Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie Lactose-intolerantie is een aandoening die gebaseerd is op het feit dat er een enzym is het lichaam ontbreekt of te weinig aanwezig is: lactase. Dit enzym komt voor bij iedere pasgeborenen, zowel bij de mens als bij ieder zoogdier.

Lactase

Het enzym lactase wordt bij de baby aangemaakt tijdens de zwangerschap en heeft het hoogste niveau rond de geboorte. Lactase zorgt ervoor dat melksuiker wordt afgebroken. Melksuiker komt alleen voor in melk en producten die zijn afgeleid van melk. Omdat een baby alleen maar melk drinkt de eerste tijd, moet het melksuiker worden afgebroken door de darmen. Daartoe is het enzym lactase dus in staat.

Lactase verdwijnt langzaam uit de darmen vanaf de leeftijd van twee jaar. Vooral bij Aziatische rassen verdwijnt dit snel. Bij de blanke rassen blijft lactase vrij lang in de darmen, waarschijnlijk omdat we meer melk na de zoogperiode blijven drinken. Toch zal met het ouder worden evengoed lactase verdwijnen.

Te weinig lactase

Wie te weinig of geen lactase in zijn darmen heeft, kan geen melksuiker afbreken. Dit houdt in dat de melksuiker niet wordt verteerd en problemen veroorzaken, veelal een zuur stinkende diarree. Door de gisting die in de darmen ontstaat, kan men ook aardig wat buikpijn krijgen.

Ruim 70 procent van de bevolking heeft in meer of mindere mate een lactose-intolerantie, maar de meeste mensen merken er niet veel van. Een half glas melk per dag is voor bijna iedereen wel goed te verdragen. Yoghurt kan nog beter worden verdragen. Kenmerkend is dat lactose-intolerantie het meeste voorkomt bij oudere mensen. Dit heeft te maken met het feit dat lactase steeds meer verdwijnt uit het lichaam, met het ouder worden.

Lactosebeperkt dieet

Een speciaal dieet moet ervoor zorgen dat de klachten verminderen. Dit is het weghouden van melkproducten. Vooral melk bevat de meeste lactose, andere producten worden vaak beter verdragen. Er bestaan melkproducten met minder lactose en ook melkproducten waar helemaal geen lactose inzit. In ijs zit vaak lactase toegevoegd vanwege de smaak en het bevat minder lactose, ijs wordt daarom vaak beter verdragen.

Er zijn ook tabletten met lactase erin, deze helpen de darmen om de melksuiker beter te verteren. Bij een lactose-intolerantie moet in ieder geval altijd bekeken worden welk dieet gevolgd moet worden. De diagnose kan gesteld worden door het bloedsuikergehalte na het nuttigen van melkproducten te meten.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Intolerantie en overgevoeligheid voor lactoseIntolerantie en overgevoeligheid voor lactoseBij een allergie is er sprake van een te heftige reactie van het lichaam op een normale stof, ook wel allergeen genoemd,…
Toch melk(producten) kunnen gebruiken ondanks intolerantieToch melk(producten) kunnen gebruiken ondanks intolerantieMelk zit werkelijk in heel veel producten, maar helaas hebben nogal wat mensen last van melk, ook wel melkintolerantie g…
Intolerantie voor lactoseIntolerantie voor lactoseWanneer het lichaam niet in staat is om de melksuiker lactose volledig te verteren, is er sprake van lactose-intoleranti…
Melkallergie: Allergie voor melk en zuivelproductenMelkallergie: Allergie voor melk en zuivelproductenBij een melkallergie (ook gekend als koemelkallergie) ontstaat een abnormale reactie van het immuunsysteem wanneer het l…

Maagbloeding herkennenMaagbloeding herkennenEen maagbloeding kan door verschillende oorzaken ontstaan. Niet altijd wordt een maagbloeding opgemerkt. Hoe weet je of…
Erythema Exsudativum Multiforme minor + major: behandelingErythema Exsudativum Multiforme minor + major: behandelingErythema Exsudativum Multiforme (EEM) is een acute, zelfgenezende, en soms terugkerende huidaandoening, waarbij rode vle…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 12-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.