Dikke nek gevoel: waardoor ontstaat druk op de nek?

Dikke nek gevoel: waardoor ontstaat druk op de nek? De nek vormt een stevige verbinding tussen het hoofd en lichaam. Het heeft verschillende belangrijke functies zoals zuurstof- en voedselaanvoer. Daarnaast vormt het de snelweg voor bloedwegen en zenuwbanen. Door toedoen van aandoeningen of ziekten kan echter een drukkend gevoel in de nek ontstaan, ook al ziet men niets. Waardoor kan het dikke nek gevoel ontstaan en waarom is medische aandacht soms van levensbelang?

Dikke nek gevoel


Opbouw van de nek

Het overgangsgebied tussen hoofd en torso wordt de nek genoemd. Het vormt een stevige spierbundel waarmee het hoofd op een krachtige manier recht wordt gehouden. De nek bestaat daarvoor uit een zevental nekwervels welke het hoofd tillen. De bovenste twee geheten de atlas en axis (dent) geven het hoofd de mogelijkheid om te schudden en te knikken. Die combinatie geeft ons de gelegenheid om het hoofd in verschillende standen te zetten. Door de nekwervels lopen vele zenuwen zodat de hersenen het lichaam verder kunnen aansturen. Naast de halsslagader voor bloedtoevoer lopen twee grote leidingen door de nek. Deze dienen voor de ademhaling (luchtpijp) en voeding (slokdarm). Wat kunnen veroorzakers zijn van het dikke nek gevoel?

Dikke nek gevoel of dikker worden

Er is een duidelijk verschil tussen het hebben van een gevoel of dat het werkelijk dikker wordt/ zwelt. Een dik wordende nek kan komen doordat men aankomt, maar kan ook door verschillende aandoeningen worden veroorzaakt. Vergroeiingen in de nek kunnen veel druk op de nek zetten en kunnen potentieel levensgevaarlijk zijn. De luchtpijp, halsslagader of slokdarm kunnen dermate onder druk komen te staan dat het schadelijk is. Denk bijvoorbeeld aan de aandoening Angina van Ludwig. Bij tandabces is de ontsteking verder in de kaakholten gegroeid welke met etter vullen. Hierbij zet de hals en bovenkant van de nek op waarbij de luchtpijp wordt dichtgedrukt. Ook verschillende ontstekingen of kanker kunnen hetzelfde resultaat hebben.

Spanningen en maagzuur

Indien men veel stress of angsten heeft dan kan het resulteren in verkrampingen in de nek. Ook een drukkend of vaag gevoel kan in de nek ontstaan door scheefstand van het lichaam. In dat geval kan het gepaard gaan met spierspanningshoofdpijn en langdurige nekklachten. Het is van belang om veel te ontspannen en drukte te vermijden. Ook kunnen door toename van de maagzuuractiviteit keel-, slokdarm- en slikproblemen met misselijkheid worden veroorzaakt. Neem daartoe Gasvison in zodat het maagzuur minder invloed uitoefent.

Verkoudheid of griepje

Virussen komen en gaan waardoor we snel een koudje hebben gevat. Verkoudheid of grieperigheid gaat veelal gepaard met veel slijm en dichtzittende voorhoofdsholten. Ook de nek kan daarbij een gevuld gevoel geven waarbij de ademhaling ook lastig verloopt. Overal zit plakkerige slijm waarnaast vliezen zijn opgezet. In dit geval zal men moeten uitzieken zodat de omstandigheid met enkele dagen tot een week verbetert.

Inname stoffen en aankomen

Overmatige inname van bepaalde stoffen kan de keel, luchtpijp en slokdarm aanzienlijk aantasten. Slijmvlies kan door toedoen van roken, alcohol, veel verzadigde vetten of pittig eten worden geïrriteerd. De slijmvliezen gaan opzetten waardoor het keelweefsel of de nek ruw aanvoelt. Ook gewichtstoename door vetopslag of het vasthouden van vocht kan extra druk op de nek geven.

