mijn kijk op

Mijn ervaring met dexamfetamine

Mijn ervaring met dexamfetamine Dexamfetamine is één van de meest gebruikte vormen van medicatie bij ADHD bij zowel volwassenen als kinderen. Het grote nadeel ten opzichte van mijn vorige medicatie tegen ADHD, Concerta, is dat ik de dexamfetamine meerdere malen per dag in moet nemen. Dexamfetamine is net als Ritalin en Concerta een psychostimulantia. In november 2007 heb ik de diagnose ADHD gekregen. ADHD van het gecombineerde type welteverstaan, dus zowel een aandachttekortstoornis als een hyperactiviteitstoornis. Sinds een tijdje slik ik hier medicijnen voor. Wat niet erg bekend is, is dat er ook een ADHD volwassenen versie bestaat. De meeste mensen kennen alleen ADHD bij kinderen.

Wat is ADHD?

ADHD is een afkorting van de Engelse term Attention Deficit Hyperactivity Disorder. ADHD is de meest voorkomende psychische aandoening bij kinderen.
ADHD komt voor in drie verschillende typen: het gecombineerde type, het voornamelijk onoplettende type (dit wordt ook wel ADD genoemd) en het voornamelijk hyperactief/impulse type.

Symptomen

Volgens de DSMIV (handleiding om diagnosen te stellen) heeft iemand ADHD als hij of zij zes of meer van de volgende symptomen (meeste dagen van de week) heeft:
  • Onvoldoende aandacht voor details of achteloos fouten maken
  • Moeite om de aandacht bij taken of spel te houden
  • Niet lijken te luisteren
  • Aanwijzingen niet opvolgen of opdrachten niet kunnen afmaken
  • Moeite met organiseren van taken
  • Vermijden of afkeer hebben van taken die langdurige geestelijke inspanning vragen
  • Dingen kwijt raken die nodig zijn voor taken
  • Gemakkelijk afgeleid worden
  • Vergeetachtig bij dagelijkse bezigheden
  • Onrustig bewegen met handen en voeten of draaien op de stoel
  • Opstaan als zitten blijven verwacht wordt
  • Rondrennen of overal opklimmen als dit ongepast is
  • Moeilijk rustig kunnen spelen of ontspannende activiteiten uitvoeren
  • In de weer zijn of maar doordraven
  • Aan een stuk door praten

Feiten en fabels

  • Mensen met ADHD zijn niet lui
  • ADHD kan ook bij volwassenen voorkomen
  • ADHD ontstaat niet door een verkeerde opvoeding
  • ADHD komt niet door te weinig buitenspelen en/of lichaamsbeweging
  • ADHD komt ook bij vrouwen voor
  • Je hoeft niet aan de buitenkant meteen te zien dat iemand ADHD heeft
  • ADHD-ers hebben geen gebrek aan karakter
  • ADHD-ers zijn geen aanstellers

Behandeling met dexamfetamine

Dexamfetamine is een medicijn welke de symptomen van ADHD vermindert. Daarnaast wordt het soms voorgeschreven bij narcolepsie; onbedwingbare slaapaanvallen overdag. Dexamfetamine moet je om de 4 à 6 uur innemen met een half glas water in de voorgeschreven dosering. Dexamfetamine is alleen op recept verkrijgbaar.

Werking

Dexamfetamine is net als methylfenidaat een psychostimulantia. Geeft dopamine en amfetamine af, in plaats van dat het de heropname remt. De werking begint ongeveer 1 tot 2 uur na inname. Dexamfetamine valt officieel onder de Opiumwet.

Bijwerkingen

Zoals vrijwel elk medicijn heeft ook Dexamfetamine bijwerkingen. De meest voorkomende zijn:
  • Hoofdpijn
  • Zenuwachtigheid
  • Slapeloosheid
  • Spreekdrang
  • Verminderde eetlust en gewichtsverlies
  • Duizeligheid
  • Verandering in hartritme
  • Buikpijn
  • Braken
  • Droge mond

De bijwerkingen verdwijnen en/of verminderen over het algemeen naarmate men het medicijn langer gebruikt.

