Tanderosie: voorkomen & behandeling

Tanderosie: voorkomen & behandeling Een paar jaar geleden begonnen tandartsen steeds meer mensen in hun praktijk te zien met het probleem tanderosie. Nu de jongere generaties steeds beter hun tanden poetsen, levert dit steeds meer gebitten op zonder vullingen. Echter, er ligt dus een nieuwe vijand op de loer: tanderosie door het drinken van veel frisdranken, al dan niet met toegevoegde alcohol (de welbekende Breezers en andere). Tanderosie is kort gezegd het verdwijnen van glazuur middels oplossing door zuren.

Tanderosie

Of alle zure dranken slecht zijn voor je gebit, hangt af van hoe ze door het speeksel gebufferd worden. Dit wil zeggen dat als speeksel in contact komt met een zuur drankje, de pH (de zuurgraad) niet veel verandert. Dit in tegenstelling tot water, die door verdunning de pH doet veranderen.

Drankjes

Als we kijken naar twee verschillende drankjes: Cola en appelsap dan kan een eenvoudig proefje aantonen welke het slechtste is voor het (kinder)gebit.

pHpH gemengd met waterpH gemengd met speeksel
Cola2,63,16,1
Appelsap3,53,74,0

Hieruit blijkt dus dat speeksel Cola veel beter buffert dan appelsap, het neutraliseert het vrijwel. Belangrijk om te melden is dat tandglazuur oplost bij een pH van 5,5. Het is in die zin nog vrij veilig, maar niet als we kijken naar het suiker-gehalte natuurlijk! Daarin is het heel cariogeen, dat wil zeggen dat het gaatjes (caries) kan opwekken. (De gegevens in de tabel kunnen overigens afwijken bij controle-metingen.)

Fruitsappen

Geef uw kind dus niet te veel appelsap, ook al lijkt het gezond, het is een erosieve vloeistof voor de kostbare tandjes van uw kind! Dit komt voornamelijk omdat er in dit sapje citroenzuur zit. Maar niet alleen daarin, het zit ook in breezers en andere frisdranken. Cola bevat daarentegen fosforzuur. Dit is een sterk zuur, maar een zwakke buffer. Zoals u heeft kunnen zien wordt dit zuur daardoor vrij goed geneutraliseerd.

Wijn en het effect op de tanden

Rode en witte wijn hebben ook een erg lage zuurgraad (3-4). Niet voor niets is beroepsziekte nummer 1 bij wijnproevers tanderosie. Vaak kleine hoeveelheden wijn die langer dan noodzakelijk in de mond worden gehouden, vormen een constante aanval op het tandglazuur.

Waarom maken fabrikanten dan toch 'zure' drankjes

Twee van de belangrijkste redenen:
  • Het is lekker, de consument houdt er erg van.
  • De houdbaarheid gaat erop vooruit.

Opmerking over het eerste punt: het drankje Joy is eigenlijk al heel oud. Het is echter in het verleden op de markt gebracht zonder veel toegevoegd zuur, waardoor het nogal een flauwe smaak had. In deze eeuw beleeft het drankje weer zijn opmars, omdat ouders toch iets verantwoord aan hun kinderen willen geven.

Tanderosie voorkomen en behandeling

Uit het bovenstaande blijkt wel dat de behandeling van erosie bestaat uit het drastisch verminderen van de zure voedingsmiddelen die worden gebruikt. Opgelost glazuur komt niet meer terug. De behandeling van gevoelige en pijnlijke plekken wordt daarom doorgaans behandeld met het bedekken van het oppervlak met een soort sealant of lak.

Sporters en sportdrank

Ook zonder suiker slecht voor de tanden! / Bron: WerbeFabrik, PixabayOok zonder suiker slecht voor de tanden! / Bron: WerbeFabrik, Pixabay
Het is een populair verschijnsel in de sportschool: je neemt je eigen flesje mee met een sportdrank. Na ieder oefening een slokje is vaak het ritueel van sporters. Pas hier mee op! Natuurlijk is het vocht dat je toe je neemt van essentieel belang omdat je veel zweet, maar je tandglazuur wordt iedere keer 'aangevallen' door zoete en zure stoffen in het drankje: tanderosie is het gevolg.

Een vaak gehoord excuus is dat er belangrijke mineralen in zitten die toch echt onmisbaar zijn, omdat je die door het 'harde' trainen allemaal kwijtraakt. Maar pas na 2 uur intensief trainen of fitnessen ben je die kwijt en daar komen de meeste mensen niet aan. Aanbevolen wordt het gebruik van water, daar zitten tenslotte ook belangrijke mineralen in terwijl je tanden gespaard blijven.

Meer over het gebit

Lees ook de special aandoeningen aan de tanden en tandvlees of mondverzorging en vind alle informatie over uw mond en gebit!
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tanderosie en droge mond: snoepjes en speekselTanderosie en droge mond: snoepjes en speekselSnoepjes zijn niet zo onschuldig zoals vele mensen denken. Natuurlijk bevatten de meeste suiker, dat vorming van cariës…
Tanderosie - slijtage van het tandglazuurTanderosie - slijtage van het tandglazuurTanderosie houdt in dat u tanden en/of kiezen worden beschadigt dankzij zuren. Echter is het ook een combinatie van uw e…

Mijn ervaring met Concerta (methylfenidaat)mijn kijk opMijn ervaring met Concerta (methylfenidaat)Concerta is een middel dat de klachten behorende bij de psychische aandoening ADHD helpt te verminderen. Concerta is een…
Aandoeningen bij overgewicht en ondergewichtWat kun je nu krijgen voor aandoeningen als je overgewicht hebt of ondergewicht. Maar het gaat nu ook eens over ondergew…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kjerstin Michaela, Pixabay
  • College dictaat, Dr. A.J.M. Ligtenberg - Sectie Orale Biochemie ACTA, Amsterdam
  • Afbeelding bron 1: WerbeFabrik, Pixabay
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 21-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.