Bijholtehoofdpijn: symptomen en behandeling sinushoofdpijn

Bijholtehoofdpijn: symptomen en behandeling sinushoofdpijn Bijholtehoofdpijn of sinushoofdpijn is pijn in de bijholten en is vaak het gevolg van een bijholteontsteking. De pijn is dof en gaat vergezeld door een permanent gevoel van druk. Als het hoofd wordt verplaatst of naar voren gebogen, wordt de pijn intenser en neemt het gevoel van druk toe. De symptomen verdwijnen meestal naarmate de bijholteontsteking geneest. Neusdruppels en paracetamol kunnen de klachten verminderen. Zoutspoelingen of anti-inflammatoire slijmoplossen verlichten de ontsteking. In ernstige gevallen moet je huisarts worden geraadpleegd. Een antibioticum heeft geen invloed op de klachten of op het herstel. bijholtehoofdpijn kan ook worden voorkomen door het vermijden van mogelijke triggers, zoals allergenen en roken. Adequate hydratatie en het vermijden van irriterende stoffen in de omgeving kunnen eveneens bijdragen aan het voorkomen van bijholteproblemen. Ga bij aanhoudende klachten naar je huisarts voor diagnose en een passende behandeling.

Bijholtehoofdpijn of sinushoofdpijn

Bijholteontsteking of sinusitis gaat gepaard met een vorm van hoofdpijn die kan verschillen van andere soorten hoofdpijn. Dit onderscheid helpt bij de diagnose. Bijholteontsteking is vaak het gevolg van een virusinfectie of bacteriële infectie.

Oorzaken

Een bijholteontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacteriële of virusinfectie. Het kan ook worden veroorzaakt door een allergische reactie zoals hooikoorts. Een bijholteontsteking veroorzaakt zwelling en verhoogde vloeistofproductie. Het gevolg is dat de bijholten verstopt raken. Deze verhoogde ontstekingsvloeistofproductie en de afname van de drainage zorgen ervoor dat het als het ware te vol wordt in de bijholte. Hierdoor kun je druk of pijn voelen: de zogenaamde bijholtehoofdpijn.

Bij de meeste bijholteontstekingen zijn virussen de boosdoeners. Bij een virus zijn de symptomen normaliter minder dan een week aanwezig zijn en worden de klachten niet erger. Bacteriële bijholtontsteking volgt meestal op een virale infectie en heeft vaak een ernstiger verloop. Minder vaak wordt een bijholteontsteking veroorzaakt door een schimmelinfectie, en nog zeldzamer kunnen tumoren de bijholte binnendringen en klachten veroorzaken.

Symptomen van bijholtehoofdpijn

Verschijnselen

Hoofdpijn als gevolg van een bijholteontsteking of sinusitis is een typische klacht. De hoofdpijn verschijnt tussen de ogen en voelt dof aan. De hoofdpijn gaat gepaard met een permanent gevoel van druk, dat toeneemt wanneer je voorover buigt. De pijn is niet alleen beperkt tot het hoofd. Tegelijkertijd kan er pijn optreden in verschillende delen van het gezicht, bijvoorbeeld op de oren of tanden. De pijn straalt uit van de bijholte naar de oren of het tandgebied. Ook tanden kunnen de oorzaak zijn van sinusitis. Beginnend met een ontsteking van de tandwortel, die het kaakbot aanvalt, kunnen ziekteverwekkers van de orale flora in de bijholten terechtkomen en bijholteontsteking veroorzaken. Dus de arts moet de oorzaak van de ziekte vinden en deze behandelen. Zodra de sinusitis verbetert, neemt de hoofdpijn af.

In sommige gevallen is de beschreven hoofdpijn het enige symptoom van een bijholteontsteking. Dit komt vooral voor wanneer er sprake is van chronische sinusitis. Je lijdt dan aan hoofdpijn, wat je niet kunt verklaren.

Niet verwarren met spanningshoofdpijn of migraine

Bijholtehoofdpijn kan ernstig zijn, maar moet niet worden verward met migraine of spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn verschijnt ook op het voorhoofd, maar neemt af wanneer de persoon tot rust komt. Spanningshoofdpijn kan soms verergeren bij spanningen en stress, een verkeerde (werk)houding of te weinig wisselen van houding, slecht slapen (slaapgebrek) en moeheid.

