Dossier hoofdpijn

Dossier hoofdpijn Hoofdpijn komt zo vaak voor dat niemand er van opkijkt. Dagelijks lijden tientallen miljoenen mensen ter wereld aan pijn in het hoofd en 90% van de Nederlanders heeft soms hoofdpijn. De pijn is in veel gevallen onschuldig en kortdurend maar dat geldt niet voor alle hoofdpijnen. Migraine schakelt je uit en bijholtehoofdpijn kan maanden aanhouden. Pijnstillers werken vaak matig of niet en een bezoek aan de huisarts levert vaak enkel de diagnose 'stress' op. Wat is 'jouw' hoofdpijn?

Hoofdpijn algemeen

Vrijwel iedereen kent het verschijnsel hoofdpijn. Soms duurt het een of meerdere dagen en blijft het bij een wat zeurend gevoel waarbij je nog wel kunt functioneren. Het kan ook een ergere vorm aannemen waardoor je je dagelijkse bezigheden moet staken. Bij migraine ben je zelfs gedwongen te gaan liggen, het liefst in een verduisterde kamer, tot de aanval over is. En zo zijn er vele vormen van hoofdpijn die gelukkig zelden het gevolg zijn van iets ernstigs.

De meeste hoofdpijnen ontstaan aan de buitenkant van de schedel, in de zenuwen, bloedvaten en spieren die het hoofd en de nek bedekken. De spieren of bloedvaten kunnen zwellen, samentrekken of kunnen andere veranderingen ondergaan die de omringende zenuwen kunnen stimuleren en prikkelen. De zenuwen komen onder druk en zenden pijn-signalen naar de hersenen, waarna hoofdpijn ontstaat.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is eigenlijk een soort verzamelnaam voor alle hoofdpijnen waar een arts geen raad mee weet. De werkelijke spanningshoofdpijn zit symmetrisch over het hoofd verdeeld en vaak geeft het een gevoel alsof er een strakke band (of helm) om het hoofd zit. De pijn is dof en drukkend en matig van intensiteit. Het beïnvloedt niet de dagelijkse activiteiten en de duur is variabel. Wat er gebeurt is dat spieren van schedel, nek en schouders gespannen zijn. Eigenlijk is deze vorm hoofdpijn een soort 'spierpijn'. Met name de sternocleidomastoid spier aan de zijkant van de nek kan, mits zich er triggerpoints (pijnlijke spierknopen) in bevinden, een 'referred pain' naar het voorhoofd zenden. Ten onrechte worden de meeste hoofdpijngevallen toegeschreven aan psychische spanningen.

Migraine

Migraine is een bonzende of kloppende hoofdpijn die je volledig uitschakelt. Een migraine aanval heeft een duidelijk begin en einde. De zeer belastende pijn zit vaak aan één kant van het hoofd en komt langzaam op. De duur van migraine is variabel en kan liggen tussen een halve dag tot drie dagen. Hoofdpijn die samengaat met misselijkheid, braken en/of diarree is in de meeste gevallen migraine. Migraine kan zich enkele uren tot dagen voor de aanval aankondigen door middel van klachten zoals stemmingsveranderingen, concentratieverlies, gapen, overactiviteit of inactiviteit en zin hebben in zoetigheid. Dit heet de waarschuwingsfase. Sommige mensen rapporteren migraine te krijgen van bepaald voedsel. Het is zaak om in het geval van migraine eventuele triggers te vinden en te voorkomen.

Aura bij migraine

Bij vijftien procent van de migrainepatiënten komen er neurologische verschijnselen voor die de aanval uiteindelijk inluiden. Dit heet ook wel migraine met aura. Zo'n aura duurt tien minuten tot een uur en kan bestaan uit visuele stoornissen zoals gezichtsvelduitval, wazig zien, het zien van lichtflitsen, schitteringen, sterretjes, vlekken of een punt in het gezichtsveld dat zich kan uitbreiden. Ook komen er stoornissen in de reuk voor, tintelingen aan één kant van het lichaam, krachtverlies, spraakstoornissen en vermoeidheid. Al met al zeer angstaanjagende symptomen. Als de migraine eenmaal is begonnen zoekt de patiënt een verduisterde kamer op en kan niet veel anders dan liggen tot de aanval voorbij is. Is de aanval eenmaal achter de rug, dan blijft de patiënt vaak nog uren of dagen zeer vermoeid. Overigens kan een aura ook op zichzelf voorkomen, zonder de migraine.

Oorzaak migraine

Klassieke migraine kent nog een aantal verschijnselen, zoals vervormingen bij het horen en zien, moeite met concentratie, luisteren en spreken, tijdsverdraaiingen en déjà-vu's, koorts, koude ledematen, rillingen en zweten en een tijdelijk versnelde hartslag gevolgd door een trage hartslag. Al deze symptomen kunnen zich voordoen als de aanval is ingezet. Over de precieze oorzaak van migraine is nog weinig bekend maar aangenomen wordt dat de aanvallen in gang worden gezet door een ontregeling van het zenuwstelsel waarna bloedvaten in het hoofd zich eerst vernauwen en daarna sterk uitzetten. De vernauwing zou dan de aura veroorzaken en de verwijding de hoofdpijn zelf.

Wat te doen bij migraine

Voor migraine bestaan medicijnen maar deze worden pas gegeven als paracetamol of ibuprofen niet werken. Het beste is om bij de allereerste verschijnselen de medicijnen in te nemen om een aanval nog de kop in te kunnen drukken. Neem je pijnstillers te laat in, dan zullen ze niet werken. Voor vrouwen geldt dat pilgebruik migraine-aanvallen of zelfs aura's zonder migraine (!) kunnen uitlokken. Beter is dus om deze middelen te stoppen in plaats van het innemen van medicijnen tegen migraine.

Hormonale hoofdpijn

Deze hoofdpijn komt meestal voor op de eerste dag van de menstruatie en kan variëren van licht tot dusdanig zwaar dat het meer op een migraine lijkt. Het sterk gedaalde hormoonpeil voorafgaand aan en tijdens de menstruatie is hiervoor verantwoordelijk. Sowieso kunnen de sterk fluctuerende hormoonspiegels (oestrogeen) hoofdpijn in de hand werken. Er kan hoofdpijn optreden in de twee weken voor de menstruatie als onderdeel van PMS (premenstrueel syndroom), deze is meestal van zeer variabele duur en niet ernstig.

Weekendhoofdpijn

Dit is de zogenaamde ontspanningshoofdpijn die natuurlijk heel gemakkelijk is te voorkomen. Na een drukke werkweek wordt er op zaterdag uitgeslapen en bij het opstaan is er de allesoverheersende hoofdpijn. Deze hoofdpijn is een gevolg van een gebrek aan cafeïne (koffie), dat in het weekend immers later komt dan doordeweeks, en een ontregeling van het slaappatroon.

Bijholte-hoofdpijn

De echte bijholteontsteking en/of voorhoofdsholteontsteking geeft immense hoofdpijn bij voorover buigen. Deze hoofdpijn zit meer tussen de ogen, ter hoogte van het voorhoofd en in het wanggebied dichtbij de neus. De holtes hoeven niet bacterieel ontstoken te zijn maar kunnen ook gewoon verstopt zitten, bijvoorbeeld bij een virusinfectie zoals een (neus)verkoudheid. Ook kunnen opgezette neus- en keelamandelen hoofdpijn geven omdat ze de beluchting belemmeren. Bijholte-hoofdpijn kan weken tot maanden aanhouden, en wordt dikwijls onterecht onder de noemer stress en spanningen geplaatst omdat de bijholtes op röntgenfoto's in de meeste gevallen 'schoon' zijn. Bij bijholteontsteking is er behalve hoofdpijn ook sprake van ernstige malaise.

Medicijnafhankelijke hoofdpijn

Deze hoofdpijn komt voor bij verslaving en/of gewenning aan medicijnen die juist worden ingenomen tegen hoofdpijn. Na verloop van tijd reageert het lichaam niet meer of slecht op dit medicijn, behalve als het niet wordt genomen, waardoor de hoofdpijn nog eens toeneemt. Het langdurig innemen van pijnstillers wordt daarom ook afgeraden. Een paracetamol per dag gedurende drie maanden kan het begin zijn van een chronische hoofdpijn waar nog maar moeilijk vanaf is te komen. Het afkicken van deze medicijnafhankelijke hoofdpijn is langdurig en zwaar maar is noodzakelijk om de hoofdpijn uiteindelijk te doen afnemen. Deze vorm van hoofdpijn kan al voorkomen bij verslaving aan eenvoudige pijnstillers zoals aspirine en paracetamol maar ook door triptanen die voor migraine worden voorgeschreven.

