Seroxat of paroxetine kan goed werken bij een depressie

Seroxat of paroxetine kan goed werken bij een depressie Veel mensen krijgen in hun leven te maken met één of meerdere periodes waarin ze depressieve klachten hebben. Dan worden er medicijnen verstrekt die de klachten moeten verminderen. Seroxat is een geneesmiddel dat door de huisarts kan worden voorgeschreven en wat bij velen goed werkt. Het middel moet gedurende een lange periode worden gebruikt en het afbouwen kan een lastige zaak worden. Afbouwen dient altijd in overleg met een arts te geschieden. Seroxat regelt de hoeveelheid serotonine in de hersenen.

Wat is een depressie

We kunnen een onderscheid maken tussen een depressie die kortdurend is en waarbij er duidelijke oorzaken te vinden zijn en een chronische depressie.

Er kan een kortdurende depressie ontstaan na verlies van een dierbare of het verwerken van een echtscheiding. Maar ook eenvoudiger zaken zoals een verhuizing of verlies van werk kunnen een kortdurende depressie veroorzaken. Depressieve personen voelen zich vaak lusteloos en hebben weinig energie. Ook ontstaan vaak slaapproblemen.

Anders is het bij personen die eigenlijk hun hele leven depressief zijn maar toch wel een aantal jaren kunnen functioneren zonder last te hebben van de depressie. Hierbij gaat het dan om een depressie die a.h.w. van binnen uit ontstaat. Vaak zijn deze depressieve klachten erfelijk. Ook kan er sprake zijn van manische depressiviteit. Hierbij zijn er periodes waarbij we kunnen spreken van grote wisselingen in stemmingen. Men gaat van: himmelhoch jauchzend und zu tode betrübt. Het is lastig om een goede behandeling te krijgen bij depressies juist omdat er zoveel verschillende soorten zijn. Gevolgen van depressie kunnen zijn dat er sprake is van angst- en paniekstoornissen of dwangstoornissen. In het systeem van onze hersenen zijn diverse gebieden die we sub systemen noemen en die het functioneren beïnvloeden van slapen, eten, emoties, seksualiteit.

Antidepressiva

Om de depressie te bestrijden worden er antidepressiva voorgeschreven. Dit zijn geneesmiddelen die langdurig dienen te worden ingenomen om de klachten van een depressie te verminderen. Een voorbeeld van zo'n geneesmiddel is Seroxat. De werkzame stof in dit medicijn is paroxetine. Het behoort tot de categorie SSRI. Paroxetine regelt de serotonine- opname in de hersenen. Ook vermindert het angstgevoelens en het medicijn wordt vaak voorgeschreven bij paniekaanvallen en/of fobieën.

Serotonine

Serotonine is een stof die in onze hersenen voorkomt en die onze emoties en stemmingen regelt. Als we te veel of te weinig serotonine in onze hersenen hebben dan kan dit worden gereguleerd met paroxetine. In Europa wordt dit verstrekt in het middel seroxat. Vaak bestaat de behandeling uit een combinatie van gesprekstherapie en medicijnen.

Seroxat

Seroxat wordt niet alleen gebruikt bij depressies maar ook om opvliegers tijdens de overgang tegen te gaan. Ook ter bestrijding van zenuwpijnen of bij ernstige jeuk. Bij het gebruik van seroxat zal men zich wat beter gestemd gaan voelen en krijgt men over het algemeen ook weer wat meer energie. Wel is het belangrijk om het middel te blijven gebruiken als de klachten al lang verdwenen zijn. Artsen geven aan dat seroxat nog een half jaar na stabilisatie van de klachten gebruikt dient te worden en pas daarna langzaam afgebouwd moet worden. Als men start met het geneesmiddel zal het enige tijd duren voor het effect merkbaar wordt en dit is voor de patiënt dan ook een lastige periode. Soms kunnen de klachten zelfs erger worden in het begin. Dan zal men zelf een beetje moeten doorzetten en dit vraagt veel kracht van iemand die weinig energie heeft. Goede ondersteuning van de omgeving is hierbij erg belangrijk.

Afhankelijkheid en tolerantie

Van het geneesmiddel seroxat zal men niet afhankelijk worden omdat het niet zo is dat men steeds méér van het middel nodig heeft. Op grond hiervan kan men dus zeggen dat seroxat niet verslavend werkt. Toch kost het mensen die langdurig dit geneesmiddel hebben geslikt wel vaak grote moeite om af te bouwen. Er zijn wel degelijk ontwenningsverschijnselen. Daarom moet men bij het afbouwen heel voorzichtig te werk gaan. Een periode van vier weken is gebruikelijk om langzaam af te bouwen en begeleiding van de arts is onontbeerlijk. De kans dat de klachten terugkeren als er te snel wordt afgebouwd is aanwezig. Over het algemeen zal seroxat tenminste gedurende één jaar worden voorgeschreven.

