Tanderosie: voorkomen & behandeling
Een paar jaar geleden begonnen tandartsen steeds meer mensen in hun praktijk te zien met het probleem tanderosie. Nu de jongere generaties steeds beter hun tanden poetsen, levert dit steeds meer gebitten op zonder vullingen. Echter, er ligt dus een nieuwe vijand op de loer: tanderosie door het drinken van veel frisdranken, al dan niet met toegevoegde alcohol (de welbekende Breezers en andere). Tanderosie is kort gezegd het verdwijnen van glazuur middels oplossing door zuren.
Tanderosie
Of alle zure dranken slecht zijn voor je gebit, hangt af van hoe ze door het speeksel gebufferd worden. Dit wil zeggen dat als speeksel in contact komt met een zuur drankje, de pH (de zuurgraad) niet veel verandert. Dit in tegenstelling tot water, die door verdunning de pH doet veranderen.
Drankjes
Als we kijken naar twee verschillende drankjes: Cola en appelsap dan kan een eenvoudig proefje aantonen welke het slechtste is voor het (kinder)gebit.
| pH | pH gemengd met water | pH gemengd met speeksel |
Cola | 2,6 | 3,1 | 6,1 |
Appelsap | 3,5 | 3,7 | 4,0 |
Hieruit blijkt dus dat speeksel Cola veel beter buffert dan appelsap, het neutraliseert het vrijwel. Belangrijk om te melden is dat tandglazuur oplost bij een pH van 5,5. Het is in die zin nog vrij veilig, maar niet als we kijken naar het suiker-gehalte natuurlijk! Daarin is het heel cariogeen, dat wil zeggen dat het gaatjes (caries) kan opwekken. (De gegevens in de tabel kunnen overigens afwijken bij controle-metingen.)
Fruitsappen
Geef uw kind dus niet te veel appelsap, ook al lijkt het gezond, het is een erosieve vloeistof voor de kostbare tandjes van uw kind! Dit komt voornamelijk omdat er in dit sapje citroenzuur zit. Maar niet alleen daarin, het zit ook in breezers en andere frisdranken. Cola bevat daarentegen fosforzuur. Dit is een sterk zuur, maar een zwakke buffer. Zoals u heeft kunnen zien wordt dit zuur daardoor vrij goed geneutraliseerd.
Wijn en het effect op de tanden
Rode en witte wijn hebben ook een erg lage zuurgraad (3-4). Niet voor niets is beroepsziekte nummer 1 bij wijnproevers tanderosie. Vaak kleine hoeveelheden wijn die langer dan noodzakelijk in de mond worden gehouden, vormen een constante aanval op het tandglazuur.
Waarom maken fabrikanten dan toch 'zure' drankjes
Twee van de belangrijkste redenen:
- Het is lekker, de consument houdt er erg van.
- De houdbaarheid gaat erop vooruit.
Opmerking over het eerste punt: het drankje Joy is eigenlijk al heel oud. Het is echter in het verleden op de markt gebracht zonder veel toegevoegd zuur, waardoor het nogal een flauwe smaak had. In deze eeuw beleeft het drankje weer zijn opmars, omdat ouders toch iets verantwoord aan hun kinderen willen geven.
Tanderosie voorkomen en behandeling
Uit het bovenstaande blijkt wel dat de behandeling van erosie bestaat uit het drastisch verminderen van de zure voedingsmiddelen die worden gebruikt. Opgelost glazuur komt niet meer terug. De behandeling van gevoelige en pijnlijke plekken wordt daarom doorgaans behandeld met het bedekken van het oppervlak met een soort sealant of lak.
Sporters en sportdrank
Ook zonder suiker slecht voor de tanden! /
Bron: WerbeFabrik, Pixabay
Het is een populair verschijnsel in de sportschool: je neemt je eigen flesje mee met een sportdrank. Na ieder oefening een slokje is vaak het ritueel van sporters. Pas hier mee op! Natuurlijk is het vocht dat je toe je neemt van essentieel belang omdat je veel zweet, maar je tandglazuur wordt iedere keer 'aangevallen' door zoete en zure stoffen in het drankje: tanderosie is het gevolg.
Een vaak gehoord excuus is dat er belangrijke mineralen in zitten die toch echt onmisbaar zijn, omdat je die door het 'harde' trainen allemaal kwijtraakt. Maar pas na 2 uur intensief trainen of fitnessen ben je die kwijt en daar komen de meeste mensen niet aan. Aanbevolen wordt het gebruik van water, daar zitten tenslotte ook belangrijke mineralen in terwijl je tanden gespaard blijven.
Meer over het gebit
Lees ook de special
aandoeningen aan de tanden en tandvlees of
mondverzorging en vind alle informatie over uw mond en gebit!