Een te snelle hartslag: tachycardie
Tachycardie is een hartritme waarbij het hart heel erg snel slaat. Een hartslag van 400 slagen per minuut is dan niet ongebruikelijk. Men kan duizeligheid ervaren, licht in het hoofd worden of kloppingen op de borst voelen.
Over tachycardie
Tachycardie is een hartrimte waarbij het hart met meer dan 100 slagen per minuut slaat. Dit kan echter heel normaal zijn. Zo klopt het hart bij inspanning en in stressvolle situaties geregeld met meer dan 100 slagen per minuut en ontstaat er dus tachycardie. Dit noemen we de inspanningstachycardie en de adrenaline-tachycardie. Het wordt pas gevaarlijk als je hart structureel een hoge hartslag aanneemt, of als je hartslagen van meer dan 200 slagen per minuut bereikt. Je hart is dan niet meer in staat om effectief zuurstof naar je weefsels en organen te brengen.
De oorzaak voor tachycardie bepaalt of er actie moet worden ondernomen. De oorzaak van tachycardie bepaalt ook of het levensbedreigend is.
Oorzaken
Tachycardie kent verschillende oorzaken en zoals hierboven gezegd bepaalt de oorzaak de ernst van de tachycardie. Er kunnen verschillende aandoeningen de oorzaak zijn van tachycardie. Hieronder staat een lijst van mogelijke aandoeningen.
- Hartaandoeningen
- Uitdroging
- Tekort aan vitamine B1
- Bloedarmoede
- Ernstig mineralen gebrek (kalium, calcium, natrium, magnesium)
- Longaandoeningen
- Drugs- of geneesmiddelen
- Paniekstoornis
- Koorts
Risicofactoren
Er zijn verschillende factoren die de kans op tachycardie vergroten. Dit zijn de zogenaamde risicofactoren. Hieronder staan enkele risicofactoren genoemd.
- Leeftijd. Oudere mensen hebben een aanzienlijk hoger risico op tachycardie.
- Erfelijkheid. Naaste familieleden met tachycardie betekent een hoger risico voor jezelf.
Symptomen
Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op tachycardie. De symptomen zijn echter niet doorslaggevend voor de diagnose. Een aanvullend onderzoek met bijvoorbeeld een ECG geeft meer uitsluitsel. Hieronder staan enkele symptomen genoemd.
- Kortademigheid
- Duizeligheid en flauwvallen
- Plotselinge zwakte en vermoeidheid
- Tijdelijk minder goed kunnen zien
- Drukkend gevoel in de borst
- Licht gevoel in het hoofd
Behandeling
De behandeling van tachycardie is sterk afhankelijk van de oorzaak ervan. Als longaandoeningen bijvoorbeeld tachycardie doen ontstaan, dan zal de behandeling op de longaandoeningen gericht zijn. Het komt echter vaak voor dat hartproblemen de oorzaak zijn van tachycardie. Een cardioloog kan het beste bepalen wat de oorzaak is. Hij kan ertoe besluiten om een implanteerbare defibrillator (ICD) in het lichaam te plaatsen. De ICD bewaakt het hart en zorgt ervoor dat de hartslag niet structureel te laag of te hoog is.
Reactie
Carmen, 21-06-2014
In het begin maken jullie een foutje, het lijkt me niet dat een hartslag van 400 per minuut gebruikelijk kan zijn: "Tachycardie is een hartritme waarbij het hart heel erg snel slaat. Een hartslag van 400 slagen per minuut is dan niet ongebruikelijk. Men kan duizeligheid ervaren, licht in het hoofd worden of kloppingen op de borst voelen."
Reactie infoteur, 24-09-2014
Beste Carmen,
Het kan bij deze aandoening echt voorkomen dat de hartslag de waarde van 400 slagen per minuut aantikt. Dit is echter zeer incidenteel.
Met vriendelijke groet,
B-BBergkamp