Darmen en hun werking

Darmen en hun werking Maar liefst 80% van ons immuunsysteem bevindt zich in de dunne darm. Ook parasieten komen het vaakst voor in de darmen. Bij ontgiften dienen dan ook eerst de darmen gesaneerd te worden. In de darmen worden koolhydraten, vetten en eiwitten zo fijn vermalen, dat ze door het bloed en de lymfe kunnen worden opgenomen. Door conversie van voedselresten in vetzuren houden darmbacteriën de darminhoud normaliter op een licht zure Ph-waarde van 6-6.8. Tevens hebben ze een belangrijke rol in de hormoonstofwisseling.

Algemeen

Darmbacteriën zetten vrijgekomen suikers (glucose) om in vetzuren. In de darm komen tien keer zoveel bacteriën voor als dat er cellen zijn. De top vier van belangrijke stoffen voor de gezondheid zijn:
vitamine B11, selenium, calcium en magnesium. Vitamine B11 is onder meer benodigd voor de aanmaak van rode bloedcellen. Ook de Schüssler mineraalzouten zijn van eminent belang voor een goede darmwerking. De binnenwand van onze ademhalingswegen en van ons spijsverteringskanaal is bekleed met slijmvlies. Dit membraan vormt een verdedigingslinie tegen boosdoeners als E coli, Campylobacter spp. of Salmonella spp, maar ook tegen virussen en in een enkel geval een parasiet.

De darmflora

Deze wordt gevormd door alle bacteriën, zowel goede als slechte, welke zich aan de binnenkant van de dikke darm bevinden. Er bestaan zo'n 450 soorten, die veelal goedaardig zijn. Door de darmflora worden vitamine B2, B11 en B12 en vitamine K aangemaakt, die ziekmakende schimmels vernietigen. Ook scheidt het bêta-lactoglobuline en serum albumine af, welke de groei van dunne darmcellen stimuleren en in vetoplosbare vitaminen en vetzuren helpen te binden. Darmbacteriën verhinderen de hechting van eencellige parasieten aan het slijmvlies. Ze binden zich daartoe direct aan de parasieten, zodat die minder bindplaatsen hebben. De darmparasiet gebruikt bacteriën als voeding. Bacteriën zoals salmonella kunnen als ze zich binnen een parasiet bevinden niet door antibiotica bereikt worden en zo kan salmonella zich door de parasiet vermeerderen. De groei van salmonella kan geremd worden door inname van calcium 475 mg en taurine 400 mg per dag, wat tevens de galzouten bindt. Een opgezette buik bij een verstoorde darmflora wordt veroorzaakt door gasvorming van schimmels en parasieten.

Het belang van de darmflora

De darmflora is extreem belangrijk voor de natuurlijke afweer:
 • het gaat de penetratie van toxinen tegen en biedt bescherming tegen infecties
 • het isoleren van het immuunsysteem
 • de bevordering van de peristaltische beweging, welke het voedsel door het lichaam transporteert en de I.G. productie stimuleert

Een gezonde darmflora

Een slechte darmfunctie wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen, stress en resulteert in een slechte opname van voedingsstoffen. De buik en de darmen zijn plekken waar de relatie met stress zich duidelijk kan voordoen, daarin beïnvloedt door de hersen-darm as. Wanneer de buik goed voelt, dan is de kans groot dat men zich ook in het hoofd goed voelt. Dit is kenmerkend voor onder meer ME/CVS-patiënten. Het vaststellen of de darmflora gezond is kan middels een speciale analyse van de darmflora. Het optimaliseren van de darmflora is te bereiken door de inname van probiotica en het nuttigen van kanne brooddrank (zuurdesemcultuur), het drinken van veel vers vruchtensap, vis en biogarde (rechtsdraaiende melkzuur yoghurt). De belangrijkste elementen voor een goede darmflora zijn daarbij:

