mijn kijk op

Mijn ervaring met Wellbutrin (bupropion)

Mijn ervaring met Wellbutrin (bupropion) Sinds 2007 heb ik de diagnose ADHD, waar ik ook al enkele ADHD medicatie (onder andere Concerta en dexamfetamine) voor geslikt heb, zonder effect. Halverwege dit jaar ben ik gestart met Wellbutrin (bupropion). Helaas heeft ook dit medicijn geen gunstig effect op de ADHD klachten gehad. Ik had veel bijwerkingen en voelde me erg rot. In dit artikel mijn ervaring met Wellbutrin (bupropion).

ADHD behandelen met Wellbutrin (bupropion)

Velen beschouwen medicatie als eerste keuze van behandeling van ADHD. In de meeste gevallen wordt er gestart met methylfenidaat, een medicatieklasse waarin onder meer Ritalin en Concerta opgenomen zijn. Ook een medicijn uit de medicatieklasse amfetaminen wordt regelmatig voorgeschreven. Samen hebben deze twee medicatieklassen bij ongeveer 85% van de gebruikers een gunstig effect. De overige 15% heeft mogelijk meer baat bij een ander soort medicatie. Eén van de alternatieve medicatiesoorten is bupropion, met als merknaam Wellbutrin.

Wanneer Wellbutrin gebruiken?

Wellbutrin is een antidepressivum dat inwerkt op de neurotransmitters dopamine en noradrenaline. Wellbutrin wordt primair voorgeschreven aan mensen met een depressie, maar wordt eveneens ingezet als hulpmiddel bij stoppen met roken onder de merknaam Zyban. Uit onderzoeken is tevens naar voren gekomen dat bupropion een gunstig effect kan hebben op ADHD klachten. Door haar antidepressieve effecten is Wellbutrin een zeer geschikt middel voor mensen met ADHD die een comorbide depressie hebben.

Bijwerkingen Wellbutrin

Wellbutrin heeft net als andere medicijnen bijwerkingen. Niet iedereen krijgt deze bijwerkingen in dezelfde mate. Belangrijk bij Wellbutrin is dat de bloeddruk regelmatig gecontroleerd wordt. Daarnaast wordt Wellbutrin afgeraden aan mensen met epilepsie of mensen die een voorgeschiedenis of familiegeschiedenis met epilepsie hebben. Wellbutrin vergroot de kans op een epileptische aanval namelijk. Daarnaast zijn er nog enkele veelvoorkomende bijwerkingen van Wellbutrin:
  • Geïrriteerdheid
  • Slapeloosheid
  • Hoofdpijn
  • Spanningen
  • Droge mond
  • Misselijkheid/overgeven
  • Verminderde eetlust/gewichtsafname

Mijn ervaring met Wellbutrin (bupropion)

Eind 2007 heb ik de diagnose ADHD gekregen. In 2008 heb ik enkele ADHD medicijnen geprobeerd, waaronder Concerta en dexamfetamine. Beide medicijnen brachten helaas weinig tot geen verlichting van mijn ADHD klachten, maar wel een heleboel bijwerkingen. Daarom ben ik er destijds mee gestopt, en omdat het op zich wel redelijk ging in mijn leven besloot ik de medicijnen even links te laten liggen. Begin 2011 kreeg ik echter steeds meer last van mijn ADHD omdat mijn studie veel van mij vroeg. Daarom besloot ik weer een poging tot medicatie te wagen. Ik had er een hard hoofd in, omdat de eerdere eerste keuze medicijnen niet aangeslagen waren en de kans op het vinden van hét medicijn dat wél werkt met elke medicatiepoging kleiner wordt. Desondanks een afspraak gemaakt met de huisarts, welke mij doorverwees naar een psychiater. Een psychiater die zelf ook met ADHD kampt, wat voor mij erg prettig werkt. Na overleg ben ik in juni begonnen met Wellbutrin.

