EHBO - Verslikken

Het is heel erg vervelend als iemand zich ergens in verslikt, of dat iemand stikt in een voorwerp of een stukje eten. De kans dat je dit gebeurd bestaat wel degelijk. En daarom is het handig om te weten hoe je hiermee om moet gaan, en wat je het beste kan doen als je in de situatie komt dat iemand stikverschijnselen heeft. Wat zijn de beste manieren om zo iemand te helpen, hoe kun je het beste hulp bieden? Iemand die zich heeft verslikt, probeert het obstakel eerst uit te hoesten. Dit is goed. Als het hoesten zwak en ineffectief wordt en de lippen en huid blauw worden, verleent U de volgende eerste hulp.

Baby

Leg de baby me tde borst omlaag op uw onderarm en hand, gesteund door uw knie; houd hierbij het hoofdje het laagst. Sla stevig tussen de schouderbladen.

Kind

Leg het kind met de borst omlaag over uw knie, zodat de bovenkant van de borst en het hoofd omlaag hangen. Houd het kind met één hand bij de zij vast. Sla met uw andere hand stevig tussen de schouderbladen om de verstopping los te krijgen. Als het kind weer gaat hoesten, wacht u om te zien of het probleem zo wordt opgelost. Als dit niet gebeurt, herhaalt u de handelingen.

Volwassene

Als het slachtoffer op uw verzoek kan reageren, vraag hem dan op een stoel te gaan zitten met het hoofd (gesteund door de handen) net boven de knieën. Sla tussen de schouderbladen en moedig aan tot meer hoesten.

Als dit niet helpt gaat u achter het slachtoffer staan en vouwt uw handen stevig onder zijn middel. Trek kort en krachtig in een iets opwaartse richting.
Dit is de Heimlich-handgreep.

Bij een bewusteloos slachtoffer knielt u naast zijn heupen. Leg de muis van uw hand net onder de ribbenkast; plaats daarover uw andere hand en wrijf stevig naar voren en achteren.
© 2008 - 2024 Wvandemosselaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EHBO bevriezingEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
Eerste Hulp Bij OngelukkenEerste Hulp Bij OngelukkenEHBO, ofwel Eerste Hulp Bij Ongelukken of Eerst Hulp Bij Ongevallen, is hulp die door niet professionals wordt gegeven.…
EHBO - brandwondenEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…

Dossier hoofdpijnDossier hoofdpijnHoofdpijn komt zo vaak voor dat niemand er van opkijkt. Dagelijks lijden tientallen miljoenen mensen ter wereld aan pijn…
Whiplash, onaantoonbare schadeWhiplash, onaantoonbare schadeEen whiplash letsel is een zeer onaangenaam gevolg van een snelle, heftige slingerbeweging van het hoofd optredend door…
Wvandemosselaar (82 artikelen)
Laatste update: 03-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.