Hoofdpijn tijdens menopauze bij vrouwen

Hoofdpijn tijdens menopauze bij vrouwen Door hormonale veranderingen krijgen vrouwen in de menopauze meer te maken met verschillende soorten hoofdpijn, zoals migraine, sinushoofdpijn en spanningshoofdpijn. De hoofdpijn gaat bovendien mogelijk gepaard met andere tekenen. Dit is het gevolg van heel onregelmatige hormonale veranderingen. Sommige vrouwen ervaren tijdens de overgang juist minder hoofdpijn doordat de hormonale schommelingen geleidelijk in plaats van met schokjes plaatsvindt. Het is mogelijk om menopauzale hoofdpijn te behandelen met medicatie, evenals door aanpassingen in de voedings- en levensstijl.

Menopauze bij vrouwen

De menopauze (overgang) is de levensfase waarbij vrouwen van middelbare leeftijd hun vruchtbaarheid beginnen te verliezen. Enkele maanden tot jaren voordat de echte menopauze start, ervaren vrouwen de perimenopauze (periode van symptomen voor menopauze). Hierbij ontstaan één of meer van volgende tekenen:

In de meeste gevallen krijgen vrouwen een menstruatiecyclus en de daaropvolgende maand(en) niet meer, totdat de menstruatiecyclus volledig stopt. Slechts af en toe heeft een vrouw altijd haar maandstonden totdat ze plots stoppen in de menopauze.

Oorzaken: Hormonale veranderingen

Hoofdpijn tijdens de menopauze ontstaat vermoedelijk als gevolg van hormonale veranderingen, al is de exacte oorzaak anno oktober 2020 onbekend.

Vrouwen creëren twee belangrijke geslachtshormonen tijdens hun vruchtbare jaren met name oestrogeen en progesteron.
 • Oestrogeen reguleert de menstruatiecyclus en is verantwoordelijk voor de rijping van de eieren, terwijl de bloedvaten verwijden.
 • Progesteron is actief in de tweede helft van de menstruatiecyclus en is belangrijk omdat de baarmoeder zich zo kan voorbereiden op het bevruchte eitje. Het reguleert ook de doorbloeding door de bloedvaten te doen vernauwen.

Tijdens de menopauze schommelt de productie van deze hormonen en nemen ze geleidelijk af (op een onregelmatige manier) totdat het vrouwelijke lichaam stopt met de productie van oestrogeen en progesteron. Hierdoor is de vernauwing en verwijding van de bloedvaten gewijzigd, wat resulteert in drukschommelingen. Deze drukschommelingen veroorzaken hoofdpijn. Na de menopauze vermindert de hoofdpijn gewoonlijk doordat de hormoonspiegels dan laag blijven en niet meer schommelen.

Risicofactoren van menopauzale hoofdpijn

Menopauzale hoofdpijn komt vaker voor bij vrouwen die last hadden van hoofdpijn rond de normale menstruatiecyclus. Ook vrouwen die hormonale anticonceptiva gebruiken, krijgen sneller te maken met hoofdpijnklachten tijdens de overgang. Sommige vrouwen ervaren echter menopauzale hoofdpijn terwijl ze nooit hormonale hoofdpijn gehad hebben.

Verder zijn volgende risicofactoren bekend voor menopauzale hoofdpijn:
 • bepaalde voedingsmiddelen
 • een slaapgebrek of te veel slaap
 • felle lichten, harde geluiden en sterke geuren
 • overgeslagen maaltijden of vasten
 • stimulerende middelen zoals alcohol en cafeïne
 • stress en angst
 • weerveranderingen

Symptomen

Soorten van hoofdpijn tijdens menopauze

Door de schokkerige en onregelmatige manier van daling van de oestrogeenspiegel, ontstaan sneller hoofdpijnklachten bij een aantal vrouwen. Hoofdpijn tijdens de menopauze neemt mogelijk drie vormen aan met name migraine, sinushoofdpijn of spanningshoofdpijn.

Migraine
Migraine is de meest intense vorm van hoofdpijn met kloppende pijn aan één kant van het hoofd; dit gaat soms gepaard met onder andere misselijkheid, braken, fotofobie (lichtschuwheid) en eventueel ook een aura. Tijdens de menopauze komt migrainehoofdpijn vaker voor.

Sinushoofdpijn
De sinussen zijn kleine met lucht gevulde holtes achter het voorhoofd en de jukbeenderen. Als de bekleding van deze sinussen ontstoken raakt, ontstaat een verstopping en ervaart de vrouw gezichtspijn en hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn is hoofdpijn van een matige intensiteit die ontstaat als gevolg van stress. Dit type hoofdpijn kenmerkt zich door een gevoel van strakheid of matige pijn over het voorhoofd en de achterkant van het hoofd en de nek.

Minder (ernstige) hoofdpijn

Sommige vrouwen ervaren echter minder (ernstige) hoofdpijn tijdens en na de menopauze dan vlak voor de menopauze. Bij deze vrouwen daalt de oestrogeenspiegel geleidelijk in plaats van schokkerig.