Mijn ervaring

Op 11 juli 2008 ben ik begonnen met het slikken van 5 mg dexamfetamine. De eerste dag heb ik slechts twee keer een pil ingenomen. Ik had wat last van maagkrampen, was s'avonds iets langer fit, tandenknarste in mijn slaap (doe ik normaal alleen onder hevige spanning) en het duurde vrij lang voor ik de slaap kon vatten.
De inslaapproblemen hebben ongeveer een week aangehouden. Mijn dromen werden levendiger en af en toe had ik last van nachtmerries.

Vanaf 17 juli 2008 zijn de inslaapproblemen verdwenen, maar kreeg ik erge last van spanningen en droge mond. Ik wissel nu sterk tussen een enorm hongergevoel en juist een gebrek aan eetlust. Mijn stemming kent extreme pieken en dalen. Het ene moment ben ik enorm opgewekt en kan ik de wereld aan, het volgende moment voel ik me enorm neerslachtig, wanhopig en lusteloos. Het positieve effect op mijn vermoeidheid begint nu helaas weer af te nemen.

Vanaf 24 juli 2008 ben ik gestopt met het slikken van dexamfetamine. Mijn ADHD-klachten verminderden namelijk niet of nauwelijks terwijl ik wel behoorlijk wat bijwerkingen had.

Lees verder

© 2008 - 2021 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…
Behandeling van ADHDBehandeling van ADHDADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Dit betekent letterlijk vertaald: aandacht tekort hyp…
Oorzaken en symptomen van ADHDBij ADHD denkt men vaak aan drukke kinderen. Maar wat zijn de verdere symptomen van ADHD, hoe ontstaat deze aandoening e…

Besmetting met schaamluisBesmetting met schaamluisSchaamluis valt onder de SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen), maar het is ook mogelijk dat je op een andere manier…
Besmetting met CandidaBesmetting met CandidaCandida wordt onterecht ook wel een Soa genoemd. Officieel valt Candida niet onder de Soa, maar is het een gistinfectie.…
Bronnen en referenties
  • Schoemaker & de Ruiter: Trimbos zakboek psychische stoornissen
Reacties

Luka, 09-07-2012
Als ik dit zo allemaal lees zitten er veel jongeren aan de drugs. Mijn dochtertje van 6 heeft ADD en op school hadden ze ook gezegd dat ze ritatine aanraden. Maar ben uiteraard eerst op grondig onderzoek gegaan, En zal NOOIT of NOOIT mijn kind rilatine of andere supstanties voeren. Ik ga binnenkort beginnen met een kruidenmengsel die ze bij mijn apotheek verkopen, ben de naam vergeten, Helaas, maar als ik naar mijn apotheek ga weet ik het ook weer. beste starten enkele weken voor de school weer begint, is wel ook specifiek voor haar aandachtsprobleem en concentratie, Slapen doet ze goed. Maar mensen lees aub heel aandachtig wat rilatine en al die andere hard drugs in je lichaam kunnen aan richten voor je iets in neemt. het is erg schadelijk. Niemand wil toch een vroegtijdige hartaanval krijgen of andere zware ongeneeslijke aandoeningen, bv aan de lever etc… het zal uiteraard wel helpen, Alle drugs geven je een goed gevoel. je bent een kasplant… Niet meer jezelf. Reactie infoteur, 09-07-2012
Luka, je doet nu net alsof iedereen die dexamfetamine gebruikt hartaanvallen, leverziektes etc. krijgen. Dit is helemaal niet waar, wel is bekend dat kinderen met aangeboren! hartaandoeningen strenger in de gaten gehouden moeten worden wanneer ze dergelijke medicijnen gebruiken, omdat de kans op dergelijke aandoeningen bij deze kinderen IETS verhoogd is. Maar misschien heb jij andere bronnen die jouw kort door de bocht zijnde uitspraken kunnen ondersteunen?

Overigens is dexamfetamine geen harddrug en is de werkzaamheid van kruidenmengseltjes niet bewezen (sterker nog: merendeel van deze mengseltjes is qua effectiviteit gelijk aan een placebo… 0 effect dus)

