Wat juist wel en niet helpt tegen een kater

Wat juist wel en niet helpt tegen een kater Er is niks vervelender dan een kater de dag na een gezellige avond met een flinke hoeveelheid alcohol. Een kater is moeilijk te vermijden, maar gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om de effecten van een kater te verminderen. Ook zijn er veel fabels over wat zou moeten helpen tegen een kater, maar dat helemaal niet doet.

Wat wél helpt tegen een kater

Er zijn veel dingen die je kunt doen om de effecten van een kater tegen te gaan en de last ervan te verminderen. De onderstaande middelen zijn puur voor het verminderen van het effect en niet voor het voorkomen van een kater. Om een kater te voorkomen zijn weer hele anderen maatregelen nodig. De maatregelen zijn allemaal onschuldig en kunnen geen kwaad.

Pijnstillers

Een simpel aspirientje kan hoofdpijn en spierpijn verlichten en bij erge pijn kan een sterkere pijnkiller zoals ibuprofen gebruikt worden. Als je al misselijk bent is het echt niet slim om pijnstillers te nemen. Pijnstillers kunnen dan juist die misselijkheid verergeren. Ibuprofen moet ook niet genomen worden als u uitgedroogd bent, dan kan de pil slecht zijn voor uw nier. Wees dus voorzichtig met het nemen van een sterkere pijnstiller. Het slimste is om gewoon bij een Paracetamol te blijven.

Eieren

Eieren eten kan erg helpen. In eieren zit cysteïne wat ethanal afbreekt. Door eieren te eten in de ochtend help je dus met de verwijdering van kater veroorzakende stoffen in je lichaam. Het ei kan zowel gebakken als gekookt gegeten worden, puur wat je zelf lekkerder vindt.

Bananen

Bananen bevatten veel kalium, iets wat helpt in de bestrijding van de alcohol. Bananen eten kan dus ook helpen. Kalium zit niet alleen in bananen maar ook in ander fruit. Vooral in sport drankjes zit erg veel kalium, deze drinken zal dus ook goed helpen, daarbij kan dat ook een fijne bron van energie zijn.

Bouillonsoep

Het eten van bouillonsoep is voor veel mensen een fijn geneesmiddel, veel mensen hebben niet echt trek in wat voor soort eten dan ook tijdens hun kater. Ook in bouillonsoep zitten bepaalde behulpzame stoffen. Zoals in bananen en sportdrank zit hier veel kalium in.

Fruit en fruitsap

Het eten of drinken van fruit of fruitsap is één van de beste dingen om te doen na een kater. Het zorgt voor toenemende energie, nieuwe vitaminen en versnelt het verwijderingsproces van de giftige stoffen die alcohol in je bloed heeft achtergelaten. Het is een handig hulpmiddel om de symptomen van een kater te bestrijden.

Water

Drink zo veel mogelijk water. Dit helpt niet alleen de avond er voor om de kater te voorkomen, maar helpt ook de ochtend erna om de kater te verminderen. Water bestrijdt de uitdroging en zorgt ervoor dat de alcohol je lichaam sneller kan verlaten.

Wat níet helpt tegen een kater

In de loop der jaren zijn er veel verhalen verschenen over dingen die zogenaamd tegen een kater zouden moeten helpen. Jammer genoeg weten niet veel mensen het onderscheid te maken tussen dingen die de kater juist verergeren en dingen die een kater juist verminderen. De onderstaande dingen werken helemaal niet bij een kater.

Alcohol

Van het drinken van veel alcohol krijg je een kater, iets waar je de volgende dag erg veel last van kan hebben. Veel mensen denken dat het drinken van nog een glas drank de volgende ochtend de kater verminderd. Het stelt de kater iets uit, maar later zal de kater dan alleen maar erger zijn. Het is hetzelfde als vuur met vuur bestrijden, het zal alleen maar erger worden.

Zwarte koffie

Het drinken van zwarte koffie kan misschien helpen om de vermoeidheid te bestrijden, maar het zal hoofdpijn alleen maar erger maken. De symptomen kunnen even verdwijnen, maar zullen niet veel later weer opduiken. Daarbij droogt koffie uit, wat de symptomen alleen maar vervelender kan maken.

Gebakken of gefrituurd voedsel eten

Het eten van vet eten voor je gaat drinken kan de kater de volgende ochtend verminderen, maar het eten van vet eten na het drinken zal de maag alleen maar meer van slag maken. Veel mensen halen dit echter door elkaar.
© 2011 - 2024 Sfinx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kom ik van mijn kater af?Hoe kom ik van mijn kater af?Hoe ontstaat een kater? En hoe voorkom je een kater? Een kater krijg je doordat er een probleem in het afbraak proces va…
Wat kan je doen tegen een katerWat kan je doen tegen een katerJe bent een avondje uit geweest en hebt nu last van een kater. Meestal gaat dit gepaard met hoofdpijn, misselijkheid en/…
De kater: hoe voorkom je hem?Op het moment dat je dit artikel leest is het waarschijnlijk te laat om de kater te voorkomen. (ik neem aan dat je pas o…
Alcohol, de kater komt later: antikatertipsAlcohol, de kater komt later: antikatertipsEen kater, een hangover, een kegel, brak, strontziek, iedereen heeft zo zijn eigen benaming voor die vervelende dag na e…

Ontlasting: kleur, slijm, hoeveelheid en nog veel meerOntlasting: kleur, slijm, hoeveelheid en nog veel meerOntlasting: het afscheiden van een massa die afkomstig is uit de endeldarm. Ontlasten heet ook wel poepen, drukken, een…
Symptomen die bij een kater horenSymptomen die bij een kater horenEen avondje drinken kan voor een hoop plezier en gezelligheid zorgen, maar de volgende dag zul je toch echt met de gevol…
Sfinx (51 artikelen)
Laatste update: 12-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.