Waarom vrouwen het kouder hebben dan mannen
Vrouwen hebben het vaak kouder dan mannen. Daar zijn redenen voor. Hun hormonenhuishouding is daar ondermeer de oorzaak van. Maar het heeft ook met andere factoren te maken. Mannen en vrouwen kunnen het koud hebben. Maar vrouwen hebben meer moeite met lage temperaturen dan mannen zo heeft onderzoek uitgewezen. Maar hoe komt het dat vrouwen het kouder hebben dan mannen? Lees het in alles over wat er gebeurt als je het koud hebt en hoe het lichaam de lichaamstemperatuur regelt.
Het lichaam regelt de lichaamstemperatuur
Het menselijk lichaam regelt door middel van een soort thermostaat die zich in de hersenen bevindt de temperatuur. De hypothalamus scheidt allerlei stoffen af en die zetten vervolgens allerlei processen in gang om de temperatuur op een aanvaardbaar peil te houden. De meeste mensen hebben een lichaamstemperatuur van rond de 37 graden. Dit is wel afhankelijk van externe factoren.
Koorts: wat is koorts eigenlijk precies?
Als iemand koorts heeft, loopt de lichaamstemperatuur op tot boven de 37 graden. Koorts is een reactie van het lichaam op infecties en andere indringers in het lijf. Door de temperatuur op te voeren wordt het afweermechanisme als het ware opgestookt. Ook kunnen ziekteverwekkers slecht tegen hoge temperaturen. Als een mens een infectie onder de leden heeft, stookt het lichaam daarom de thermostaat op zodat die infectie zo snel mogelijk het lichaam weer verlaat. Om dat te bewerkstelligen wordt het bloed verplaatst van de huid naar het binnenste deel van het lichaam. Op die manier verliest de huid minder warmte en blijft het lijf van binnen veel warmer. Soms gaan mensen met koorts ook nog rillen. Dit komt omdat de spieren dan samentrekken, een manier om ook weer extra warmte te genereren. Het lichaam regelt de koorts vanzelf: zodra de ziekteverwekkers zijn verdwenen kan de koorts ook weg. In het lichaam zit dan nog wel overtollige warmte. Die wordt afgevoerd door veel te zweten. Het lijf stuurt het bloed dan weer naar de huid en door te zweten. Met zweet verdampt er vocht en daardoor wordt weer warmte aan het lichaam onttrokken zodat de temperatuur weer daalt.
Het lijf probeert zoveel mogelijk 37 graden Celsius vast te te houden
Het lichaam probeert zoveel mogelijk de temperatuur van 37 graden vast te houden. Wie hard aan het werk is of veel sport merkt dat ook wel. Het lijf doet er ook dan alles aan om niet heter te worden dan 37 graden. Dat uit zich in zweten, waardoor het lichaam weer afkoelt. De binnentemperatuur gaat als het ware naar boven doordat de spieren die veelvuldig worden ingezet warmte afgeven. De bloedvaten verwijden zich en de persoon in kwestie gaat zweten. Via de huid wordt de hitte dus weer afgevoerd. Dit is ook daadwerkelijk aan iemand te voelen, want iemand heeft dan een warme huid en vaak ook een rood hoofd. Wie van binnen een te hoge temperatuur heeft, krijgt ook aan de buitenkant van het lijf een hogere temperatuur.
Het koud hebben: wat gebeurt er als je het koud hebt?
Iemand die het koud heeft, heeft te maken met vernauwde bloedvaten. De bloedvaten vernauwen zich dan om te voorkomen dat de binnentemperatuur van het lichaam veel te veel daalt. Dit heeft als gevolg dat de huid veel minder doorbloed raakt omdat het lichaam niet wil dat er te veel warmte via de huid verdwijnt. Ook rillen van de kou en kippenvel zijn signalen dat het lichaam het koud heeft. Het lijf zorgt er namelijk op die manier voor dat er weinig koud uit het lichaam verdwijnt, zodat in ieder geval de binnentemperatuur op een acceptabel peil blijft.
