Hoe kom ik van mijn kater af?

Hoe kom ik van mijn kater af? Hoe ontstaat een kater? En hoe voorkom je een kater? Een kater krijg je doordat er een probleem in het afbraak proces van alcohol in je lichaam ontstaat. Dit gebeurt als je lichaam grotere hoeveelheden alcohol moet verwerken. Je kunt van je kater afkomen door water te drinken, maar ook door het nemen van een anti-kater pil op de morning after.

Hoe ontstaat een kater?

Bij het innemen van alcohol heeft het lichaam een bepaalde verwerkingstijd nodig om de aanwezige alcohol in het bloed weer af te breken. Dit duurt enige tijd. In een gemiddeld glas alcoholische drank zit ongeveer 10 ml alcohol. Je lichaam heeft ongeveer een uur tot anderhalf uur nodig om deze hoeveelheid alcohol af te breken. Hoe meer glazen je drinkt des te hoger de hoeveelheid alcohol in je bloed, des te langer het duurt voordat alle alcohol weer is afgebroken in je lichaam. Per glas moet je iedere keer de verwerkingstijd erbij optellen. Dus als je vier glazen bier of wijn hebt gedronken, dan duurt het afbraak proces tussen de vier en zes uur. Door de opeenhoping van afvalstoffen in je lichaam ontstaat de kater.

Hoe wordt alcohol afgebroken in het lichaam?

Als je eenmaal alcohol in je bloed hebt zitten dan wordt het in twee stappen afgebroken. Het afbreken van alcohol gebeurt met behulp van enzymen. Dit proces vindt in voor het grootste deel plaats in je lever. Alcohol wordt eerst omgezet in acetaldehyde. Het enzym alcoholdehydrogenase zorgt hier voor. Als de alcohol is omgezet naar acetaldehyde dan kan het lichaam het verder verwerken met het enzym aldehydedehydrogenase. Zo ontstaat er azijnzuur. Daarna kan het lichaam het uitscheiden.

Hoe krijg je een kater?

Bij een grotere inname van alcohol krijg je op den duur last van een opeenhoping van afvalstoffen. Dit ontstaat doordat de tweede stap in het afbraak proces vertraging oploopt. Het tweede enzym, dat zorgt voor de omzetting naar azijnzuur, kan de grote hoeveelheid niet verwerken waardoor deze overbelast raakt. Hierdoor ontstaan de lichamelijke klachten van een kater. Deze klachten zijn vaak hoofdpijn hebben, misselijk zijn, een rood gezicht krijgen en overgeven.

Hoe voorkom je een kater?

Een kater voorkomen kan. Doordat tijdens het afbraak proces van alcohol in je lichaam veel water wordt verbruikt, is het verstandig om tussen de glazen alcohol door een glas water te drinken. Op die manier houd je de vochthuishouding in je lichaam op peil.

Een andere manier om een kater proberen te voorkomen is door vooraf en tijdens het nuttigen van alcohol erbij te eten. Door ervoor te zorgen dat er voedsel in je maag komt vertraag je de opname van alcohol in je lichaam.

Vooraf eten helpt bovendien om geïrriteerde maagwand voorkomen waardoor de kans op overgeven een stuk kleiner wordt.

Hoe kom ik van mijn kater af?

De morning after is zwaar als je een kater hebt opgelopen. Maar hoe kom je hier nu zo snel mogelijk van af? Je voelt je niet lekker en hebt geen zin in eten. Toch helpt eten. Door te eten komt je lichaam langzaam weer op gang. Er zijn ook speciale anti-kater pillen te koop in de winkel. Deze pillen zorgen ervoor de maag en lever weer normaal gaan functioneren waardoor blokkades en vertragingen in het afbraak proces worden opgeheven. Het kan dus handig zijn om een voorraadje van deze pillen aan te leggen als je regelmatig last hebt van een kater.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Middel tegen kater, de anti-kater pilMiddel tegen kater, de anti-kater pilTeveel alcohol drinken heeft als gevolg dat je last krijgt van een kater. Omdat je je dan doodziek voelt, zal je vast op…
Symptomen die bij een kater horenSymptomen die bij een kater horenEen avondje drinken kan voor een hoop plezier en gezelligheid zorgen, maar de volgende dag zul je toch echt met de gevol…
Alcohol, de kater komt later: antikatertipsAlcohol, de kater komt later: antikatertipsEen kater, een hangover, een kegel, brak, strontziek, iedereen heeft zo zijn eigen benaming voor die vervelende dag na e…
Wat juist wel en niet helpt tegen een katerWat juist wel en niet helpt tegen een katerEr is niks vervelender dan een kater de dag na een gezellige avond met een flinke hoeveelheid alcohol. Een kater is moei…

Alles over de zetpilAlles over de zetpilEen zetpil, kinderen zijn er nooit zo blij mee. Soms heeft een zetpil toch de voorkeur boven een gewone tablet, pil of d…
Waarom vrouwen het kouder hebben dan mannenWaarom vrouwen het kouder hebben dan mannenVrouwen hebben het vaak kouder dan mannen. Daar zijn redenen voor. Hun hormonenhuishouding is daar ondermeer de oorzaak…
Bronnen en referenties
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.