Zilvernitraatstift, helse steen: wild vlees, hypergranulatie

Zilvernitraatstift, helse steen: wild vlees, hypergranulatie Op verschillende plekken van de huid kunnen door schrammen, krassen, aambeien of andere aandoeningen open wondjes ontstaan, waardoor hypergranulatie ontstaat. Het is de aandoening waarbij de huidrand tijdelijk onvoldoende de gelegenheid heeft om de wond te dichten, waardoor wild vlees ontstaat. Hoe kan Helse Steen oftewel de zilvernitraatstift hierbij uitkomst bieden en waarom moet je er zeker voorzichtig mee omgaan?

Zilvernitraatstift, Helse Steen


Ongewone vergroeiing

Heb je een ongelukje gehad, waarbij een wondje is ontstaan dan kan het resulteren in overmatige groei. Het onderliggende vlees is beïnvloed door een vreemde stof, waarop de huid is gaan reageren. Het resulteert in een celdeling, waarbij meer vlees wordt aangemaakt dan dat de huid aan kan. Daardoor zal het vlees als het ware naar buiten puilen. Bij een fibroom is dat vlees bedekt met normale huid en kan hangen, echter bij wild vlees betreft het een naar buiten gaande vergroeiing zonder huidbedekking. Oftewel het vlees heeft open contact gemaakt met de buitenlucht. Het kan daardoor aanvullend ontsteken en mogelijk pijn doen.

Voorkomen van de aandoening?

Aangezien de conditie kan worden veroorzaakt door een ontsteking, kan het strikt genomen op iedere plek van het lichaam voordoen. De epitheelrand van de huid om de wond heeft onvoldoende gelegenheid om over de wond te trekken, waardoor wild vlees de kans krijgt. Door een kras kan het vlees naar buiten komen, waardoor aanvullende pijnlijke klachten en ontstekingen kunnen ontstaan. De persoon kan er weinig tot veel last van hebben, afhankelijk van de positie van de aandoening. Wild vlees aan de zijkant van de knie zal weinig overlast geven, echter een open vergroeiing door een aambei kan daarentegen veel meer last geven. Wat houdt de “Helse Steen” behandeling in?

Terminologie en werking

De chemische verbinding AgNO3 c.q. zilvernitraat, werd vroeger Helse Steen genoemd. Het werd gebruikt bij open wonden om zo de invloed van de wond te verminderen, door de wond als het ware weg te etsen met de steen. Bij ingrijpende wonden gaf de steen behandeling (korreltjes in de wond doen, of over de wond smeren) een “Helse” pijn, voordat herstel op trad. Indien het op de wond wordt aangebracht zal het zilverzout in het vlees dringen, waarbij het ontbindt in salpeterzuur en zilverdeeltjes. Specifiek het salpeterzuur-aandeel zorgt ervoor dat het vlees wordt verbrand (niet letterlijk), waardoor het formaat van de vergroeiing afneemt. Oftewel door het aanstippen van de wond met zilvernitraatstift kan de invloed van wild vlees worden beperkt. Let wel het wordt ook nog weleens bij de bestrijding van wratten toegepast.

Terugdringing wond middels Helse Steen

Het wilde vlees neemt qua omvang af, tot het de oude huidlijn heeft bereikt. In dat geval heeft de epitheelrand van de oorspronkelijke huid de kans om verder te trekken, zodat huid gebied wint op de wond. Het betekent dat de wond steeds kleiner wordt tot het compleet is gedicht. De nieuw ontwikkelde huid zal iets van kleur afwijken door het resterende zilver-aandeel, waarnaast de huid eveneens dunner van structuur is.

Waarschuwing bij zilvernitraatstift

Uiteraard dient de gebruiker van de stift op te letten! De ontwikkeling van salpeterzuur kan een gevaar opleveren, indien het op gezonde huid wordt gestreken. Gebruik het dus slechts op de open wond of het wilde vlees om daar ter plaatse herstel snel te bereiken. Vermijd altijd contact met overige delen van het lichaam en neem het nooit inwendig in. Volg hierbij altijd de adviezen van de huisarts. Je zult thuis zelf met de stift de vergroeiing moeten laten helen en dus moet je alert zijn op wat je met de stift doet. Raak het dus ook nooit met je vingers aan. Wees voorzichtig en gebruik het slechts, waarvoor het is bedoeld.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zilvernitraat in de wondzorgZilvernitraat in de wondzorgIn wondzorg worden verschillende therapieën gebruikt. Er komen vooral therapieën met medicatie aan bod. Ook zijn de natu…
Cauterisatie, wegbranden van weefselCauterisatie, wegbranden van weefselEr zijn veel verschillende methoden om huidoneffenheden weg te werken. Een daarvan is cauterisatie. Hierbij worden wratt…
Beauty: wild vleesBeauty: wild vleesOver het algemeen is wild vlees ongevaarlijk, toch is het goed het bij de huisarts of huidspecialist te laten controlere…
Wild vlees/fibroom: de oorzaak en verwijderenWild vlees/fibroom: de oorzaak en verwijderenWild vlees of fibroom, oorzaak, behandeling en verwijderen. Wild vlees kan overal voorkomen: op alle plaatsen op de huid…