Onderkoeling
Iemand kan ook onderkoeld raken. Dit kan als iemand in koud water is gevallen of veel te lang in temperaturen buiten is geweest die het lichaam niet meer aan kan. Onderkoeling betekent dat het lichaam sneller warmte verliest, dan het kan aanvullen door bijvoorbeeld rillen of kippenvel te produceren. Het gevolg is een abnormale lage temperatuur van het lijf en die kan zelfs leiden tot de dood.
Waarom vrouwen het altijd kouder hebben dan mannen
Mannen en vrouwen kunnen het koud hebben, daarin bestaat geen verschil. Toch hebben vrouwen het echt kouder dan mannen bij lage temperaturen. Hoe komt dit? Bij vrouwen stroomt minder bloed naar de uiteinden (extremiteiten) van het lichaam dan bij mannen. Vrouwen gaan efficiënter om met de warmte die ze zelf aanmaken en dat is daarvoor een reden. Het vet in het vrouwenlichaam is beter verdeeld dan in het mannenlichaam zodat het bloed veel meer naar de belangrijkste organen stroomt bij dames. Maar omdat het bloed vooral naar de organen gaat, worden handen en voeten een beetje vergeten. Zij krijgen minder bloed. Daardoor hebben vrouwen het eerder koud dan mannen.
Hormonen zorgen er ook voor dat vrouwen het eerder koud hebben
Ook hormonen zorgen ervoor dat vrouwen het eerder koud hebben. Tijdens de menstruatiecyclus verandert de temperatuur van vrouwen. Na de eisprong is er al snel een verschil van 1 graad Celsius.
Vrouwen hebben het ’s nachts eerder koud
Ook hebben vrouwen het ’s nachts eerder koud. De lichaamstemperatuur van zowel mannen als vrouwen daalt in de nacht, maar bij vrouwen gaat dat veel sneller.
Vrouwen die in bed altijd koude voeten hebben
Het is dus niet vreemd dat vrouwen in bed altijd koude voeten hebben en het sowieso veel kouder hebben. Ze vragen hun partner niet om hen op te warmen om te platen, het feit dat hun handen en voeten minder bloed krijgen en hun temperatuur tijdens de slaap veel eerder daalt, ligt daaraan ten grondslag.
Reactie
Lilith, 03-11-2015
Tijdens het maandelijkse gebeuren kan ik het ijskoud en gloeiend heet hebben binnen minder dan een halve minuut. Net koorts.
Maar als het écht koud wordt heb ik er geen last van.
Eerst wel… dan heb ik het koud, maar aangezien de rest het niet heeft, negeer ik dat gevoel. Dan wordt het erger, erger en dan is het weg. Vaak zijn dan mijn handen en voeten ijskoud en het topje van mijn neus ook. (Zoals nu overigens, en ik zit binnen) Maar ik voel het niet meer.
Buiten in de sneeuw is het wel gevaarlijker, want dan gebeurd er dus hetzelfde. Ik heb al vaker een gesprek gehad met mensen waarin ik begin te stamelen en mompelen en halverwege vergeet wat ik aan het zeggen was. Zelf heb ik dan door dat ik onderkoeld raak, maar kan dat niet meer goed onder woorden brengen en krijg een; 'I don't care'-gevoel, wat er kennelijk ook bij hoort. Of ik denk dat het vanzelf over gaat. Zodra ik dan niet meer kan praten omdat mijn kaak 'vastzit' van de kou en lijkbleek met paarse lippen rondloop wordt ik naar binnen gestuurd. Daar warm ik dan op en besef me dán pas dat ik het koud had. Heel onhandig.
Reactie infoteur, 13-11-2015
Oh dat is wel heel bijzonder. Maar zolang u maar op tijd weer naar binnen gaat dan, is het allemaal oke neem ik aan.