150 milligram Wellbutrin

Ik ben begonnen met eenmaal 150 milligram in de ochtend, om zo mijn lichaam aan de stof te laten wennen. De eerste dagen ben ik erg vermoeid geweest, hoewel ik 's avonds met veel moeite in slaap viel en dan erg onrustig sliep. Ik werd regelmatig wakker en kon daarna lastig weer in slaap komen. Daarnaast begon ik me wat onrustig te voelen, ik voelde me erg gespannen. Ook kreeg ik een droge mond en bijgevolg een lichte tic met mijn mond.
Er waren enkele positieve effecten. De derde dag kreeg ik namelijk een enorme opruimdrift. Ik heb de gehele woonkamer en keuken volledig opgeruimd, gesopt en gewassen. Dit klinkt misschien niet erg bijzonder, maar aangezien ik een ramp in het huishouden ben was dit voor mij een behoorlijke overwinning. Helaas is dit maar één dag voorgekomen.
Daarnaast merkte ik dat de Wellbutrin een effect had op mijn menstruatie. Ik heb al jaren lang verschrikkelijke menstruatiepijn, in zo'n hevige mate dat ik een dag of twee - ondanks pijnstillers - niet normaal kan functioneren. En nu had ik amper menstruatiepijn en kon ik mijn normale leven relatief goed aanhouden. Wel had ik iets meer bloedverlies dan normaal. Op mijn ADHD klachten had het echter geen effect.

300 milligram Wellbutrin

Twee weken en een telefonisch consult met de psychiater later ben ik overgegaan na twee keer 150 milligram Wellbutrin per dag welke ik in de ochtend slikte. Ik merkte niet echt verandering ten opzichte van mijn ervaringen met de 150 milligram, wel had ik iets vaker een droge mond en minder doorslaapproblemen. Ook merkte ik dat ik gewicht begon te verliezen.

450 milligram Wellbutrin

Weer twee weken later had ik een afspraak met de psychiater. Mijn bloeddruk werd gemeten, welke onveranderd bleek ten opzichte van de eerste meting (125/80). We besloten dat ik over zou gaan naar de 450 milligram Wellbutrin per dag. Zo gezegd zo gedaan. Ik kreeg hevigere bijwerkingen, de doorslaapproblemen kwamen terug en ik voelde me meer gespannen. Bij een bezoek aan de psychiater twee weken later werd mijn bloeddruk gemeten (120/75) en werd voorgesteld 600 milligram Wellbutrin per dag te proberen. Normaliter is de gebruikelijke maximum dosering Wellbutrin 300 milligram per dag voor volwassenen, maar omdat ik wel een reactie liet zien op de Wellbutrin zat de kans er in dat ik op een hogere dosering wél goed zou reageren.

600 milligram Wellbutrin

Dat was helaas geen succes, sterker nog, ik voelde me verschrikkelijk. Het begon relatief onschuldig, ik had wat hoofdpijn, weer doorslaapproblemen en ik voelde me erg nerveus. Die nervositeit werd steeds heviger, als ik me ook maar enigszins druk maakte (voor visite of iets dergelijks) werd dat meteen tienmaal uitvergroot. Waardoor ik me zo'n beetje de gehele dag voelde alsof ik ieder moment de uitslag van mijn middelbare school eindexamen zou krijgen.
Daarnaast bleken mijn hormonen erg in de war te zijn. Op een dag voelde ik mij ineens heel erg zwanger, terwijl ik geen idee heb hoe dat hoort te voelen. Zwangerschapstest gedaan, negatief. De dag erna kreeg ik spontaan last van tussentijds bloedverlies, wat ik nog nooit eerder ervaren had. Ook zweette ik veel meer, at ik producten die ik normaal helemaal niet lekker vind en kreeg ik steken rechts onderin mijn buik. De huisarts kon het niet verklaren, ook een uitstrijkje bracht geen duidelijkheid. Menstruatie kwam, maar wel een stuk later dan normaal.
Los van de hormonale veranderingen merkte ik dat ik nóg chaotischer werd dan ik normaal ben. Zo zette ik de pindakaas gerust in de koelkast terug en legde ik onderzetters in plaats van borden neer om van te eten. Bovendien kreeg ik last van trillende handen, woordvindproblemen (niet goed op een woord kunnen komen terwijl je het wél weet) en ging ik grammaticaal rare fouten maken. Heel opvallend aangezien taal normaal juist mijn sterke kant is. Dat was dan voor mij ook het moment om de psychiater te bellen en in overleg mijn medicatie weer af te bouwen. Het had namelijk geen enkele positieve invloed op mijn ADHD klachten, eerder een negatief effect.

En nu?!

