Legionella bacterie is gevaarlijk in de warmte

Legionella bacterie is gevaarlijk in de warmte Ieder jaar worden ook in Nederland mensen besmet met de legionellabacterie en zij worden ernstig ziek. De besmetting wordt niet altijd meteen als zodanig herkend. Men denkt aan een griepje of zelfs longontsteking maar pas bij aanhoudende klachten wordt er getest op legionella. De bacterie kan zich bijzonder snel vermenigvuldigen.Daarom is bij een temperatuur van het water van 25 tot 30 graden voorzichtigheid geboden. Ieder jaar sterven er mensen aan de veteranenziekte zoals de besmetting met legionella ook wordt genoemd.

Wat is de legionella bacterie

Legionella pneumophilla is een bacterie die zich nestelt in de grond, in het grondwater, oppervlaktewater en in de leidingen van het drinkwater. Deze bacterie vermenigvuldigt zich bij een temperatuur van boven de 25 graden en beneden de 55 graden. Door het inhaleren van kleine aerosole waterdeeltjes die de bacterie bevatten raakt men besmet. De druppels verdampen, maar de bacterie blijft in de lucht hangen. Men inhaleert deze bij het ademhalen in de longen. Zij veroorzaken een ziekte die we de legionella- ziekte ofwel de veteranenziekte noemen. Er zijn twee verschillende vormen te weten:
  • De legionairsziekte
  • De Pontiac koorts

De naam van de ziekte is afkomstig van de veteranen uit de oorlog in juli 1976. In die tijd werd een besmetting met legionella vastgesteld bij veteranen van het Amerikaanse legioen te Philadelphia. De ziekte maakte toen 34 dodelijke slachtoffers en 221 personen werden besmet. Omdat het om een onbekende ziekte ging die de veteranen trof werd in de volksmond de naam veteranenziekte algemeen. In 1999 werd in Nederland voor de eerste maal legionella besmetting op grote schaal vastgesteld. Bij de Westfriese flora in Bovenkarspel werd de bacterie verspreid via een bubbelbad in de expositieruimte. Er overleden 32 mensen en 20 anderen werden ernstig ziek.

De legionairsziekte

Hierbij veroorzaakt de legionella bacterie een longontsteking waarbij hoge koorts, koude rillingen en hoesbuien optreden. Ook heeft de patiënt last van hoofdpijn en soms spierpijn. De klachten ontstaan ongeveer 2 tot 18 dagen nadat de besmetting heeft plaats gevonden.

De Pontiac koorts

Deze ziekte wordt door dezelfde bacterie veroorzaakt maar is milder en heeft het karakter van een griep. Er is hier geen sprake van een echte ontsteking. De klachten ontstaan 2 tot 5 dagen na het oplopen van de besmetting.

Ouderen en veteranenziekte

Vooral ouderen en mensen met ademhalingsproblemen zijn extra gevoelig voor de bacterie. Ook mensen die roken zijn extra vatbaar. Maar eigenlijk dient iedereen die met water in aanraking komt wat langere tijd in de leiding heeft stilgestaan alert te zijn.

Hoe weten we of ergens legionella besmetting is geweest

In Nederland is de kans op besmetting niet zo groot omdat er strenge controles worden toegepast. Ziekenhuizen, verpleeghuizen, vakantiecomplexen, sporthallen, hotels vakantiehuizen worden in Nederland gecontroleerd. In Europa zijn er zeker 753 hotels, campings en appartementen waarbij werd vastgesteld dat ze in de afgelopen jaren te kampen hebben gehad met de legionella bacterie. Zo is het gebied rondom Murcia in Spanje bekend geworden van een besmetting waarbij de airco's de boosdoener waren. Maar ook fonteinen in winkelcentra kunnen de bacterie bevatten als de leidingen niet goed gereinigd zijn.

Waar moeten we thuis op letten

Als we langer dan een paar dagen weg geweest zijn is het eigenlijk noodzakelijk om de kranen goed te laten doorlopen. Zorg dat de temperatuur van het water minstens 60 graden Celsius is. De douchekop is een plaats waar de bacterie zich kan nestelen en het is daarom verstandig deze even ofwel te demonteren en schoon te maken ofwel in een emmer schoon water te dompelen. gedurende minstens één minuut. In een periode van warm weer zien we overal kleine zwembaden staan. Lekker de tuinslang erbij en deze wordt dan vaak gebruikt als douche. Echter hier blijft het water in zitten en warmt stevig op. Een ideale plek voor de bacteriën. Daarom is het noodzakelijk de tuinslang eerst goed leeg te laten lopen alvorens deze te gebruiken.

