.

Ontsmettingsmiddelen zullen worden gebruikt voordat chirurgisch een huidflapje wordt verwijderd. Een lokale verdoving wordt toegepast om pijn te voorkomen terwijl het huidflapje wordt verwijderd. Er zijn verschillende manieren waarop een huidflapje kan worden verwijderd.

Excisie (wegsnijden)

Kleinere huidflapjes kunnen vaak verwijderd worden door ze weg te snijden met een chirurgisch instrument. Als het een klein plekje betreft, kan het gebied vanzelf genezen. Grotere skintags die operatief worden verwijderd, kunnen een grotere wonde achterlaten, waardoor deze gehecht wordt met oplosbare hechtingen.

Cryotherapie

Cryotherapie is het proces waarbij vloeibare stikstof wordt gebruikt om het huidflapje te bevriezen. Het gebied wordt verdoofd en er wordt vloeibare stikstof de de skintag aangebracht. Het huidflapje zal de komende dagen er vanzelf afvallen.

Electrodesiccatie

Kleine huidmarkeringen kunnen behandeld worden met elektrische stroom die op de huid wordt toegepast, waarna deze uitdroogt en er vanzelf afvalt.

Laserbehandeling

Soms wordt laserbehandeling toegepast om het huidflapje te verwijderen.

Nazorg

Na een ingreep om een huidflapje te verwijderen, kunnen de meeste mensen direct naar huis gaan en de rest van de dag rusten, en de volgende dag terugkeren naar lichte tot normale activiteiten. Het kan worden aanbevolen om zware activiteiten gedurende een bepaalde periode te vermijden terwijl het gebied geneest, mogelijk meerdere dagen.

De arts kan ook andere instructies meegeven om het gebied schoon te houden na een stoelgang. Het kan nodig zijn om doekjes te gebruiken om bacteriën uit het gebied te verwijderen of om grondig te reinigen met water en desinfecterende zeep.

Ontlastingverzachters kunnen ook worden voorgeschreven na verwijdering van het huidflapje, zodat de stoelgang zacht is en gemakkelijk kan worden gepasseerd zonder te persen. Zitten in een badkuip van enkele centimeters water of in een zitbad kan ook worden aanbevolen om genezing te bevorderen.

Voldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comVoldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Preventie

In veel gevallen is het misschien niet mogelijk om anale huidflapjes te voorkomen. Er zijn enkele maatregelen die kunnen helpen voorkomen dat ze zich in de toekomst vormen:
 • Vermijd strakke kleding die het gebied kan irriteren.
 • Zorg voor een goede stoelgang door voldoende vezels te eten, voldoende (water) te drinken en regelmatige lichaamsbeweging.
 • Behandeling een eventuele onderliggende aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, met zorg.
 • Zorg voor een gezond gewicht en vermijd overgewicht/obesitas.

Prognose

Huidflapjes zijn vervelend en kunnen ongemak veroorzaken, maar ze zijn meestal geen reden tot bezorgdheid en ze zorgen meestal voor weinig ongemak en ze worden niet kwaadaardig. De prognose is goed na verwijdering van de skintag. Ze verdwijnen niet vanzelf.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aambeien en pijn bij de ontlastingAambeien en pijn bij de ontlastingAambeien zijn klachten die veel voorkomen. Ze veroorzaken pijn en hinder bij de ontlasting. Een klacht waarmee je missch…
Knobbeltje bij mijn anus, wat kan het zijn?Knobbeltje bij mijn anus, wat kan het zijn?Het uiteinde van de endeldarm bestaat uit een sluitspier ook wel de anus genoemd. Deze spier zorgt ervoor dat de ontlast…
Anus: functie, anatomie van de aars en anusaandoeningenAnus: functie, anatomie van de aars en anusaandoeningenDe anus en het rectum (of de endeldarm) vormen het laatste stuk van het spijsverteringssysteem. In de endeldarm worden o…
Pijn, jeuk en afscheiding uit de anus: oorzaken en symptomenPijn, jeuk en afscheiding uit de anus: oorzaken en symptomenIn dit artikel wordt onder anale klachten pijn, jeuk, afscheiding en een door een persoon gevoelde afwijking in en rondo…

Gigantomastie: Overmatige groei van borsten bij vrouwGigantomastie: Overmatige groei van borsten bij vrouwGigantomastie (borsthypertrofie, macromastie) is een zeldzame goedaardige aandoening waarbij de borst of borsten van een…
Exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI)Exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI)Exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI) is een spijsverteringsaandoening waarbij problemen ontstaan bij het verteren van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/chingyunsong
 • https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/mariske.htm
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321769.php
 • https://www.verywellhealth.com/anal-skin-tags-diagnosis-and-treatment-4176204
 • https://www.healthline.com/health/skin-disorders/anal-skin-tag
 • Afbeelding bron 1: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Mimagephotography/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 16-05-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.