InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Diversen > Help! Een kater

Help! Een kater

Veel mensen hebben na een avondje doorhalen de volgende dag last van een kater. Veelal een misselijk gevoel wat gepaard gaat met hoofdpijn. Over het algemeen voel je jezelf lamlendig en als je echt pech hebt, dan kun je niet in je bed liggen omdat de muren en het plafond niet meer op willen houden met draaien. Waar komt een kater nu eigenlijk vandaan en wat werkt nu het beste?

Wat zijn de oorzaken van een kater nu precies?

Een kater heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste zijn onder andere vochtverlies, een verlaging van de bloedgucosespiegel, de vele effecten op het zenuwstelsel, de vorming van de giftige stof aceetaldehyde, irritatie van het maagslijmvlies en een verminderd welzijn.

Vochtverlies

Door het drinken van alcohol wordt de vochtafdrijving gestimuleerd waardoor het lichaam uitdroogt. De aanmaak van het antidiuretisch hormoon wordt tegengewerkt, waardoor de productie van de urine toeneemt. Door de stimulering van de vochtafdrijving kunnen mensen last krijgen van hoofdpijn, een droge mond en nadorst.

Aceetaldehyde

De afbraak van alcohol in de lever zorgt ook voor het gevoel van een kater. Alcohol wordt door Aceetaldehyde en de vorming van NADH omgezet. De vorming van Aceetaldehyde en de vorming van NADH dragen bij aan de symptomen van een kater.
Aceetaldehyde is een licht toxisch reactief molecuul. Door een teveel aan alcohol te nuttigen zal er een teveel van dit molecuul ontstaan wat ervoor zorgt dat je misselijk wordt, of gaat braken.

Risico op een coma

Via het gevormde aceetaldehyde gebeurt er van alles met het zenuwstelsel. Remmingen die men is bijgebracht door opvoeding en beschaving worden door alcohol voor een groot deel weggenomen. Dit gebeurt vooral in de frontale gebieden van de hersenschors, hier spelen zich de psychische processen af en vinden de verstandelijke overwegingen plaats, hierdoor worden handelingen en emoties beheerst. Uiteindelijk kan je jezelf niet meer beheersen en zal je vooral luidruchtiger worden en meer op de babbelstoel zitten. Als men nog meer drinkt verdwijnen er nog meer controlefuncties. Uiteindelijk zal men van rostoestand in schemertoestand tot uiteindelijk in coma raken.

Diarree

Alcohol tast de slijmvliezen van maag en darmen aan. Deze slijmvliezen raken dan geïrriteerd en kunnen zorgen voor buikpijn. Hiernaast bestaat de mogelijkheid dat deze buikpijn gepaard gaat met diarree..

Wat te doen tegen een kater?

Vul je vochttekort aan

Het helpt als je een kater hebt om veel te drinken. Door alcoholgebruik is er een vochttekort ontstaan wat dus kan worden opgelost door extra vocht in te nemen, dit helpt goed tegen de hoofdpijn. Het is raadzaam om tijdens alcoholconsumptie af en toe een glas water tot je te nemen. Als je dit ook doet voor het slapengaan dan zal je merken dat de kater de volgende dag hartstikke meevalt.

Een ei hoort erbij

Een goed ontbijt is vaak al het halve werk. Als je goed eet dan zul je je al snel weer een stuk beter voelen. Juist als je misselijk bent en hoofdpijn hebt van de drank kun je het beste een ei eten. In eieren zit cysteïne, dit zit ook in vlees, gevogelte, vis, schaaldieren, schelpdieren, noten, zaden en uien. Cysteïne zorgt voor de aanmaak van een nieuwe vochtbalans.

Het gaat vanzelf over

Helaas zul je na een gezellige avond even een dagje op de blaren moeten zitten, maar troost jezelf, de kater gaat meestal binnen een dag weer over. Zorg ervoor dat je lekker even een frisse neus haalt en drink en eet vooral goed, en gezond. Eet wat fruit of drink juist vruchtensap. Het opnemen van vitamines zorgt ervoor dat je sneller hersteld.

Mochten de bovenstaande tips nou toch niet werken, duik dan nog even lekker je bedje in en slaap gewoon je roes uit. Hoe langer je in bed ligt, hoe meer tijd er verstrijkt en hoe sneller de symptomen zullen afnemen.
© 2014 - 2019 Missgans, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Middel tegen kater, de anti-kater pilMiddel tegen kater, de anti-kater pilTeveel alcohol drinken heeft als gevolg dat je last krijgt van een kater. Omdat je je dan doodziek voelt, zal je vast op…
Hoe kom ik van mijn kater af?Hoe kom ik van mijn kater af?Hoe ontstaat een kater? En hoe voorkom je een kater? Een kater krijg je doordat er een probleem in het afbraak proces va…
Wat kan je doen tegen een katerWat kan je doen tegen een katerJe bent een avondje uit geweest en hebt nu last van een kater. Meestal gaat dit gepaard met hoofdpijn, misselijkheid en/…
Wat juist wel en niet helpt tegen een katerWat juist wel en niet helpt tegen een katerEr is niks vervelender dan een kater de dag na een gezellige avond met een flinke hoeveelheid alcohol. Een kater is moei…
De kater: hoe voorkom je hem?Op het moment dat je dit artikel leest is het waarschijnlijk te laat om de kater te voorkomen. (ik neem aan dat je pas o…
Bronnen en referenties
  • www.jellinek.nl
  • Nl.wikipedia.org/wiki/Bloedglucosespiegel

Reageer op het artikel "Help! Een kater"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Missgans
Gepubliceerd: 08-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!