Migraine, aan de andere kant, veroorzaakt sterke neurologische symptomen en kan gepaard gaan met extreme hoofdpijn. De patiënten zijn zo gevoelig voor licht en geluid dat elke stimulus een pijnaanval kan veroorzaken. Het gezichtsvermogen is vaak ernstig aangetast. Migraine gaat meestal gepaard met misselijkheid en braken. Gewone pijnstillers zijn niet genoeg om de migraineaanval te stoppen die dagen kan duren.

Typische bijholtehoofdpijn

De typische sinusitis- of bijholtehoofdpijn kenmerkt zich door de volgende symptomen:
  • Een frontale hoofdpijn (hoofdpijn aan het voorhoofdsgebied) gepaard met pijn in andere delen van het gezicht.
  • Het treedt vaak op hetzelfde moment op als het begin van acute rhinosinusitis (ontsteking van het neusslijmvlies en ontsteking van het slijmvlies van de neusbijholten).
  • Het verdwijnt bij de behandeling van rhinosinusitis (meestal binnen zeven dagen),
  • Bijholtehoofdpijn verergert door bepaalde houdingen (zoals je hoofd naar voren buigen).

Alarmsymptomen

In de meeste gevallen is de hoofdpijn ongemakkelijk maar onschadelijk. Als de hoofdpijn erger wordt en er treedt gevoeligheid voor licht en nekstijfheid op, dan kan dit duiden op meningitis of hersenvliesontsteking. In dat geval moet zo snel mogelijk een spoedartsworden geraadpleegd. Voorzichtigheid is vooral belangrijk bij kinderen. Als er koorts is en de kinderen niet langer hun hoofd op hun borst kunnen leggen, is een snelle ziekenhuisopname vereist.

Onderzoek en diagnose

Het is belangrijk dat de oorzaak van de hoofdpijn wordt vastgesteld. Veel personen die vermoeden dat ze sinushoofdpijn hebben, kunnen in plaats daarvan echter migraine of spanningshoofdpijn hebben. Een huisarts kan de juiste diagnose stellen.

In het geval van hoofdpijn veroorzaakt door bijholteontsteking, spreekt de arts van een sinusitishoofdpijn of bijholtehoofdpijn. Hoofdpijn is een klassiek symptoom van een bijholteontsteking en deze vorm van hoofdpijn kan worden gediagnosticeerd met nasale endoscopie onder plaatselijke verdoving. CT, MRI en laboratoriumdiagnostiek kunnen ook als bewijs dienen. De belangrijkste indicatie is de nasale secretie (snot). Het is verkleurd, meestal geelgroen en vrij taai, wat de afvoer veel moeilijker maakt.

Behandeling van bijholtehoofdpijn

Bestrijding van acute sinusitis of bijholteontsteking is de belangrijkste stap in de behandeling. Als je greep krijgt op sinusitis, zal ook de hoofdpijn afnemen. De volgende maatregelen kunnen helpen:

Nasale irrigatie met fysiologische zoutoplossingen

Nasale irrigatie heeft positieve effecten en zorgt ervoor dat de slijmvliezen slinken. De zoutoplossing kun je zelf maken of kant-en-klaar (als druppels of spray) kopen bij de drogist of apotheek.

Inademing van dampen

Zoutoplossingen, kamille en etherische oliën kunnen verlichting bieden. Inademing van dampen kan ook het neusslijmvlies doen slinken.

Kruidenremedies

Eucalyptus en gentiaanwortel zijn zeer geschikt voor de behandeling van acute sinusitis. Van eucalyptus is bekend dat het een slijmoplossend effect heeft.

Behandeling met infraroodlichttherapie

Behandeling met warmte kan ook nuttig zijn. Studies hebben de positieve effecten van warmtebehandeling anno 2024 nog niet kunnen aantonen, maar bijvoorbeeld warmte van een roodlichtlamp wordt over het algemeen als nuttig beschouwd bij de behandeling van sinusitis.

