Full body scan: De gevaren

Full body scan: De gevaren Veel bedrijven adverteren met zogenaamde 'Full body scans'. Tijdens een Full body scan onderga je een medische check-up. Zo'n onderzoek kost wel wat, maar je gezondheid gaat boven alles, toch? Helaas heeft zo'n bodyscan zélf ook zijn gevaren.

Full body scan

De Full body scan wordt steeds populairder. Steeds meer mensen laten bij een commercieel bedrijf een aantal preventieve medische onderzoeken doen. Veel mensen doen het als check-up, om zeker te weten of alles goed met ze is. Maar dit onderzoek zelf is niet zonder risico's. Voor je beslist of je onderzoek wilt ondergaan, is het goed om van die risico's op de hoogte te zijn. Hieronder zijn een aantal van deze risico's op een rijtje gezet.

Risico Full body scan: Een 'vals negatief'

Een vals negatief is dokterstaal van een vals gevoel van zekerheid. Ofwel: denken dat je in orde bent, terwijl dit in werkelijkheid niet zo is. Het kan altijd dat er met het maken van een scan iets over het hoofd is gezien. Je zou dus altijd op de signalen van je lichaam moeten blijven letten. Maar als je net zo'n onderzoek hebt gehad, ben je minder geneigd dat te doen. Misschien voel je wat, maar laatst heb je een scan gehad, en alles was in orde. Dus ben je wellicht geneigd te denken dat het wel niks zal zijn. Artsen waarschuwen dan ook voor een vals gevoel van zekerheid.

Risico Full body scan: Overbehandeling

Een ander risico die de Full body scan met zich meebrengt is het risico van overbehandeling. Je zou denken dat je bij afwijkingen er nooit te vroeg bij kan zijn. De werkelijkheid is echter anders. Ieder lichaam is verschillend, en heeft wel een paar kleine en onschuldige afwijkingen. Normaal zouden die afwijkingen nooit worden ontdekt. Maar met een Full body scan worden deze wél opgepikt. Een scan alleen kan niet vertellen of de gevonden afwijking gevaarlijk is of niet. Daarvoor is verder onderzoek nodig. Die onderzoeken kunnen weer tot medische complicaties leiden. Een hele hoop mensen wordt voor niets ongerust gemaakt, en ondergaat voor niets verdere onderzoeken.

Een andere vorm van overbehandeling is het ontdekken van ongevaarlijke tumoren. Deze tumoren zijn in principe kwaadaardig, maar groeien zo langzaam, dat ze nooit levensbedreigend zullen worden. Ook deze tumoren zouden zonder de Full body scan nooit gevonden worden. Maar wanneer er een kwaadaardige tumor ontdekt wordt, wordt er wel ingegrepen. Het verwijderen van deze tumoren brengt forse risico's met zich mee. Bij een grote buik- of longoperatie kan het sterfterisico op lopen tot wel twintig procent! Een groot risico voor een ongevaarlijke tumor..


Risico Full body scan: Straling

De meeste onderzoeken worden met de MRI scan gedaan. Deze scanner maakt geen gebruik van röntgenstraling, en is in principe ongevaarlijk. Maar soms worden er ook CT-scans gemaakt, en die brengen wél een stralingsrisico met zich mee. De CT-scanner maakt heel veel kleine röntgenfoto's, die ieder een 'plakje' van je lijf weergeven. De computer combineert die plakjes tot één beeld. Omdat de CT-scan uit heel veel kleine röntgenfoto's bestaat, is de dosis straling die je krijgt fors hoger dan dan de straling van een gewone röntgenfoto. Een CT-scan staat ruwweg gelijk aan 200 röntgenfoto's! Deze scans verhogen het risico op kanker. Deze kans is weliswaar klein, maar groot genoeg om heel goed na te denken of zo'n CT-scan wel nodig is. Vraag dus altijd na of (en hoeveel) er gebruik gemaakt gaat worden van CT-scans!


Full body scan: Verstandig?

Een medische check-up is dus niet zonder risico's. Artsen raden deze Full body scans dan ook af. Het is dan ook goed om te overwegen of zo'n extra scan wel nodig is. Zeker als er verder geen lichamelijke klachten zijn, lijkt zo'n onderzoek eerder kwaad dan goed te doen. Wellicht zijn dit soort onderzoeken vooral nuttig voor mensen die vermoeden dat er iets aan de hand is, maar geen doorverwijzing krijgen van de huisarts.
© 2014 - 2024 Solamar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bodyscan: preventief medisch onderzoekBodyscan: preventief medisch onderzoekMeestal wordt een ziekte pas ontdekt als men klachten krijgt. Ver daarvoor is de ziekte echter vaak al aanwezig in het l…
Een CT scan bij een kind, gevaarlijk?Een CT scan bij een kind, gevaarlijk?De CT scan is een onderzoeksmethode welke snelle en betrouwbare resultaten geeft. Dit kan van essentieel belang zijn bij…
Total Body Scan, informatieTotal Body Scan, informatieDe Total Body Scan brengt het lichaam in beeld. Steeds meer mensen laten vrijwillig en op eigen kosten, een Total Body S…
Preventieve Scan: Preventieve CT-scan, MRI-scan en Body ScanPreventieve Scan: Preventieve CT-scan, MRI-scan en Body ScanTwee op de drie Nederlanders wil een preventieve medische check-up of second opinion. Veel mensen vermoeden dat er iets…

Hoornvliestransplantatie, donorhoornvliesHoornvliestransplantatie, donorhoornvliesEen hoornvliestransplantatie is het overzetten van het hoornvlies van een donor naar een persoon die een ongezond hoornv…
Help! Een katerVeel mensen hebben na een avondje doorhalen de volgende dag last van een kater. Veelal een misselijk gevoel wat gepaard…
Bronnen en referenties
  • http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/tijdschriftartikel/118669/geef-commerciele-bodyscans-geen-kans.htm
  • http://www.gezondheidsnet.nl/total-body-scan/wat-is-een-total-body-scan
  • http://www.gezondheidsnet.nl/medisch/ct-scan-ziet-meer-in-je-lichaam
  • http://www.prescan.nl/contact/afspraak-maken?groepc&gclid=CKCx1aKQz70CFdShtAodg2kAuQ
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Computertomografie
  • http://www.ntvg.nl/publicatie/ct-scan-en-risico-op-kanker/volledig
Reactie

Netty van den Brink, 15-04-2014
Hoe zit het met de gevaren voor het 2 jaarlijks borstonderzoek, voor vrouwen zijn daar alleen maar voordelen of ook nadelen vraag ik me af. Reactie infoteur, 16-04-2014
Er zijn zeker ook nadelen aan dat onderzoek, en er is ook een discussie of het nuttig is. Zie bijvoorbeehttp://www.rtlnieuws.nl/nieuws/twijfel-aan-nut-screening-borstkankerld dit artikel

Solamar (10 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.