Clusterhoofdpijn

Dit is een zeer specifieke en bijna ondraaglijke hoofdpijn in de vorm van aanvallen (clusters) aan een kant van het hoofd. Het is een vasculaire hoofdpijn, hetgeen inhoudt dat het de bloedvaten betreft. De gelukkig zeldzame pijn is zo fel dat het kan voelen alsof er een dolk door het oog wordt gestoken maar het kan ook een borende pijn zijn. Het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. De duur van de episodes waarin de aanvallen optreden is variabel en kan liggen tussen enkele weken tot een paar maanden. De aanval zelf duurt van enkele minuten tot een aantal uren en kan meerdere malen op een dag voorkomen. De pijn ontstaat zeer plotseling, dikwijls gedurende de slaap en begint achter en rond een oog of in de buurt van de slaap om vervolgens uit te stralen naar bovenkaak, oor, nek en gebied rond het oog. Het oog wordt rood en gaat daarop tranen en de neus voelt verstopt of gaat lopen. Tevens is er bewegingsdrang en overmatige transpiratie. Na de aanval is de pijn volledig weg of er blijft een zeurende pijn over, die weer in een nieuwe aanval kan overgaan.

Voorts kan hoofdpijn voorkomen bij:

 • Overslaan van maaltijd(en)
 • Slecht zien
 • In een slecht geventileerde ruimte
 • Uitdroging
 • Lange reis in bus, auto of vliegtuig
 • Het ruiken van erg sterke geuren
 • Gebits- en kaakproblemen
 • Griep of andere ziekten waarbij koorts is
 • Laag bloedsuikergehalte bij diabetici
 • Chronisch slaapgebrek
 • Langdurige inspanningen
 • De 'kater' na overmatig alcoholgebruik
 • Plotselinge temperatuurdaling
 • Zeer hoge bloeddruk
 • Na seks
 • Problemen in de nek

Hoofdpijn die raadpleging van een arts vereist:

 • Hoofdpijn na een ongeval
 • Een zware hoofdpijn die je nog nooit eerder hebt gehad
 • Plots opkomende heftige hoofdpijn met zeer ziek gevoel of explosief braken
 • Zware hoofdpijn bij zwangerschap
 • Hoofdpijn met verlaagd bewustzijn, extreem stijve nek of stuipen
 • Hoofdpijn met verandering van persoonlijkheid
 • Hoofdpijn bij kinderen jonger dan zes jaar
 • Eerste migraine aanval op leeftijd 40+
 • Hoofdpijn die optreedt bij 50+ en nieuw is voor de patiënt
 • Hoofdpijn met functiestoornissen van het zenuwstelsel zoals dubbelzien of verlamming
 • Hoofdpijn bij kinderen dat prestaties beïnvloedt
 • Hoofdpijn met eenzijdige doofheid en/of duizeligheid

“I thought so hard I got a headache.” ~ J.D. Cobb
© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Wat is hoofdpijn?Wat is hoofdpijn?Iedereen weet wel wat hoofdpijn is. Sommige hebben het vaak en in een hele heftige vorm, zoals migraine of clusterhoofdp…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Sommige mensen hebben vaak last voor ondraaglijke hoofdpijnen. Vaak is het niet duidelijk waardoor de hoofdpijn ontstaat…

Slaap: tips voor een betere nachtrustDe slaap wil maar niet komen en daar lig je dan. Woelen, draaien, piekeren en nog eens woelen... De paniek die toeslaat…
EHBO - VerslikkenHet is heel erg vervelend als iemand zich ergens in verslikt, of dat iemand stikt in een voorwerp of een stukje eten. De…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Reacties

Marilyn, 29-10-2012
Beste a. Ik heb al 5 jaar last van hoofdpijn, dat begint achter me ogen. Weet u misschien wat de oorzaak hier van kan zijn? Mvg Reactie infoteur, 30-10-2012
Hi Marilyn, nee, dat weet ik niet. Raadpleeg je huisarts. Grt, A.

Borg, 11-10-2012
Sinds enige tijd heb ik vrijwel dagelijks wel een keer (die de ene keer wat langer aanhoud dan de andere keer) last van mijn rechteroog. Ik heb het gevoel dat mijn hele oogbol beurs is en droog is, maar zie er niet slechter mee. Tegelijkertijd heb ik een drukkend gevoel op mijn slaap, een soort van kiespijn en een drukkend gevoel aan de rechterzijde van mijn nek, vlak bij het oor. Ik kan niet echt spreken van pijn, het is alleen heel irritant en beïnvloedt behoorlijk. Heeft iemand enig idee waar dit verband mee kan houden? Ik sta onder behandeling bij de fysio (waar ik dit overigens niet mee heb besproken) voor mijn rechterelleboog. Kan dit allemaal verband houden met elkaar? Reactie infoteur, 12-10-2012
Hi Borg, misschien gaat het om uitstraalpijnen afkomstig van de kaak, zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/41591-kaakgewricht-klachten-oorzaak-en-gevolg.html
Met de elleboog heeft het niets te maken. Om kaakproblemen uit te sluiten is het nuttig dit te laten onderzoeken. Sterkte, A.

Andre, 13-09-2012
Ik heb ervaring met verschillende hoofdpijnen. Ik wil graag melden dat veel klachten zijn verholpen door fysiotherapie, met name kraken van de rug. Door verschoven en versleten wervels drukten er regelmatig zenuwen klem. Na enkele behandelingen gaat het nu een stuk beter. De hoofdpijnen werden door de specialist geschaard onder spanningshoofdpijn. Bij mij was dus de rug continu in stress en blokkeerde zenuwen met name naar hoofd. Reactie infoteur, 14-09-2012
Hi Andre, van verschoven en versleten wervels die in staat zouden zijn om hoofdpijn (als uitstraalpijn) te veroorzaken is me niets bekend. Indirecte pijnen verlopen in patronen en zijn het gevolg van triggerpoints in spierweefsels, zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/86521-triggerpoints-oorzaak-van-chronische-pijn.html
Groetjes, A.

Loes, 22-08-2012
Ik heb sinds 2 weken iedere dag hoofdpijn. Geen hele sterke maar een zeurend gevoel.
Daarbij heb ik enorme druk op mijn hoofd bij het bukken. Voornamelijk het punt net boven de bovenkant van mijn oor (ter hoogte van mijn oog). Wat kan dit zijn? Reactie infoteur, 26-08-2012
Hi Loes, geen idee. Raadpleeg je arts als dit aanhoudt en erg belastend is. Beterschap, A.

Gineke, 11-08-2012
Beste A, dank voor uw reactie, de medicijnen die mijn man nu heeft, en die wel werken, zijn zowel tegen hoge bloeddruk als ter voorkoming van migraineaanvallen, het zijn tabletten en ze heten ;Metoprololsuccinaat sandos retard 50, wat hij hiervoor had weet ik niet meer, maar er zat ASPARTAAM in, dus ik ben blij, dat hij die niet meer nodig heeft!.
over je laatste opmerking over de standaard bloeddrukmeting, kan ik alleen maar zeggen;
je zou ook denken dat je na een week bij controle opnieuw wordt gemeten, doch mijn huisarts deed dat vanmiddag niet!, dus je weet maar nooit, hij nam genoegen met de verklaring van mijn man dat het nu goed ging, dat het gezakt is, weet ik omdat ik zelf een bloeddrukmeter bezit en wij het twee maal daags opmeten.
groetjes gineke Reactie infoteur, 11-08-2012
Hi Gineke, de bloeddruk thuis is vaak veel lager dan in de spreekkamer van de dokter, daarbij komt dat een enkele meting veel minder zegt dan regelmatige metingen. Waarschijnlijk zijn dit redenen dat de arts niet zelf meer ging meten. In de lijst met mogelijke oorzaken voor hoofdpijn staat 'zeer hoge bloeddruk' overigens ook vermeld. Het is om talloze redenen beter dat de bloeddruk nu verbeterd is. Hopelijk blijft het zo. Grt, A.

Gineke, 10-08-2012
Mijn man had exact dezelfde verschijnselen als de man van Latana, zoals ik hier eerder schreef.
Wij zijn er inmiddels achter dat al deze ellende veroorzaakt werd door een zeer hoge bloeddruk!, nu die flink is gezakt blijven de klachten weg!, wat een opluchting. IK HOOP DAT IK IEMAND MET DE INFO HEB GEHOLPEN!
Groetjes Gineke Reactie infoteur, 10-08-2012
Hi Gineke, fijn dat de oplossing gevonden is! Ik hoop dat ze dit nog leest. Aan de andere kant is een bloeddrukmeting een standaard onderzoek wat bij ernstige hoofdpijn vrijwel zeker wordt uitgevoerd. In haar reactie lazen we daar niets over. Grt, A.

Gineke, 05-08-2012
Mijn man had altijd al van tijd tot tijd hoofdpijn, maar de laatste tijd is het 3 tot 4 x p.w., opzich erg genoeg want het is zware hoofdpijn maar wat mij angstig maakt is, dat hij er heel erg misselijk bij is hij geeft dan ook regelmatig over en eet of drinkt de hele dag niets!, dit sloopt hem! weet iemand raad? ik ben echt zeer bezorgd!
de medicijnen die hij heeft werken als hij het voelt aankomen, maar meestal gebeurt het 's nachts en als hij er wakker van wordt is het te laat en werken ze niet meer Reactie infoteur, 06-08-2012
Hi Gineke, je zegt niet wat de diagnose van de arts is (ik vermoed migraine), en welke medicijnen het zijn. Bij aanhoudende klachten hierover moet je man teruggaan naar zijn huisarts. Dit omdat hij op deze manier niet meer functioneert, bovendien is het beangstigend. Misschien is er verder onderzoek nodig, maar dat moet de arts beoordelen. Zo kan het niet verder! Grt, A.

