Legionella: waterleidingen doorspoelen

Legionelle: bij warm weer ontwikkelt de legionella bacterie zich het best. Jaarlijks raken enkele honderden Nederlanders besmet met Legionella. Een ziekte, die zelfs dodelijk kan zijn. Voorkomen van Legionella kan in veel gevallen door leidingen die enkele dagen niet zijn gebruikt, goed door te spoelen.

Westfriese Flora 1999: 32 mensen sterven aan Legionella

Legionella kent iedereen bijna wel sinds op de Westfriese Flora in 1999 bijna 200 mensen besmet raakten door het inademen van verneveld water dat te lang had stil gestaan. In totaal 32 van hen overleden uiteindelijk aan de ziekte.

Grootschalige controle

De controle op stilstaand water in fonteinen, zwembaden, sauna’s en douches van sporthallen werd vervolgens groots aangepakt. In de afgelopen 10 jaar is tussen de 8 miljard euro en 10 miljard aan de bestrijding van legionella besteed. Ondanks al die maatregelen worden er jaarlijks toch nog heel veel mensen besmet met de bacterie. Elk jaar sterven enkele tientallen personen aan de ziekte, maar zo’n 500 raken besmet.

Kans op besmetting verkleinen: leidingen doorspoelen met koud of heet water

Om er voor te zorgen dat de kans op besmetting zo klein mogelijk is, wordt aangeraden om waterleidingen die een paar dagen stil hebben gestaan bij warm weer goed door te spoelen. Dit kan met echt koud water of met heel heet water. De bacterie verdraagt beide namelijk niet. Spoel ruime tijd door zodat de bacterie zich niet kan vermenigvuldigen. Helemaal verdwijnen doet hij overigens niet. Legionella bevindt zich nu eenmaal in water namelijk.

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die al duizenden jaren in het oppervlaktewater voorkomt. Overigens zijn er verschillende varianten. De bacterie die de meeste mensen ziek maakt is de legionella pneumophilia. Bij een lage temperatuur gedijt hij niet goed, maar blijft hij wel bestaan, zij het in een soort stille toestand. Bij een temperatuur van tussen de 20 en 55 graden groeit hij als kool en juist dan is hij gevaarlijk voor de mens. Gewoon door te douchen (waterdruppels inademen) kan besmetting plaatsvinden.

Ziekteverschijnselen legionella:

  • Stevige longinfectie soms met diarree
  • Spierpijn
  • Buikpijn
  • Verwardheid

Genezing: er op tijd bij zijn

De ziekte kan genezen als de patiënt er op tijd bij is. Wel kunnen mensen er blijvende gevolgen aan overhouden. Helaas sterven ook veel mensen aan de ziekte als hij niet tijdig wordt onderkend.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Legionella bacterie is gevaarlijk in de warmteLegionella bacterie is gevaarlijk in de warmteIeder jaar worden ook in Nederland mensen besmet met de legionellabacterie en zij worden ernstig ziek. De besmetting wor…
Legionella door natte koeltorens: vindplaats en wetgevingLegionella door natte koeltorens: vindplaats en wetgevingDe bacterie Legionella pneumophila kan de legionellagriep of de veteranenziekte veroorzaken. De legionellagriep is relat…
Veteranenziekte, legionairsziekteVeteranenziekte, legionairsziekteDe veteranenziekte of de legionairsziekte is een ziekte van de longen en de luchtwegen. Ze wordt veroorzaakt door de leg…
Legionella (bacterie), veteranenziekte: symptomen, klachtenLegionella (bacterie), veteranenziekte: symptomen, klachtenDe veteranenziekte wordt veroorzaakt door de legionellabacterie. Veteranenziekte is een bacteriële ziekte waarbij er een…

Antilichaamtherapie tegen borstkankerAntilichaamtherapie tegen borstkankerSteeds meer vrouwen krijgen vroeg of laat met borstkanker te maken. Door de jaren heen zijn er meerdere behandelingen on…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
Reacties

Peter, 12-09-2013
De douche op werk in het laboratorium is geplaatst voor ongevallen. de warmte in de ruimte kan oplopen tot boven de 27/28 graden. in de vakantieperiode wordt de douche zeker 6 weken niet gebruikt. moet de leiding doorgespoeld worden en zo ja hoelang? Reactie infoteur, 30-10-2013
Ja dat zou ik zeker doen. Laat hem een half uur stromen op het heetste niveau. En laat het anders checken want het zou naar zijn als mensen na de vakantie worden getroffen door de legionella bacterie.

Jongejan, 01-02-2013
Wij hebben de sleutel van ons huurhuis gekregen, maar deze heeft twee jaar leeg gestaan, wat moet ik doen om geen legionella besmetting te krijgen uit de leidingen? Waarschijnlijk staat hier ook al twee jaar water in, maar dat weet ik niet helemaal zeker? Reactie infoteur, 07-02-2013
Heel lang doorspoelen met heet water is de enige remedie.

Johan Vingerling, 16-01-2013
Vraag:
Mijn jacuzzi is gedurende 4 maaanden defect geweest en heeft in betreffende periode wel vol met water gestaan. Sinds vandaag is hij weer gemaakt en nu aan het opwarmen tot 40 graden. Loop ik nu verhoogd risico op legionella omdat het weter in de leidingen vier maanden heeft stil gestaan?

Bvd em mvg J. Vingerling Reactie infoteur, 17-01-2013
Ja dit lijkt me geen gezonde situatie. Ik zou alles verwijderen en daarna de leidingen heel goed door laten spoelen met vooral heet water. Heter dan 40 graden in ieder geval.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.