Een goede darmflora is enorm belangrijk

Een goede darmflora is enorm belangrijk Een behandeling van het maagdarm/kanaal is in principe aan te bevelen bij alle chronische ziekten. Een verandering in de darmflora kan betekenen dat het aantal bacteriën is gewijzigd en/of dat de samenstelling ervan niet meer optimaal is. Het maagdarmkanaal verwerkt in een mensenleven in totaal pakweg 30 ton voedsel en 50.000 liter vloeistof. De buikhersenen analyseren de voedselsamenstelling, het zoutgehalte, het vochtgehalte en coördinerende opname van voedingsstoffen en de uitscheiding. Bij de behandeling worden voedingsmiddelen gemeden die (pseudo) allergische reacties veroorzaken. Suppletie met een chemisch aangepaste vorm van aspirine (NOSH-aspirine), doet darmtumoren duizend maal krachtiger afnemen.

Algemeen

Darmflora wil zeggen alle micro-organismen, die zich op het slijmvlies van het maagdarmkanaal bevinden. Het aantal micro-organismen is wel 10 keer groter dan het aantal lichaamscellen. Gliacellen in de hersenen omvatten de zenuwuiteinden en bloedvaten in de hersenen. Van daaruit staan ze middels de bloedbaan in verbinding met de immuuncellen van het darmslijmvlies. Bij ontstekingen, allergieën en microbiologische overgroei in de darmen kunnen deze gliacellen zelf ontstekingscellen worden, die op hun beurt chemische signalen zenden naar de hersenen en andere organen. Deze ontstekingen kunnen wel tot 10 maanden aanhouden en hebben dan ook een aanzienlijk negatieve invloed op het hele organisme en dus niet alleen op de hersenen en het zenuwstelsel. In die periode kunnen er neurologische reacties en depressies ontstaan.

Gunstige bacteriën (probiotica)

Deze bacteriën kunnen meer dan 20.000 genen activeren. De dagelijkse voeding heeft veel invloed op de samenstelling van de darmkiemen. Bij zuigelingen vermeerderen zich op het aanvankelijk steriele darmslijmvlies relatief snel bifidobacteriën en lactobacillen. Deze micro-organismen produceren melkzuur, desinfecteren aldus het darmslijmvlies en beschermen het kind tegen overgroei van ziekmakende bacteriën. Gaandeweg nestelen ze zich in de darmen tot duizend soorten micro-organismen met een gewicht van in totaal tot wel één kilo. Aangenomen wordt dat 20% van de verteerde voeding tot voedsel dient van de darmbacteriën. Omgekeerd vervullen deze gunstige bacteriën belangrijke functies zonder welke we het niet zouden overleven. Ze maken niet alleen vitaminen aan, waaronder biotine en vitamine K, maar ook antistoffen die beschermen tegen infecties. Als er sprake is van overgroei van gunstige bacteriën worden deze ziekmakend en kan er D-melkzuur in de urine zitten. Dit wordt veroorzaakt door een veranderde anaerobe (zonder zuurstof) darmflora in de dunne en dikke darm, door een te groot aanbod van niet-resorbeerbare of niet-geresorbeerde koolhydraten, vooral fructose en glucose.

Connectie van de hersenen met de darmen

Bovendien worden alle neurotransmitters van de hersenen ook in de darmen aangetroffen. Lactobacillen stimuleren de vorming van enzymen, waaronder lactase, dat nodig is voor de splitsing van melksuiker. Deze en andere bacteriestammen waarborgen beschermingsfactoren tegen kanker, neutraliseren gifstoffen voorkomen vetzucht. Probiotica stimuleert de aanmaak van bepaalde signaalstoffen, de zogenaamde integrines, ofwel receptoren die ervoor zorgen dat de cellen zich aan het bindweefsel kunnen hechten. Deze hoogwaardige kleefstof voorkomt afschilvering. Aan de andere kant zorgt het afschilveren van slijmvliescellen voor een voortdurende weefselvernieuwing en frustreert het innesteling van micro-organismen.