Geert, 30-07-2012
Ik ben een meid van 22 jaar oud, en heb nu 5 dagen last van een zeurende pijn/druk. hoofdpijn kan ik het niet echt noemen, omdat het maar op een klein gedeelte zit. Bij mijn linker slaap en rond/achter het oog. Het is net of heeft iemand heel hard een vinger in mijn oog gedrukt. De pijn/druk rond mijn slaap is echt erg vervelend. Het is constant, maar wel in vlaagen met de hoeveelheid pijn. Vanacht werd ik wakker van de pijn, en heb ik een hele tijd wakker gelegen. Ook vanochtend had ik er gelijk last van met opstaan. Tot nu toe, is de pijn niet minder geworden. Ik heb eerder deze week wel een aantal keren paracetamol geslikt. 2 tegelijk. maar er was verder geen verbetering. Ik hoop dat u weet wat deze vervelende pijn/druk inhoud. Reactie infoteur, 31-07-2012
Hi Geert, nee dat weet ik niet. Bij aanhoudende klachten raad ik je aan de huisarts te raadplegen. Veel hoofdpijn bij jonge meiden komt door hormonale problemen als gevolg van inname van hormoontabletten (anticonceptiepil). Als dit zo is, moet je hier zsm mee stoppen. Beterschap, A.

Jolien, 19-07-2012
Ik ben 30 jaar en heb al nu enkele weken last van een 4-tal keer per week hoofdpijn. Meestal sta ik hier gewoon mee op en is het voor de rest van de dag. De hoofdpijn zit bovenop de schedel (vanaf de plaats waar haargroei begint tot halverwege). Dacht eerst dat ik een vorm van sinusitus had, daarvoor naar dr. geweest, die heeft medicatie meegegeven, maar dat helpt niet. Op internet kijken naar oorzaken hoofdpijn doet je al regelmatig uitkomen bij hersentumor, maar dat zal toch wel ver gezocht zijn hoop ik. Heeft u enig idee aangezien ik er echt altijd mee opsta… Reactie infoteur, 20-07-2012
Hi Jolien, zoals je weet zijn er talloze oorzaken voor hoofdpijn. Bij frequent optredende hoofdpijn moet je eventueel medicijngebruik staken. Dit is soms de reden waarom iemand dagelijks hoofdpijn heeft. Ga verder het artikel grondig na. Beterschap, A.

Harald, 09-07-2012
Al jaren (> 5) last van wekelijks terugkomende hoofpijn. Daarvoor kreeg ik om de 3 maanden een stevige migraine aanval. (sterretjes voor de ogen ed.) Nu zit de hoofdpijn voornamelijk achter mijn linkeroog en als ik op mijn wenkbrauw druk, is dit gevoelig. De laatste dagen is het bijna elke dag raak. Het is geen overdreven pijnlijke hoofdpijn, maar prettig is het evenmin. Soms heb ik ook het idee dat ik mij licht voel in hoofd en dat ik met samengeknepen ogen zit. Ik heb mij inmiddels een bril laten aanmeten, maar ook dit biedt geen soelaas. Een bezoek aan de arts heeft mij verder ook niet geholpen. Om van de hoofdpijn af te komen zit ik momenteel op 3 paracetamol (500 mg) + 1 ibuproven (400 mg). Menig maal moet ik deze dosis 2 keer nemen om er echt af te komen. Reactie infoteur, 10-07-2012
Hi Harald, misschien heb je inmiddels medicijnafhankelijke hoofdpijn! Wat het ook is, je probleem vraagt onderzoek. Weet de huisarts niet wat hij ermee aan moet, dan kan hij je natuurlijk verwijzen naar bijv. een neuroloog. Pas als er een oorzaak bekend is, kan gedacht worden aan hoe dit aan te pakken. Wat je nu doet is - heel begrijpelijk hoor - enkel symptoombestrijding. Sterkte, A.

Laura, 02-06-2012
Ik heb sinds een week non stop hoofdpijn. De pijn is draaglijk maar onaangenaam. Het gaat over een onaangename druk in mijn voorhoofd en een tintelend, onaangenaam gevoel vanaf mijn rechter slaap, boven mijn oor, naar de achterkant van mijn hoofd toe. Moet ik mij hierover zorgen maken? Reactie infoteur, 03-06-2012
Hi Laura, nee. Continu hoofdpijn komt zeer vaak voor en kan wel maanden tot jaren (met een enkele onderbreking) aanhouden. Kijk ook eens hier: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/86521-triggerpoints-oorzaak-van-chronische-pijn.html
Beterschap, A.

Roos, 02-06-2012
Hoi, ik ben roos ben 33 jaar en heb al paar dagen erg last van mijn keel… als ik slik lijkt het alsof er iets in mijn keel zit wat het slikken moeilijker maakt. En vanmorgen wakker geworden met enorme hoofdpijn die erger word als ik hoest en/of voorover buk. Heb verder niet echt last van verkoudheid of iets dergelijks. Moet ik hiermee naar huisarts? Reactie infoteur, 03-06-2012
Hi Roos, nee. Keelpijn hangt vaak samen met hoofdpijn en hoest, kortom een verkoudheid ofwel virale infectie. De neus hoeft daar niet eens aan mee te doen. Na een week zal het vanzelf beter gaan. Beterschap, A.

Karien, 15-05-2012
Ik heb sedert een anderhalve week last van nachtelijke hoofdpijn, waarbij ik telkens rond 3.00 u hiervan wakker wordt. Bij het nemen van Perdolan wordt het iets beter, maar het gaat niet weg. Ongeveer een uur nadat ik 's morgens ben opgestaan is het weg, zodat ik normaal kan functioneren gedurende de dag. De pijn zit aan de linkerkant en straalt door naar achter. Iedere nacht begint het weer opnieuw om dan 's morgens na een uur weg te trekken. Er is een CT scan gebeurd waarop niets te zien is. Ik krijg kine om de trapeziumspier te ontspannen maar er verbetert niets. Bij de huisdokter weet men geen raad hiermee.
Welke vorm van hoofdpijn zou dit kunnen zijn? Reactie infoteur, 16-05-2012
Hi Karien, het is frappant dat het enkel 's nachts is. Experimenteer daarom met diverse hoofdkussens, en bekijk eens of je het overdag ook hebt als je een tijdje op de bank ligt. Ik zou zo niet kunnen zeggen waar deze hoofdpijn aan ligt. Beterschap, A.

Jeroen, 29-04-2012
Heey!
Ik ben Jeroen en ben 16 jaar ik heb al een paar jaren last van hoofdpijn (en flinke dus)
als ik het heb heb ik het best lang. ik slik medicatie en afentoe als ik hoofdpijn heb een paar paracetamol, ik ben al een paar keren bij de huisarts geweest en ze konden het eerst niet vinden en toen wel het was ( bijholteontsteking en oorontsteking en nog iets in mijn neus dus 3 ineenkeer) maar het blijft dus nog steeds. ik heb vroeger een loopoor gehad en ze hadden een aantal buisjes ingestopt. ik zou graag meer info willen wat het kan zijn Reactie infoteur, 30-04-2012
Hi Jeroen, dat kan alleen je arts bepalen. Er zijn al een paar diagnoses geweest dus ga terug naar je arts als medicatie hiervoor niet helpt. Sterkte, A.

Erik, 21-04-2012
Gister tijdens het sporten kreeg ik in ene vanuit het niets een gigantische steek in mijn hoofd. Het concentreerde zich achter mijn rechteroog, ongeveer de vorm van een ei naar achter/omhoog. Ook kwamen er zwarte vlekken voor mijn rechteroog. Door te koelen en te drinken, werd het wel iets minden, maar de stekende pijn blijft nog steeds zitten. Ik ben 24 jaar en mijn moeder heeft af en toe migraine, ik weet niet of dit er iets mee te maken kan hebben? Ook heb ik ongeveer 3/4 dagen per maand last van een "zwelling" in de holte tussen neus en keel, wat regelmatig tot een korte keelontsteking leidt (hier besteed ik eigenlijk al geen aandacht meer aan). Reactie infoteur, 22-04-2012
Hi Erik, je moeder's klachten hebben met die van jou niets te maken. Wat er dan wel aan de hand is, is onduidelijk. Het beste is de huisarts raadplegen als de pijn niet weggaat. Je kunt dan meteen aankaarten dat je soms een vol gevoel ervaart in de neuskeelholte. Misschien is een van de neusbijholten aangedaan. Beterschap, A.

