Pijnlijke teen, ontsteking door ingegroeide teennagel
Om goed te kunnen lopen, dienen de tenen pijnloos te zijn. Dit wordt lastig indien er sprake is van ingegroeide nagels. De nagel kan aan de zijkant in de huid steken, maar het kan ook als stekende priem in het voorgelegen vlees steken. Daardoor kan een wond met ontsteking, bloedingen en wild vlees ontstaan, waardoor men zeer ongemakkelijk loopt. Wat houdt een ingegroeide nagel in en hoe wordt het behandeld?
Ingegroeide teennagel
Nagel
De nagel groeit normaal op het nagelbed, waarbij het harde materiaal wordt afgeschermd van het omringend weefsel middels de nagelriem. Daarbij groeit het naar de top van de vinger of teen. Een gezonde nagel heeft een boogvorm met een gebroken roze- of roodachtige kleur. Het nagelbed is doorbloed en heeft een solide verbinding met de onderkant van de nagel. Is de
nagel te lang dan tekent het gebroken wit af, doordat de nagel van het nagelbed is losgegroeid. Indien de persoon er te veel last van heeft of als het er esthetisch niet meer uitziet, dan wordt het afgeknipt. Hoe kan een ingegroeide teennagel ontstaan en wat zijn de gevolgen?
Welke varianten zijn er?
Een ingegroeide teennagel betekent dat een punt van de nagel op een ongewone manier is afgebroken, zodat het in de huid gaat steken. Oftewel de nagelriem vormt niet de natuurlijke afscheiding meer, waarbij de nagelvergroeiing veel overlast kan geven. Het kan voorkomen in een tweetal varianten zijnde:
- een driehoekige punt is naar beneden of zijdelings gegroeid. De barrière van de nagelriem is dus doorbroken, waardoor het in het vlees snijdt;
- een punt van de nagel groeit door, omdat de nagel niet volledig is afgeknipt. De nagel kan daarbij ongemerkt verder groeien tot het moment, dat het pijn gaat doen. Het leidt vaak tot kleine bloedingen, waarbij het afknippen soms teveel pijn doet. Deze variant komt vaak voor bij de wat langere of meer gezette persoon, waarbij de nagelzijkanten overmatig gekromd zijn. Die afkromming wordt mogelijk niet of onvoldoende afgeknipt, waardoor het als snijdende punt/ spies verder groeit en in het vlees boort.
Omdat er sprake is van een open wondje tezamen met bacterie- of schimmelophoping leidt het snel tot ontstekingen. De aandoening komt meestal bij jong volwassen voor.
Waardoor wordt ingegroeide teennagel veroorzaakt?
De meest voorname reden waarom men het krijgt, is door toedoen van onjuist afknippen. Meestal knipt men het met een boog af, waardoor in de rand een stuk kan achterblijven. Daarnaast is schoeisel ook van groot belang op de aandoening. Te strakke schoenen zorgen ervoor dat de tenen maar ook de nagels teveel worden belast. Ook
hoge hakken kunnen tot teveel druk op de tenen leiden, waardoor het ontstaat. In combinatie met onvoldoende hygiëne kan het tot heftige ontstekingen leiden. Daarnaast zorgt schoeisel ervoor dat men continu pijnlijk loopt of bloedingen heeft. Vaak kan men geen schoenen meer aan trekken, omdat de pijn overheersend is.
Klachten
Om goed te lopen dient de beweging van de hak, via de zool naar de tenen soepel te gaan. Door toedoen van een snijdend of stekende pijn zal het lopen moeilijk verlopen. De teen kan plaatselijk ontstoken zijn, waardoor weefsel eveneens gaat opzetten. De ontsteking kan daarbij leiden tot etter, pus en bloedingen. Het vormt
korsten langs de nagelrand, welke soms voor aanvullende problemen zorgen. Daarnaast komt het geregeld voor dat men
wild vlees heeft.
Behandeling
Hoe de teen of nagel wordt behandeld hangt af van het moment dat men ingrijpt. Is de teen nog niet ontstoken dan kan het stukje nagel mogelijk door de nagelspecialist bij een manicure worden verwijderd. Indien er veel overlast is, zal mogelijk een deel van de nagel moet worden verwijderd. Soms overweegt de behandelend arts om de nagel in zijn geheel te verwijderen, zodat herstel tijd krijgt. Voor het gedeeltelijk wegsnijden van een nageldeel zal één en ander plaatselijk worden verdoofd. Normaal kunt u na de operatie direct weer gaan lopen, waarbij de wond droog en steriel moet blijven. Wild vlees kunt u middels de
zilvernitraatstift aanstippen, zodat het geleidelijk aan qua formaat afneemt.
Wat verder zelf doen?
Voordat het wordt behandeld kunt u eveneens het volgende doen. Week de tenen enkele keren per dag in heet water met soda. Daardoor wordt de wond ontsmet en kan de zwelling afnemen. Draag daarnaast ruim passend schoeisel, zodat de teen plaatselijk niet wordt beroerd. Denk aan slippers voor in huis of gedurende warme dagen. Daarnaast kunt u sandalen met sokken overwegen tijdens de koudere dagen.
Laat u bij pijnlijke nagelaandoeningen door de huisarts verder onderzoeken. Tijdig ingrijpen kan veel pijnlijke overlast verhinderen.
Lees verder