Wild vlees/fibroom: de oorzaak en verwijderen

Wild vlees/fibroom: de oorzaak en verwijderen Wild vlees of fibroom, oorzaak, behandeling en verwijderen. Wild vlees kan overal voorkomen: op alle plaatsen op de huid maar ook bij het oog, de mond of in de oksel. Wanneer je geen last heb van wild vlees, kan je het laten zitten. Verwijderen is alleen nodig inden je er vooral cosmetische problemen mee hebt. Soms is wild vlees ook pijnlijk, verwijderen is dan ook aan te raden. Zelf wild vlees verwijderen kan middels aanstippen. Er zijn ook mensen die het wegknippen. Bij dit laatste is er kans op een infectie.

Ontstaan van wild vlees

Wild vlees wordt ook wel fibroom genoemd. Soms spreekt men van een steelwrat maar het moet niet verward worden met de gewone wrat. Andere benamingen zijn ook wel skin tag of age spots. Wild vlees komt voornamelijk voor in het gezicht, onder de oksel, in de hals en in de liezen. Soms komen ze voor aan het oog (op het ooglid) of rond de mond. Wild vlees wordt ook bij wonden gezien. Wanneer wild vlees spontaan ontstaat is er vaak geen duidelijke oorzaak. Risicofactoren zijn:
  • Overgewicht: mensen met een hoog BMI ontwikkelen sneller wild vlees
  • Hormonen spelen een rol bij het ontstaan van fibromen
  • Leeftijd: kinderen hebben zelden last van wild vlees
  • Contact met kleding of metalen zoals bepaalde sieraden kunnen fibromen veroorzaken
  • Erfelijke aanleg: bij sommige mensen blijft wild vlees terugkeren

Hoe ziet wild vlees eruit?

Wild vlees kan gesteeld zijn maar kan ook direct aan de huid vastzitten. Het lijkt op een soort wratje, bobbeltje of sliertje. Aanraken van wild vlees is pijnloos. Bij wonden ziet wild vlees eruit als een overmatig littekenweefsel. Dit is het in feite ook: het littekenweefsel groeit door buiten de wond om maar kan ook in een wond groeien. Wild vlees bij wonden wordt ook wel keloïd genoemd. Dit wild vlees kan wel pijn doen.

Een dermatofibroom lijkt op een moedervlek maar is minder sterk begrensd. Het heeft een licht pigment. Het is een verheven stukje huid dat aan de huid vastzit en te verschuiven is ten opzichte van de onderhuid. De oorzaak is vaak een klein wondje waarbij een sterke reactie van littekenweefsel optreedt. Het doet zelden pijn.

Wild vlees is vooral ontsierend, vooral wanneer deze zich in het gezicht of in de hals bevinden. Vaak komen deze fibromen ook met meerdere tegelijk voor. Alleen wanneer wild vlees door een wond is ontstaan kan het wild vlees ook pijnlijk zijn. Bij wild vlees dat ontstaan is zonder duidelijke oorzaak is er zelden sprake van pijn, maar uitgesloten is dit nooit.

Wild vlees zelf verwijderen

Een fibroom, een klein stukje wild vlees, wil men soms zelf verwijderen. Dit is in bepaalde gevallen mogelijk. Het zelf wegknippen van wild vlees is niet aan te raden. De kans op een infectie is groot. Ook wordt er wel eens gebruik gemaakt van een draadje waarmee het wild vlees wordt afgebonden. Deze manier van verwijderen is omslachtig en duurt lang. Aanstippen van wild vlees kan door de huisarts gebeuren. Het aanstippen kan gedurende twee seconden wat pijn geven of daarna kan een branderig gevoel ontstaan. Dit is geheel afhankelijke van de locatie van het wild vlees en de eigen pijnbeleving. Voor het aanstippen wordt zilvernitraat gebruikt. De huisarts kan ook zilvernitraat (heksenstift) voorschrijven zodat het wild vlees zelf thuis aangestipt kan worden.

Soms kiest de huisarts ervoor om het wild vlees weg te knippen, vooral bij gesteelde exemplaren. Soms wordt dit eerst verdoofd. Daarna wordt de gesteelde fibroom afgeknipt. Er blijft een klein bloedend wondje over dat ontsmet wordt. Een fibroom kan ook weggebrand worden. Laat deze techniek ook over aan een deskundige. Een bezoek aan de huisarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering en het is vaak zo gebeurd.

Fibromen of wild vlees aan het ooglid kunnen beter niet zelf aangestipt worden of weggeknipt worden. De kans op uitschieten is groot in de buurt van het kwetsbare oog. De huisarts kan hier beter mee aan de slag gaan. Een dermatofibroom kan operatief verwijderd worden maar hoeft meestal niet. Alleen bij pijnklachten wordt hiertoe gekozen.

