Indeling van virussen

Virussen worden op basis van hun structuur en functie ingedeeld in groepen. In dit artikel worden de klassificatie en nomenclature besproken

Structuur en functie

Virussen zijn kleine intracellulaire parasieten, het genoom kan bestaan uit RNA of DNA dat omringd is door een proteine capsid. Virussen zijn afhankelijk van gastheercellen die complexe en metabolische en biosynthetische machinerie bezitten. Een virus deeltje is een virion, de belangrijkste functie van een virion is dat ze het RNA of DNA een gastheercel in brengen zodat het genoom tot expressie gebracht kan worden door de gastheercel. Sommige virussen hebben een extra bescherming van hun genoom in de vorm van een envelop die bestaat uit een lipide bilaag die afkomstig is van een membraan van een gastheercel.

Classificatie van virussen

Er zijn twee morfologische typen virussen:
  • Helische nucleocapsids met een helische vorm
  • Isocahedrische nucleocapsids zijn bol vormig

Naast een indeling op basis van morfologie is een daarnaast nog een indeling op basis van chemische opbouw en replicatie vorm. Het genoom van een virus kan bestaan uit DNA of RNA, dit kan dubbelstrengs of enkelstrengs zijn en circulair of lineair.
Een voorbeeld van een type virus: Isicahedrisch, DNA, Dubbelstrengs, lineair.

Nomenclature

Naast fysieke gegevens, genoomstructuur en manier van replicatie zijn criteria voor de classificatie en nomenclature van virussen waaronder, chemische opbouw en configuratie van het genoom en of het mono- of multipartiet is. Het genomische RNA van een ss RNA virus kan sens of antisense zijn. Sens RNA kan worden gebruikt als mRNA voor de transcriptie van eiwitten. Bij antisense RNA wordt eerst een complementaire streng gemaakt die dan dient als mRNA. Bij de naamgeving speelt ook mee waar het capsid gemaakt wordt en bij envelop virussen ook waar de envelop gemaakt wordt.
© 2008 - 2024 Zephyrmerel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een computervirus?Het is tegenwoordig een bekend en veelvoorkomend probleem: computervirussen. Er zijn er miljoenen, de dreiging komt inmi…
Acute myeloide leukemie (AML)Acute myeloide leukemie (AML)Leukemie is een verzamelnaam voor een groep afwijkingen die gekarakteriseerd worden door de accumulatie van maligne (kwa…
ComputerbeveiligingenComputerbeveiligingenEr is bijna geen één huishouden die geen computer heeft. Een computer heeft een goede beveiliging nodig om geen virussen…

Neisseria MenigitidesDe Neisseria Menigitides bacterie is de veroorzaker van menigitis, ook wel bekend als hersenvliesontsteking of nekkramp.…
Slaap: tips voor een betere nachtrustDe slaap wil maar niet komen en daar lig je dan. Woelen, draaien, piekeren en nog eens woelen... De paniek die toeslaat…
Zephyrmerel (32 artikelen)
Laatste update: 16-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.