Beauty: wild vlees

Beauty: wild vlees Over het algemeen is wild vlees ongevaarlijk, toch is het goed het bij de huisarts of huidspecialist te laten controleren. Wild vlees kan overal en altijd ontstaan en wordt nog wel eens aangezien voor wratjes. Hoe te handelen?

Ontstaan

Wild vlees kan door uiteenlopende reden ontstaan. Bijvoorbeeld door een te snelle celdeling, maar ook als het genezingsproces van een wond ten einde loopt. Het littekenweefsel groeit te snel en het litteken kan er dan als een verdikking uitzien en tot wild vlees uitgroeien. Dit noemen we hypergranulatie.

Soms ontstaat wild vlees ook door de wrijving van huid tegen huid, het kan dan ruw aanvoelen (we spreken hier over langdurige wrijving). Het wild vlees is normaliter altijd onschuldig. Toch is het goed er altijd even bij de huisarts mee langs te gaan, zeker ook als je de huid veelvuldig onbeschermd blootstelt aan de zon. Als de huisarts bij controle enige twijfel heeft, zal deze je zeker doorsturen naar een huisspecialist/dermatoloog. Maar luister ook goed naar jezelf, als je ongerust bent en de huisarts reageert laconiek, volg je intuïtie dan. Het kan behoorlijk frustreren, als je met een onbestendig gevoel rond blijft lopen.

De steelwratjes die je nogal eens onder de oksels terugvindt (huid op huid contact) worden wel eens aangezien voor wild vlees. De behandeling is echter redelijk vergelijkbaar, alleen is wild vlees verwijderen meestal iets hardnekkiger.

Oplossing

Wild vlees kan je relatief eenvoudig weg laten halen. Zoals een wrat met vloeibare stikstof verwijderd wordt (aanstippen) zo kan dit ook met wild vlees. Soms is het weg laten branden een meer effectieve methode. Overigens is het meerdere keren behandelen soms nodig om het wild vlees in zn geheel weg te krijgen. Deze behandeling kan gewoon bij de huisarts plaatsvinden.

Als je geen littekenweefselvorming hebt, is het weg laten snijden een optie, maar bij snelle vervorming van littekenweefsel zal het zodra de stukken huid weer aan elkaar gezet worden opnieuw fout gaan. Geen oplossing dus in dat geval. Er zijn wel crèmes op de markt die een gunstig effect lijken te hebben, maar verwacht niet dat het een wondermiddel is en alles doet laten verdwijnen..

Tenslotte zijn er nog zilvernitraat stiften waarmee het wild vlees aangestipt kan worden. Het wild vlees moet goed aangestipt worden en het weefsel moet daarbij wat vochtig zijn. Het materiaal mag verder niet op de omliggende huid komen.

Voorkomen

Strikt genomen kan je wild vlees niet voorkomen. De crèmes die op de markt zijn kunnen wel wat helpen in het proces, denk bijvoorbeeld aan littekenweefsel, maar helemaal voorkomen werkt over het algemeen niet. De crèmes houden de huid soepel en arnica heeft bijvoorbeeld een positieve werking op het genezingsproces, maar wild vlees voorkomen is niet mogelijk.

Cosmetisch

Cosmetisch kan ontstaan wild vlees afhankelijk van de afmeting wel weggewerkt worden. Verder zijn er crèmes op de markt die bijvoorbeeld wild vlees naar aanleiding van een litteken vrijwel onzichtbaar maken. Dit moet wel iedere keer opnieuw opgebracht worden. Handel altijd in overleg.

Een cosmetische ingreep maar ook de crèmes in iets mindere mate, zijn prijzig. Afhankelijk van hetgeen er weggehaald moet worden (plaats en grootte), kan een verzekeraar hier iets van vergoeden. Kijk je polis goed na en stem dit af met je verzekeraar.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wild vlees/fibroom: de oorzaak en verwijderenWild vlees/fibroom: de oorzaak en verwijderenWild vlees of fibroom, oorzaak, behandeling en verwijderen. Wild vlees kan overal voorkomen: op alle plaatsen op de huid…
Beauty: WrattenWratten zijn ontsierend, ongewenst en soms zitten ze op plaatsen waar ze irriteren. Meestal laten we de wrat weghalen, o…
Wat is een wrat en wat is er aan te doenWat is een wrat en wat is er aan te doenEen wrat is een bobbel op de huid die door een virus wordt veroorzaakt. Het virus dringt de cellen van de huid binnen en…
Wild vlees verwijderen, fibroomWild vlees verwijderen, fibroomWild vlees wordt ook wel een fibroom genoemd. Wild vlees kan bij iedereen voorkomen en ontstaat na een verwonding of spo…

Beauty: Hyaluronzuur, geen facelift en toch rimpels wegBeauty: Hyaluronzuur, geen facelift en toch rimpels wegEr zijn natuurlijk allerlei smeersels die op de markt die pretenderen de huid op te vullen met collageen. Vage lijntjes…
Rimpels en overmatig zweten laten verdwijnen met botoxRimpels en overmatig zweten laten verdwijnen met botoxBotox en fillers laten rimpels en kraaienpootjes verdwijnen. Voor een tijdje, dat wel, maar toch. Mensen hoeven daardoor…
Bronnen en referenties
  • H. Weting - huisarts
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 07-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.