Allergische reactie

Sommige mensen zijn allergisch en kunnen door inname van ongewenste stoffen vervelende reacties hebben. Het kan gaan om de inname van voeding waardoor de slokdarm geïrriteerd raakt, maar ook een keelreactie waardoor de luchtpijpingang reageert. Denk aan pinda’s of garnalen. De toevoer van zuurstof kan daarbij acuut worden belemmerd. Indien de persoon eveneens overmatig op de stoffen reageert kan men in een shock toestand komen. Door toedoen van mestcellen wordt overmatig veel histamine aangemaakt waardoor de spanning om aderen wegvalt. De bloeddruk daalt ernstig.

Opgezette lymfklieren

In de nek liggen een groot aantal lymfklieren welke ongewenste indringers tegenhouden. Oftewel virussen in het lichaam worden tegen gehouden zodat het hoofd niet of minder snel wordt aangetast. Indien er sprake is van een virus of bacterie kan een lymfklier in de hals of nek opzetten. De zwelling is meestal goed voelbaar of is te zien. Veelal zal een opgezette klier tijdelijk zijn waarna de verharding geleidelijk aan weer verdwijnt. Indien de opgezette lymfklier aanhoudend is dan kan er iets anders aan de hand zijn. Laat u in dat geval medisch checken.

Schildklierproblemen

Voor de slokdarm zit onder de adamsappel de schildklier. Het produceert hormonen voor de stofwisseling als ook voor botaanmaak. De aanmaak van deze stoffen kunnen ontregelt zijn waardoor de persoon sterk aankomt of juist afvalt. Het gaat gepaard met uiteenlopende klachten. Om het te behandelen dient Thyrax ingenomen te worden. Indien de schildklier niet goed werkt kan het problemen in de nek of hals veroorzaken. Het kan zich uiten in een opgezette halve of gehele vlindervorm in de nek. Het is een duidelijk teken dat de schildklier is aangetast. Daarnaast kan het voorkomen dat de klier niet zichtbaar opzet maar wel slikproblemen of een drukkend gevoel in de hals geeft.

Hoofd-halskanker

Het hebben van een vergroeiing gepaard gaande met niet helende zweren kan een teken zijn van hoofd-halskanker. Daarbij kunnen de keel, tong of slokdarm aangetast zijn. Het resulteert in bloedingen, lastig slikken, een brok of bal in de keel en een zwellende nek of hals. Kanker kan een deel of juist een groot gebied bestrijken en vormt een levensbedreigende aandoening. Denk aan strottenhoofdkanker waarbij kortademigheid, slijm, bloed ophoesten en andere nekproblemen typerend zijn.

Heeft u aanhoudende slikproblemen waarbij de nek verdikt aanvoelt of zwelt dan dient u medisch onderzocht te worden. Enkele van voorgenoemde aandoeningen kunnen vergaande consequenties hebben. Laat u bij twijfel minimaal door de huisarts controleren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan de adamsappelPijn aan de adamsappelPijn aan de adamsappel is pijn die gevoeld wordt in het strottenhoofd, rondom de adamsappel. Dit kan zowel bij mannen al…
Schildklieroperatie: verwijdering van de schildklierSchildklieroperatie: verwijdering van de schildklierDe schildklier is een klier dat zich aan de voorzijde van de hals bevindt. Het zijn twee kwabben die met elkaar verbonde…
Brokgevoel: steeds het gevoel dat er iets in je keel zitBrokgevoel: steeds het gevoel dat er iets in je keel zitHeel veel mensen hebben wel eens last van het gevoel dat er iets in de keel blijft steken. Soms houden de klachten dagen…

Centrale en perifere cyanose (blauwzucht)Centrale en perifere cyanose (blauwzucht)Wie wel eens in berggebieden is geweest, en daar een tijdlang kou heeft geleden, weet wellicht uit eigen ervaring wat cy…
Hyperhidrose: overmatig veel zweten, wat zijn de oorzaken?Hyperhidrose: overmatig veel zweten, wat zijn de oorzaken?Veel zweten kan soms veel overlast geven. Denk aan extreem geurende zweetplekken, continu een nat gevoel, sneller verkou…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: http://geinformeerd.infoteur.nl
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/nekaandoeningen/item33387
  • http://www.tegenkanker.be/hoofd-halskankers
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Arteria_carotis
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.