Linda, 14-04-2012
Hallo, ik heb nu (17 jaar) al zo'n 5 jaar last van hoofdpijn. Het patroon, de frequentie en intensiteit zijn in die tijd regelmatig veranderd. Wat niet veranderd is, is dat het een kloppende of bonzende hoofdpijn is die meestal aan één kant zit en altijd achter het voorhoofd of de ogen.
Ik heb nu meer dan de helft van de dagen zware hoofdpijn. Vaak heb ik het al bij het opstaan en is het minder op het moment dat ik mij (niet intensief) inspan. Soms ben ik ook misselijk en gevoelig voor licht, geluid en wordt de hoofdpijn juist erger bij beweging.
Dit laatste is gediagnosticeerd als migraine. Voor het eerste heb ik fysio gehad, wat helaas niets heeft uitgehaald. De neuroloog weet ook niet wat het precies is, omdat het te vaak is om migraine te zijn en eigenlijk ook te heftig (en daarnaast therapieresistent, zoals hij het noemde) voor spanningshoofdpijn.
Ik heb Maxalt voor de migraine en gebruik daarnaast paracetamol met coffeïne voor de andere hoofdpijn, maar hiermee is de hoofdpijn nog niet te hanteren. Ten eerste omdat ik niet kan onderscheiden wanneer ik Maxalt moet nemen en wanneer de paracetamol en ten tweede heb ik veel vaker hoofdpijn dan die 3 dagen in de week dat ik medicijnen kan gebruiken (niet vaker ter voorkoming van medicijnafhankelijke hoofdpijn).
Heeft u misschien een idee wat de volgende stap zou kunnen zijn? Een ander (eventueel gerelateerd) symptoom is wazig zien bij tijd en wijle (heel verschillende uitkomsten van oogtests met een gemiddelde van 0, ook met druppels verschillende uitkomsten). Reactie infoteur, 15-04-2012
Hi Linda, alles duidt inderdaad op migraine. Hierbij is het van groot belang te weten welke medicijnen je slikt, en dan bedoel ik niet de pijnstilling, maar overige medicatie. Vooral hormonale middelen zijn erom bekend migraine (of alleen de aura's) te kunnen veroorzaken. Hiermee stoppen betekent dan dat je geen enkele pijnstiller meer nodig hebt. Slik je geen hormonen, dan zou ik helaas niet weten wat je verder kunt doen behalve teruggaan naar je behandelend arts. Sterkte, A.

Nicolette, 01-04-2012
Ik heb sinds vorige week vrijdag last van hoofdpijn als ik voorover moet bukken, in die voorgaande week ben ik naar een concert geweest en ben sinds maandag verkouden geweest. Nu is de verkoudheid over, maar blijf erg hoesten. Vrijdag heb ik dozen moeten tillen met een gewicht van minimaal 25 kg.

Kan het misschien hieraan liggen dat ik nu last heb van hoofdpijn bij het voorover bukken? De hoofdpijn komt vanuit de onderkant van mijn schedel (het stuk waar je nek begint) en dit houdt dan uren aan, pillen nemen werkt wel, maar het de tijd voordat het gaat werken duurt wel een uur of 3.

Heb ik misschien een spier verrekt in mijn nek met dat als ik nu voorover moet buigen en misschien wat moet pakken dat daardoor de hoofdpijn ontstaat? Of is het van het feit dat ik de hele tijd aan het hoesten ben? Reactie infoteur, 02-04-2012
Hi Nicolette, dat kan allebei. Hoest is een langdurige nasleep van een verkoudheid, dus beoordeel de hoofdpijn pas als het hoesten voorbij is. Komt de hoofdpijn vanuit de nek dan is het waarschijnlijk een spierspanningskwestie, probeer daarom voorlopig ook zo min mogelijk te bukken. Pijnstilling werkt doorgaans binnen een half tot heel uur, niet pas na drie uren. Als dat wel het geval is, helpt pijnstilling je niet en gaat de hoofdpijn kennelijk vanzelf weg. Beterschap, A.

Martin, 22-03-2012
Ben net van me eerste migraine af. had nooit eerder moeten overgeven samen met hoofdpijn. handig deze website scheelt me een bezoekje aan de huisarts. Duurde gelukkig maar een halve dag wat zoals te lezen 3 dagen kon duren. wel vervelend dat het me enigste vrije dag was in 7 dagen. Reactie infoteur, 23-03-2012
Hi Martin, migraine kan duren van enkele uren tot een paar dagen. Daarna komt het aanvalsgewijs steeds weer terug, hoewel het ook wel eens lange tijd goed kan gaan. Groetjes, A.

Latane, 21-03-2012
Ik maak mij erge zorgen om mijn man. Hij is nu 57 jaar en kreeg twee jaar geleden een hevige hoofdpijnaanval zonder dat hij zoiets ooit eerder in zijn leven gehad had. Daarbij drie dagen constant braken. Na twee dagen gaf hij een sterke acetonlucht af. Koorts had hij niet, wel heel lichte verhoging (37,3). Vanaf dat moment krijgt hij dit steeds opnieuw. Afgelopen 30 dagen heeft hij het driemaal gehad. De hoofdpijn zit midden in zijn hoofd, niet opzij. Zelf zegt hij dat het braken erger is dan de pijn. Er is geen oorzaak voor aan te wijzen. Uit bloedonderzoeken komt niets. Hij valt sterk af van die aanvallen en is nu graatmager (ondergewicht). Deze week is hij weer bij de huisarts geweest. Die doet niets.
Mijn man slikt geen medicijnen en mankeert verder niets. Wat hij probeert bij zo'n aanval is domperidon. Pas aan het eind van de aanval helpt dat een beetje. De dokter adviseerde een zout-suikerbruistablet (ik weet de naam niet meer), maar er is geen schijn van kans dat hij dat binnen kan houden.
Hij eet in die drie of vier dagen totaal niets, drinkt af en toe een piepklein slokje water. Na twee slokken water braakt hij al. Door de hevige hoofdpijn heeft hij nauwelijks genoeg energie om dat braken aan te kunnen. Reactie infoteur, 22-03-2012
Hi Latane, het lijkt veel op migraine, waarbij braken samen met de hoofdpijn op de voorgrond staat. Migraine komt in aanvallen. Uiteraard zijn hier medicijnen voor dus ik vraag me af waarom deze niet worden gegeven. Verder is het nuttig dat je man onderzocht wordt door een neuroloog. Ook deze kan de medicatie voorschrijven. Er rest je man niets anders dan teruggaan naar de huisarts, aandringen, en bij geen gehoor een second opinion aanvragen (andere huisarts). Groetjes, A.

Marleen, 18-03-2012
Altijd als ik in een auto zit krijg ik hoofdpijn. ik heb ook 3 bubeltjes bij mijn oor. ik krijg ook vaak brandende ogen of ik zie waazig.maar de huisarts zij dat dat komt door mijn dyslexie.
maar waar komen de bultjes dan vandaan? Reactie infoteur, 19-03-2012
Hi Marleen, dit artikel gaat over hoofdpijn, niet over bulten bij het oor. De vraag moet je dus aan je huisarts stellen. Voor de oogklachten raad ik je aan een opticien te bezoeken om je gezichtsvermogen te testen. Groetjes, A.

Sjoerd, 18-03-2012
Goedemiddag,

Sinds een aantal jaren heb ik bijna elke dag last van een bonkende hoofdpijn vanuit mijn nek wat vaak gepaard gaat met enorme zware ogen waardoor ik moe en wazig zie. Ik heb een beetje gegoogled'' en ik zie dat dit spanningshoofdpijn word genoemd. Ik geef toe dat ik een aantal dingen heb meegemaakt in het verleden en dat ik me vaak druk maak. Maar HOE kom ik hier van af? ik slik dagelijks 2x aleve en 1x een paracetamol erboven dit laat de hoofdpijn vaak wegtrekken, maar omdat dit redelijk zware pijnstillers zijn om dagelijks in te trekken is dit ook niet goed. Ik ben naar de fysio geweest, psycholoog en loop nu bij de chriopractor maar ik zie nog geen vooruit gang. Hoe kom ik hier vanaf? Hoe kan ik me goed ontspannen? ECHT ontspannen?

Mvg. Reactie infoteur, 19-03-2012
Hi Sjoerd, ontspannen kan alleen als de spieren ontspannen zijn. En dat zijn ze in jouw geval waarschijnlijk niet. Verhoogde basale spierspanning als gevolg van pijnlijke spierknopen in de nek en schouders komt vaak voor en veroorzaakt de bekende spierspanningshoofdpijn tot wazig zicht aan toe. Dit probleem vraagt continu massages waar je direct aan kunt beginnen. Zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/86521-triggerpoints-oorzaak-van-chronische-pijn.html
Succes, A.

