Kater: hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf?

Kater: hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf? Veel mensen herkennen het wel, een gezellige avond met een drankje erbij. Dan neem je er nog een paar extra en je weet dat het niet verstandig is, maar het is zo gezellig. Vaak wordt je wat losser door een paar drankjes en anderen doen gezellig mee. De volgende dag kan het zijn dat je spijt hebt. Als je een kater hebt, dan word je misschien wel wakker met een bonkende hoofdpijn, droge mond en voel je jezelf misselijk. Als je een kater hebt, dan is je lichaam uitgedroogd. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een kater te voorkomen en om het leed te verzachten als je eenmaal een kater hebt.

Wat een kater is

Alcohol wordt afgebroken door je lever en deze kan ongeveer 1,5 glas per uur verwerken. Drink je sneller dan je lever kan afbreken, dan hopen gifstoffen zich op in het lichaam waardoor je je ziek gaat voelen. Een klein deel van de alcohol verlaat je lichaam via de urine, transpiratie en ademhaling. De alcohol zorgt dat je nieren sneller werken, waardoor je gemakkelijker uitdroogt. Alcohol prikkelt je slijmvliezen, waardoor je misselijk en duizelig kunt worden. Hoofdpijn ontstaat doordat je lichaam te weinig vocht heeft. Wanneer je teveel hebt gedronken, ontstaan de klachten van een kater zoals: bonkende hoofdpijn, grote dorst, misselijkheid en duizeligheid.

Hoe kom je van de kater af?

Helaas bestaat er geen wondermiddel die je kunt innemen zodat de kater verdwijnt. Je kunt er behoorlijk ziek van zijn en de hele dag erna in bed door willen brengen. Het is wel mogelijk om bepaalde symptomen te bestrijden van de kater en ook kun je van te voren maatregelen nemen om te zorgen dat je lichaam de alcohol beter kan verwerken. Hier volgen een aantal tips om het leed van een kater te beperken:

Vocht aanvullen

De belangrijkste reden van je kater is het gebrek aan vocht. Je lichaam heeft uitdrogingsverschijnselen en daardoor voel je je ziek. Vooral als je ook nog eens moet overgeven, is de kans op uitdroging erg groot. Drink tijdens het drinken van alcohol ook water of een sportdrankje. Als je vergeten bent om water te drinken, drink dan twee grote glazen water voordat je gaat slapen. Mocht je de volgende ochtend tijdens een kater met grote dorst ontwaken, neem dan veel vocht tot je. Drink geen koffie omdat cafeïne juist vocht afdrijft. Een natuurlijke wijze om het tekort aan zouten weer aan te vullen is het drinken van kokoswater.

Tegen de hoofdpijn

De beste pijnstillers bij hoofdpijn als gevolg van een kater zijn aspirine of ibuprofen. Houd je aan de aanbevolen hoeveelheid. Pijnstillers (vooral paracetamol) moeten door de lever worden afgebroken en de lever heeft het al extra zwaar door de alcohol. Langdurig gebruik van pijnstillers kan de lever schade toebrengen, net zoals overmatig alcoholgebruik. Wanneer je zo beroerd bent dat je geen pijnstillers binnen kunt houden, dan moet je het uitzieken totdat je lichaam wel in staat is de pijnstiller binnen te houden.

Rust

Door de kater voel je jezelf erg moe. Dat komt omdat je lichaam niet de kans heeft gehad goed uit te rusten. Je slaappatroon kan ontregeld zijn. Probeer een paar uur te slapen. Vaak voel je jezelf daarna weer een stuk beter. Je bent overgevoelig voor licht en geluid. Ga lekker in bed liggen, met de gordijnen dicht en bij voorkeur in de stilte. De volgende dag voel je je weer een stuk beter.

