De gevaarlijke bijwerkingen van antidepressiva

De gevaarlijke bijwerkingen van antidepressiva Antidepressiva worden gebruikt bij mensen die lijden aan depressies. Net als alle andere medicatie heeft antidepressiva bijwerkingen die vermeld staan in de bijsluiter of op internet. Nu blijkt uit verschillende instituten, onderzoeken en media dat antidepressiva gevaarlijke bijwerkingen kunnen hebben zoals agressief gedrag, spanning en zelfmoordneigingen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de gevaarlijke bijwerkingen wanneer je begint met antidepressiva.

Antidepressiva

Antidepressiva worden voorgeschreven aan mensen die te maken hebben met depressies. De antidepressiva zorgen ervoor dat de gevoelens en stemmingen in de hersenen worden beïnvloed. Wanneer mensen starten met antidepressiva dan wordt er in de eerste weken vaak kalmering- of slaapmiddelen voorgeschreven om slapeloosheid, angstgevoelens, spanning en onrust te onderdrukken. Antidepressiva hebben binnen een maand al effect maar het wordt aangeraden om de medicatie voor langere termijn te gebruiken. Antidepressiva bestrijden depressieve klachten en het gebruik ervan ligt zeker rond de zes tot negen maanden. Het afbouwen van antidepressiva moet geleidelijk gebeuren om zoveel mogelijk ontwenningsverschijnselen te voorkomen.

Bij ongeveer 70% van de mensen die antidepressiva slikken nemen de depressieve gevoelens af. Om te voorkomen dat de depressie terugkeert wordt er aangeraden om de antidepressiva zeker 6 tot 9 maanden na het verdwijnen van de klachten te blijven gebruiken. Het gebruik is afhankelijk van een aantal factoren zoals het aantal depressies in het verleden, de duur en de ernst, erfelijke aanleg en het aanwezig blijven van belastende psychologische en omgevingsfactoren.

Hoewel antidepressiva niet verslavend werken kunnen ze wel verschillende bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen zijn:
 • Sufheid
 • Slaperigheid
 • Droge mond
 • Wazig zien
 • Verstopping
 • Moeite met plassen
 • Overmatig transpireren
 • Misselijkheid
 • Hartkloppingen
 • Vermindering van seksuele gevoelens
 • Beven
 • Onrust in de benen
 • Hoofdpijn
 • Ontstaan of verergeren van angst en onrust

Gevaarlijke bijwerkingen antidepressiva

Internationaal is er de laatste jaren veel ophef ontstaan over het gebruik van antidepressiva en de gevaarlijke bijwerkingen. Dit heeft er toe geleid dat er internationaal verschillende waarschuwingen zijn afgegeven wat betreft het gebruik hiervan. Hieronder vind je een lijst met waarschuwingen wat betreft de gevaarlijke bijwerkingen van antidepressiva:

