Steken in het hoofd

Steken in het hoofd Steken in het hoofd: hoofdpijn, stekende pijn, clusterhoofdpijn, hersentumor. Een stekende hoofdpijn heeft iedereen wel eens. Soms houdt deze enkele seconden aan en verdwijnt dan weer, maar deze kan ook enkele minuten tot enkele uren aanhouden en vaak terugkeren.

Wat zijn steken in het hoofd?

Bij steken in het hoofd is er sprake van een stekende hoofdpijn. Deze hoofdpijn komt plotseling opzetten en voelt aan alsof er een scherp voorwerp in het hoofd wordt gestoken of alsof er een scherp voorwerp van binnenuit rond wordt gedraaid. Vaak is de hoofdpijn zo pijnlijk dat men naar het hoofd grijpt of even helemaal niks kan doen.

De pijnlijke steken kunnen enkele minuten duren maar soms ook uren lang aanhouden. Daarna zakt de pijn weer weg. Soms is een stekende hoofdpijn eenmalig, soms ook komt deze meerdere malen terug, verspreid over één dag of over enkele dagen tot weken.

Hoofdpijn door een verkeerde houding

Een stekende hoofdpijn kan de oorzaak zijn van een verkeerde houding. Bijvoorbeeld wanneer het hoofd gedurende enkele uren scheef wordt gehouden of de schouders worden opgetrokken. Dit ziet men veel bij bepaalde beroepen zoals kapster, hondentrimster of mensen die achter een pc werken. Door de werkhouding te verbeteren, kan hoofdpijn verminderen of verdwijnen.

Spanningshoofdpijn

Spanning en verkramping in de nek-en schouderspieren geven ook steken in het hoofd. Dit hoeft in pricipe niks met een werkhouding te maken te hebben, maar met het onbewust aanspannen van de spieren in nek of schouders. Hierdoor worden er onder meer bloedvaatjes dichtgedrukt waardoor er een zuurstoftekort in de hersenen optreedt. Maar ook pijn in de spieren kan uitstralen richting het hoofd.

Spanningshoofdpijn kan komen door stress en spanning in het dagelijkse leven. Dit kan een grote werkdruk zijn, een druk privéleven of zogen over zichzelf of de naasten. Ook een drukke dag of een drukke omgeving kan stekende pijn in het hoofd veroorzaken. Vaak verdwijnt de hoofdpijn wanneer er voldoende ontspanning wordt genomen.

Hoofdpijn door pc en tv

Het werken achter de pc of veel tv kijken vergt veel van het lichaam, en dan met name van de hersenen om alle binnenkomende informatie te verwerken. Hierdoor kunnen er akelig pijnlijke steken in het hoofd optreden wanneer de druk te groot wordt. Door regelmatig even weg te lopen van de pc of tv en zich te richten op iets anders, kan de pijn afnemen. De ogen dienen af en toe ook rust te krijgen door ze even te sluiten of de blik op een vergaand punt te richten. Vermoeide ogen geven ook pijnklachten in het hoofd.

Paroxymale hemicrania en clusterhoofdpijn

Bij paroxymale hemicrania komen stekende hoofdpijnen voor die enkele minuten tot een uur kunnen duren. Deze steken verdwijnen om vervolgens later weer terug te keren. Bij clusterhoofdpijn komen ook aanvallen van stekende hoofdpijn voor, maar dan vaak wat kortdurend. Deze hoofdpijnen zijn zeer hevig en kunnen flink pijn doen. Soms beginnen ook de ogen te tranen of de neus verliest vocht. De hoofdpijn is veelal onhoudbaar en neemt het hele dagelijkse leven in beslag. Vaak komen de aanvallen op een bepaald moment van de dag en ook in bepaalde seizoenen meer voor. Het inademen van extra zuivere zuurstof verminderd vaak de aanval.

Migraine

Bij hoofdpijn wordt er vaak aan migraine gedacht. Hoewel stekende hoofdpijn ook bij migraine voor kan komen, komt een kloppende hoofdpijn veel vaker voor bij migraine. In de meeste gevallen is een stekende hoofdpijn dan ook niet het gevolg van migraine, vooral niet wanneer de stekende hoofdpijn af en toe voorkomt en niet gepaard gaat met overgevoeligheid voor licht.

