Sesamoiditis: sesambotje en pijn onder bal van de grote teen

Sesamoiditis: sesambotje en pijn onder bal van de grote teen Pijn onder de bal van de grote teen kan duiden op sesamoiditis. Deze benaming wordt gebruikt voor pijnklachten die te herleiden zijn tot het sesambotje dat zich bevindt in het verloop van de korte groteteenbuiger. Dit is een blessure die veel voorkomt bij dansers en sporters maar kan ook bij andere mensen voorkomen. In het botje kan een fractuur ontstaan ten gevolge van een trauma maar nog vaker is sprake van een ontsteking als gevolg van overbelasting van het gewricht. Behandeling bestaat vaak uit gebruik van ontstekingsremmers en ontlasting van de grote teen door het dragen van een steunzool.

Inhoud


Over sesambotjes of sesambeenderen

Een sesambeen (Latijn: os sesamoides) is een botje dat is ingeklemd door spieren of pezen. Ze functioneren als het ware als katrollen: ze vormen een glad oppervlak waarover spieren of pezen kunnen bewegen, daarbij deze spieren of pezen in staat stellend om spierkracht uit te oefenen of door te geven. Sesambeenderen bevinden zich op diverse plekken in het menselijk lichaam. Zo vind je ze in de handen, de polsen, de voeten, de nek en de oren. Het bekendste sesambeen in het menselijk lichaam is toch echter wel de knieschijf of patella, die zich bevindt in het verloop van de musculus quadriceps femoris of vierhoofdige dijspier.

Sesambotje onder de bal van de grote teen

Ook onder de bal van de grote teen bevinden zich twee sesambotjes, daar waar het eerste middenvoetsbeentje en de grote teen samenkomen. Doorgaans zit er één aan de laterale en één aan de mediale zijde van het middenvoetsbeentje, in het verloop van de skeletspier musculus flexor hallucis brevis of korte groteteenbuiger. Er zijn mensen bij wie zich hier maar één sesambotje gevormd heeft. Men heeft hier doorgaans geen weet van tot zich een blessure voordoet waarvoor een MRI-scan gemaakt wordt. De functie van deze specifieke beentjes is het stabiliseren van de buigpees van de grote teen.

Sesamoiditis: pijn onder de bal van de grote teen

Sesamoiditis is een verzamelnaam die gebruikt wordt voor pijn, irritatie of ontsteking ter hoogte van de sesambotjes die zich bevinden bij de bal van de grote teen. Deze pijn kan zeer uiteenlopende oorzaken hebben en kan zowel geleidelijk als acuut ontstaan. Zo is het mogelijk dat door een trauma een fractuur in het sesambeentje ontstaat. Deze diagnose is moeilijk te stellen op basis van een röntgenfoto, hier is vaak een MRI-scan voor nodig. Ook kan pijn door overbelasting ontstaan. Er kan zich dan een gesloten ontsteking in het gewrichtje nestelen (zonder dat hier bacteriën aan te pas komen). Doordat sesambeentjes in het algemeen een vrij slechte doorbloeding hebben ligt tevens avasculaire necrose op de loer. Het beentje sterft dan af. De oorzaak hiervan is lang niet altijd bekend.

Het zijn met name dansers en mensen die intensief aan sport doen die last krijgen van pijn onder de bal van de voet die te herleiden is naar een gekwetst sesambeentje. Overbelasting is dan de meest voorkomende oorzaak. Als eenmaal een blessure aan het sesambotje is ontstaan dan is het vaak moeilijk om hiervan te herstellen zonder aanpassingen in de eigen routine. Elke keer als men een stap zet wordt er immers weer druk op het botje uitgeoefend.

Behandeling van sesamoiditis

Is de diagnose sesamoiditis gesteld dan wordt deze vaak behandeld door de grote teen te immobiliseren en ervoor te zorgen dat een periode lang geen druk op het botje wordt uitgeoefend. Is er aantoonbaar sprake van een ontsteking dan wordt tevens vaak gekozen voor een behandeling met ontstekingsremmers en/of cortisone-injecties. Het sesambotje kan ook ontlast worden door gebruik van een voorvoetdemper, voorvoetkussen of steunzool met een ophoging achter de kop van het eerste middenvoetsbeentje. Zijn de klachten acuut ontstaan door bijvoorbeeld een botsing tijdens het sporten, een aanrijding of een sprong van hoogte dan ontstaat vaak een zwelling. Deze zwelling kan verminderd worden door de voorvoet te koelen met een cold pack.

Het is tevens mogelijk dat een MRI-scan uitwijst dat een probleem met het kraakbeen de oorzaak van de pijn is. Als sprake is van periostitis (extra botvorming als gevolg van een ontsteking) dan kan operatief ingrijpen nodig zijn om het probleem te verhelpen. Het gewrichtsoppervlak moet dan weer glad gemaakt worden zodat het sesambotje weer zijn katrolfunctie kan uitoefenen.

Hersteltijd

Irritatie door een ontsteking van de sesambotjes in de voet heeft mits goed ontlast een hersteltijd van circa vier tot acht weken. Gaan de klachten niet over en wijzen een röntgenfoto en MRI-scan geen afwijkingen aan dan kan een fysiotherapeut eventueel helpen met instructies voor het ontlasten van het aangedane gebied. Deze kan je ook voorzien van tips voor het uitkiezen van je schoeisel.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezwollen teen of tenen: oorzaken en symptomen dikke teenGezwollen teen of tenen: oorzaken en symptomen dikke teenEen gezwollen teen of zwelling in meerdere tenen is meestal niet levensbedreigend, maar kan wel een teken van een ernsti…
Pijnlijke grote teen: Oorzaken pijn aan groteteengewrichtPijnlijke grote teen: Oorzaken pijn aan groteteengewrichtHet metatarsofalangeale (MTP) gewricht hecht de grote teen aan de voet. Dit gewricht is nodig om het lichaam te onderste…
Hamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen is een afwijking aan je tenen. Een hamerteen is een teen die afwijkend staat en verschillende oorzaken kan he…
Bunion: oorzaken van pijnlijke bult aan zijkant grote teenBunion: oorzaken van pijnlijke bult aan zijkant grote teenEen bunion is een pijnlijk, rode, ontstoken zwelling aan de basis van de grote teen. Een pijnlijke bult bij de grote tee…

Hoofdpijn tijdens menopauze bij vrouwenHoofdpijn tijdens menopauze bij vrouwenDoor hormonale veranderingen krijgen vrouwen in de menopauze meer te maken met verschillende soorten hoofdpijn, zoals mi…
Infantiele systemische hyalinose: Multisystemische ziekteInfantiele systemische hyalinose: Multisystemische ziekteInfantiele systemische hyalinose is een ernstige multisystemische aandoening die vele lichaamsdelen aantast, zoals de hu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Yogaphysique, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Sesamoid_bone
  • http://voetchirurgie.info/sesamoiditis/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 27-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.