 • Prozac-achtige antidepressiva kunnen leiden tot angst, agitatie (onrustige bewegingen), paniekaanvallen, slapeloosheid, geïrriteerdheid, vijandigheid, impulsiviteit, ernstige onrust, abnormale opwinding en manie (psychose gekarakteriseerd door sterke gevoelens en grootheidswanen)
 • Zoloft, Celexa, Effexor, Wellbutrin, Seroxat en Prozac zijn antidepressiva die bij kinderen suïcidale gedachten kunnen opwekken en tot zelfmoordpogingen kan leiden.
 • Het wordt afgeraden om kinderen onder de 18 jaar antidepressiva voor te schrijven vanwege het hoge risico op zelfmoord.
 • Er is geconcludeerd dat er te makkelijk antidepressiva wordt voor geschreven aan kinderen en jonge adolescenten wanneer men zich ongelukkig voelt. Ongelukkig voelen is een menselijke ervaring en geen medische conditie.
 • Cymbalta kan bij kinderen suïcidale gedachten en gedrag veroorzaken.
 • Er is een relatie gevonden tussen antidepressiva en zelfdoding, ernstige onrust, agitatie, nervositeit en angst bij volwassen. Soortgelijke symptomen komen voor bij mensen die afkicken van drugs.
 • Seroxat vergroot de kans op zelfmoord bij volwassenen.
 • Antidepressiva tijdens de zwangerschap kan leiden tot ernstige levensbedreigende afkickverschijnselen.
 • Seroxat verhoogd het risico op hartafwijkingen bij pasgeborenen wanneer dit geslikt wordt tijdens de zwangerschap.
 • Cylert is in Amerika definitief van de markt gehaald vanwege het hoge risico op leververgiftigingen en leverfalen.
 • Kinderen kunnen lijden aan afkickverschijnselen (heftig huilen, trillen en slaapproblemen) wanneer de moeder antidepressiva heeft gebruikt tijdens de zwangerschap.
 • Bij mensen die Prozac, Seroxat en Zoloft slikken is de kans vijf maal zo groot dat er zelfmoord wordt gepleegd in de eerste maand ten opzichte van andere antidepressiva.
 • Antidepressiva bij kinderen kan leiden tot epileptische aanvallen, zelfbeschadiging, spiervertrekkingen, trillen, hallucinaties, doofheid, verlamming, syndroom van Giles de la Tourette en dood.

Trosradar

Naar aanleiding van een oproep door trosradar, hebben meer dan 11.000 mensen een enquête ingevuld over het gebruik van antidepressiva. Uit deze enquête blijkt dat ongeveer 67% van de mensen bijwerkingen ervaart en dat ongeveer 22% ernstige bijwerkingen ervaart. Dit waren onder andere agressief gedrag, destructieve gedachten, iemand pijn doen en denken aan zelfmoord.

Uit de enquête blijkt ook dat ongeveer 70% van de mensen niet gewaarschuwd is voor de mogelijk bijwerkingen. Bijwerkingen treden voornamelijk op in de beginperiode (4-6 weken) en de afbouwperiode. Uit dit onderzoek blijkt dat zeker 25% op eigen houtje van de antidepressiva is afgekomen.

Tip:

Wanneer je in aanraking komt met antidepressiva, zorg er dan voor dat je goed advies inwint over het te gebruiken medicijn. Vraag aan de huisarts of de apotheker wat de mogelijke bijwerkingen zijn en confronteer deze met de mogelijk gevaarlijke bijwerkingen die je op internet en in het nieuws hebt gelezen. Lees je van te voren op internet, bijsluiters of door middel van informatie folders goed in om op de hoogte te zijn van de mogelijke gevolgen die antidepressiva kunnen veroorzaken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Jerommeke31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antidepressiva soorten: SSRI'sAntidepressiva soorten: SSRI'sEr zijn verschillende soorten antidepressiva, en een SSRI is daar een van. SSRI's zijn antidepressiva die een vrij speci…
Afbouwen van antidepressiva, bijwerkingen en ervaringenAfbouwen van antidepressiva, bijwerkingen en ervaringenVolgens de gegevens van het CBS over 2013, slikken ongeveer 900.000 Nederlanders medicatie die tot de groep antidepressi…
Antidepressiva soorten: tricyclische antidepressivaAntidepressiva soorten: tricyclische antidepressivaEr zijn verschillende antidepressiva soorten. Tricyclische antidepressiva zijn een van de eerste medicijnen tegen een de…

Ewing-sarcoom: maligne bottumor, botpijn bij kind of puberEwing-sarcoom: maligne bottumor, botpijn bij kind of puberEen voornamelijk tijdens de puberteit voorkomende botkanker is het Ewing-sarcoom. Vanuit het botmateriaal kan door chrom…
Genetisch advies of preconceptiezorgGenetisch advies of preconceptiezorgGenetisch advies of genetische informatie is het verstrekken van informatie aan paren die een kindje willen, maar om een…
Bronnen en referenties
 • www.trosradar.nl
 • www.psychischegezondheid.nl
Jerommeke31 (92 artikelen)
Laatste update: 11-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.