Krisje, 18-03-2012
Hoi allemaal, ik heb toch ook een vraag. Ik probeer ze zo kort mogelijk te stellen ;)
Sinds ik zes maanden geleden een zware hyperventilatieaanval kreeg ben ik duizelig, bijna de hele dag door. Het gekke is dat ik er soms ook druk in m'n hoofd bij heb aan de rechterkant. Mijn huisarts zag me toen ik die hyperventilatieaanval had (zes maanden geleden) en verzekerde dat ik niet moest panikeren. Ik consulteerde op eigen houtje een neuro-psychiater die me een MRI voorschreef als zoete broodjes alsook tranquillizers. Omdat ik dit een beetje 'erover' vond belde ik m'n huisarts voor advies. Hij was er niet echt gelukkig mee en vond die MRI niet nodig en al zeker die pillen niet. Ik zegde die MRI dus af. Maar voor Kerst had ik schoon genoeg van mijn klachten en rende op een morgen, toen ik van slapte mijn auto haast niet meer kon besturen, de spoedafdeling in. Het was er erg kalm en ik kon er uitgebreid met de internist van dienst spreken. In het bloed van een slagader zag men dat ik hyperventilatie had. Ik vertelde er eerlijk over mijn angst voor een hersentumor maar volgens de internist was een scan of MRI niet nodig omdat mijn klachten niet wezen op zoiets… Een hele grote bloedproef wees (gelukkig) ook niets uit. Rond de jaarwisseling leek de druk zo goed als weg (had toen wel enkele dagen vakantie) en hoopte ik op het begin van een 'herstel' of 'verdwijnen van de klachten'. Dat ik deze week plots weer meer druk aan die rechterkant van m'n hoofd krijg maakt me echt triest. Ook m'n rechtertrommelvlies voelt zo 'vol' aan. 'k Heb daar nog enkele weken geleden een 'oorprop' laten uitspuiten. Tintelingen over m'n gezicht, stijve spieren tot in m'n nek en allemaal die rechterkant. Hoofdpijn kan ik het niet noemen, meer een 'druk' in m'n hoofd. Een onwerkelijkheidsgevoel ook vooral. Mijn zicht valt mee, al lijkt het waziger naarmate mijn angst toeneemt. Maar wat een ellende toch! Soms weet ik het effe niet meer hoor… En zeggen dat het zes maanden geleden na die hyperventilatieaanval begon en ik de dag tevoren nog een onbezorgd gelukkig mens was… Zes maanden zulke ellende… dokters zeggen dat ik niets heb maar die klachten toch hé… Wie maakt ook zulke bizarre dingen mee? Reactie infoteur, 19-03-2012
Hi Krisje, dit artikel gaat over hoofdpijn, niet hetgeen jij beschrijft. Misschien zijn de spieren overbelast door pijnlijke diepe drukpunten in het spierweefsel. Dit omdat je je spieren stijf noemt, je daarnaast tintelingen voelt en een druk in het hoofd. Zie dus: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/86521-triggerpoints-oorzaak-van-chronische-pijn.html Triggerpoints kun je zelf aanpakken.
Voor de paniek als gevolg van de nare symptomen zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/86955-paniekaanvallen-controleverlies-door-vals-alarm.html Lees daar met name het hoofdstuk 'hoofdpijn en nekpijn'.
Meer over duizeligheid: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/32330-duizeligheid-en-evenwichtsstoornissen.html
Sterkte, A.

Annabella, 28-02-2012
Hi, ik heb nu al ongeveer 2 maanden pijn in mijn hoofd.Het is links en rechts, beetje hoger dat mijn slapen, daarbij ben ik misselijk maar moet ik niet overgeven en af en toe ben ik duizellig(onlangs vermindert, dan 2 weken geleden).Ik heb alle onderzoeken laten doen : bloed, CT,MRI,hoofdfilm hartfilm bloeddruk alles in orde.Mijn neurolog zegt dat het van mijn nek komt in het verleden 3 x Whiplash gehad in ongelukken, artrose en blokwervel.Ze stuurde mij naar de kraker die mijn nek heeft los gemaakt dat heeft mijn pijn vermindert, nu ben ik al 2 weken met kinesist bezig om mijn nek te ontspannen.Maar bijna elke keer als ik terugkom zit mijn nek terug vast, mijn kiniesist maakt terug los, maar ik word zo misselijk van.Ik zie geen vlekken, ik ben gewoon moe van die hoofdpijn.Ik heb niet veel stress in mijn leven en ik slaap genoeg.Het is met ups en downs sommige dagen zijn goed en sommige echt pijnlijk om rond te lopen.Aan pijnstillers heb ik geen nut.Cafeine heb ik nu ook al lang opzij laten liggen.Kan ik nog iets doen om de pijn verminderen of verdragelijker maken?Ik ben pas 30 en wil echt niet nog jaren met zo een hoofdpijn rond lopen, want met zo een pijn ben ik ook niet plezierig voor mensen rond en dicht mij. Reactie infoteur, 29-02-2012
Hi Annabella, helaas vertel je niet welke medicijnen (of hormonen) je slikt, omdat veel hoofdpijn en misselijkheid gewoon komt van de rommel die iemand inneemt. Slik je helemaal niets, dan zou de pijn best eens van de nek kunnen zijn. Zie hiervoor: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/86521-triggerpoints-oorzaak-van-chronische-pijn.html
Hoofdpijn als gevolg van problemen met het spierstelsel reageert niet op pijnstilling. Het beste is om zelf de eventuele triggerpoints op te sporen en deze honderden malen per dag te masseren. Circa eens per week een fysiotherapeut bezoeken is zwaar onvoldoende. Kortom: kijk kritisch naar wat je evt. inneemt, en ga vooralsnog uit van actieve, pijnlijke spierknopen. Sterkte, A.

Marb, 23-02-2012
Sinds enkele maanden last van hoofdpijn, in mijn zwangerschap was dit te wijten aan een wat te hoge bloeddruk (op het randje) ik had toen ook ongeveer 1x per maand hoofdpijn met vlekken in gezichtsveld. Net of ik tegen de zon heb in gekeken. Kan dan ook niet meer duidelijk zien, later komen daar ook soort lichtkronkels bij in de likant van mijn netvlies. Word hierbij ook misselijk en de flinke hoofdpijn blijft aanwezig. Na ongeveer een half uur trekt dit ineens weg (de vlekken en lichtkronkels) alleen de hoofdpijn blijft nog zeuerend aanwezig. Inmiddels een maand gelegden bevallen maar deze klachten heb ik ik nu veel vaker. Dagelijks hoofdpijn en de verschijnselen van vlekken en lichtflitsen heb ik nu al 2x gehad in 5 dagen tijd. Past dit bij een gewone migraine of is er meer aan de hand misschien? Reactie infoteur, 24-02-2012
Hi Marb, of dit migraine is valt van hieruit niet te bepalen. Ik raad je aan om met deze klachten contact op te nemen met je huisarts zodat verder onderzoek kan volgen. Beterschap, A.

Carla, 18-02-2012
Ik heb sinds maanden last van hoofdpijn in het acherhoofd en last van misselijkheid (neiging tot overgeven). Het is meer een enorme druk. Af en toe heb ik ook druk in mijn linker oor.Sinds een paar dagen is dit veel erger geworden. Af en toe zie ik wazig. Ik ben ondertussen al bij de opticien, kno-arts en bij de neuroloog geweest. Op de MRI is niets te zien. Ondertussen heb ik de hele dag en nacht een enorme druk/ pijn in het hoofd en heb hiervoor 150 mg diclofenac per dag + paracetemol. De opticien zei dat ik rode ogen had. Kan dit stress zijn? Mijn psycholoog zegt van niet. Wat kan ik nu nog doen? Zou de neuroloog nog iets kunnen doen? Reactie infoteur, 19-02-2012
Hi Carla, al die artsen brengen je van de regen in de drup. Kijk hier: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/86521-triggerpoints-oorzaak-van-chronische-pijn.html
Onderzoek je nek- en schouderspieren, want bij zeer veel mensen is dit gebied een hard, verstijfd blok, wat allerlei pijnsignalen afgeeft naar bijv. het hoofd. Het achterhoofd is de eerste plek die dan is aangedaan. Triggerpoints zijn tot nog veel meer ellende in staat, maar met rode ogen of stress heeft het niets te maken. Vergeet de neuroloog, want deze kijkt enkel naar bepaalde neurologische ziektebeelden, en dat is dit niet. Succes met zelfmassage, A.

Helen, 18-02-2012
Hoi, sinds 4 maanden heb ik last van de rechterkant van mijn gezicht. Het begon met heftige hoofdpijn een week lang, en daarna hield dat op en kreeg ik druk (eerst wazig) bij de oog 1 kant, en last van druk bij de slaap alsof de spieren niet meer kunnen ontspannen. Ongeveer 2 weken is het weg geweest en toen begon het weer op nieuw (1 week hoofdpijn enz) Ik kan niet goed functioneren met deze klachten. Pijnstillers helpen niet. Ik ben al bij de neuroloog geweest, en bij een ctscan was niets te zien. Foto s van mijn sinussen gemaakt, en dat was goed. Tandarts geweest en niks te zien op foto s. Bij de oogarts kwam ik er wel achter dat ik plus 2 hebt, maar zou dit al deze klachten kunnen geven? Ik heb ook Amytr geslikt 4 dagen geholpen en toen weer terug bij af :-( Ben zo bang dat de neuroloog iets op de ctscan niet gezien heeft, pff ben echt radeloos. Ik heb wel een drukke tijd en stress gehad vorig jaar! Reactie infoteur, 18-02-2012
Hi Helen, mogelijk uitstraalpijn afkomstig van het kaakgewricht, zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/41591-kaakgewricht-klachten-oorzaak-en-gevolg.html
of uitstraalpijn van spierknopen in de nek en schouders, zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/86521-triggerpoints-oorzaak-van-chronische-pijn.html
Bij pijnen als gevolg van problemen met het spierstelsel helpen gewone pijnstillers veelal niet. Beterschap, A.