Bijwerkingen van seroxat

Vooral in het begin kunnen er vervelende bijwerkingen optreden. We kunnen hierbij denken aan:
 • Klachten van de maag en darmen
 • Sufheid en slaperigheid
 • Wazig zien
 • Hoofdpijn en/ of een droge mond
 • Toename van gewicht. Veel mensen vinden dit erg vervelend en gaan minder eten. Dit moet je toch proberen te voorkomen om ondervoeding te vermijden.
 • Rusteloosheid en moeilijk kunnen blijven zitten
 • Stemmingsveranderingen waarbij schuldgevoelens op de voorgrond treden
 • Seksuele bijwerkingen kunnen erg vervelend zijn. Verminderde gevoelens of erectiestoornissen kunnen optreden

Tijdstip van inname

Men is vrij het middel in te nemen op ieder tijdstip van de dag. Wel is belangrijk dat er een vast moment wordt uitgekozen om vergeten te voorkomen. Is men toch wat nalatig geweest neem dan géén dubbele dosis maar sla een dagje over. Veel mensen vinden het prettig om het middel in te nemen vlak voor het slapen gaan. Vaak heeft men dan minder last van de bijwerkingen. Ook is het oppassen met autorijden. Als men zich wat suf of slaperig voelt is het verstandig om de auto te laten staan. Het reactievermogen zal verminderd zijn door het gebruik van seroxat en daar dient men rekening mee te houden.

Voeding en seroxat

Bij het gebruik van seroxat kan men alle voedingsmiddelen gebruiken. Wel is het oppassen geblazen bij het gebruik van alcohol omdat dit een extra versuffende werking kan geven. Ook dient men een combinatie met andere geneesmiddelen te vermijden of tenminste te bespreken met de apotheker of arts. Deze weet precies welke middelen elkaar verdragen of juist tegengestelde werking geven.

Seroxat en de opiumwet

Seroxat bevat paroxetine. Dit middel valt onder de opiumwet. Ga je op reis dan dient de arts een verklaring af te geven. Hierbij maakt het verschil of men een Schengenland bezoekt of niet. De behandelend arts is op de hoogte van de bepalingen en je kunt de verklaring zelf downloaden op:Schengenverklaring. Houd wel rekening met de periode van afhandeling.

Stichting SeroxatClaim

Op 30 mei 2018 heeft de rechter geoordeeld dat de geneesmiddelenfabrikant GlaxoSmithKline had moeten waarschuwen tegen de bijwerkingen zoals angst- en paniekaanvallen, agressie en suïcidaliteit bij het gebruik van dit geneesmiddel door jongeren. GSK was namelijk wel op de hoogte van de bijwerkingen die dit geneesmiddel heeft bij het gebruik door jongeren. Stichting SeroxatClaim bundelt de klachten van bij de stichting aangesloten patiënten en is in januari 2019 een procedure gestart tegen de geneesmiddelenfabrikant.
© 2013 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paroxetine (Seroxat): medicijn bij depressieParoxetine (Seroxat): medicijn bij depressieParoxetine (merknaam Seroxat) is een medicijn dat gebruikt wordt bij depressieve klachten. Paroxetine behoort tot de kla…
Antidepressiva soorten: SSRI'sAntidepressiva soorten: SSRI'sEr zijn verschillende soorten antidepressiva, en een SSRI is daar een van. SSRI's zijn antidepressiva die een vrij speci…
Antidepressiva soorten: tricyclische antidepressivaAntidepressiva soorten: tricyclische antidepressivaEr zijn verschillende antidepressiva soorten. Tricyclische antidepressiva zijn een van de eerste medicijnen tegen een de…

Legionella bacterie is gevaarlijk in de warmteLegionella bacterie is gevaarlijk in de warmteIeder jaar worden ook in Nederland mensen besmet met de legionellabacterie en zij worden ernstig ziek. De besmetting wor…
De dodelijke vossenlintwormDe dodelijke vossenlintwormBramen plukken en paddenstoelen zoeken of je hond uitlaten in het bos is dodelijk! In een onderzoek van de Nederlandse V…
Bronnen en referenties
 • www.apotheek.nl
 • Farmatec.nl
 • Ziekenhuis.nl
 • https://www.apotheek.nl/medicijnen/paroxetine?product=paroxetine#belangrijk-om-te-weten-over-paroxetine
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 03-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.