Lactobacillen

Personen met veel lactobacillen in de ontlasting hebben een beter immuunsysteem en ontwikkelen niet zo snel allergieën. Genoemde lactobacillen koloniseren eerst de slokdarm en de maag. Dieper in het maagdarmkanaal stijgt het aantal lactobacillen. Tussen de 90-95% van de microben zijn anaerobe bacteriën. Ze leven dus zonder zuurstof dat de anaerobe bacteriestammen zelfs doodt. Het overgrote deel van de darmbacteriën valt dus noodgedwongen buiten het reguliere onderzoek van de ontlasting, wat de bewijskracht van de analyse zeer beperkt. Alleen een onderzoek waarmee ook het DNA van afgestorven microben en schimmels kan worden bestudeerd levert een exact beeld op. Als er onverteerbare D-melkzuren in de urine zitten, is er sprake van een ernstige complicatie. De patiënt lijkt dronken, terwijl hij geen alcohol heeft genuttigd. Weet dat D-melkzuren geproduceerd worden door lactobacillen, een gunstige bacteriestam. Daardoor dient een voorgeschreven behandeling met probiotica of lactobacillen preparaten voorlopig worden gestopt en dienen alleen lactobacillen worden ingenomen die geen D-melkzuur aanmaken. Dit zijn de volgende stammen: Lactobacillus(L) agilis, amylophilus, animalis, bavaricus, casei, paracasei, ruminis, salvivarius en L rhamnosus.

Verstoringen in het maagdarmkanaal

Deze verstoringen in het maagdarmkanaal leiden aldus tot talrijke klachten, waarbij ook andere organen zijn betrokken.
Te denken valt aan klachten zoals:
  • huidontstekingen (eczeem, jeuk)
  • gewrichtsklachten
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid- en uitputtingsverschijnselen
  • astma

Bovengenoemde klachten worden vaak niet in verband gebracht met het maagdarmkanaal en toch kunnen ze daar zijn ontstaan. Alle neurotransmitters van de hersenen (de remmende en activerende) bevinden zich ook in de darmen. Een evenwichtige verdeling ervan is essentieel voor een optimale lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Bacteriën in het maagdarmkanaal

Een bacterie die het meest voorkomt is de Helicobacter pylori, als die wordt aangetroffen middels een ademtest of genetisch ontlastingsonderzoek. De Helicobacter is echter in toenemende mate resistent geworden en verschuilt zich ook in de cellen van de maagwand, waar antibiotica niet bij kunnen. Naast de reacties in de darm veroorzaakt de Helicobacter pylori ook verschillende extra-intestinale symptomen die allerlei organen betreffen. Zodra deze bacterie zich in het maagslijmvlies heeft geïnstalleerd, is er sprake van een immuun-reactie waarbij immuuncellen antistoffen aanmaken. Er volgt dan een zowel een humorale als cellulaire immuunrespons, waarbij de immuuncellen zich bij de reactieplaats ophouden en aldaar een afweer- en ontstekingsreactie kunnen veroorzaken. Vanwege de gelijkenis van de door de immuuncellen aangemaakte antistoffen met lichaamseigen structuren, zoals de gladde spieren en de epitheelcellen van de bloedvaten, veroorzaakt deze immuunrespons uiteindelijk een systemische auto-immuunaandoening, die ook de bloedvaten van het hart en de ogen, de trombocyten van het zenuwstelsel niet ontziet.

Andere bacteriën en schimmels die tot systemische reacties kunnen leiden zijn onder meer:

  • Yersinia enterocolitica: schildklier, gewrichten en reactieve artritis.
  • Salmonella: reactieve artritis
  • Campylobacter jenuni: bloedvaten, gewrichten en reactieve artritis.
  • E.coli: bloedbeeld/nieren
  • Candida albicans: allergieën, huid, veroorzaakt mede coeliakie

Schimmels en parasieten in de darmen

Schimmels

Steeds duidelijker wordt het verband tussen darmschimmels en allergieën. Onder invloed van candida-antigenen wordt de Th-populatie van Th1 verschoven naar Th2, ofwel in de richting van een allergie. Ook een connectie is aangetoond tussen Candida albicans en astma. Nieuw onderzoek naar de kolonisatie van Candida albicans in het maagdarmkanaal en het optreden van astma, rhinitis en neurodermitis met IgE-vorming bevestigt dit beeld. Bij patiënten met chronische huidziekten is de kolonisatie van darmschimmels groter dan bij gezonde personen. Door de behandeling op de darmflora te richten kunnen zelfs de hardnekkige eczemen, netelroos en reuma steeds succesvoller worden behandeld.

Parasieten

Deze willen wel eens de darmvlokken infecteren. Ze nestelen zich dan in de eencellige darmwand en veroorzaken een verhoogde darmdoorlaatbaarheid. Met een onderzoek van de ontlasting kunnen parasieten zoals Blastocystis hominis, Dientamoeba fragilis en een wormbesmetting worden aangetoond. Een besmetting, meestal via besmet water, kan een asymptomatisch verloop hebben, eventueel met diarree. Soms hebben deze patiënten de volgende klachten: gewichtsverlies, uitputting, bloed in de ontlasting en eosinofolie (verhoogd aantal bepaalde witte bloedlichaampjes), het duidt op allergische processen of een parasietenbesmetting. De Dientamoeba fragilis zit in de holten van de dikke darm of blinde darm. Uit de groep natuurlijke middelen heeft oregano, met de werkzame stof carvacrol, een remmende werking op de groei van parasieten en schimmels.

