Water drinken is noodzakelijk

Water drinken is noodzakelijk Bestaat er een functie voor het drinken van water? Wat is de reden waarom wij, de mens, voldoende water moeten drinken? Wat gebeurt er als de mens te weinig water drinkt? Hoe voorkomen we uitdroging? Wanneer ontstaat vochtverlies? Uit hoeveel procent water bestaat ons bloed? Uit hoeveel procent water bestaan onze spieren? Wat kan er gebeuren als we teveel water drinken? Bestaat watervergiftiging? Is te veel water drinken gevaarlijk?

Noodzaak

Water drinken is noodzakelijk, zelfs van levensbelang. Een groot gedeelte van ons lichaam bestaat uit water, zo´n ¾ deel. Bij een verlies aan water van slechts 2% beginnen er al uitdrogingsverschijnselen op te treden en begint ons lichaam minder goed te functioneren. Water drinken is noodzakelijk om geen water verlies in ons lichaam te veroorzaken.

Hoeveel water?

In alle eerlijkheid, de geleerden zijn het er niet over eens hoeveel water er dagelijks door de mens gedronken moet worden. Over het algemeen mag aangenomen worden dat dagelijks 1,5 liter goede kwaliteit water drinken, het liefst mineraal water, voldoende is.
Afhankelijk ook of:
 • de mens veel lichamelijke inspanningen heeft op een dag,
 • of de mens woont in warme gebieden en
 • of de mens in vochtige gebieden verblijft.

Vervolgens geldt ook: als we dorst krijgen is dat een signaal van het lichaam dat het lichaam water nodig heeft. Beter zou zijn dat we voldoende water drinken voordat het lichaam aangeeft dat we dorst hebben. Het signaal “dorst hebben” zou vermeden moeten worden. Regelmatig wat water drinken is de oplossing.

Biologische processen

Water in ons lichaam vormt de basis van alle biologische processen in het menselijk lichaam. Water in ons lichaam reguleert de warmte in ons, bij (hoge) koorts hebben we voornamelijk behoefte aan water drinken. Water heeft de eigenschap om de warmte van de koorts op te nemen en voert het af d.m.v. zweten.

Zuivering

Water drinken werkt als een zuiveringsinstallatie voor het lichaam. Als het lichaam ziek, zwak of herstellende is van een ziekte is het herstellingsvermogen van het lichaam werkzaam door het filteren van het bloed. Dit filteren van het bloed wordt voornamelijk door de nieren gedaan. Deze zuiveringsinstallatie werkt alleen goed als er voldoende water door het lichaam aanwezig is om de afvalstoffen van het filteren van het bloed te kunnen afvoeren.

De nieren

Zonder voldoende water in het lichaam kunnen de nieren niet naar behoren functioneren. Als de nieren niet in staat zijn om het bloed te filteren en de daaruit voortkomende afvalstoffen te kunnen afvoeren met het aanwezige water, worden alle afvalstoffen en gifstoffen opgeslagen in de lever. Zorgen wij als mens er voor dat wij voldoende water drinken zullen de afvalstoffen die achterblijven na het filteren van het bloed, zich niet in het lichaam opstapelen. Ons bloed bestaat uit zo´n 83% water.

Vochtverlies

Lichamelijke inspanning zoals bijvoorbeeld sporten, wandelen, fietsen, maar ook boodschappen doen, het huishouden doen en achter de kinderwagen lopen, gaan allen gepaard met het onvermijdelijke vochtverlies. Het menselijk lichaam verliest vocht door te zweten maar ook doordat water verdampt door het uitademen. Hoe langer een mens bezig is met lichamelijke bezigheden onder warme en vochtige omstandigheden, hoe meer vocht u verliest.

Vocht

Een te kort aan vocht kan er voor zorgen dat spieren minder goed gaan functioneren waardoor er meer ruimte ontstaan voor het ontstaan van kramp en krampen. Onze spieren bestaan uit zo´n 75% uit water. Als het te kort aan vocht niet aangevuld gaat worden , kan het de eerste stap zijn naar uitdroging.

Uitdroging

Wat gebeurd er als we te weinig water drinken? Als de mens echt te weinig water drinkt, bestaat er een kans op uitdroging. De behoefte aan water moet de mens vervullen door: het drinken van water en door het eten van voedsel met een hoog watergehalte. Als de behoefte aan water te weinig vervuld wordt, bestaat er een kans op uitdroging. Kenmerken van beginnende uitdroging kunnen zijn:
 • Opeenhoping van gifstoffen en afvalstoffen,
 • Hoofdpijn,
 • Vermoeidheid,
 • Hoge bloeddruk,
 • Verminderde prestatievermogen,
 • Infectie aan de urinewegen,
 • Lage weerstand,
 • Trage stofwisseling.

Watervergiftiging

Is water drinken ongevaarlijk? Te veel water drinken kan inderdaad heel gevaarlijk zijn! Nadat enkele marathonlopers dood neervielen door een overdosis aan water, is het verschijnsel watervergiftiging onder sporters over het algemeen wel bekend. Door het (te) veel drinken van water ontstaat er een zout tekort in het lichaam. Door nu te veel water te drinken wordt het natrium in ons bloed te veel verdund en dat kan zeer ernstige en schadelijke gevolgen hebben en soms zelfs het einde betekenen. Als iemand veel, echt te veel, vocht tot zich neemt, moet deze ook zijn zout te kort aanvullen. Alles boven de 2,5 liter inname vocht per dag wordt beschouwd als TE veel vocht. Bij twijfels, altijd een arts en/of deskundige waarschuwen!
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voldoende drinken tijdens de zomerVoldoende drinken tijdens de zomerVaak drinken we te weinig water als het warm gaat worden. In de zomer periode kan een hittegolf voorkomen en het gevaar…
Lijf en leden: Voeding; vochthuishoudingHet menselijk lichaam bestaat voor 58 procent uit water Bij pasgeboren baby’s maakt dit zelfs bijna 80 procent van het t…
Voorkom vochttekort door genoeg te drinkenVoorkom vochttekort door genoeg te drinkenIedereen weet dat je iedere dag voldoende moet drinken. Doe je dit niet, dan droog je uit. Als je dorst krijgt ben je ei…

Mogen we nog sporten na een hartaanval?Mogen we nog sporten na een hartaanval?Sporten en bewegen zijn ongetwijfeld onze belangrijkste troeven om onze gezondheid op peil te houden. Jaarlijks worden d…
Vermijd bacteriën en wordt minder snel ziek!Vermijd bacteriën en wordt minder snel ziek!Sommige stoffen of producten zijn een bron van bacteriën. Deze kunnen soms goedaardig zijn, maar vaak ook erg kwaadaardi…
Bronnen en referenties
 • http://www.destentor.nl/algemeen/binnenland/3117583/Teveel-water-drinken-is-dodelijk-.ece
 • http://www.gezond-vitaal.nl/Drinken.html
 • http://www.mannen-gezondheid.com/water.html
 • http://www.infocoachroberta.eu/
 • http://www.infocoachroberta.com/
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 15-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.