 • beschikbaarheid van de voedingsvezels: vanwege de groei van bacteriën
 • boterzuur door vezels aangemaakt zorgt voor bescherming van het DNA
 • de juiste zuurgraad en gezond slijm
 • een goede doorbloeding door beweging
 • het verlagen van het serum cholesterol
 • taurine en vezels, die galstoffen binden, zwavelhoudende aminozuren, pyridoxaal 5 fosfaat
 • glutathion en calcium, die bescherming bieden tegen gifstoffen
 • ontgiften van nitriet uit voeding en het bevorderen van de opname van mineralen
 • productie van het enzym lactase en enzymsuppletie

De binnen darmwand

Een gezonde darmwand is ondoordringbaar voor antigenen en toxinen. Schadelijke bacteriën vormen giftige producten, die hechting van parasieten juist bevorderen. In de darmwand bevinden zich honderden miljoenen zenuwcellen, waarvan 90% naar de hersenen leiden, daarbij krijgt slechts 10% de impulsen van de hersenen. Alle neurotransmitters zijn dan ook in de darmen te vinden. Via de darmwand worden gifstoffen in het bloed opgenomen. Er kan beschadiging optreden van de wand door penetratie met de klebsiella pneumonaie, hetgeen artritis kan opleveren. Een juiste viscositeit en samenstelling van de slijmlaag (mucosa) werkt als een antibioticum en verlaagt ontstekingsfactoren zoals stikstofoxide. De meeste parasieten bereiken de darmwand niet, want het slijm vangt ze en voert ze ook af. Dat slijm bevat speciale hechtmoleculen (mucines), natuurlijke antibiotica, bacteriën en immuno-globinen, waardoor parasieten moeilijk deze barrière kunnen passeren.

Een lekkende darm

Deze darm dient ook eerst aangepakt te worden, middels suppletie met zink, glutamine en het zwavel bevattende NAC (N-acetyl-cysteïne) wat de bouwstof is voor eiwitten en oestrogeen afbreekt. Een en ander om te vermijden dat gifstoffen via de bloedbaan in de hersenen kunnen komen. In dat scenario bestaan er tekorten aan IgA. Bij darmproblemen werken de receptoren van serotonine niet goed, 95% van de serotonine zit in het spijsverteringskanaal en is te activeren met enzymen.

Ontstekingen

De toegangswegen tot de urinewegen worden normaliter bewaakt door nuttige bacteriën, lactobacillen en bifidobacteriën. Deze kunnen vernietigd worden door ongebreidelde E-coli bacteriën, die in deze fase kwaadaardig zijn. Blaasontsteking wordt veroorzaakt door de proteus mirabilis, waarbij peptiden door de darmwand heen in het bloed komen. Bij de ziekte van Crohn infiltreren witte bloedcellen in de darmwand en veroorzaken een chronische ontsteking (buikpijn). Het drinken van melk geeft meer slijmvorming, daardoor kan de darmwand belangrijke bouwstoffen minder goed opnemen. Irritatie van de damwand kan optreden door het haem, dat een bestanddeel is van rode bloedcellen. Het komt tien keer zoveel voor in rood vlees dan in wit vlees. Immunoglobulinen zitten in het bloed. Met behulp van natuurlijke antibiotica, dat in het slijm zit, helpen deze globinen het slijmvlies te verdedigen. Een groot deel van de immuuncellen zit in het darmslijmvlies, dat daardoor een sleutelrol in het afweersysteem vervult.

Dunne darm

Hierin wordt de afbraak van voedsel voltooid en worden de meeste voedingsstoffen via de darmwand in het bloed opgenomen. Spijsverteringsenzymen, die door speciale cellen worden aangemaakt, slijm en bicarbonaat worden afgescheiden. Ze neutraliseren zuren, die afkomstig zijn uit de maag. Daarnaast worden er hormonen afgescheiden, zoals secretine en cholecystokine. De koolhydraten, eiwitten en vetten zijn na enkele uren onder invloed van enzymen omgezet in moleculen. Daarbij worden koolhydraten tot glucose, vetten in een vetzuur en een vetalcohol (glycerine) en eiwitten in aminozuren gesplitst. Waarna de opname in het bloed volgt. Bij problemen is er een lage opname van ijzer in de dunne darm.