Decongestivum neussprays

Een decongestivum werkt vaatvernauwend en veroorzaakt daardoor vermindering van de doorbloeding van het slijmvlies. Tijdelijk gebruik van decongestivum neussprays kunnen worden gebruikt bij een bijholteontsteking. Deze sprays mogen in geen geval langer dan zeven dagen worden gebruikt. Er is een risico op gewenning en afhankelijkheid. Als decongestivum neussprays lang worden gebruikt, kunnen de slijmvliezen permanent worden beschadigd.

Antibiotica en cortison

Antibiotica zijn zelden nodig, ook niet bij een bacteriële infectie. Cortison wordt gebruikt voor chronische sinusitis en wordt daar als standaardtherapie beschouwd.

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend / Bron: Martin SulmanParacetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend / Bron: Martin Sulman

Pijnstillers

Paracetamol kan ook worden gebruikt om bijholtehoofdpijn te behandelen.

Rust

Als de hoofdpijn in de acute fase te ernstig wordt, biedt een rustperiode enige verlichting.

Snelle bewegingen vermijden

Bepaalde houdingen (voorover buigen) verhogen de hoofdpijn en kun je dus beter vermijden.

Prognose

Acute bijholteontsteking duurt meestal minder dan acht weken of treedt niet meer dan drie keer per jaar op, waarbij elke episode niet langer dan 10 dagen duurt. Medicijnen zijn over het algemeen effectief tegen acute sinusitis. Een succesvolle behandeling gaat schade aan de slijmvliezen van de sinussen en het omliggende bot van de schedel tegen.

Chronische of terugkerende sinusitis duurt langer dan acht weken of komt meer dan vier keer per jaar voor, met symptomen die meestal langer dan 20 dagen aanhouden.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinushoofdpijn: Druk in sinussen door allergie of infectieSinushoofdpijn: Druk in sinussen door allergie of infectieDe sinussen zijn met lucht gevulde ruimtes in het voorhoofd, de jukbeenderen en achter de neusbrug. Ze zijn verbonden me…
Hoofdpijn bij kinderen: oorzaken van hoofdpijn bij een kindHoofdpijn bij kinderen: oorzaken van hoofdpijn bij een kindHoofdpijn bij kinderen kan velerlei oorzaken hebben. Kinderen kunnen net als volwassenen hoofdpijn krijgen. Hoofdpijn bi…
Druk in het hoofd: Oorzaken van drukkend gevoel in schedelDruk in het hoofd: Oorzaken van drukkend gevoel in schedelDruk in het hoofd is een symptoom dat vaak te wijten is aan diverse vormen van hoofdpijn of een sinusitis. Ook ernstiger…
Hoofdpijn tijdens menopauze bij vrouwenHoofdpijn tijdens menopauze bij vrouwenDoor hormonale veranderingen krijgen vrouwen in de menopauze meer te maken met verschillende soorten hoofdpijn, zoals mi…

Cannabisallergie: allergische reactie op wiet en hasjCannabisallergie: allergische reactie op wiet en hasjCannabis is de Latijnse benaming voor de hennepplant. Van de hennepplant worden onder andere de bloemen en de bladeren g…
Pijn in knieholte (posterieure kniepijn): OorzakenPijn in knieholte (posterieure kniepijn): OorzakenPijn achter de knie (posterieure kniepijn, pijn in de knieholte) is een relatief vaak voorkomende klacht. Deze scherpe e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/AntonioGuillem
  • https://www.thuisarts.nl/bijholte-ontsteking/ik-heb-bijholte-ontsteking
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/bijholteontsteking/item32298
  • https://www.webmd.com/migraines-headaches/sinus-headaches
  • https://www.medicinenet.com/sinus_headache/article.htm
  • https://www.thuisarts.nl/hoofdpijn/ik-heb-spanningshoofdpijn-0
  • https://degezondheidsblog.nl/hoe-werkt-infraroodlichttherapie/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Decongestivum
  • Thuisarts. Ik heb bijholteontsteking. https://www.thuisarts.nl/bijholteontsteking/ik-heb-bijholteontsteking (ingezien op 1-1-2024)
  • Afbeelding bron 1: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 01-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.