Treponema palladium (syfilis)

Treponema palladium (syfilis) Syfilis is een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) die hevige gevolgen kan hebben en veroorzaakt wordt door de treponema palladium. In dit artikel voorgt informatie over de bacterie en de ziekte.

De bacterie

De treponema palladium is een gram-negatieve spirocheet die anaerob is. De bacterie deelt elke 30 tot 33 uur, dit is een langzame delingssnelheid.

Infectie

Besmetting met de treponema paladium is op verschillende manieren mogelijk.
  • Via seksueel contact
  • Contact met zweer of slijm afscheidende wond die gevolg zijn van syfilis
  • Via besmette naalden bij drug gebruik of tatoeage
  • Verticale besmetting, van moeder op ongeboren kind.

Symptomen van syfilis

De incubatie duur gemiddeld 2 tot 4 weken maar kan zelfs tot 90 dagen duren.

De ziekte doorloopt verschillende stadia:
  • Primair: Er ontstaan zweertjes rond de geslachtsdelen of mond, deze zweertjes verdwijnen na 2 tot 3 weken en het lijkt hierdoor of er niets aan de hand is.
  • Secundair: 6 tot 8 weken na de primaire fase is e bacterie door het lichaam verspreid. Er ontstaan vlekje op de huid en men kan een grieperig gevoel hebben. Ook komen oogklachten en oog ontstekingen veel voor in deze fase. Ook kunnen er weer wratjes rond de geslachtsdelen voorkomen. Deze secundaire fase kan maanden lang aanhouden maar e symptomen verdwijnen vanzelf.
  • Latente fase: Er zijn in deze fase, die 2 tot 4 jaar kan duren, geen symptomen, wel is de ziekte in deze periode nog overdraagbaar.
  • Tertiare fase: Er ontstaat ernstige schade aan de organen. Het meest bekend zijn schade aan de hersenen en neurologische en psychiatrische klachten. Uiteindelijk wordt de schade o erg dat het dodelijk is.

Preventie en incidentie van syfilis

Voor preventie is het belangrijkste het dragen van een condoom tijdens seksueel contact.
Wereldwijd worden per jaar 12 miljoen nieuwe gevallen vastgesteld.
© 2008 - 2024 Zephyrmerel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in edelmetaal palladiumBeleggen in edelmetaal palladiumPalladium is een edelmetaal waarvan bekend is dat het straks onbetaalbaar wordt, maar waarvan men niet weet wanneer dat…
Syfilis, een seksueel overdraagbare aandoening: wat te doen?Syfilis, een seksueel overdraagbare aandoening: wat te doen?Syfilis is een SOA die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze aandoening kent verschillende stadia. Kenmerkend is het…
Framboesia  een zeldzame importziekteFramboesia een zeldzame importziekteIn tropische gebieden komt framboesia veel voor. Met name in West- en Centraal-Afrika. De besmetting vindt veelal plaats…
Framboesia: Bacteriële infectie met huidproblemenFramboesia: Bacteriële infectie met huidproblemenFramboesia is een chronische infectie, veroorzaakt door de bacterie Treponema pertenue. Deze verwaarloosde tropische aan…

Yersinia PestisDe yersinia pestis baterie is de veroorzaker van de pest, ook wel zwarte dood genoemd. De pest heeft voor verschillende…
Neisseria MenigitidesDe Neisseria Menigitides bacterie is de veroorzaker van menigitis, ook wel bekend als hersenvliesontsteking of nekkramp.…
Zephyrmerel (32 artikelen)
Laatste update: 16-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.