Behandeling van hoofdpijn tijdens de menopauze bij vrouw

Medicatie
Verschillende medicijnen zijn beschikbaar voor het behandelen en voorkomen van migraine. Deze zijn vrij verkrijgbaar, maar sterkere medicijnen schrijft een arts voor en zijn enkel op doktersvoorschrift verkrijgbaar.

Voeding speelt een belangrijke rol bij hoofdpijn tijdens de menopauze / Bron: Jill111, PixabayVoeding speelt een belangrijke rol bij hoofdpijn tijdens de menopauze / Bron: Jill111, Pixabay
Voeding
Een andere voedingsstijl zijn ook aanbevolen voor de behandeling van menopauzale hoofdpijn. Bepaalde voedingsmiddelen veroorzaken namelijk mogelijk hoofdpijn zoals cafeïne, chocolade, alcohol (vooral rode wijn) en zuivelproducten. Door deze te vermijden, is het vaak mogelijk om hoofdpijn tijdens de menopauze te verlichten. Voedsel zoals appels, kersen, aardappelen, rijst, tarwe en luzerne stimuleren oestrogeenspiegels. Wanneer vrouwen deze voedingsproducten consumeren, verlicht dit de symptomen van menopauze hoofdpijn. Op de markt zijn ook diverse kruiden verkrijgbaar die de hormonale spiegels stimuleren. Het is tot slot aangewezen om een regelmatig voedingspatroon te hanteren waarbij vrouwen geen maaltijden overslaan.

Supplementen
Voorts nemen sommige vrouwen calciumsupplementen of magnesiumsupplementen of consumeren ze magnesium- of calciumverrijkte voeding (zoals donkergroene groenten, gedroogd fruit, noten en volkorengranen). Het is echter belangrijk dat vrouwen niet te veel magnesium (hypermagnesiëmie) of calcium (hypercalciëmie) in het bloed hebben, omdat dit mogelijk juist leidt tot hoofdpijn.

Bewegen
Verder krijgen vrouwen het advies om drie keer per week minstens dertig minuten per dag te bewegen. Wandelen, zwemmen of spinninglessen zijn goede activiteiten voor vrouwen in de menopauze. Het is echter aan te raden om de lichamelijke trainingen langzaam op te bouwen en niet direct deel te nemen aan intensieve trainingen, omdat deze anders juist hoofdpijn tot stand brengen.

Voldoende drinken
Vrouwen die te weinig water drinken, lijden sneller aan hoofdpijn. Daarom moeten vrouwen er oor zorgen dat ze zeker tijdens de menopauze voldoende blijven drinken.

Andere levensstijlaanpassingen
Andere eenvoudige veranderingen in de levensstijl verminderen de hoofdpijn en verbeteren de gezondheid zoals:
 • stress verminderen met yoga of meditatie
 • minder medicijnen innemen
 • gloeilampen veranderen
 • voldoende slapen / een regelmatig slaappatroon

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…
Verschil tussen de overgang en de menopauzeVerschil tussen de overgang en de menopauzeWat is het verschil tussen de overgang en de menopauze? Er komt een moment in het leven van de vrouw dat de eierstokken…
Pre Menopauze Signalen en SymptomenPre Menopauze Signalen en SymptomenWe spreken over de menopauze indien een vrouw gedurende een periode van 1 jaar geen menstruatie meer heeft gehad. Er zij…
Ben ik in de menopauze of in de overgang? Test het zelfBen ik in de menopauze of in de overgang? Test het zelfDe menopauze is het stoppen van de menstruatie van de vrouw en daarmee het stoppen van de vruchtbaarheid. De periode ron…

Tongkanker: Zweren, zwelling en pijn aan tonggebiedTongkanker: Zweren, zwelling en pijn aan tonggebiedPraten, kauwen, proeven en slikken zijn allemaal functies waarvoor de tong nodig is. Een aantal patiënten, vooral mannel…
Sesamoiditis: sesambotje en pijn onder bal van de grote teenSesamoiditis: sesambotje en pijn onder bal van de grote teenPijn onder de bal van de grote teen kan duiden op sesamoiditis. Deze benaming wordt gebruikt voor pijnklachten die te he…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: JerzyGorecki, Pixabay
 • Geraadpleegd op 25 februari 2018:
 • Are Headaches a Symptom of Menopause?, https://www.healthline.com/health/menopause-headaches
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Headaches and menopause, https://www.avogel.co.uk/health/menopause/symptoms/headaches/ Tip of the Month: Reducing Menopausal Headaches, https://www.menopausecentre.com.au/information-centre/articles/tip-of-the-month-reducing-menopausal-headaches/
 • Hoofdpijn tijdens de overgang, https://www.vrouwenindeovergang.nl/overgangsklachten/hoofdpijn-en-overgang/
 • Menopause headache: Causes and treatment, https://www.belmarrahealth.com/menopause-headache-causes-treatment/
 • Migraines and Menopause, https://www.webmd.com/migraines-headaches/migraines-menopause#1
 • My-Oh-Migraine: Hormonal Headaches & Menopause, https://www.menopause.org/for-women/menopauseflashes/women's-health-and-menopause/my-oh-migraine-hormonal-headaches-menopause
 • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 08-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.