Sandra, 17-06-2011
Na dit gelezen te hebben, baal ik wel een beetje. Ik ben vorig jaar gediagnostiseerd met ADD, ook gestart met Ritalin, maar hier wordt ik of somber van, of stoned. De Concerta kon ik helaas niet betalen, dus na een poging van een maand met een nog te lage dosis ben ik hiermee gestopt. Ik ben vandaag begonnen met Dexaphetamine, 5 mg per 3, 3 x per dag. Tot nu toe merk ik nog niets. Ik had echt mijn hoop gevestigd op deze medicatie, omdat ik echt onder mijn ADD lijdt. Het werkt bij iedereen anders natuurlijk, dus ik geef het nog niet op… maar ik hoop dat deze medicatie mij beter bevalt dan de schrijfster hierboven… :( Reactie infoteur, 19-06-2011
Ik hoop dat het je bevalt Sandra. Het kan even duren voor de precieze effecten duidelijk zijn.
Ik slik inmiddels sinds 1.5 week bupropion (heel ander soort medicatie dan methylfenidaat en dexamfetamine). Effecten zijn nog niet duidelijk, hoop dat dit aan gaat slaan!

Ayfer, 07-02-2011
Mijn zoontje gebruikt dexamfetamine 2 maal daags 5 mg, vaak denk ik dat dexamfetamine niet helpt, en dat ik maar een andere moet proberen, want ik heb de indruk dat mijn zoontje door dit medicatie ook heel traag groeit, hij is 13, hij is maar 1, 43 cm groot, maar de kinderarts blijft volhouden, dat dat niet waar is, kan iemand die ook met dit probleem zit hier meer over vertellen Reactie infoteur, 07-02-2011
Ayfer,
wanneer jij en je zoontje denken dat de medicatie niet (voldoende) helpt raad ik je sowieso aan om in overleg met de arts een ander medicijn te proberen. Of dexamfetamine ook groeiproblemen kan veroorzaken durf ik niet met zekerheid te zeggen, dat het bij methylfenidaat (ritalin) kan weet ik wel. Je zou eventueel ook een second opinion kunnen vragen bij een andere arts wanneer je het niet vertrouwt.
Gr Kim

Petra, 08-10-2010
Beste Gerdien, ik slik nu sinds 3 jaar Ritalin, ik ben een volwassen vrouw van 39, en heb zelf kinderen. Ik zou persoonlijk, eerst andere alternatieve wegen uitproberen, en echt als laatste red middel, ritalin geven. Het is erg moeilijk om wat te zeggen, omdat ik ook weet, het heel erg moeilijk is, om zonder middel als adhd-er door het leven te gaan, vooral ook omdat onze maatschappij moeilijk begrip en een beetje geduld voor ons kan opbrengen. Ik weet wel, ritalin echt een hard drug is, en zeer schadelijk is voor je gezondheid, en ernstige bijwerkingen heeft. Laat je goed informeren, en stel het zolang mogenlijk uit. Reactie infoteur, 10-10-2010
Wat zijn deze zeer schadelijke gevolgen voor de gezondheid dan, Petra? En welke ernstige bijwerkingen?

Gerdien, 06-10-2010
Hallo allemaal. Is er ook iemand die ervaring heeft met langdurig gebruik van medicijnen? Mijn dochtertje heeft waarschijnlijk ADD en ik heb gehoord dat er gewenning op kan treden. Ik vraag me daarom af of het verstandig is met med. te beginnen als je daar alleen maar zo'n jaar of 6-8 plezier van hebt. Het is natuurlijk toch wel een tijd maar ik merk dat ik nog een beetje sceptisch sta tegenover of het dan wel verstandig is er mee te beginnen. Reactie infoteur, 06-10-2010
Hoi Gerdien,
of er bij dexamfetamine gewenning op kan treden weet ik niet. Wel weet ik dat bij ongeveer de helft van de kinderen de klachten zodaning in ernst afnemen, dat je het eigenlijk geen ADHD meer kan noemen. Mogelijk behoort je dochtertje tot de 50% waarbij de klachten sterk verminderen, en kan de dexamfetamine haar helpen de komende jaren goed door te komen. Succes met jullie beslissing!
Groeten Kim

Richard, 30-08-2010
Beste lezers,

Ik heb sinds oktober vorig jaar de diagnose ADHD. Ik kreeg begin 2009 ontzetten veel last van depressieve buien. Om dat het lange tijd bleef aanhouden ben ik vorig jaar juli naar mijn huisarts gegaan. Er hebben meerdere gesprekken plaatsgevonden en ben toen antidepressiva gaan gebruiken. Dit leek aanvankelijk goed aan te slaan, maar helaas van korte duur. Ik bleef erg veel last houden van onrust, zonder aanwijsbare rede.

