Mogen we nog sporten na een hartaanval?
Sporten en bewegen zijn ongetwijfeld onze belangrijkste troeven om onze gezondheid op peil te houden. Jaarlijks worden duizenden landgenoten het slachtoffer van een levensbedreigende hartziekte of van een hartaanval. Is het verantwoord na een hartinfarct terug te sporten? Blijft dit dan beperkt tot recreatief sporten, of mogen we onze lievelingssport in competitieverband blijven beoefenen? Moeten we het na een hartaanval dan niet rustiger aan doen?
Verstopte bloedvaten
Wat is een hartaanval of hartinfarct eigenlijk? We worden het slachtoffer van een hartaanval wanneer onze bloedvaten, die onze hartspier van het levensnoodzakelijke bloed moeten voorzien, verstopt zijn. Onze hartspier wordt op die manier niet meer van de nodige zuurstof voorzien, en stopt gedeeltelijk met pompen. Het resultaat hiervan is een stekende pijn in onze borststreek en kortademigheid met uiteindelijk bewusteloosheid tot gevolg. Een belangrijke oorzaak van verstopte bloedvaten (oorzaak van een hartinfarct), is te weinig lichaamsbeweging. Andere oorzaken zijn een te hoge bloeddruk en te hoog cholesterolgehalte in ons bloed, roken en overgewicht. Dit zijn hoofdzakelijk zaken die met onze manier van leven en eten te maken hebben. Eens de levensbedreigende fase van ons hartinfarct achter de rug en de revalidatie gestart, moeten we onze levenswijze grondig aanpassen om verdere hartproblemen te vermijden.
Aangepast bewegen
Aangepaste beweging is voor herstellende hartpatiënten van levensbelang. Na een hartaanval is het inderdaad beter het kalmer aan te doen, maar blijven sporten en bewegen is de boodschap. We moeten er tijdens onze revalidatie in de eerste plaats voor zorgen dat we ons niet té zenuwachtig maken of ons teveel opwinden, zodat onze motor niet over zijn toeren draait en onze bloeddruk constant blijft. Krijgen we met een té hoge bloeddruk af te rekenen, dan is de kans groot dat we opnieuw het slachtoffer van een hartaanval worden. Aangepast sporten en bewegen verlaagt onze bloeddruk. Daardoor moet ons hart minder krachtig pompen om ons bloed te kunnen rondstuwen. Gecontroleerd sporten is dan ook de meest aangewezen manier om ons tegen een hartinfarct te beschermen.
Aangepaste krachttraining
Aangepast sporten en bewegen is voor de meerderheid der hartpatiënten het belangrijkste onderdeel van hun revalidatie. Met dit doel werden vele ziekenhuizen uitgerust met een uitgebreid revalidatiecentrum. Daar leren hartpatiënten opnieuw fysiek actief te zijn in een voor hen beschermde omgeving. Dat gecontroleerd sporten is noodzakelijk, omdat hartpatiënten bang zijn tijdens het sporten hun hart té zwaar te belasten. Door ze van nabij te volgen, wil men hartpatiënten opnieuw het nodige zelfvertrouwen geven, waardoor ze opnieuw zin krijgen in sporten en bewegen.
Uithoudingsactiviteiten
Blijven sporten en bewegen is voor onze hartpatiënten levensnoodzakelijk. Eens het slachtoffer van een hartaanval, neemt het risico op een volgende aanval immers sterk toe. Dat risico kunnen we tot een minimum beperken, door te bewegen. Volgens hartdeskundigen behalen we met bewegen en sporten betere resultaten dan bijvoorbeeld met het aanbrengen van een stent, een metalen buisje dat het zieke bloedvat moet open houden.
Geen competitiesporten
De eerste maanden na een hartaanval, zijn uiteraard erg belangrijk in het genezingsproces van een hartpatiënt. Artsen raden hen dan ook aan het in de eerste maanden van hun revalidatie rustig aan te doen en competitiesport te vermijden. Sporten in competitieverband is té intensief, té onvoorspelbaar en té emotierijk. Hartpatiënten moeten tijdens onze revalidatie korte, maar erg intensieve inspanningen, vermijden. Dat vraagt immers een te grote inspanning van hun hart.
De meest geschikte sporten
Moeten we als hartpatiënt tijdens onze revalidatie zware inspanningen vermijden, dan is het wel belangrijke te weten welke sporten het meest doeltreffend zijn om onze herstelperiode alle kansen te geven. Wetenschappers geven hierbij de voorkeur aan uithoudings- en krachtsporten. Deze hebben veruit het meeste effect op de conditie van hart en bloedvaten.
Fietsen en wandelen
Fietsen en wandelen zijn de ideale sporten voor hartpatiënten. Dit zijn twee bewegingsactiviteiten met een positief effect op onze lichamelijke conditie. Probeer dagelijks een fiets- of wandeltocht te maken. Naarmate de revalidatie vordert, kan men de duur van de tochtjes opvoeren. Een hometrainer is een goed alternatief, om ook bij slechts weersomstandigheden te blijven oefenen.
Zwemmen
Zwemmen is eveneens een goede keuze, maar is té intensief in het begin van onze revalidatie. We kunnen beginnen met zwemmen, wanneer onze lichamelijke conditie erop verbetert is.
Joggen
Naarmate de inspanningen tijdens onze revalidatieperiode worden opgevoerd, kunnen we onze wandelingen combineren met joggen, dat langzaam aan moet worden opgebouwd. We kunnen afwisselend enkele minuten wandelen, gevolgd door enkele minuten joggen. Doe dit aan een rustig tempo, zodat je van je inspanningen nog kan genieten.
Krachttraining met gewichten
Krachttraining met behulp van lichte gewichten, werkt spierversterkend en heeft dus ongetwijfeld een positief effect op ons hart.
Hiervoor kunnen we het best terecht in een fitnesscentrum, waar we deze krachttraining onder controle kunnen beoefenen.
Samenspraak huisarts
Ga tijdens je revalidatieperiode nooit op eigen houtje sporten, maar bespreek je plannen steeds vooraf met je huisarts of hartspecialist. Bij complicaties als hartritmestoornissen kan dan het revalidatieprogramma steeds deskundig aangepast worden.