Bewegen

Als je uit bed komt, kan beweging goed helpen om fitter te worden. Je moet je er misschien even toe zetten, maar je zult zien dat het werkt. Ga lekker wandelen, fietsen of joggen in de buitenlucht. Door het sporten komen er endorfinen vrij, waardoor je jezelf beter gaat voelen. De stofwisseling komt beter op gang waardoor de gifstoffen sneller uit je lichaam verdwijnen. Drink goed voor en tijdens het sporten om uitdroging te voorkomen. Door de kater kun je wat sombere gevoelens krijgen, deze kunnen door het bewegen verdwijnen.

Eten

Ook al heb je er geen zin in, probeer wat te eten. Droge toastjes of een beschuitje verminderen het misselijke gevoel en helpen het lichaam om alcohol te verwerken. Vermijd sterk gekruid of zuur voedsel, omdat het lichaam dit moeilijker kan verteren. Door de alcohol krijgt je lichaam een tekort aan kalium. Bananen bevatten veel kalium en daarom is het goed om dit fruit te eten. Door het eten komt de verbranding op gang waardoor de alcohol sneller wordt afgebroken. Vitamine C zorgt dat de lever goed kan werken en vitamine B6 en B12 versnellen het herstelproces.

Wat je niet moet doen

Ga geen alcohol drinken tegen een kater omdat je dan nog verder uitdroogt. Je kunt je er even wat beter door voelen, maar uiteindelijk zul je toch dat slechte gevoel krijgen. Drink geen verschillende drankjes door elkaar heen. Door het mengen van drankjes is de kans op het krijgen van een kater groter. Pas op met mixdrankjes of cocktails omdat je dit sneller drinkt en daardoor meer alcohol binnenkrijgt. Drink niet te snel zodat je het lichaam de kans geeft om de alcohol af te breken.

Waarschuwing

Wanneer je regelmatig last hebt van een kater, kan het zijn dat je een probleem hebt met alcohol. Wanneer je zonder alcohol geen plezier kunt hebben, je kunt het niet bij een paar drankjes laten of moet drinken om ontwenningsverschijnselen te onderdrukken, kan het zijn dat je een drankprobleem hebt. Ga in dat geval hulp zoeken. Zoek ook hulp in geval als jij of iemand anders een alcoholvergiftiging heeft. Dit is te herkennen aan overmatig overgeven, flauwvallen, zwakke of onregelmatige ademhaling of onderkoeling.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Middel tegen kater, de anti-kater pilMiddel tegen kater, de anti-kater pilTeveel alcohol drinken heeft als gevolg dat je last krijgt van een kater. Omdat je je dan doodziek voelt, zal je vast op…
Wat kan je doen tegen een katerWat kan je doen tegen een katerJe bent een avondje uit geweest en hebt nu last van een kater. Meestal gaat dit gepaard met hoofdpijn, misselijkheid en/…
Symptomen die bij een kater horenSymptomen die bij een kater horenEen avondje drinken kan voor een hoop plezier en gezelligheid zorgen, maar de volgende dag zul je toch echt met de gevol…
Alcohol, de kater komt later: antikatertipsAlcohol, de kater komt later: antikatertipsEen kater, een hangover, een kegel, brak, strontziek, iedereen heeft zo zijn eigen benaming voor die vervelende dag na e…

Pijn bij het slikken: oorzaken pijnlijk slikken en slikpijnPijn bij het slikken: oorzaken pijnlijk slikken en slikpijnPijn bij het slikken kan voortkomen uit de mond, keel of slokdarm. Soms kan pijn bij het slikken ook verband houden met…
Pijn bij het plassen bij de man: oorzaken, behandeling, tipsPijn bij het plassen bij de man: oorzaken, behandeling, tipsPijn bij het plassen kan samengaan met een branderig, stekend gevoel dat erg hinderlijk is. Plasklachten bij de man kunn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • http://nl.wikihow.com/Van-een-kater-afkomen
  • www.hoedoe.nl/lichaam-geest/lichaam
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 29-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.