Mijn huisarts heeft in overleg met mij besloten om een afspraak te maken bij een psychiater. Tijdens gesprekken met de psychiater kwam de vraag of ik wel eens aan ADHD heb gedacht. Dit omdat ik in het verleden vaak ging blowen om ontspannen te zijn en zoals bovengenoemd altijd een gevoel van onrust van binnen en een slechte concentratie. Hierdoor is mijn depressie ontstaan. Door de jaren heen heb ik mijzelf bepaald gedrag aangeleerd, o.a. om me op iets te concentreren, zeker m.b.t. mijn studie, maar het bleef een zware klus. Ik heb doormiddel van een vragenlijst een test gedaan. De uitslag was ADHD. Ik vond het heel vreemd dit bij mijzelf te constateren, maar stond er wel volledig achter. De psychiater heeft Ritalin voorgeschreven, maar kreeg erg veel last van een rebound. Daarna kreeg ik Dexamfetamine en dit sloeg positief aan. De psychiater heeft mij de ruimte gegeven om mezelf in te stellen op de juiste dosering. Bij Dexamfetamine mocht ik tot 60 mg gaan. Ik heb echt van alles geprobeerd en zat over de hele dag genomen op 40-45 mg. Ik heb maanden allerlei doseringen op verschillende tijden geprobeerd. Vanaf mei dit jaar zit ik op de 2,5 mg om de 2 uur en dit heeft een zeer positieve uitwerking.

1. Sinds start Dexamfetamine geen last meer van depressie
2. Geen last meer van die verschrikkelijke irritante onrust (die ik vergelijk met een draaiende wasmachine)
3. Weinig tot geen concentratie problemen
4. Een overzichtelijk planning zowel privé als op mijn werk
5. Kan me nu echt ontspannen, zonder dat er een constante spanning moet zijn om de onrust te bevredigen.

Dit wilde ik graag met jullie delen. Mochten er vragen zijn, stel ze gerust! Reactie infoteur, 30-08-2010
Hoi Richard,
super om te lezen dat dexamfetamine zo'n goede uitwerking op je heeft!
Groetjes Kim

Anomiempje, 01-11-2009
Hoi Allemaal,

Ik heb ADHD en slik al voor een halfjaar dexamfetamine. Ik slik 2 x2 5 miligram op een dag en ben 16 jaar. Maar nu heb ik een probleem; zonet heb ik per ongeluk al mijn tabletten in 1 x keer genomen. Is dit gevaarlijk?
Zo ja, dan hulp graag :-(. Reactie infoteur, 01-11-2009
Hoi Anoniempje,

als je bedoelt dat je perongeluk al je tabletten van vandáág ingenomen hebt (dus die 2 x 2,5 mg) kan dat niet veel kwaad, je zal je hoogstens meer bijwerkingen kunnen ervaren. Wanneer je in een keer je hele voorraad tabletten ingenomen hebt zou ik contact opnemen met de EHBO van je ziekenhuis.

Groetjes Kim

Peter Stoker, 11-06-2009
Hallo Jacqueline, Eva, Amber. Ik ben dus 50 jaar en pas gediagnotiseerd op ADHD. Mijn klachten lijken erg op zoals die worden omschreven hoewel ik er een reeks trauma's bij heb zoals echtscheiding, moeilijk coouderschap, suikerziekte en in 8 jaar tijd ben ik 4 banen verloren. Ik zie als een huis op tegen medicatie, heb ook tot nu weinig positieve reacties daarover gelezen van mensen, hoorde pas nog van een kennis dat ze met Concerta wel het gevoel had dat informatie beter tot haar doordrong maar ze werd er moddervet van en passief doordat ze geen prikkels meer voelde bij dingen die haar normaal gesproken wel aanspraken.

Mijn vraag is eigenlijk:
Indien een medicijn niet aansluit en je besluit om er mee te stoppen kom je dan wel weer in je "gewone zijn"terug of heb je maandenlang last van bijwerkingen of zelfs blijvende bijwerkingen. Het is voor mij echt een spookbeeld zeker omdat ik altijd al een vreselijke weerzin heb gevoeld tegen chemicalien in mijn lijf.

vr gr, Peter Reactie infoteur, 11-06-2009
Hoi Peter,

de meeste mensen komen niet aan van Concerta of een ander methylfenidaat maar vallen er juist van af. Ik ben ook twee kg afgevallen maar dat zit er inmiddels weer aan ;)

Toen ik gestopt ben met de medicatie heb ik nog een week of twee nawerkingen gehad, en sindsdien niet meer. Maar dat is ook één van mijn angsten rondom medicatie, je hoort inderdaad wel eens dat mensen nooit meer de oude worden. Maar in hoeverre die angst reëel is weet ik niet.