De vakantiewoning in de warmte

Extra voorzichtigheid is geboden als we een vakantiewoning huren en dan vooral in zuidelijke landen. Indien deze steeds bewoond is geweest zal het gevaar niet zo groot zijn maar vaak weten we niet wanneer de laatste bewoners zijn vertrokken. Het is dan mogelijk dat we een woning of appartement betrekken wat geruime tijd niet bewoond was en dan is het opletten. Laat altijd alle leidingen goed doorlopen en zet daarbij de boiler op de hoogste stand. Draai de kranen dicht met een handdoek voor de mond om inademen van kleine deeltjes te voorkomen.

Waterleiding in zuidelijke landen

In zuidelijke landen liggen de buizen van de waterleiding niet zo diep in de grond als in Nederland. Dit betekent dat het water in de warme zomermaanden al lauw uit de kraan komt. Er wordt weliswaar extra chloor aan het water toegevoegd maar toch moeten we hier alert zijn op het voorkomen van de bacterie. Is er bij de vakantiewoning een zwembad met bijbehorende douche dan zal men al snel ontdekken dat het water uit de douche lekker warm is met alle gevaren die erbij horen. Italië en Spanje zijn landen waar regelmatig legionella besmetting wordt geconstateerd.

Vitens water advisor geeft wereldwijde kraanwater informatie en is verkrijgbaar via de App store en Android Market. Voor een paar cent kan men dan inzicht krijgen in de waterkwaliteit van het vakantiegebied waar men verblijft. Dit zegt echter nog niks over de aanwezigheid van legionella maar is wel een aanwijzing voor schoon water. In 2013 zal het RIVM een wijziging voorstellen van een wetsvoorstel zodat mensen beter geïnformeerd kunnen worden over de plaatsen waar eerder legionella is voorgekomen. Gebleken is dat Italië en Spanje voorop lopen in landen waar legionella veelvuldig voorkomt in hotels.

Holland Water Technology

Holland Water Technology is een bedrijf wat werkt met BIFRIPRO. Dit is een nieuwe techniek waarbij koper en zilver ionen worden toegevoegd aan het water. Bij deze techniek wordt de legionella bacterie verwijderd. Wordt veelvuldig toegepast in bedrijven, sauna's en hotels.
© 2013 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Legionella: waterleidingen doorspoelenLegionelle: bij warm weer ontwikkelt de legionella bacterie zich het best. Jaarlijks raken enkele honderden Nederlanders…
Legionella (bacterie), veteranenziekte: symptomen, klachtenLegionella (bacterie), veteranenziekte: symptomen, klachtenDe veteranenziekte wordt veroorzaakt door de legionellabacterie. Veteranenziekte is een bacteriële ziekte waarbij er een…
Veteranenziekte, legionairsziekteVeteranenziekte, legionairsziekteDe veteranenziekte of de legionairsziekte is een ziekte van de longen en de luchtwegen. Ze wordt veroorzaakt door de leg…
Legionella door natte koeltorens: vindplaats en wetgevingLegionella door natte koeltorens: vindplaats en wetgevingDe bacterie Legionella pneumophila kan de legionellagriep of de veteranenziekte veroorzaken. De legionellagriep is relat…

Amoebedysenterie  oorzaken, symptomen, behandelingAmoebedysenterie oorzaken, symptomen, behandelingEr wordt veel gereisd. Ook naar ontwikkelingslanden in Azië en Afrika. In de klinische diagnostiek nemen importziekten,…
Seroxat of paroxetine kan goed werken bij een depressieSeroxat of paroxetine kan goed werken bij een depressieVeel mensen krijgen in hun leven te maken met één of meerdere periodes waarin ze depressieve klachten hebben. Dan worden…
Bronnen en referenties
  • Stichting Veteranenziekte
  • www.t-safe.com
  • Holland watertechnology
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 08-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.