Rimpels en overmatig zweten laten verdwijnen met botox
Botox en fillers laten rimpels en kraaienpootjes verdwijnen. Voor een tijdje, dat wel, maar toch. Mensen hoeven daardoor tegenwoordig niet meer oud te lijken. Naast botox zorgen fillers er voor dat rimpels als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar hoe werkt botox? En hoe wordt botox ingespoten bij rimpels? Kijk hoe botox zijn intrede deed en waar het nog meer voor wordt gebruikt want de gebruikersmogelijkheden zijn ook medisch goed in te zetten.
Spieren en zenuwen lam leggen door botox
Mensen die hun rimpels willen laten verdwijnen hebben daarvoor een aantal mogelijkheden tot hun beschikking. Met botox worden de spieren lamgelegd, zodat de huid daardoor strak wordt getrokken. Botox werkt overigens maar een aantal maanden en moet steeds herhaald worden. Botox kan op verschillende plaatsen worden aangebracht. Het middel wordt veel gebruikt voor kraaienpootjes en de fronsrimpel in het voorhoofd. Door in te spuiten in het voorhoofd wordt de rest van het gezicht ook wat gladder en verdwijnen ook de rimpels rond het ogen.
Het injecteren van botox
Bij het injecteren van botox wordt met een klein spuitje de werkzame stof in de spier gespoten. De patiënt zit daarvoor op een behandelbank zodat de arts goed kan zien waar de vloeistof het beste gespoten kan worden. De benen zijn gestrekt, het gezicht bevindt zich tegen de achterkant van de stoel zodat de persoon steun heeft en het gezicht zich in de juiste positie bevindt. Een arts is natuurlijk gekwalificeerd in deze vorm van plastische chirurgie (ga altijd wel op zoek naar een arts of praktijk die dit vaker doet) en spuit als het goed is op de juiste manier in de spier. Voordat de behandeling wordt gedaan, kijkt een arts vaak eerst even of de plek wel geschikt is om in te injecteren. Een plaats met veel aderen is moeilijker te behandelen dan een “gladde”plek, omdat daardoor bloedingen kunnen ontstaan. De plaats waar de botox wordt geïnjecteerd wordt altijd eerst goed schoon gemaakt, want er mogen geen ontstekingen ontstaan. Vervolgens zal de arts de vloeistof inspuiten op plaatsen die de klant graag wil. Dit is niet geheel pijnloos, maar echt heel erg zeer doet het ook niet. De persoon in kwestie voelt wat kleine pijnprikjes en soms bloedt het een beetje. In sommige gevallen kan de pijn wel heel hevig zijn, maar dat ligt dan vaak aan de arts of aan de vloeistof die wordt gebruikt. Het middel wordt namelijk verdund en als de vloeistof te dik is, is het moeilijker in te spuiten. Ook zijn er verschillende soorten botox, die nog wel kan kunnen verschillen.
Na de botoxbehandeling
De meeste artsen zorgen er na een behandeling wel voor dat de huid gekoeld wordt om zwelling te voorkomen. Dat kan door een koud pakket te gebruiken, maar er worden bijvoorbeeld ook wel koude borstprothesen voor ingezet. Andere artsen gebruiken een koelend masker om zwellingen te voorkomen. Ook van de persoon in kwestie wordt wat verwacht. De eerste uren mag de persoon niet gaan liggen of bukken, omdat de botox dan op een verkeerde plek terecht kan komen. Om de stof goed te laten inwerken is het nodig om na de behandeling veel “rare bekken”te trekken en te fronzen. Dus bij kraaienpootjes veel met de mond trekken en met de ogen en bij de fronsrimpel tussen de ogen idem dito. Overigens kunnen er blauwe plekken ontstaan door de inspuiting. Het enige wat daartegen helpt is tijd en make-up.
Een paar dagen na de botoxbehandeling
Al na een paar dagen begint het gebied waar de vloeistof is geïnjecteerd glad te trekken. De persoon in kwestie voelt dat ook, het voelt daar strak en de spieren die daar zitten willen niet meer mee. Ook voelt het soms wel wat dood. Dat klopt ook want de spier en de zenuwen zijn als het ware lamgelegd. Het resultaat is (wel afhankelijk per persoon) dus vrij snel te merken. Na 2 weken is het resultaat maximaal. De huid rondom de ogen trekt strak, de fronsrimpel tussen de wenkbrauwen verdwijnt of wordt veel minder strak. Hoe lang dat resultaat blijft is ook weer afhankelijk per persoon. Bij de een is het middel na 3 maanden alweer uitgewerkt, bij de ander werkt het wel een half jaar tot negen maanden. Dan is de keuze om het middel weer te laten inspuiten of het zo te laten. Overigens bieden veel klinieken voor plastische chirurgie of gespecialiseerde artsen de mogelijkheid om een abonnement te kiezen. Binnen een periode van 2 jaar wordt dan tegen gereduceerd tarief 3 of 5 keer een behandeling aangeboden. Ook zijn er artsen die zo nu en dan leuke aanbiedingen hebben. Van belang is overigens wel dat er goed gespoten wordt en dat de nodige hygiëne maatregelen in acht worden genomen. Bevalt een arts of kliniek goed, waarom dan switchen voor een paar tientjes minder?
Botulinetoxine
Botox is eigenlijk Botulinetoxine. De stof zorgt voor spierverlamming doordat de prikkeloverdracht van zenuw op spier wordt belemmerd. Botulinetoxine wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium botulinum. De stof komt eigenlijk uit het gewone medische circuit. In de jaren ’70 gebruikten oogartsen het al om scheelziende patiënten van hun kwaal af te helpen en later werd het gebruikt bij allerlei neurologische ziekten. Overigens wordt botox nog steeds niet alleen maar gebruikt om mensen er jonger uit te laten zien. Het helpt ook bij:
- Spierspasmen
- Oorsuizen
- Overmatige zweten
- Migraine
- Incontinentie door een hyperactieve blaas
Botox voor overmatig zweten en migraine
Mensen die zoveel zweten dat zij of hun omgeving er last van hebben, kunnen een inspuiting laten doen in de oksel. De zweetklieren komen daardoor lam te liggen en dat heeft tot gevolg dat het zweten stopt. Vaak is het probleem overigens maar te zien bij één oksel. De behandelingen moeten steeds herhaald worden omdat zenuwen nieuwe uitlopers naar de spier ontwikkelen die dan weer voor rimpels zorgen of voor ongemakken bij spierspasmen of zweten. Bij incontinentie door een hyperactieve blaas wordt de stof in de blaas gespoten zodat hij minder actief wordt. Mensen kunnen dan nog wel gewoon plassen, maar de activiteit is veel minder groot.
Bijwerkingen botox
Als botox niet goed wordt ingespoten in de spier die tussen de wenkbrauwen ligt, dan kan een oog helemaal gaan hangen. Vaak komt dit niet voor, maar het risico is wel aanwezig. Om die reden tekenen mensen ook altijd voor de behandeling, want het kan wel misgaan en in dat geval loopt iemand wel maanden met een afhangend oog. Als de procedure wel goed verloopt zijn er eigenlijk geen bijwerking bekend.
Botox en Dysport
Botox wordt geleverd onder de naam Botox en onder de naam Botox Dysport. Behandelingen worden per zone (een zone is bijvoorbeeld de omgeving rond de ogen, een andere zone is die tussen de wenkbrauwen) in rekening gebracht. Dysport is goedkoper dan Botox. Per behandeling liggen de prijzen uiteen van 175 euro per zone tot 375 euro per zone. Dit is afhankelijk van de aanbieder.