Veel sterkte bij het nemen van een beslissing!

Groetjes MeloD/Kim

Amber, 27-03-2009
Hallo, Ik ben vandaag begonnen en ik weeg 70 kg mij is voorgeschreven de eerste week 15 mg en dan over op 35 mg per dag. Is dit okay of moet ik meteen op 35 mg zitten. Dank. Reactie infoteur, 27-03-2009
Hoi Amber,

over het algemeen wordt er eerst een lagere dosis voorgeschreven, om vervolgens op te bouwen naar de meest geschikte dosis. Dit omdat je lichaam moet wennen aan de stof en je minder bijwerkingen ervaart wanneer je rustig opbouwt. Ik vind het dus best normaal dat je dit voorgeschreven gekregen hebt.

Groetjes MeloD

Jacqueline, 10-09-2008
Als ik het zo lees denk ik dat je dosis te laag was. Ik ben sinds vorig jaar september begonnen met dexamfetamine en er ging voor mij een wereld open. Er is mij verteld dat je je lichaamsgewicht door 2 moet delen. Bij mij was mijn gewicht toendertijd bijna 90 kilo. Dus door 2 gedeeld 45. Dus ben ik begonnen met 3x daags 15 mg. En het werkte perfect. Maar ik zeg er wel bij dat ik inmiddels een leerschool had meegekregen van iemand die ook dexamfetamine slikte en dat op een verkeerde manier gebruikte, en dan heb ik het over het feit dat diegene zijn vermoeidheid weg ging en daardoor te ver doorging. Dus heb ik voor mijzelf definitief een goed plan gemaakt door goed te blijven eten, drinken(non-alcoholisch) en mijn rust te pakken op het moment dat ik de dosis innam. Doordat ik heel erg consequent, d.m.v. alarm instellen van mijn mobiel, mijn medicijnen innam merkte ik dat die bijverschijnselen zoals droge mond verdwenen. En waar ik persoonlijk veel last van had waren mijn kaken als het uit ging werken. Maar dat ging ook over naarmate de tijd verstreek! En ja, als ik het op mijn werk druk heb dan heb ik nog wel eens last van een droge mond maar ik zorg dat ik voldoende drink, of ik neem een kauwgom. Het is zo zonde om het zo snel op te geven, en dat is absoluut GEEN kritiek, omdat je je op den duur zo ontzettend prettig voelt. Maar laat ik het zo stellen=> in mijn geval! Maar het is het proberen waard! Als je te weinig slikt en niet consequent, dan is de terugval overduidelijk. Op het moment dat ik voel dat het uitwerkt, en dat is soms best wisselend, dan neem ik de volgende dosis in! En soms merk ik als ik heel vermoeid ben dat ik een halve extra in moet nemen vanwege concentratie. En soms ben ik zo relaxed dat ik minder neem. Maar op een gegeven moment, als je goed naar je eigen geest en lichaam luister, kan je met de dexamfetamine lezen en schrijven! En het heeft mij zo verschrikkelijk goed geholpen dat ik bijna GOD op mijn blote knieen dank dat het bij mij is geconstateerd. En ik ben absoluut niet gelovig maar met deze uitdrukking wil ik het nog meer duidelijk maken.

Groetjes en ik hoop dat je er iets mee kan, of iets mee wilt doen. Mvg Jacqueline Reactie infoteur, 12-09-2008
Hoi Jacqueline,

allereerst, bedankt voor je reactie en fijn dat Dexamfetamine voor jou zo goed werkt!
Ik heb voor ik aan de Dexamfetamine al een aantal maanden Concerta geslikt, ook methylfenidaat dus. Helaas had dit niet het gewenste effect, ondanks ophogingen tot 90mg per dag aan toe. Volgens de psychiater is methylfenidaat waarschijnlijk niet de stof die mij kan helpen en we gaan nu op zoek naar een andere oplossing. Maar zeker bedankt voor het meedenken!

Groetjes Kim

Melod (654 artikelen)
Laatste update: 23-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!