Hoofdpijn achter ogen: oorzaken van pijn achter de ogen

Hoofdpijn achter ogen: oorzaken van pijn achter de ogen Pijn achter de ogen kan verschillende oorzaken hebben. Het gaat meestal om een te hoge spanning van de oogspieren, spierspanningshoofdpijn, migraine, griep, voorhoofdsholteontsteking, een enkele keer clusterhoofdpijn en slechts zelden betreft het iets ernstigs als een hersentumor. Dit gaat vaak gepaard met andere verschijnselen zoals uitvalsverschijnselen en epilepsie. Hoofdpijn achter de ogen kan echter ook worden veroorzaakt door overmatig suikergebruik. Dus de zoetekauwen onder de lezers zijn gewaarschuwd.

Hoofdpijn achter ogen door griep

Elk jaar steekt laat in de herfst of vroeg in de winter griep de kop op om veel mensen aan bed te kluisteren. Griep verschilt duidelijk van verkoudheid. Zo wordt griep veroorzaakt door het influenzavirus en verkoudheid door rinovirussen en soms door een coronavirus. Griep verloopt ernstiger dan een verkoudheid. Het griepvirus wordt gemakkelijk verspreid door inademing van druppeltjes die een patiënt door hoesten of niezen verspreid zijn, maar ook door direct persoonlijk contact, met name via de handen of via besmette voorwerpen, zoals een deurknop, toetsenbord of trapleuning. Griep is een virusinfectie van de bovenste en onderste luchtwegen, welke zich kenmerkt door onder meer de volgende verschijnselen:

Bijholteontsteking / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczBijholteontsteking / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Voorhoofdsholteontsteking

Wat is een bijholteontsteking?

Een bijholteontsteking of sinusitis (kaakholteontsteking, voorhoofdsholteontsteking) is een ontsteking van de bijholten, de met lucht gevulde holten in de schedel rond de neus welke bekleed zijn met slijmvlies en door nauwe openingen verbonden zijn met de neusholte. Een virusinfectie zoals een verkoudheid kan een sinusitis veroorzaken, wanneer de afvoeropeningen door de virusinfectie verstopt raken. Dit zorgt er namelijk voor dat zich slijm ophoopt in de holten. Soms kan dit slijm ook nog eens geïnfecteerd met met een bacterie.

Symptomen van een bijholteontsteking

Afhankelijk van de holten die zijn aangedaan, bestaan de symptomen uit:

Spierspanningshoofdpijn

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn is matige tot hevige pijn op één of meerdere plaatsen van het hoofd, vaak als gevolg van stress en spanning, wat de spieren van nek, schouders en gezicht kan aanspannen. Een verkeerde houding waardoor overmatige spierspanning van nek en hoofdhuid optreedt, kan ook spanningshoofdpijn veroorzaken. Herhaalde spanningshoofdpijn treedt vaak op bij depressiviteit of door aanhoudende druk en spanning thuis en/of op het werk. Lawaai en een drukke, volle omgeving maken de klachten vaak erger.

Symptomen spierspanningshoofdpijn

De symptomen bestaan vaak uit:
 • een vaak continu aanwezige (bonzende) pijn boven de ogen of in het gehele hoofd;
 • druk achter de ogen;
 • een verhoogde spanning van de nekspieren;
 • een bekneld gevoel rond het hoofd, alsof er een strakke band omheen zit;
 • misselijkheid (zonder braken);
 • gevoeligheid voor harde geluiden en fel licht.

Migraine kan uitgelokt worden door koffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanMigraine kan uitgelokt worden door koffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwan

Migraine

Soms treedt bij migraine pijn achter het oog op (retrobulbaire pijn). Migraine wordt gekenmerkt door hevige, zware hoofdpijnaanvallen, wat vaak gepaard gaat met stoornissen van het zien en misselijkheid en overgeven. Grofweg 10 procent van de bevolking lijdt aan migraine. De klachten en intensiteit van de aanvallen variëren van persoon tot persoon. Een aanval kan door verschillende factoren uitgelokt worden, zoals het overslaan van een maaltijd (ontbijt!), slaapgebrek en bepaalde voedingsmiddelen zoals te veel koffie of chocolade. De eerste aanval treedt meestal onder de 30 jaar op en de aanvallen nemen af met het ouder worden.

Hersentumor

Hersentumoren kunnen zowel kwaadaardig als goedaardig zijn. Hoofdpijn is vaak het eerste symptoom van een hersentumor, ofschoon de meeste hoofdpijn níét door een hersentumor wordt veroorzaakt. Aanvankelijk treedt af en toe hoofdpijn op, maar naarmate de tijd verstrijkt houdt de hoofdpijn voortdurend aan zonder af te nemen. De hoofdpijn is vaak erger wanneer je gaat liggen; je kan zelfs wakker worden door de hoofdpijn. Een geleidelijk groeiende tumor geeft vaak een hoofdpijn die erger is wanneer je net wakker wordt. Een hersentumor gaat vaak gepaard met andere verschijnselen. Welke klachten en symptomen zich het eerst manifesteren en hoe ze zich ontwikkelen, hangt helemaal af van de grootte, groeisnelheid en locatie van de tumor.

Hoofdpijn achter ogen door droge ogen

Droge ogen komen vrij vaak voor bij mensen die de neiging hebben om buitensporig veel tijd achter een computer door te brengen. De constante blik op het computerscherm zorgt ervoor dat je te weinig met je ogen knippert, waardoor de ogen droog en geïrriteerd raken en hoofdpijn achter het oog ontstaat. Het kan gepaard gaan met jeuk, brandende en ernstige pijn. Je kan ook last krijgen van tranende ogen als reactie op de constante droogte samen met hoofdpijn achter het oog.