In enkele weken heb ik mijn medicatie afgebouwd, waardoor ik nu weer terug bij 'af' ben. De bijwerkingen zijn inmiddels volledig verdwenen en ook mijn menstruatie is weer normaal, inclusief (helaas) de menstruatiepijn. Ook zijn er alweer drie van de vijf afgevallen kilo's bij. Dit medicijn was voor mij dus helaas ook niet hét medicijn. De psychiater weet ook niet goed wat hij met de situatie moet. Ik lijk namelijk wel degelijk te reageren op de medicijnen die ik tot nu toe geprobeerd heb, maar na enkele dagen lijkt mijn lichaam 'gewend' aan de medicijnen en verdwijnt het positieve effect weer. Maar goed, nu eerst maar even rustig 'ontpillen' en dan zien we weer verder.

Lees verder

© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ADHD medicijnen voor kinderen: non-psychostimulantiaPsychostimulantia als Ritalin en Concerta worden relatief vaak voorgeschreven als ADHD medicijn bij kinderen. Er zijn ec…
ADHD bij volwassenen: medicatie en psychosociale behandelingADHD bij volwassenen: medicatie en psychosociale behandelingAttention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is één van de meest voorkomende psychiatrische stoornissen van de kinder…
De gevaarlijke bijwerkingen van antidepressivaDe gevaarlijke bijwerkingen van antidepressivaAntidepressiva worden gebruikt bij mensen die lijden aan depressies. Net als alle andere medicatie heeft antidepressiva…
Stoppen met roken met Zyban (bupropion)Stoppen met roken met Zyban (bupropion)Zyban, ook wel Zyntabac genoemd, is een hulpmiddel dat je kan helpen bij het stoppen met roken. Zyban helpt de ontwennin…

Verbindingen tussen bottenHet skelet van volwassenen bestaat uit 206 beenderen. De plaats waar de beenderen bij elkaar komen, worden gewrichten ge…
Waarom hebben vrouwen het altijd koud?Waarom hebben vrouwen het altijd koud?Vrouwen klagen veel vaker over de kou dan mannen. Vooral koude handen en voeten zijn een veelgehoorde klacht. Stellen ze…
Bronnen en referenties
  • Kaplan, G. & Newcorn, J. H. (2011). Pharmacotherapy for Child and Adolescent Attention-deficit Hyperactivity Disorder. Pediatric Clinics of North America, volume 58, p. 99-120
  • Kratochvil, C. J. & Daughton, J. M. (2009) Review of ADHD Pharmacotherapies: Advantages, Disadvantages, and Clinical Pearls. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, volume 48, p. 240-248
  • Bijsluiter Wellbutrin XR (10000000086588) GlaxoSmithKline
Reactie

Koert, 11-12-2011
Nou zeg… wat een verhaal. Ik moest wel even lachen toen ik las over je menstruatie en er vanuit was gegaan dat ik een verhaal van een jongen zat te lezen ;-)
Ik (adhd/depressie/etc) ben nu een paar maanden bezig met Wellbutrin. Eerst iets van anderhalve maand 150mg en daarna over op 300mg. Moet zeggen dat ik een stuk sneller zweet, wat gewicht ben kwijtgeraakt (best wel fijn) en voor geen meter in slaap kom, maar m'n concentratie is echt voor geen meter beter geworden. Heb het tevens tegen depressie, maar of het daar nu echt op werkt?! Volgens mij ook niet echt. Op Ritalin reageer ik niet lekker en dexamphetamine een paar jaar terug wel, maar nu ook niet meer. Dus ja, waarschijnlijk komt het dan toch neer op wéér wat anders te gaan proberen! Reactie infoteur, 11-12-2011
Hahaha ik ben toch echt vrouwelijk ja ;)
Het zweten schijnt hormonaal te zijn, dat had ik ook behoorlijk (oeps, vergeten te melden). Ik heb er ook (lichte) depressieve klachten naast, maar ook daar merkte ik geen verandering in. Na methylfenidaat (oa Ritalin) en dexamfetamine slik ik nu melatonine, om mijn slaapwaakritme enigszins normaal te krijgen. Ik ben een enorm nachtmens en dat is lastig met onze dag-maatschappij. Melatonine is tot nu toe het enige medicijn waar ik redelijk goed op reageer. Mijn slaap is kwalitatief beter en ik ga op een normaal (rond 23:00) tijdstip naar bed (ipv op zijn vroegst 01:00). Het opstaan gaat echter nog steeds niet goed (mede door een winterdepressie).
Ik zit nog te twijfelen of ik iets nieuws zal proberen, zo onderhand blijft er niet veel meer over.

Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.