Behandeling van de darmen

De ziekte ME/CVS begint bijna altijd in de darmen, veroorzaakt door bacteriën en virussen. Daardoor ontstaat er een slechte opname van voedingsstoffen, in het bijzonder in de dunne darm van vitaminen, ijzer en zouten. Wanneer men schimmels in de darm aantreft, dient er in de eerste plaats worden gezocht naar darmparasieten. Dit omdat 60% van de mensen behalve schimmels ook parasieten in de darm heeft. Eerst dienen de parasieten aangepakt te worden door een koolhydraatarm dieet en suikervrij te eten, waardoor ook de schimmels zullen verdwijnen. Ook kan de inbreng van andermans bacteriën van een gezonde donor middels een zogenaamde poepdonatie soelaas bieden.

Het herstel van de slijmvliezen

Vervolgens dient het slijmvlies behandeld te worden met vitamine A en D, EPA en DHA, omega3 en L-glutamine. Het darmslijmvlies kan in het geval van candida geactiveerd worden met onderstaande vitaminen. Bifidobacteriën + vitamine B5 produceren boterzuur, dat indirect het niveau van cholesterol en insuline verlaagt. Boterzuur verhindert de vorming van een eiwit genaamd BCL 2, wat een sleutelrol speelt bij diverse ziekteprocessen. Dit eiwit probeert ten alle tijden cellen in leven te houden, wat onder meer bij darmcellen niet goed kan uitwerken. Immers beschadigde darmcellen kunnen maar beter zo snel mogelijk afsterven en worden vervangen door nieuwe cellen. Dit om te voorkomen dat beschadigde cellen kunnen ontaarden in kankercellen.

Medicatie

Voedingssupplementen om de darmen te ondersteunen zijn onder andere:
 • vitamine A, B5, B11, D3, E, pyridoxaal-5-fosfaat
 • zink-picolaat, co-enzym Q10, magnesium, calcium, selenium en aloë vera
 • voedingsvezels en enzymsuppletie op plantaardige basis bij slechte opname: deze zijn vooral actief in een zuur milieu
 • vocht, beweging en boterzuur
 • bifidobacteriën, lactobacillen en probiotica
 • vermijd zuivelproducten, varkensvlees, tomaten en sterk gekruid voedsel

Laatste nieuws van 2020

Een chemisch aangepaste vorm van aspirine NOSH-1 aspirine is in staat om duizend maal krachtiger darmtumoren in omvang te kunnen doen afnemen dan gewone aspirine. De werking van deze aspirine berust op het feit dat het de gassen stikstofoxide en waterstofsulfide afgeven en doordat er slechts een kleine dosis van nodig is. Het verkleint daarbij bovendien het risico op bijwerkingen. De darmwerking is in de nachtelijke uren door een dan zeer actieve darm zeer verhoogd. Een middel dat in de avonduren wordt geslikt, bereikt het bloed dan ook veel sneller.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is darmflora?Iedereen heeft al wel van darmflora en actieve bifidus gehoord. De reclameadvertenties staan er immers vol van. Altijd a…
Leaky Gut Syndroom, lekkende darmLeaky Gut Syndroom, lekkende darmLeaky Gut betekent ‘lekkende darm’, dit ontstaat doordat bepaalde onverteerde voedingsstoffen een ontsteking hebben vero…
De betekenis van de darmflora voor de mensDe betekenis van de darmflora voor de mensDe darmflora bestaat uit micro-organismen die zich in het spijsverteringskanaal van mens en dier bevinden. Flora hoort z…

De lever en zijn uiteenlopende takenDe lever en zijn uiteenlopende takenDe lever is het belangrijkste orgaan voor energieherstel. Het is rechts in de buik net onder het middenrif gesitueerd en…
Septische shock op de loerSeptische shock op de loerShock is altijd ernstig. De bloeddruk is laag en de hartslag snel om de bloedcirculatie nog enigszins op peil te houden…
Bronnen en referenties
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 23-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.