Angelique, 17-02-2012
Ik heb sinds een paar weken een verdikking aan de linkerkant van mijn hals zitten, deze word groter. Daarbij heb ik erg veel hoofdpijn, ben ik regelmatig duizelig als ik mijn hoofd draai en misselijk. Heeft u enig idee wat dit kan zijn? Reactie infoteur, 18-02-2012
Hi Angelique, misschien een gezwollen lymfklier. Ik raad je aan om je huisarts te bezoeken. Beterschap, A.

R., 16-02-2012
Hoi
ik heb sinds 1,5 jaar een soort druk in mijn hoofd wanneer ik overeind kom. het duurt ong 10sec en voelt als een soort golfbeweging in het hoofd. Verder wanneer er wat druk op mijn hoofd staat (bukken, druk geven op wc) voel ik mijn hartslag enorm bonken in mijn hoofd en lijkt het of er ieder moment iets kan knappen. Heeft iemand een idee wat de oorzaak hiervan is en wat ik eraan kan doen. ik ben bij de neuroloog geweest en hij heeft wat basistestjes gedaan en gezegt niks ernstigs leer er maar mee leven maar dit is best lastig Reactie infoteur, 17-02-2012
Hi R., hopelijk komen er reacties voor je binnen, want ik kan er zo niets van maken. Sterkte, A.

J., 09-02-2012
Hoi, ik heb sinds twee weken heel erge hoofdpijn en oogpijn ik voel een hevige druk achter me oog. Ook voel ik me soms misselijk. Nou vraag ik me af wat het is. Ik ben naar me huisarts geweest die gaf me alleen tabletten die wist ook niets te doen. Zou het met zwangerschap te maken hebben? Reactie infoteur, 10-02-2012
Hi J., je zegt niet of je zwanger bent. In dat geval zou je arts wellicht een ander beleid gehanteerd hebben. Je kunt er vanuit gaan dat zijn diagnose (wat het ook is) klopt. Beterschap, A.

M., 07-02-2012
Hallo, ik heb sinds een week last van drukkende hoofdpijn vlak bij mijn ogen! Ook zie ik een klein beetje wazig en het idee dat ik flauw ga vallen is er ook, ook zweet ik dan ineens heel erg! En moet dan echt even bijkomen! Nou heb ik wel een aantal maanden geleden last gehad van mijn evenwichtsorgaan maar dat is een iets andere hoofdpijn! Weten jullie raad of wat het is! De dokter kan het ook niet zomaar zeggen die denk dat het aan mijn (getrokken) verstandskiezen lig! Maar die zijn er ook al 3 maanden uit. Reactie infoteur, 08-02-2012
Hi M., met verstandskiezen die er niet zijn heeft je hoofdpijjn niets te maken. Vermoedelijk is de afvoer van (normaal) slijm uit de voorhoofdsholten verstoord, waardoor het zich opstapelt en druk uitoefent. Wazig zien kan hier ook door ontstaan. Vaak is dit alles gerelateerd aan een recente verkoudheid of griep, maar het kan ook chronisch voorkomen. Je kunt gewoon afwachten en soms een Ibuprofen nemen. Deze gaat ook ontstekingen tegen. Beterschap, A.

Ruiten, 25-01-2012
Hallo,
ik kreeg 2 dagen geleden een kopstoot van mijn zoontje (1jaar) boven mijn linkeroog. In de eerste instantie nergens geen last van, maar de volgende dag werd ik wakker met hoofdpijn boven mijn linkeroog. Erg gevoelig tussen wenkbrauw en oog, met aanraken, maar ook een kloppend gevoel. Vooral pijn als ik knipper. Ook wordt ik elke keer misselijk en moet ik me weer even focussen. Af en toe breekt het zweet me daardoor uit. Moet ik hiermee naar de dokter?

Groetjes! Reactie infoteur, 26-01-2012
Hi Ruiten, het gebied tussen wenkbrauw en oog is natuurlijk erg gevoelig. Hoofdpijn ter plaatse, kloppend gevoel en pijn bij knipperen is na het gebeurene dan ook niet zo vreemd. De verwachting is dan ook dat dat met een paar dagen zal verbeteren. Minder fraai is dat je ervaart dat je opnieuw moet focussen, want als je bedoelt dat je gezichtsvermogen is aangetast, dan is het raadzaam naar je arts te gaan. Beterschap, A.

M., 22-01-2012
Onze dochter heeft sinds 3 weken vreemde kortstondige steken boven in haar hoofd als ze bukt, hoest en niest. De steken beginnen rechts achter op het hoofd en schieten naar voren tot aan de haarlijn. Ze is niet verkouden en heeft tussendoor ook geen hoofdpijn, misselijkheid of andere verschijnselen. De huisarts zegt dat het geen holte ontsekingen zijn en dat de steken vanzelf wel weer over zullen gaan. Ik zie de symptomen ook niet bij jullie omschrijvingen staan. Wat zou dit kunnen zijn? Reactie infoteur, 23-01-2012
Hi M., ik heb daar helaas geen verklaring voor. Hopelijk verdwijnt het vanzelf. Groetjes, A.

D., 19-01-2012
Sinds een paar dagen heb ik last van flinke hoofdpijn. Deze begon meteen gevoel van voorhoofdholteontsteking, voor in mijn hoofd bij mijn holtes, maar zit nu door mijn hele hoofd heen. En verschuift ook steeds. Ik sta s ochtends met hoofdpijn op en deze vlakt in de loop van de dag wel wat af, maar blijft toch de hele dag wel aanwezig. Ik heb een flinke opkomende pijn zodra ik ga staan, of wanneer ik voorover gebukt iets deed en daarna weer ga staan. Heeft dit nog te maken met voorhoofdholte ontsteking of is dit wat anders? Reactie infoteur, 20-01-2012
Hi D., de voorhoofdsholten hoeven niet speciaal ontstoken te zijn, maar de afvoer van slijm zal door een virale infectie waarschijnlijk niet goed gaan. Vandaar het verstopte gevoel en de pijn tijdens of na bukken. Er is meestal niets aan te doen behalve afwachten. Beterschap, A.

Marian de Ruiter, 16-01-2012
Heb sinds een paar dagen dat ik wazig kijk door mijn rechteroog, vooral tijdens lezen, tv kijken of op de computer werken. Ook had ik een vorige week een tiental minuten heel erg last van druk in mijn hoofd, lichtflitsen en dubbel zien. Dit is nu wel weer verdwenen Heb al een week een flinke verkoudheid, oorpijn, opgezette klieren en hoofdpijn. Dit alles aan dezelfde kant. Kan dit met de verkoudheid te maken hebben of is dit iets anders? Reactie infoteur, 17-01-2012
Hi Marian, vermoedelijk wel. Vooral wazig zien en een druk in het hoofd horen daarbij (lichtflitsen en dubbel zien echter niet!). De afvloei van vocht en slijm zal verslechterd zijn, waardoor de boel zich ophoopt in de voorhoofdsholten en bijholten aan de rechterkant. Dit heeft tijd nodig. Beterschap, A.

Stefan, 06-01-2012
Hallo, ik heb sinds een week hevige hoofdpijn achter en boven het rechteroog. Ik heb wel vaker last van hoofdpijn, maar zo hevig als dit heb ik nog nooit gehad. Het is de hele dag door een beetje bonkende/kloppende hoofdpijn (alleen achter en boven het rechteroog). De hoofdpijn houd eigenlijk wel de hele dag aan, alleen tussendoor heb ik ook wel eens last van steken waardoor de hoofdpijn nog erger wordt. Verder zit het eigenlijk alleen achter en boven me rechteroog, als ik hier met me vingers op druk, voelt het als een soort beurs gevoel en doet het ook zeer. Aan de linkerkant van mijn gezicht/voorhoofd heb ik geen last en hier kan ik dus ook gewoon met me vingers op drukken zonder dat het zeer doet. Verder is het misschien wel goed om te vermelden dat ik al een geruime tijd verkouden bent. Eerst bijna anderhalve maand, toen is het twee weken weg geweest en sindsdien ben ik nu alweer bijna een maand verkouden en nu komt die hoofdpijn erbij. Misschien enig idee wat deze hoofdpijn veroorzaakt of wat voor hoofdpijn het is? Reactie infoteur, 07-01-2012
Hi Stefan, ja. Waarschijnlijk een chronische verstopping van de voorhoofdsholten. De afvoer van slijm wordt hierdoor belemmerd, wat een drukkende pijn op een duidelijk aanwijsbare plek geeft. Helaas gaat het meestal om virussen waar dus geen medicijnen voor zijn. Je kunt met stomen, je keel schrapen, veel drinken en andere lapmiddelen wel iets doen, maar het zal veel tijd vergen voordat de slijmvliezen weer in hun normale toestand zijn. Beterschap, A.

