Last van een slechte adem?
Het is soms een nogal beladen onderwerp, een onderwerp dat niet gemakkelijk bespreekbaar te maken is of denken we dat maar? Het gegeven dat iemand een niet zo frisse adem heeft, vinden we lastig uit te spreken, terwijl de omgeving het als eerste merkt. Behalve proberen te achterhalen waar de oorzaak ligt, zijn er gelukkig ook nogal wat (tijdelijke) oplossingen om te komen tot die gewenste frisse adem. Hoe achterhaal je de oorzaak en los je het vervolgens op?
Hoe kom je aan die slechte adem?
De een heeft van nature een frissere adem dan de ander. Dat neemt niet weg dat iedereen “recht” heeft op een frisse adem. Dit geldt natuurlijk voor alles, maar als het gaat om een slechte adem, dan zijn er gelukkig nog genoeg oplossingen om alsnog te komen tot die frisse adem (als je deze van nature niet hebt). Maar dan moet je omgeving het wel melden!
Maar het begint bij het achterhalen van een slechte adem, waarbij direct gesteld kan worden dat er altijd een kans is dat je de reden echt niet kunt achterhalen. Gelukkig in de meeste gevallen wel. Bijgaand een aantal redenen die je zelf óf met behulp van de huisarts kunt achterhalen.
- Een ontsteking in de mond, denk aan een mondslijm- of tandvleesontsteking.
- Een ontsteking aan de bijholten.
- Neuspoliepen.
- Slechte mondhygiëne, bacteriën die bijvoorbeeld op de tong achterblijven.
- Roken.
- Het gevolg van een erg streng dieet.
- Een “zakje” in de slokdarm waar etensresten achter kunnen blijven.
- Slecht functionerende sluitspier tussen slokdarm of maag.
- Problemen met de darmen.
- Alcoholgebruik.
- Bepaalde maaltijden c.q. voedingsstoffen.
Gevolgen van een slechte adem?
Het gaat meestal niet om ernstige zaken, maar de omgeving kan er “last” van hebben en dat kan weer een vervelende situatie tot gevolg hebben. Vaak hebben mensen het zelf in eerste instantie niet eens in de gaten en durft de omgeving het niet te zeggen. Het gevolg is dat je e.e.a. in stand houdt. Maak het op een nette manier bespreekbaar, al was het maar om de persoon in kwestie te helpen c.q. hem of haar alert te maken.
Bron: Giuliamar, Pixabay Hoe los je het hebben van een slechte adem op?
Arts raadplegen?
De behandeling is uiteraard afhankelijk van de oorzaak. Mensen gaan vaak als eerste naar een tandarts of huisarts en natuurlijk kunnen beide adviezen geven over voeding en hoe de mondhygiëne optimaal te houden of te krijgen. Maar we weten ook dat de oorzaak lang niet altijd bij een goede mondhygiëne ligt.
Er is ook een mogelijkheid om bij de mondhygiëniste terecht te komen voor meer hulp of zelfs bij de keel-neus-oorarts of de maag-darm-leverarts.
Wat kan je zelf doen?
Los van artsentrajecten, kan je altijd al zelf aan de slag gaan en dat begint bij een goede mondhygiëne. Enkele zaken waar je op moet letten c.q. waar je naar moet handelen:
- Begin met goed poetsen. Vergeet niet je tong mee te nemen na het poetsen van de tanden en kiezen. Maar je kunt ook een tongschraper nemen en flos tussen de tanden en kiezen.
- Mondwater gebruiken kan ook, maar als er alcohol in zit moet je uitkijken. Dit kan namelijk je mondslijmvlies beschadigen.
- Kijk uit met alcohol en stop met roken …. allebei deze aspecten hebben sowieso meerdere voordelen voor het lichaam.
- Let op de voeding. Knoflook, bepaalde uien en specerijen kunnen van invloed zijn op je adem. Verder is gevarieerd en vezelrijk eten goed en kan ook helpen tegen een slechte adem. Het is bovendien goed voor een goede stoelgang.
- Begin de dag met een glas lauw water. Dit geeft het zogenaamde “waterslot” op de maag.
- Er zijn speciale snoepjes en kauwgom die je een frisse adem geven.
- Bepaalde kruiden kunnen je ook helpen een frisse adem te geven, denk hierbij aan munt en komijn (beide ook als thee te drinken), anijs, peterselie en tijm.
Tot slot
Een slechte adem is vervelend, maar schroom niet en los het op. Ga zelf aan de slag en als dat geen oplossing geeft, ga dan naar de arts en laat je desgewenst doorverwijzen. Het is in veruit de meeste gevallen echt op te lossen.