Te veel water drinken is slecht

Te veel water drinken is slecht Kan je ook teveel water drinken? … met als antwoord “ja, dat kan!” Maar we krijgen van allerlei professionals te horen dat je vooral veel moet drinken. Is men tot nieuwe inzichten gekomen, ligt het allemaal iets genuanceerder of maakt het nog uit wat je doet (of niet doet)? Kortom, waar doe je goed aan als het gaat om vocht tot je te nemen?

Water drinken is gezond

Vooropgesteld dat water drinken nog steeds belangrijk is, ligt het iets genuanceerder dan gewoon “veel” drinken. Veel mensen dronken en drinken eerder te weinig en dus is het devies om genoeg water te drinken, nog steeds van belang. Eigenlijk is het voor een grote groep geen onwil, maar men vergeet te drinken. Daarnaast is er nog een kleinere groep die niet goed tegen water drinken kan. Zomaar een glas krijgt men niet weg, dan moet er bijvoorbeeld een smaakje aan toegevoegd worden om zo’n glas weg te slaan.

Maar het besef dat je regelmatig het doorzichtige vocht tot je moet nemen, is er wel. Waar slaat dan de opmerking op dat je ook teveel kunt drinken?

Gezond!

We weten het wel, het werkt voor…
  • … een goede stoelgang
  • … een mooie huid
  • … afvallen
  • … verwijdering van afvalstoffen

Watervergiftiging

Behalve dat je je onder normale omstandigheden bij grote hoeveelheden water behoorlijk “pleps” kunt voelen en je een enorme buik kunt krijgen, is het niet direct slecht. Pas als je verschillende symptomen bij jezelf herkent, kan er sprake zijn van “watervergiftiging”. Je moet dan denken aan:
  • Braken
  • Hoofdpijn
  • Opgeblazen gevoel
  • Misselijk

Bron: Biancamentil, PixabayBron: Biancamentil, Pixabay
Zeker als je er hoofdpijn bij hebt, kan dit een signaal zijn dat je hersencellen als het ware vollopen met vocht. Ze zwellen dan op wat tot stuiptrekking, ernstige verwarring of zelfs tot coma kan leiden.

Grens

Je kunt je dan af gaan vragen waar de grens ligt van de hoeveelheid water die je –risicoloos- tot je kunt nemen. Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven, want ieder mens zit anders in elkaar. De vochtbehoefte is dus bij iedereen anders en hoewel de norm van ongeveer 1,5 liter niet echt verkeerd, exact is het niet. Immers een vrouw met een goed gewicht die gemiddeld jogt, verbruikt minder vocht dan een man die bijvoorbeeld aan topsport doet. Oudere mensen en kinderen hebben weer minder nodig en wat voor activiteiten voer je allemaal uit. Waarbij oudere mensen overigens ook nog wel eens een iets verstoorde urinefunctie hebben. Kortom, er zijn zoveel factoren die een rol spelen, dat je eigenlijk per persoon moet kijken om met een exact antwoord te komen.

Achteraf drinken

Dat je pas moet drinken als je dorst krijgt is een fabeltje (hoewel het een natuurlijke reactie is). Je moet doorlopend het vochtgehalte in je lichaam aanvullen. Je krijgt namelijk pas voelbaar dorst bij 1,5 tot 3,5 procent vochtverlies. Zeker als je richting de 3,5 procent gaat is het moeilijker om het vochtverlies te compenseren. Probeer het een beetje op niveau te houden door tussendoor wat te drinken.

Sporten

Tijdens het sporten neemt de urineproductie af en als er dan te veel water binnenkomt, kan dit tot problemen leiden. Terwijl het tijdens bijvoorbeeld een lange loop als de marathon erg verleidelijk is om de kraampjes met water te gebruiken. Wissel het bij warmte af met de natte sponzen die je over je gezicht kunt halen of over het hoofd uit kunt knijpen en ga niet alleen voor de bekertjes of flesjes water.

Tot slot

Bij een normale werking van de nieren kunnen ze 8 tot 10 liter per dag verwerken. Bij een enorme toename van water, kan het lichaam dit niet aan. Dit heeft te maken met het natriumgehalte in het bloed versus het water. Je kunt er zelfs dood aan gaan. Realistisch met water, goed naar het lichaam luisteren en als je toch per se een norm aan wilt houden, ga dan van de 1,5 liter (in grote lijnen) uit.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kun je ook te veel water drinken?Kun je ook te veel water drinken?Iedere dag veel water drinken is ontzettend goed voor je. Je huid, je haar, je lichamelijke conditie en je organen kunne…
Te veel water drinken: watervergiftigingVoldoende water drinken is een vereiste om goed te kunnen functioneren. Teveel water drinken is echter ongezond. Men loo…
Water drinken is noodzakelijkWater drinken is noodzakelijkBestaat er een functie voor het drinken van water? Wat is de reden waarom wij, de mens, voldoende water moeten drinken?…
Watervergiftiging: symptomen, oorzaak en behandelingWatervergiftiging: symptomen, oorzaak en behandelingWatervergiftiging, ook wel bekend als waterintoxicatie, treedt op wanneer een teveel aan water en te weinig elektrolyten…

Parkinson ziekteParkinson is een hersenaandoening waarbij een kleine groep cellen in de hersenen beschadigt en afsterft. Parkinson ontst…
Een goede darmflora is enorm belangrijkEen goede darmflora is enorm belangrijkEen behandeling van het maagdarm/kanaal is in principe aan te bevelen bij alle chronische ziekten. Een verandering in de…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.