Treponema palladium (syfilis)

Treponema palladium (syfilis) Syfilis is een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) die hevige gevolgen kan hebben en veroorzaakt wordt door de treponema palladium. In dit artikel voorgt informatie over de bacterie en de ziekte.

De bacterie

De treponema palladium is een gram-negatieve spirocheet die anaerob is. De bacterie deelt elke 30 tot 33 uur, dit is een langzame delingssnelheid.

Infectie

Besmetting met de treponema paladium is op verschillende manieren mogelijk.
  • Via seksueel contact
  • Contact met zweer of slijm afscheidende wond die gevolg zijn van syfilis
  • Via besmette naalden bij drug gebruik of tatoeage
  • Verticale besmetting, van moeder op ongeboren kind.

Symptomen van syfilis

De incubatie duur gemiddeld 2 tot 4 weken maar kan zelfs tot 90 dagen duren.

De ziekte doorloopt verschillende stadia:
  • Primair: Er ontstaan zweertjes rond de geslachtsdelen of mond, deze zweertjes verdwijnen na 2 tot 3 weken en het lijkt hierdoor of er niets aan de hand is.
  • Secundair: 6 tot 8 weken na de primaire fase is e bacterie door het lichaam verspreid. Er ontstaan vlekje op de huid en men kan een grieperig gevoel hebben. Ook komen oogklachten en oog ontstekingen veel voor in deze fase. Ook kunnen er weer wratjes rond de geslachtsdelen voorkomen. Deze secundaire fase kan maanden lang aanhouden maar e symptomen verdwijnen vanzelf.
  • Latente fase: Er zijn in deze fase, die 2 tot 4 jaar kan duren, geen symptomen, wel is de ziekte in deze periode nog overdraagbaar.
  • Tertiare fase: Er ontstaat ernstige schade aan de organen. Het meest bekend zijn schade aan de hersenen en neurologische en psychiatrische klachten. Uiteindelijk wordt de schade o erg dat het dodelijk is.

Preventie en incidentie van syfilis

Voor preventie is het belangrijkste het dragen van een condoom tijdens seksueel contact.
Wereldwijd worden per jaar 12 miljoen nieuwe gevallen vastgesteld.
© 2008 - 2020 Zephyrmerel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in edelmetaal palladiumBeleggen in edelmetaal palladiumPalladium is een edelmetaal waarvan bekend is dat het straks onbetaalbaar wordt, maar waarvan men niet weet wanneer dat…
Syfilis, een seksueel overdraagbare aandoening: wat te doen?Syfilis, een seksueel overdraagbare aandoening: wat te doen?Syfilis is een SOA die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze aandoening kent verschillende stadia. Kenmerkend is het…
Framboesia  een zeldzame importziekteFramboesia een zeldzame importziekteIn tropische gebieden komt framboesia veel voor. Met name in West- en Centraal-Afrika. De besmetting vindt veelal plaats…
Framboesia: Bacteriële infectie met huidproblemenFramboesia: Bacteriële infectie met huidproblemenFramboesia is een chronische infectie, veroorzaakt door de bacterie Treponema pertenue. Deze verwaarloosde tropische aan…

Yersinia PestisDe yersinia pestis baterie is de veroorzaker van de pest, ook wel zwarte dood genoemd. De pest heeft voor verschillende…
Neisseria MenigitidesDe Neisseria Menigitides bacterie is de veroorzaker van menigitis, ook wel bekend als hersenvliesontsteking of nekkramp.…

Reageer op het artikel "Treponema palladium (syfilis)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zephyrmerel
Laatste update: 16-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!