Slaap: tips voor een betere nachtrust
De slaap wil maar niet komen en daar lig je dan. Woelen, draaien, piekeren en nog eens woelen... De paniek die toeslaat wanneer de wijzers van de klok langzaam maar zeker naar de ochtenduren afglijden. Slaap, het kan soms een geschenk uit de hemel zijn.
We brengen ongeveer een derde van ons leven al slapend door en dat is heel wat. Een goede nachtrust is onontbeerlijk om ons fit en gezond te voelen. Toch hebben we allemaal ooit wel eens in meerdere of mindere mate last van slapeloosheid. Of het inslapen lukt niet goed, of we worden midden in de nacht wakker en kunnen de slaap niet meer vatten. Wanneer je lange tijd last hebt van slapeloosheid, kan dit jouw gezondheid ernstig schade aanrichten. Ons concentratievermogen staat op een laag pitje en we worden meer vatbaar voor ziektes. Om maar te zwijgen van het humeur dat onder het vriespunt duikt. Last van slapeloosheid ? Een aantal tips krijgen jouw beslist het bed in!
Probeer zoveel regelmaat in jouw waak- en slaapritme te brengen. Ga met andere woorden zoveel mogelijk rond hetzelfde tijdstip slapen en sta ‘s morgens op dezelfde tijd op. Hou dit ritme ook aan tijdens het weekend. Belangrijk is ook om een vast slaapritueel te ontwikkelen. Neem enkele minuten om nog rustig wat te lezen, poets jouw tanden, doe wat ademhaling- of ontspanningsoefeningen... Wie iedere avond hetzelfde ritueel volgt, maakt aan het lichaam duidelijk dat het moment om te slapen gekomen is.
Het slaapmenu
Zowel honger als een overvolle maag kunnen de slaap verstoren. Vlak voor het slapengaan kun je gerust een kleinigheidje eten maar sla geen zeven gangen menu achterover. Chocolade, thee of koffie hebben een opwekkend effect, dus deze laat je beter staan. Alcohol is geen goed idee. Dit ‘slaapmutsje’ zorgt er weliswaar voor dat je vlugger inslaapt, maar dit is slechts een oppervlakkige slaap. Hou het bij een eenvoudig koekje en een glas melk.
Respecteer jouw bioritme
De gulden regel wil dat we allemaal acht uur slaap nodig hebben. Maar eigenlijk is het aantal uren nuttige slaap een hoogst persoonlijke aangelegenheid, afhankelijk van jouw leeftijd, geslacht en beroep. Sommige mensen zijn klaarwakker na zeven uurtjes pitten, anderen worden pas na negen uurtjes goed wakker. Heb respect voor jouw eigen bioritme en probeer te ontdekken hoeveel uren slaap jij nodig hebt om een dag lang fit en wakker te blijven.
Slapen in de slaapkamer
Slapen en vrijen zijn de enige activiteiten voorbehouden voor de slaapkamer. Televisiekijken, eten, games spelen, computeren, telefoneren en zelfs lezen, die je best ergens anders. In het allerbeste geval staat er in de slaapkamer enkel een bed ! Op de manier associeer je de slaapkamer enkel met slapen.
Positief denken
Ondanks alle goede maatregelen kun je de slaap toch niet vatten ? Raak niet in paniek maar neem de dingen zoals ze komen. Probeer positief te denken; je mag dan wel wakker zijn, maar je ligt wel in een lekker warm bed en je hoeft nog niet op te staan. Wie te hard probeert, zal beslist mislukken. Net door er niet aan te denken, zal de slaap jou overmannen...
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Smoothies tegen slapeloosheidResearchers zijn het erover eens dat er een relatie bestaat tussen slapeloosheid en voeding. Sommige voedingsmiddelen (e…
Indeling van virussenVirussen worden op basis van hun structuur en functie ingedeeld in groepen. In dit artikel worden de klassificatie en no…
Dossier hoofdpijnHoofdpijn komt zo vaak voor dat niemand er van opkijkt. Dagelijks lijden tientallen miljoenen mensen ter wereld aan pijn…