Waarom hebben vrouwen het altijd koud?
Vrouwen klagen veel vaker over de kou dan mannen. Vooral koude handen en voeten zijn een veelgehoorde klacht. Stellen ze zich aan of zijn er daadwerkelijk fysiologische verschillen tussen mannen en vrouwen waardoor vrouwen het sneller koud hebben? We zetten hier de belangrijkste oorzaken op een rij.
Mensen zijn in principe helemaal niet goed tegen kou bestand. Dat komt omdat de mens is geëvolueerd in de warme streken van deze aardbol. In Afrika en later in Azië heersen meestal hogere temperaturen, daarom evolueerde de mens tot een bijna naakte aap die slecht tegen de kou kan. Dat bracht de mens in problemen toen hij uiteindelijk migreerde naar meer gematigde klimaatgebieden. Men moesten kleding gaan dragen om zich te bewapenen tegen de kou. Maar hoe zit dat nu met het verschil tussen mannen en vrouwen?
Doorbloeding
Verschillende oorzaken zorgen ervoor dat vrouwen het altijd kouder hebben. Ten eerste is de
doorbloeding van handen en voeten bij vrouwen veel minder effectief dan bij mannen. Bloed dat uit de kern van het lichaam komt is ongeveer 37 graden Celsius. Dat vindt ons lichaam een aangename temperatuur. Om de uiteinden van het lichaam te verwarmen moet er veel warm bloed naar de koude uiteinden stromen. Bij mannen gebeurd dit beter dan bij vrouwen en daarom hebben mannen warmere vingers.
Vet
Vreemd is wel dat vrouwen een betere verdeling van
vet hebben over hun lichaam, en bovendien hebben vrouwen een hoger
vetpercentage. Dit vet zou hen effectiever moeten maken in het isoleren en warm houden van hun lichaam. Dat gebeurt ook wel, maar het vet zit vooral rond hun romp opgeslagen en niet rond hun vingers en tenen, die er dus niet van mee kunnen profiteren. Gevolg is die laatsten toch koud worden.
Hormonen
Een andere reden waarom vrouwen het altijd koud hebben is hun hormonale huishouding. Tijdens de menstruatiecyclus schommelen vrouwen in hormonen en temperatuur. Voor de eisprong zijn vrouwen soms een graad warmer dan na de eisprong.
Zenuwen en slaap
Ook hebben vrouwen zo’n 10% meer koudegevoelige zenuwen in hun huid zitten dan mannen. Daardoor zijn ze beter in staat om temperatuurdalingen waar te nemen. Verder heeft ook de slaap invloed op de temperatuur. 's Nachts daalt de lichaamstemperatuur bij zowel mannen en vrouwen. Dit is een normaal gevolg van het feit dat we minder actief zijn en dat ook de warmteproducerende spijsvertering in rust is. Bij vrouwen daalt hij echter meer, maar ook eens sneller.
Tussen de oren?
Als laatste is interessant om te melden, dat het ook een klein beetje tussen de oren zit. Vrouwen zijn namelijk psychologisch gevoeliger voor een daling in temperatuur dan mannen. Biologen vermoeden dat dit te maken hebben met de moederfunctie van de vrouw. De moeder is er namelijk verantwoordelijk voor dat het embryo in haar buik op de goede temperatuur blijft om zich te kunnen ontwikkelen. Omdat vrouwen psychologisch gezien iets alerter en gevoeliger zijn voor kou zullen ze sneller maatregelen nemen om te zorgen dat hun lichaamstemperatuur op niveau blijft. Zo wordt het embryo al voor de geboorte beschermd.
Conclusie is dat er veel redenen zijn waarom vrouwen het sneller koud hebben. Het zit voor een deel inderdaad tussen de oren, maar voor een groot deel komt het ook doordat ze fysiologisch anders in elkaar steken.
Reactie
Betty, 27-11-2012
Hoi ik heb wanneer ik op de bank of stoel zit altijd koude boven benen en het lijkt alsof het waait, raar, ook in de supermarkt krijg ik pijnlijke bovenbenen en buik bij de koeling.heel naar, wat kan dat zijn?groetjes betty
Reactie infoteur, 06-12-2012
Beste Betty,
Deze vraag is door mij op afstand moeilijk te beantwoorden. Uw huisarts kunt u vast meer hierover vertellen.
Mogelijk is de doorbloeding naar uw benen niet optimaal, waardoor uw benen sneller afkoelen.