Vera, 19-12-2011
Hallo, Ik heb sinds een paar maanden regelmatig last van een stevige hoofdpijn rechtsachter op mijn hoofd, net achter mijn oor. Na innemen van paracetamol zwakt de pijn wat af, maar meestal blijft het nog enkele uren hangen (de laatste keer ging ik er mee naar bed en stond ik er ook weer mee op).
Mijn moeders kant van de familie is bekend met Migraine Accompagneé. Zelf heb ik ook ‘aanvallen’ gehad met soortgelijke symptomen (wazig zien, spraakproblemen, uitvalsverschijnselen, etc.), al is dit bij mij nooit officieel vastgesteld door een arts.
De hoofdpijn die ik de laatste tijd heb, heb ik bij deze aanvallen nooit ervaren en ze gaan er ook nu niet mee gepaard. Zijn dit redenen om misschien toch maar even naar de huisarts te gaan? Reactie infoteur, 20-12-2011
Hi Vera, bij aanhoudende hoofdpijn moet je altijd bekijken welke medicijnen je slikt (ivm bijwerkingen), en of er mogelijk sprake is van triggerpoints. Zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/86521-triggerpoints-oorzaak-van-chronische-pijn.html
Houd er rekening mee dat de oorzaak van je hoofdpijn misschien nooit achterhaald wordt. Of je naar je huisarts moet gaan hangt af van hoeveel last je ervan ondervindt. Sterkte, A.

Erik, 11-12-2011
Hallo, ik heb inmiddels een paar weken last van hoofdpijn. Eerst dacht ik aan een voorhoofdholteontsteking omdat ik erg verkouden was geweest en telkens als ik m'n hoofd voorover boog de pijn erger was.
Maar inmiddels heb ik elke dag last van hoofdpijn en op advies via internet een hoofdpijndagboek begonnen. Het patroon wat ik vooralsnog kan herkennen is dat ik de gehele dag wel een beetje last heb maar bij bepaalde inspanning de echte hoofdpijn begint. Dit hoeven geen grote inspanningen te zijn en lopen erg uiteen. Dit weekend bijvoorbeeld; visite op bezoek - hoofdpijn, voetbalwedstrijd op tv kijken - hoofdpijn, zoontje aankleden - hoofdpijn ect ect. Bij rust zakt het vaak iets weg.De hoofdpiin over de hele dag is over de volle breedte + zijkant van m'n hoofd maar de "echte" sterke hoofdpijn is altijd linksvoor thv m'n wenkbrauw. Wat voor hoofdpijn zou dit kunnen zijn? Alvast bedankt voor de reactie. Reactie infoteur, 12-12-2011
Hi Erik, mogelijk een uitvloeisel van de verkoudheid, iets dat soms nog maanden aanhoudt. Dit hoeft niet te gaan om een ontsteking van de voorhoofdsholten, maar kan enkel een verstopping (slijm) of een vernauwing zijn. Door verkoudheden zwellen de slijmvliezen en bij langdurige zwelling van het slijmvlies in de holtes ontstaat er chronische hoofdpijn boven een oog. Het zal op den duur wel verdwijnen, maar kan helaas steeds weer terugkeren als het probleem met je anatomie te maken heeft. Beterschap, A.

Christel, 07-12-2011
Volgens de dokter heb ik ook een 'voorhoofdholteonsteking'. Is het normaal dat ik dan een beetje starend kijk door de dag heen? Niet echt wazig, maar ook niet echt scherp. gewoon alsof je aan het staren ben naar iets, en dat heb ik bijna continue. Vooral s'avonds is het erger, felle lichten kan ik dan bijna niet meer aan. Voel me vaak ook onwerkelijk, al is dat wel al minder dan vorige week. Reactie infoteur, 08-12-2011
Hi Christel, een voorhoofdsholteontsteking kan enkel worden vastgesteld door rontgenfoto's of een scan. Zitten de holtes tussen de ogen vol slijm, dan ontstaat soms wazig zien en/of duizeligheid. Een raar gevoel in het hoofd of een onwerkelijk gevoel zijn ook mogelijk. 'Staren' kan ik in dit verband niet goed plaatsen, omdat dat een tamelijk bewuste handeling is. Vermoedelijk wil je het beeld om je heen rustig houden, en vermijd je dus te veel beeldwisselingen om de klachten te beheersen. Beterschap, A.

Kathy, 06-12-2011
Ik heb al meer dan 2 jaar hoofdpijn maar, mijn dokter zegt nu nog stress.
Ik kan niet meer slapen of de druk ik mijn hoofd kan ik gewoon niet meer door liggen.
Als ik me hoofd op een kussen wil leggen dan gaat mijn druk naar 1 kant en dan doet het zo zeer… Ook de druk zit door heel mijn hoofd en niet zo zeer op 1 plek. Het gekken ervan ik ben zo op gestaan met hoofdpijn en is nooit meer weg gegaan. Daarbij ben ik soms duizeling met evenwichtstorins. Ook heb ik dat ik flauw val en wel bij ben maar me dan niet meer kan bewegen voor meer dan 1 uur. Onderzoeken zoals scan enz hebben nog steeds NIET gedaan wat ik zeer slecht vind. Na 2 jaar wil ik er nu wel een x vanaf. Mooi artikel maar, je hoofdpijn kan wel meer zijn dan alleen dit. Mijn pa ha ook hoofdpijn en die klachten maar zijn onderzoek kwam te laat tumor in hoofd. Niet meer te helpen. Ik hoop alleen dat ik het niet heb aan gezien ze me NIET willen inderzoeken. Reactie infoteur, 07-12-2011
Hi Kathy, in het artikel staat heel duidelijk een lijst met symptomen die nadrukkelijk onderzoek door een arts vereisen, omdat ze kunnen wijzen op een veel ernstiger oorzaak dan de gebruikelijke hoofdpijnen. Uiteraard zijn die oorzaken wel zeldzaam.
Voor jouw persoonlijke probleem raad ik je dringend aan een second opinion te regelen, zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/61218-second-opinion-recht-kan-u-redden.html
Je niet kunnen bewegen voor meer dan een uur na een soort flauwvallen vereist onmiddellijke consultatie van een arts. Sterkte, A.

Olivia, 22-11-2011
Ik heb al 1 maand last van hoofdpijn, ik dacht dat het kwam door stress omdat ik deze maand vermoedelijk daar door ook niet ingesteld werd, maar na 1 week op de bank liggen en rusten word het steeds erger. Pijnstillers hebben geen zin. Het is een soort aanval van 5 minuten tot wel 5 uur. De pijn is een steek voornamelijk aan de rechter kant van mijn voorhoofd. Kan het iets zijn? Reactie infoteur, 23-11-2011
Hi Olivia, ja, maar wat dat is, mag je huisarts uitzoeken. Ik kan er helaas niets van maken. Beterschap, A.

Marie, 19-11-2011
Heb sinds 3 dagen schele hoofdpijn. Bij opstaan begint het en duurt ganse dag. Bij vooroverbuigen, hoesten, praten, diep ademhalen en bij stappen. als ik men hoofd heel stilhou gaat het iets beter, dus elke beweging brengt kloppende stekende pijn tussen men ogen en boven op men hoofd. Slik dan dafalgan, wat niet helpt, alsook ibuprofen geprobeerd wat ook geen verbetering geeft. Wat zou dit kunnen zijn, en moet ik een arts raadplegen? Reactie infoteur, 20-11-2011
Hi Marie, wat vreemd dat dit zo opeens is gekomen. Ik vraag me af wat er gebeurt als je overdag eens een paar uurtjes met je ogen dicht op de bank ligt en dus helemaal niets doet. Hoe het daarna is. Want 's nachts schijn je wel te kunnen slapen, wat je bij erge hoofdpijn niet zou verwachten. Als het na een paar dagen of een week nog zo is, zou je de arts eens kunnen raadplegen. Misschien zitten de holtes verstopt. Beterschap, A.