Problemen met het gezichtsvermogen

Visusproblemen of een verminderd gezichtsvermogen veroorzaakt veel spanning voor het oog wanneer je iets probeert te lezen of te zien. Deze overmatige spanning op het oog kan hoofdpijn achter het oog veroorzaken. Hoofdpijn achter het oog wordt vaak gezien bij oogaandoeningen zoals astigmatisme, ouderdomsverziendheid (presbyopie) of verziendheid.

Clusterhoofdpijn / Bron: Geralt, PixabayClusterhoofdpijn / Bron: Geralt, Pixabay

Clusterhoofdpijn

Wat is clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn komt verhoudingsgewijs niet zo vaak voor. Vooral mannen hebben er last van. Roken en drinken kunnen een aanval uitlokken of verergeren. Clusterhoofdpijn bestaat uit zware, kortdurende hoofdpijnaanvallen die in episoden optreden. In zo'n periode (ook wel 'cluster' genoemd) heb je diverse aanvallen die elk voor zich een kwartier tot enkele uren duurt.

Aanval

Een aanval kan één keer per dag optreden, maar ook wel tot acht keer per dag wat zeer ingrijpend is. Een cluster kan enkele weken tot maanden aanhouden. Gedurende deze periode kun je een groot aantal aanvallen krijgen. Meestal doen de aanvallen zich 's nachts voor, maar dat hoeft niet. Na een cluster kunnen de aanvallen soms wel jaren wegblijven, om dan weer plotseling de kop op te steken.

Symptomen van clusterhoofdpijn

De belangrijkste symptomen die kunnen optreden zijn:
 • vaak situeert de hevige pijn zich achter of rond een oog of aan één van de slapen;
 • tranend en rood oog;
 • hangend ooglid;
 • verstopte neus en soms een eenzijdige loopneus;
 • roodheid aan één kant van het gezicht.

Scleritis

Scleritis is een diepliggende ontsteking van het weefsel onder het bindvlies van het oog. Dit kan resulteren in hoofdpijn achter het oog en in sommige gevallen tot visuele stoornissen. Personen met een voorgeschiedenis van reumatoïde artritis en andere bindweefselaandoeningen lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van scleritis.

Hormonale schommelingen

Er is een bewezen verband tussen hormonale schommelingen en hoofdpijn achter de ogen. Dit komt meer voor bij migrainepatiënten, vooral bij vrouwen rond hun menstruatie. De hormoonschommelingen leiden ook tot bepaalde chemische veranderingen in de vaten van de hersenen die hoofdpijn achter het oog veroorzaken.

Behandeling van pijn achter de ogen

Afhankelijk van de oorzaak van hoofdpijn achter de ogen, zijn er verschillende maatregelen die kunnen worden uitgeprobeerd om deze hoofdpijn te bestrijden. Enkele van de aanbevolen behandelingen voor hoofdpijn achter het oog zijn:

Regelmatige lichaamsbeweging

Regelmatig bewegen stimuleert de aanmaak van endorfines, wat een natuurlijke pijnstiller is voor het lichaam en daarom wordt altijd aanbevolen om regelmatig te bewegen om van hoofdpijn achter het oog af te komen.

Rust en slaap

Slaapgebrek kan leiden tot hoofdpijn of migraineaanvallen uitlokken. Daarom is het van belang dat je voldoende rust neemt en 's nachts goed slaapt. Overdag flink bewegen helpt je 's nachts aan een betere slaap. Zorg ook voor regelmaat en ga op tijd naar bed.

Thee of koffie

Koffie of zwarte thee drinken kan ook een goede manier zijn om de intensiteit van hoofdpijn achter het oog te verminderen.

Bijholteontsteking

Als hoofdpijn achter het oog wordt veroorzaakt door sinusitis, dan is inhaleren van stoom een ​​zeer goede optie om de sinussen te openen en van de hoofdpijn achter het oog af te komen. Je kan ook in je neus sprayen met een 'fysiologische zoutoplossing'. Paracetamol kan ook de pijn verminderen.

Veranderingen in levensstijl

Je leefstijl speelt ook een rol bij de ontwikkeling van bepaalde aandoeningen die vervolgens hoofdpijn achter het oog veroorzaken. Daarom wordt aangeraden om je te onthouden van tabak, alcohol en drugs, vooral mensen met een voorgeschiedenis van migraine.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Dit kan erg vervelend zijn. Het kan zijn dat je hoofdpijn hebt omdat je ziek wordt/be…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…

Last van een slechte adem?Last van een slechte adem?Het is soms een nogal beladen onderwerp, een onderwerp dat niet gemakkelijk bespreekbaar te maken is of denken we dat ma…
Hoofdpijn bij de slaap: oorzaken van arteriitis temporalisHoofdpijn bij de slaap: oorzaken van arteriitis temporalisPijn rond een slaap of beide slapen, wat kan het zijn? Bij de aandoening arteriitis temporalis treedt er hoofdpijn ter h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/seb_ra
 • Epainassist. What Causes Headache Behind Eye & How to Get Rid of it? https://www.epainassist.com/headache/headache-behind-eye (ingezien op 21-1-2018)
 • www.symptomen-behandeling.nl/1/spanningshoofdpijn_symptomen_419119.html
 • www.symptomen-behandeling.nl/1/migraine_symptomen_423524.html
 • www.samenbeter.nl/63_het-laatste-nieuws_94_griep-je-bent-er-goed-ziek-van-maar-het-geneest-spontaan!.html
 • www.mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/45423-voorhoofdsholteontsteking-symptomen-en-bijholteontsteking.html
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/PuwanaiSomwan
 • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 02-10-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.