Diagnostiek

Naast D-lactaat bepaling in de urine, waarvoor ochtendurine nodig is, worden vaak ook andere neurotoxische substanties zoals D-arabitol en ammoniak gemeten. Dit in verband met bacteriële overgroei. Bij een sterke vorming van ammoniak ontstaan hersenbeschadigingen. De klassiek geschoolde medicus zal in dat geval wellicht kiezen voor een antibioticum. Dit in tegenstelling tot de alternatieve behandeling, waarin eerst plantaardige, desinfecterende stoffen zoals oregano-olie en neemextract in combinatie met een hoge dosis gunstige darmbacteriën (probiotica) wordt voorgeschreven. Na toediening van antibiotica kunnen Clostridium-difficile-stammen zich vermeerderen, zelfs kunnen Clostridium-infecties na een behandelingsinterval van drie maanden nog optreden en leiden tot heftige diarree en darmontstekingen. Als na een behandeling met antibiotica diarree optreedt is überhaupt voorzichtigheid geboden, omdat antibiotica-geassocieerde diarree jaarlijks tot 75.000 ziekenhuisopnames leidt, waarvan 20% wordt veroorzaakt door de Clostridium difficile. Vaak wordt diarree behandeld met preparaten van de gist-stam Saccharomyces, wat echter niet raadzaam is bij immuunzwakte op patiënten met een intraveneuze katheter. omdat een uitbraak van de giststam op de loer ligt.

Medicatie

Antibiotica veranderen de darmflora, daarbij doodt het ook gunstige bacteriën. Daardoor is het bepalen van de genetische resistentie van darmbacteriën uiterst belangrijk en dient dan ook deel uit te maken van elk regulier onderzoek van de ontlasting. Dit vanwege het eventueel toedienen van onwerkzame antibiotica. Na elke antibioticakuur dient de darmflora dan ook hersteld te worden.

In het alternatieve circuit wordt eerst een hoog gedoseerde probiotische behandeling voorgeschreven gedurende vier tot zes weken. Deze behandeling bestaat uit suppletie met bifido- en lactobacilstammen. Daarnaast worden plantaardige substanties zoals oregano-olie, neemextract en sulforafaan voorgeschreven. Ook knoflook heeft een antibiotische werking en helpt al in kleine hoeveelheden tegen deze bacterie. Ter bescherming van het darmslijmvlies kan dagelijks 1 tot 2 gram glutamine (in ernstige gevallen uit te breiden tot 7 gram) worden ingenomen. Ook curcumine, essentiële vetzuren, zink, vitamine B5 en C, kunnen nuttig zijn.

Ook een biopsie (jejenum-aspiraat) en een waterstof-methaan-ademtest, waarbij na toediening van glucose of lactulose kan worden aangetoond of er methaan en/of waterstof in de adem zit, kan worden overwogen. Een positieve verandering van de darmflora leidt tot een verbeterde insulineresistentie en een algemeen verbeterde orale suikertolerantie. Het reduceren van bepaalde bacteriestammen, de Firmicutes, ondersteunt maatregelen om af te vallen. Tot de Firmicutes behoren de volgende bacteriestammen: clostridia, streptokokken, lactobacillen, mycoplasma en bacillus.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Probiotica als voedingssupplementDe term probiotica, meervoud van probioticum, is vrij recent, hoewel zijn werking reeds lang gekend is. Een kennismaking…
Wat is darmflora?Iedereen heeft al wel van darmflora en actieve bifidus gehoord. De reclameadvertenties staan er immers vol van. Altijd a…
Prebiotica, probiotica en darmfloraOnze gezondheid begint in onze buik weten we tegenwoordig. Probiotica en prebiotica zijn dan ook booming business. Er wo…
Probiotica in voedingsmiddelen, nodig of niet?Probiotica in voedingsmiddelen, nodig of niet?Probiotica zijn bacteriën waarvan wordt beweerd dat ze de gezondheid ten goede komen. Bekend zijn de producten met probi…

Te veel water drinken is slechtTe veel water drinken is slechtKan je ook teveel water drinken? … met als antwoord “ja, dat kan!” Maar we krijgen van allerlei professionals te horen d…
Pijnlijke teen, ontsteking door ingegroeide teennagelPijnlijke teen, ontsteking door ingegroeide teennagelOm goed te kunnen lopen, dienen de tenen pijnloos te zijn. Dit wordt lastig indien er sprake is van ingegroeide nagels.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Elionas2, Pixabay
  • De darm denkt mee uitgave 2011 van Klaus-Dietrich Runow.
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 10-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.