Tanja, 30-10-2011
Ik heb sinds een 2 tal weken een zware verkoudheid. Vorige week schreef de dokter mij sinutab forte voor. Die neem ik sinds woensdag. Volgens de bijsluiter mag je die slechts 5 dagen nemen. Ik heb nu sinds een dag of 3 echt stekende hoofdpijn in mijn rechterslaap wat trekt naar mijn oor, achter mijn oor en zelfs naar mijn nek. Vooral als ik wakker word of als ik me buk en terug rechtsta. Precies of er een dolk in mijn slaap wordt gestoken. Mijn rechter neusgat is nog steeds verstopt. Kan dit nog steeds te maken hebben met mijn sinusitus? De hoofdpijn die ik vorige week boven mijn ogen had is voorbij. Na 5 dagen sinutab zou dit toch beter moeten zijn? Onderaan achter mijn oor zit er precies ook een bol die pijn doet als ik er op duw. Reactie infoteur, 31-10-2011
Hi Tanja, vrijwel geen enkel geneesmiddel bereikt de sinussen, al zet je er bij wijze van spreken een hogedrukspuit op. Je hebt deze verkoudheid nu sinds twee weken, en hoewel dat lang lijkt, sta je eigenlijk nog aan het begin. Bijholteontstekingen en luchtweginfecties kunnen weken tot maanden in beslag nemen. Soms herstelt het zich eventjes, om snel weer terug te keren. Of je inderdaad een ontsteking van de bijholten hebt weet je natuurlijk ook niet zeker. De stekende hoofdpijn in je slaap kan ik niet plaatsen, maar bij sinusitus is alles mogelijk, dus het zou me niet verbazen dat het ermee te maken heeft. De 'bol' onder je oor is vermoedelijk een gezwollen of zelfs ontstoken lymfklier. Dit is een gevolg van een infectie. Heb je ook koorts, bezoek dan je arts, en doe dat ook als de stekende pijn niet verdwijnt. Houd rekening met een lange hersteltijd! Beterschap, A.

Saskia, 16-10-2011
Hallo. ik heb de afgelopen 4 dagen ergew last van een irritant drukkend gevoel in mijn hoofd.
Het begon linksachter onderop mijn hoofd en nu is het verschoven naar een drukkende pijn
Aan de rechterhelft van mijn hoofd en dan vooral vanaf de slaap naar achter. Ik maak me veel zorgen: hoor veel verhalen over enge tumoren enzo, en dat maakt me niet veel rustiger. Ik ben nu zelf 23. Ideeen wat het kan zijn? Dank u wel. vriendelijke groet saskia Reactie infoteur, 17-10-2011
Hi Saskia, nee, dat is zo onmogelijk te bepalen. Ook een arts zal gissen en misschien medicijnen proberen, totdat het vanzelf weer eens verdwijnt. Oorzaken zijn velerlei, zie artikel. Beterschap, A.

Nina, 14-10-2011
Hallo, ik heb de laatste tijd erg veel last van hoofdpijn die dan langere tijd aanwezig is. De laatste dagen heb ik een zwaar gevoel in mijn hoofd, net alsof er hoofdpijn aankomt, maar niet door wil zetten. Het houdt me de hele dag bezig, want ik vind het vrij angstig. Als ik op mijn nekspieren druk, zijn deze pijnlijk. Ik heb ooit (3 jaar geleden en 7 jaar geleden) een CT scan laten maken maar daar is niks uitgekomen. Toch blijf ik het angstig vinden. Nu voel ik dus wel de hele dag mijn hoofd en af en toe neem ik een paracetamolletje om het te onderdrukken. Wat kan dit nou zijn? ik snap dat mijn verhaal een beetje oppervlakkig en warrig is, maar hopelijk is er een verklaring voor. Alvast bedankt! Reactie infoteur, 15-10-2011
Hi Nina, je zegt het zelf al: de nekspieren. Vermoedelijk houd je deze onbewust gespannen, waardoor er een zwaar gevoel in het hele hoofd ontstaat. Soms verspringt de pijn ook. Wat je nekspieren nodig hebben is zowel rust als massage, dus probeer zeer veel te slapen en als je wakker bent en de pijn begint (toch) weer, masseer je nek en schouders dan met regelmaat. Beterschap, A.

Marieke, 12-10-2011
Hallo, afgelopen zaterdag heb ik een lichte magraine aanval gehad (met aura, zonder braken). Toen ik de dag erop een paar uur studeerde, kreeg ik wederom een aanval. Dit keer een zware aanval met braken. Normaliter verdwijnt de hoofdpijn na een nacht slapen en keert deze ook niet meer terug. Dit keer verdween mijn hoofdpijn ook, maar komt deze telkens bij het leveren van summiere inspanning (bv lezen, computeren) terug. Betreft dit een uitloop van de magraine aanval? En hoe kan ik deze hoofdpijn tegengaan? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 13-10-2011
Hi Marieke, als het speciaal bij lezen en computeren is zou je denken aan een probleem met de ogen, dus dat kun je nog overwegen. Een 'uitloop van migraine' zou ik het niet willen noemen, want meestal is dat meer in de vorm van oververmoeidheid en een vreemd gevoel. Ik kan er helaas zo niet veel van maken. Misschien eens de huisarts raadplegen? Beterschap, A.

Rutger, 11-10-2011
Ik heb sinds 3 dagen last van een stekend gevoel links bij mijn slaap. Soms heb ik er geen uren last van ander keer meerdere malen. Als het over is lijkt het te verplaatsten naar andere gedeeltes in mijn hoofd. Kan dit spanningahoofdpijn zijn? Reactie infoteur, 12-10-2011
Hi Rutger, dit kan werkelijk van alles zijn, van kaakproblemen tot een kou in je hoofd, van nekslijtage tot inderdaad spanningshoofdpijn. Ik kan er helaas niets van maken. Beterschap, A.

Max, 09-10-2011
Ik heb sinds 3 dagen last van hoofdpijn ( zo'n bonkend gevoel) als ik rustig zit of lig en m'n hoofd niet beweeg heb ik er weinig last van. Als ik wil lopen of opstaan komt het opeens opzetten, dit is echt pijnlijk, ook kan ik mn nek bijna niet meer bewegen of draaien.
Moet ik hiervoor naar de dokter gaan of nog even afwachten? Reactie infoteur, 10-10-2011
Hi Max, lijkt op een kou in je hoofd als gevolg van een virusinfectie. Bij lopen krijg je dan gebonk. Het nekprobleem zou secundair kunnen zijn, dus door spieren die je onbewust teveel spant omdat je die hoofdpijn wilt beinvloeden. Een huisarts zal er weinig mee kunnen, maar je kunt het altijd proberen. Beterschap, A.

Carli Liefting, 05-10-2011
Dag, ik loop al een aantal dagen rond met vrezelijke hoofdpijn maar op dit moment ook verplaatst naar mijn linker slaap, dit voelt vrezelijk. Kun u mij vertellen hoe dit ontstaat, wat dit doet en wat het is? Reactie infoteur, 06-10-2011
Hi Carli, nee, dat gaat zo niet. Wel vermoed ik dat de pijn in je linkerslaap een zgn. uitstraalpijn is. Je arts is de aangewezen persoon om uit te zoeken waar de hoofdpijn vandaan komt. Beterschap, A.

Liane, 20-09-2011
Ik ben nu op het punt aangekomen dat ik radeloos ben. Ik heb nu al 2 jaar lang constant hoofdpijn. 24 uur per dag. En ik ben nog maar 19. Soms hevig en soms matig. Maar ik voel het altijd zitten. Ik heb zovaak bij de dokter gezeten dat ik de tel kwijt ben, en heb alle medicijnen geprobeerd die er zijn. En niets hielp. Ook heb ik een bril aangeschaft en ben ik ook bij de fysio geweest. Mri scan gehad en daar kwam niks uit, dus nu word ik
doorverwezen naar een hoofdpijnkliniek. Ik kan er gewoon niet meer tegen, om elke dag
hoofdpijn te hebben.Ik wil er zo graag van af! Ik ben wanhopig. Dus mischien weten jullie nog wat middeltjes dat de pijn kan verzachten? Reactie infoteur, 21-09-2011
Hi Liane, hopelijk slik je geen hormonen zoals de pil, want die kan dagelijks hoofdpijn veroorzaken. In dat geval daar natuurlijk onmiddellijk mee stoppen. Zonder diagnose helaas ook geen behandeling en je geeft verder geen enkel aanknopingspunt zoals een bijkomend symptoom. In het artikel kun je de mogelijkheden nalopen. Sterkte, A.

Hajar, 13-09-2011
Ik heb sinds twee weken aanhoudend hoofdpijn aan de rechterkant last van me oog en oor en kan ook moeilijk slikken, en nu krijg ik tintelingen van me rechter hoofd tot aan me recher arm, drink constant pijnstillers en die helpen soms niet. ben naar huisarts geweest en die zegt dat t van stress komt, maar soms krijg ik van die enge gedachtes zoals hersentumor, wat zou dit eigenlijk kunnen zijn? Reactie infoteur, 14-09-2011
Hi Hajar, van stress krijg je geen hoofdpijn, van hoofdpijn krijg je wel stress! Omdat je ook last hebt van oog en oor en moeilijk kan slikken, is er waarschijnlijk sprake van een infectie of ophoping van slijm in een voorhoofdsholte. Dit zou vanzelf moeten verbeteren (duurt soms maanden), maar tintelingen passen hier niet bij. Een alternatief is een probleem aan je kaakgewricht. Ga terug naar je arts als de klachten niet gauw ophouden. Beterschap, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 25-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.