Soms wordt een fibroom per ongeluk afgeschoren, vooral wanneer ze onder de oksel zitten en men zich daar scheert. Op zich kan het niet veel kwaad en doet het ook weinig pijn. Wel kan het wondje gaan bloeden. Belangrijk is dat het wondje goed ontsmet wordt en dat men in de gaten blijft houden of er geen ontsteking ontstaat aan het wondje.

Wild vlees (keloïd) bestralen

Keloïd kan in het ziekenhuis bestraald worden. Op deze manier wordt wild vlees dat ontstaan is door een wond verwijderd. Voorafgaande aan de bestraling wordt het te bestralen gebied afgetekend. Deze lijnen moeten blijven staan op de huid. Het omliggende gebied wordt afgedekt om bescherming te bieden tegen straling. Met bestraling moet voorzichtig worden omgegaan: alleen dat wat nodig is dient bestraald te worden. Het bestralen duurt vrij kort: ongeveer één minuut. Meestal zijn er meerdere bestralingen nodig die niet allemaal in één keer gegeven worden maar verspreid over enkele dagen tot weken. Voor zover bekend heeft de bestraling geen bijwerkingen en raakt de patiënt niet radioactief. Het resultaat is vaak naar tevredenheid van de patiënt.
© 2013 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wild vlees verwijderen, fibroomWild vlees verwijderen, fibroomWild vlees wordt ook wel een fibroom genoemd. Wild vlees kan bij iedereen voorkomen en ontstaat na een verwonding of spo…
Beauty: wild vleesBeauty: wild vleesOver het algemeen is wild vlees ongevaarlijk, toch is het goed het bij de huisarts of huidspecialist te laten controlere…
Zilvernitraatstift, helse steen: wild vlees, hypergranulatieZilvernitraatstift, helse steen: wild vlees, hypergranulatieOp verschillende plekken van de huid kunnen door schrammen, krassen, aambeien of andere aandoeningen open wondjes ontsta…
Zwelling of knobbel in de okselZwelling of knobbel in de okselDe oksels behoren niet bobbelig of onregelmatig aan te voelen. Soms is er een knobbel of zwelling voelbaar. Je kunt deze…

Buikpijn bij kinderen: oorzaken, behandeling & tipsBuikpijn bij kinderen: oorzaken, behandeling & tipsAls je kind buikpijn heeft is het niet makkelijk om meteen de oorzaak te vinden. Kinderen beschikken niet altijd over de…
Appendicitis (blindedarmontsteking): symptomen & behandelingAppendicitis (blindedarmontsteking): symptomen & behandelingDe eerste symptomen van appendicitis (blindedarmontsteking) bestaan meestal uit een milde koorts en zeurende pijn rond d…

Reageer op het artikel "Wild vlees/fibroom: de oorzaak en verwijderen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Danielle Pot, 21-08-2017 21:54 #4
Ik loop al wekenlang met wildvlees naast mijn grote teennagel waar in het voorheen een nagel was ingegroeid, de nagelzelf is losgemaakt door pedicure en watje aan de zijkant geplaatst zodat de nagel de goede kant opgroeid, nu heb ik echter wild vlees waar ik graag van afwil. en ik ben panisch om het te laten verwijderen. ik heb een hele apotheek in huis en van alles geprobeerd van nitraatstift honingzalf sodabad zemelenbad enz maar nog steeds geen succes. ik ben wanhopig kunnen jullie mij helpen.

Mijn dank is zeer groot. reacties zie ik graag tegemoet, Met vriendelijke groet,
Danielle Pot

Danielle Pot, 28-06-2017 19:55 #3
Ik heb een ingegroeide grote teennagel. Er is door pedicure een watje tussen gezet zodat de nagel in de goede richting verder groeit. Maar nu aan de buitenkant van mijn linkergrote teen is er wild vlees naar buiten gaan groeien. Hoe sterft dat af?

Roland Deckers, 12-02-2016 00:02 #2
Is het mogelijk dat een gezwel van 10x6x4cm in de onderkwab van de linker long nu, veroorzaakt kan zijn door een ongelukkige val, met mijn zwevende rib op de berrie van een staande kruiwagen, 1 1/2 jaar geleden? Ik bleef toen voor dood liggen. Bleef een paar maanden nogal pijnlijk.

Nunu, 01-07-2013 11:24 #1
Ik heb na een ontsteking in mn navel, wild vlees die uit mn navel groeit. Rondom mn navel is het nu ook hard en daar zal waarschijnlijk dus ook (onderhuids) wild vlees gegroeid zijn volgens de huisarts. UIt mn navel steekt nu een soort wrat die dan onderhuids doorloopt rondom mn navel (harde gedeelte). Ik heb binnenkort een afspraak met een chirurg, hij gaat dan bekijken hoe we dit het beste kunnen "behandelen". Ik denk dat het "stompje" dat uit mn navel steekt waarschijnlijk weggesneden zal worden. Maar hoe zal het onderhuidse wildvlees rondom mn verwijderd worden?

Infoteur: Bibiana
Laatste update: 29-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!