Hersentumor en stekende hoofdpijn

Bij een hersentumor kunnen de eerste verschijnselen vaak een stekende pijn in het hoofd zijn. Soms werken de ogen ook niet meer goed of ontstaat er een ontsteking aan één oog of beiden ogen, die niet geneest. De drukkende pijn achter de ogen of de steken in het hoofd zullen bij een hersentumor toenemen naarmate de tijd verstrijkt. Meestal zit er een periode van enkele weken tot enkele maanden tussen de eerste hoofdpijn en de diagnose hersentumor.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stekende hoofdpijn: oorzaak van steken in het hoofdStekende hoofdpijn: oorzaak van steken in het hoofdStekende hoofdpijn of steken in hoofd kan zowel rechts als links optreden. Wat is de oorzaak van primaire of idiopathisc…
Stekende hoofdpijn als variant van clusterhoofdpijnStekende hoofdpijn als variant van clusterhoofdpijnEén van de meest voorkomende gezondheidsklachten is hoofdpijn. Er zijn heel veel vormen van hoofdpijn en ook nog eens ta…
Steken in het hoofd of een stekende hoofdpijnSteken in het hoofd of een stekende hoofdpijnSteken in het hoofd of stekende hoofdpijn rechts of links: oorzaak en behandeling. Het is zo pijnlijk: plotselinge felle…
Hoofdpijn of migraine?Hoofdpijn of migraine?Iedereen wordt er wel eens mee geconfronteerd: die stekende, knagende, krampende of zeurende pijn in je hoofd die je bel…

Tussenribspier: gekneusd, gescheurd, ontstoken, geïrriteerdTussenribspier: gekneusd, gescheurd, ontstoken, geïrriteerdTussenribspier: ontsteking, irritatie, gescheurd, gekneusd, pijnlijk. Tussenribspieren zijn spieren die ieder mens tusse…
Kleine Levin: het Sleeping Beauty SyndroomKleine Levin: het Sleeping Beauty SyndroomHet Kleine Levin Syndroom, dat ook wel Sleeping Beauty Syndrome wordt genoemd klinkt mooi, maar zo fijn is het niet. Pat…
Reacties

Anoniem, 17-05-2013
Hallo ik ben 19 jaar en heb sinds een tijdje steken in het hoofd ( rechts ) ( deze stralen vaak uit naar mijn rechter oog ). Vannacht was alleen het toppunt. Na 3.5 uur slaap werd ik wakker en werd ik uit het niets ontzettend misselijk, met de gedachte dat ik moest overgeven, dit gebeurde gelukkig niet. Maar nu heb ik veel meer steken in het hoofd, ook wel lichtere steken maar toch, de steken zijn er. Weet iemand wat ik het beste kan doen en wat het misschien is?

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 17-05-2013
Met deze klachten is het beter om langs de huisarts te gaan.

Jo Janssen, 11-02-2013
Sinds twee dagen heb ik stekende hoofdpijn. Deze pijn verplaatst zich aan de linkerkant in de lengte van mijn hoofd. Het is een korte steek en verdwijnt dan weer. Komt dan weer terug na een beweging van mijn hoofd. Heb er al meer last van gehad maar ging na korte tijd weer weg. Wat adviseert u mij wat kan ik zelf doen?

Met vriendelijke groet,

Jo Janssen Reactie infoteur, 11-02-2013
Lijkt mij een beknelling van een zenuw. Heeft u een klap of stoot gehad tegen de rug of nek? Ik ga dan uit van het feit dat u hoofdpijn heeft bij een beweging van de nek.

Quincy, 08-07-2012
Hallo,

Ik heb nu al een paar dagen last van steken achterin mijn hoofd.
Als ik met mijn hand over mijn haar ga waar ik de steek voel dan is dat super gevoelig en is het bijna het zelfde gevoel als die steek die ik in mijn hoofd voel. Ik heb geen idee wat ik heb, ik hoop niks ernstigs. Ik heb het wel eens vaker gehad dat mijn hoofd aan de buitenkant zeer deed als ik met mijn hand over mijn haren ging.

Hoop dat iemand mij meer kan informeren.

Gr Quincy Reactie infoteur, 26-07-2012
Het probleem lijkt dan eerder aan de buitenkant van je hoofd te zitten. Lig je 'snachts wel goed? Is je kussen niet te hard of juist te zacht (ook dit kan problemen geven). Heb je wellicht je hoofd gestoten?

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 12-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.