Rode kleine bultjes mond, kin en ogen: periorale dermatitisRode kleine bultjes mond, kin en ogen: periorale dermatitisMerk je rode uitslag rond de mond op? Periorale dermatitis wordt ook wel 'clownseczeem' genoemd, omdat het een dermatose…
Bronnen en referenties
  • http://www.wondbedekkers.nl/keuzetabel/wondzorg/zilvernitraatstift.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zilvernitraat
Reacties

Cornelia Ditty, 03-08-2020
Vraag een klein open wondje van een litteken heeft nu in de wond een bobbeltje wild vlees maar komt nog niet boven de wond randen uit. Wondje gaat dichter groeien.
Wat te doen?afwachten of de wond sluit zodat het wilde vleesje er onder blijft? Kan dat geen kwaad? Reactie infoteur, 04-08-2020
In eerste instantie even aanzien wat de wond zelf doet aangezien het een klein wondje betreft. Neemt het wildvlees niet af echter neemt het toe dan zal aanstippen noodzakelijk zijn.

Glenn, 20-12-2019
Heb ook wild vlees aan mijn rechter grote teen. Daar nu 4 dagen zilvernitraat aan gedaan ziet nu zwart.
Mag ik het bovenste zwarte deel verwijderen?
Vermoed dat er nog gezond wild vlees onder zit? Reactie infoteur, 23-12-2019
Het is zwart omdat het zilvernitraat zijn werk heeft gedaan. Laat het gewoon even met rust omdat de nu verkregen huidlaag nog zeer kwetsbaar is. Een pleister erover is verstandig. Indien het na-ettert dan is rode betadine aan te raden.

Chr Roos, 13-09-2019
Zou de helsesteen ook gebruikt kunnen worden bij littekenweefsel? Reactie infoteur, 18-09-2019
De zilvernitraatstift is geschikt voor wildvlees. Indien het wildvlees na aanstippen is verdwenen blijft meestal ook een litteken achter. Het smeren op huid of geheelde huid moet worden vermeden.

Kimberley Pex, 27-04-2018
Mag ik iets vragen? Al 10 jaar heb ik een fistel hoefijzervormig passend bij crohn, daar ben ik heel vaak aan geopereerd, en nu heb ik al lange tijd drains. Er groeit wéér wild vlees uit het fistel, langs de drains. Als ik dit aanstip met zilvernitraat, zou dat kwaad kunnen voor de siliconen drains? Bij voorbaat dank voor Uw antwoord. Reactie infoteur, 03-05-2018
Wild vlees wordt normaal behandeld met zilvernitraat en dus is aanstippen van belang. Omdat de silliconen drains relatief gevoelige drains zijn, is er een kans dat het door het zilvernitraat wordt aangetast. Vermijd dus aantasting, aanraking. Vraag bij twijfel altijd de behandelend arts voor het juiste advies.

Reyna, 25-08-2015
Ik heb wildvlees op mijn teen waar eigenlijk nagel hoort te zitten. Dit is ontstaan door een ontsteking onder de nagel en de nagel moest er deels af zodat de ontsteking weg kon.
Nu is er enkel wildvlees over gebleven. Maar ik merk wel dat het 'leven' hoger ligt dan de normale huid grens, dus in het wildvlees. Trekt dit terug zodra ik zilvernitraat ga gebruiken? En welke kan ik beter gebruiken. De oplossing van 40% of die van 95%?

Alvast bedankt!

Gr Reyna Reactie infoteur, 26-08-2015
Bij een hogere oplossing 95% zal het wildvlees sneller wegtrekken. Het doel van zilvernitraat is om wildvlees in te dammen tot de natuurlijke huidlijn weer is hersteld. Let wel alleen maar op het wildvlees aanbrengen en geenszins op huidige huid of nieuw gevormde huid. Indien het wildvlees beperkt qua omvang en overlast is, dan lijkt me 40% afdoende.

Jeanelyn, 23-10-2014
Ik vroeg me af, wat je zou moeten doen als je huid verbrand is door de zilvernitraatstift?
Ik heb het op een aantal wratten gesmeerd, door het eerst vochtig te maken met water, en nu is mijn nek erg zwart en het brand enorm. Hebt u een advies of tip voor mij?
Wat zou ik nu erop kunnen smeren om de huid weer beter te krijgen? Reactie infoteur, 25-10-2014
Het salpeterzuur in de zilvernitraatstift doet wild vlees verbranden terwijl het zilveraandeel epitheelvorming stimuleert. Het zilver wordt door toedoen van vocht zwart. Volgens mij wordt het nooit voor wratbehandeling gebruikt. In dit geval zal de salpeterzuur ook in de huid branden. Ga naar de huisarts, het lijkt erop dat de zilvernitraatstift niet juist is toegepast danwel niet had moeten worden gebruikt.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.