De kater: hoe voorkom je hem?

Op het moment dat je dit artikel leest is het waarschijnlijk te laat om de kater te voorkomen. (ik neem aan dat je pas op een kater zoekt, als er één hebt) Hier in ieder geval wat tips voor een volgende keer, om de kater te voorkomen. Het simpelste is natuurlijk gewoon niet drinken, maar dat is wel heel makkelijk. Hier een paar manieren om toch lekker wat te drinken, maar zonder die kater de volgende dag.

Voorkomen

Een kater voorkomen is echt niet moeilijk, als je snapt hoe een kater werkt. De hoofdpijn komt vaak doordat je een vochttekort hebt, de maagpijn ontstaat doordat je lever alle afvalstoffen moet afbreken. Dat laatste is wat moeilijker te voorkomen, maar de hoofdpijn is absoluut te voorkomen!

 • Zorg voor een goede bodem. Op het moment dat je (veel) alcohol nuttigt terwijl je bijzonder weinig gegeten hebt wordt de alcohol veel sneller in je bloed opgenomen dan wanneer je goed gegeten hebt.
 • Zorg ervoor dat je overdag al voldoende niet-alcoholische dranken hebt gedronken en fruit hebt gegeten. Als je 'lekker in je vel zit' heb je minder snel last van een kater.
 • Drink op een avond niet alleen maar alcohol, maar kies af en toe voor een glas water of voor frisdrank. Door alcohol scheiden de nieren meer vocht uit dan nodig is, waardoor er een vochttekort in je lichaam ontstaat, dit voel je vaak de volgende ochtend in de vorm van knallende koppijn.
 • Drink voor je gaat slapen één of meerdere glazen water/fris, ook al merk je niet meer dat je gedronken hebt. Als je voor het slapen gaan je vochttekort min of meer verhelpt heb je als je wakker wordt minder last. Het enige nadeel hiervan is dat de kans aanwezig is dat je te vroeg wakker wordt omdat je naar de wc moet.

Als je flink bent wezen stappen (en zuipen) en je bent vergeten om tussendoor veel water te drinken kun je nog één ding proberen om de kater te verminderen. Probeer voor je gaat slapen nog om over te geven. Op deze manier raak je nog wat alcohol kwijt, maar of het erg effectief is betwijfel ik. Ook wordt aangeraden om voor het slapen gaan nog wat pijnstillers te nemen, dit raad ik absoluut af, de combinatie pijnstillers + alcohol kan vervelende (maag)klachten opleveren.

Als je toch een kater hebt...

En als je dit artikel dus te laat hebt gelezen, zijn er een paar manieren om je kater te verminderen. Zoals je waarschijnlijk niet zal verbazen hebben die manieren doorgaans ook wat te maken met het aanvullen van je vochttekort. De beste manier om met je kater om te gaan is door gewoon goed te drinken (water uiteraard), gezond te eten en eventueel als het echt niet te harden is een pijnstiller nemen.

Andere (huis)middeltjes tegen de kater

 • Ontbijt goed.
 • Eet veel fruit.
 • Drink vruchtensap (bijvoorbeeld sinaasappelsap) wanneer je maagpijn hebt, dit kan helpen.
 • In de zomer: ga niet meteen in de zon zitten, dit verergert je hoofdpijn.
 • Drink geen koffie. Je voelt je na een bakje koffie waarschijnlijk wel fitter, maar je onttrekt daarmee nog meer vocht uit je lichaam waardoor je hoofdpijn erger wordt.
 • Herstel je lichaam door veel water te drinken.
© 2009 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kan je doen tegen een katerWat kan je doen tegen een katerJe bent een avondje uit geweest en hebt nu last van een kater. Meestal gaat dit gepaard met hoofdpijn, misselijkheid en/…
Help! Een katerVeel mensen hebben na een avondje doorhalen de volgende dag last van een kater. Veelal een misselijk gevoel wat gepaard…
Middel tegen kater, de anti-kater pilMiddel tegen kater, de anti-kater pilTeveel alcohol drinken heeft als gevolg dat je last krijgt van een kater. Omdat je je dan doodziek voelt, zal je vast op…

Het dragen van kleurenlenzenHet dragen van kleurenlenzenSinds een aantal jaren is het mogelijk om kleurenlenzen te kopen. Deze zijn van invloed op de kleur van uw ogen. Het zij…
Druskininkai: goed voor geest en lichaamDruskininkai: goed voor geest en lichaamDe zuidelijke Litouwse stad Druskininkai is één groot openlucht kuuroord. Een plaats waar lichaam en geest een oppepper…
Bronnen en referenties
 • Studieinfo Sochicken
Flew (124 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.