Neisseria Menigitides

De Neisseria Menigitides bacterie is de veroorzaker van menigitis, ook wel bekend als hersenvliesontsteking of nekkramp. In dit artikel volgt informatie over de bacterie en de ziekte.

De bacterie

De neisseria menigiditis is een menigococ die aerob is en meestal gekapseld als diplococ voorkomt. Op basis van polysachariden in dit kapsel kunnen 12 serogroepen ingedeeld worden, in Nederland komen vooral de groepen B, A, C, W135, X, Y, Z en 29E voor. De bacterie veroorzaakt ziekte door endotoxinen uit te scheiden. De bacterie is niet bestand tegen uitdroging, UV-licht en afkoeling en sterft buiten de mens dus ook snel.

Verspreiding en incidentie van meningitis

Besmetting komt vooral voor bij:
  • Kinderen onder 5,tieners, jongvolwassenen, gezinsleden van patient, reizigers.
  • Personen met complementdeficiëntie C3, C5-C8, properdine een complementdeficiëntie is een stoornis in de sequentie van de complementcomponenten waardoor deze blijven circuleren en imuuncomplex ziekten (overgevoeligheid reactie) kunnen ontstaan. C3, C5-8 en properdine zijn hier onderdeel van. Dit leidt meestal tot chronische meningokokkemie.
  • Uit diverse studies blijkt, dat de ziekte niet vaker voorkomt bij mensen met immuunziektes en/of bij HIV-geïnfecteerden.

Verspreiding van meningitis

  • groep A komt vooral voor in ontwikkelingslanden
  • groep B komt vooral voor in westerse landen
  • groep C komt overal voor

Ziekteverloop van meningitis

De bacterie komt binnen in het lichaam via de luchtwegen, hij migreert dan naar het submucosa. Van hier uit kan de bacterie in de bloedbaan terecht komen en via de bloedbaan kan de bacterie door het hele lichaam heen en accumuleert in de hersenen. Omdat de bacterie een kapsel heeft wordt deze beschermd tegen opruiming door immuun cellen. Door de endotoxines die worden uitgescheiden kan sepsis worden veroorzaakt.

Symptomen van meningitis

In 15 procent van de gevallen ontstaat sepsis, bloedvergiftiging. Bij een veel grotere groep, 85 procent, ontstaat hersenvlies ontsteking of hersenontsteking. Hierbij voelt de patiënt zich grieperig en heeft hoofdpijn een koorts en moet braken. Als de ziekte verder vordert ontstaan stijfheid van de nek en puntbloedingen. De patiënt is moeilijk wakker te krijgen en kan wartaal uitslaan. Ook kunnen epileptische aanvallen voorkomen, als de ziekte in deze fase is kan deze uiteindelijk leiden tot de dood.

Diagnose van meningitis

De diagnose kan gesteld worden door een lumbaal punctie in combinatie met afname van bloed, kweek van het hersenvocht en het maken van een grampeperraat van het hersenvocht.

Bestrijding van meningitis

Besmette patiënten worden opgenomen in het ziekenhuis, hier krijgt de patiënt penicilline toegediend. Mensen uit de directe omgeving van de patiënt krijgen een preventieve antibiotica kuur.

Mortaliteit van meningitis

Van de patiënten met hersenvlies- of hersenontsteking overlijdt gemiddeld 2% aan de gevolgen van de ziekte. De prognose voor patiënten waarbij sepsis optreed is slechter, hiervan overlijdt gemiddeld 20%.
© 2008 - 2024 Zephyrmerel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hersenvliesontsteking of meningitis: symptomen, behandelingHersenvliesontsteking of meningitis: symptomen, behandelingHersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de vliezen die de hersenen en het ruggenmerg omgeven; de herse…
Bacteriële meningitis (hersenvliesontsteking)Bacteriële meningitis, in de volksmond ook bacteriële hersenvliesontsteking, is een aandoening waarbij de hersenvliezen…
Chronische meningokokkemie: symptomen en behandelingChronische meningokokkemie: symptomen en behandelingKoorts met huiduitslag is een veelvoorkomende combinatie bij kinderen, waar verschillende oorzaken voor zijn, vaak onsch…
Kinderziekte - HersenvliesontstekingHersenvliesontsteking is een ontsteking van de vliezen die om de hersenen in het ruggenmerg liggen. Het wordt ook wel me…

Treponema palladium (syfilis)Treponema palladium (syfilis)Syfilis is een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) die hevige gevolgen kan hebben en veroorzaakt wordt door de trepo…
Indeling van virussenVirussen worden op basis van hun structuur en functie ingedeeld in groepen. In dit artikel worden de klassificatie en no…
Zephyrmerel (32 artikelen)
Laatste update: 16-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.