Lopen op hoge hakken kan de gezondheid nadelig beïnvloeden

Lopen op hoge hakken kan de gezondheid nadelig beïnvloeden Lopen op hoge hakken kan de gezondheid nadelig beïnvloeden. Er goed uitzien en opvallen wordt door veel vrouwen bereikt door hoge hakken te dragen. De vrouw ziet er veelal langer en eleganter uit. Door erop te lopen kan de vrouw meer bereiken binnen het werk of privéleven, omdat men opvalt. Wat voor invloed kan het dragen van hoge hakken hebben op de gezondheid en waarom is het beter om ze niet altijd te gebruiken?

Lopen op hoge hakken


Aanleiding om op hoge hakken te lopen

Iedere vrouw wil er mooi en aantrekkelijk uitzien door het figuur te benadrukken. Hoge hakken zijn het ultieme middel om langer te lijken en om op te vallen. De vrouw wil bekeken worden en aandacht krijgen van het andere geslacht. Het is dus een handig middel om te gebruiken om meer aandacht van de man te krijgen. Aandacht en complimentjes krijgen streelt de mens en dus wordt het veel gedragen. Het kan echter consequenties voor het lichaam hebben.

Ongewone loopbeweging

Naarmate de hak hoger is des te schuiner komt de wreef en zool te staan. Het houdt in dat de natuurlijke stand van het lichaam uit balans is, waardoor de stand van de rug en nek ook wordt aangepast. Het zorgt ervoor dat de houding abnormaal is, waarnaast een meer horizontale beweging van de voet wordt gemaakt. Dit houdt dus in dat de oorspronkelijk loopbeweging niet wordt afgerond. Deze combinatie van onnatuurlijke loop en het verhouden van het lichaam kan resulteren in meerdere aandoeningen. Hoe beïnvloeden hoge hakken de algehele gezondheid?

Houding belast de rug

Staat de wreef bij standaard schoenen haaks op de benen dan heeft de rug de meest natuurlijke houding. Het door vele vrouwen geliefde schoeisel zorgt er echter voor dat de wreef schuin staat en de rug een onnatuurlijke houding krijgt. Oftewel er is sprake van aanvullende belasting van de rug, waarbij spieren verkeerd kunnen ontwikkelen en ruggenwervel abnormaal worden belast. Het kan resulteren in het afslijten van een deel van de tussenwervelschijven of het verschuiven daarvan. Het kan resulteren in:
  • blessures;
  • hernia tussen de derde en vijfde ruggenwervel. De onderbenen kunnen jeuken of pijn doen;
  • structurele onderrug pijnen door te strakke spieren;
  • overbelast SI gewricht, waardoor pijn in de lies, onderrug en benen ontstaat;
  • ischias, doordat zenuwen in de verdrukking zijn gekomen. Het achterkant van de benen kan aanzienlijk pijn doen.

De tweede bloedpomp verstoord

Naast het hart zorgen de enkel en kuiten ervoor dat bloeddoorstroming aanvullend wordt gestimuleerd. Uitgangspunt daarbij is echter het volledig kunnen afronden van de normale voet-loopbeweging. Dat houdt in op de hak terechtkomen zodat het gewicht wordt opgenomen waarna de onderkant zool en als laatst de tenen worden belast. Daarna neemt de andere voet het over. Die beweging is als het ware een pompende beweging, waarbij kuitspieren aanvullend de doorloop stimuleren. Door hoge hakken te nemen wordt die beweging aanzienlijk verstoord en stroomt het bloed relatief trager. Het dragen van hoge hakken moet altijd bij trombose worden voorkomen. Daarnaast bestaat de kans op een hogere bloeddruk, omdat het hart meer werk moet verrichten, bloedpropjes en toenemende kans op hart- en vaatziekten.

Wat voor schoeisel dragen?

Af en toe op hoge hakken lopen heeft geen grote consequenties voor het lichaam, echter het moet niet het standaard schoeisel zijn. Goed zittende loopschoenen bevorderen een goede afwikkeling van de loopbeweging. Daarbij geldt eveneens dat de enkel niet opgesloten moet zitten, omdat het eveneens de natuurlijke loopbeweging tegenhoudt. Lage schoenen, waarbij de enkel vrij is om te bewegen zijn het meest geschikt om de tweede bloedpomp in het lichaam te activeren. Zo kun je met goed uitgekozen schoenen de gezondheid bevorderen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zijn hoge hakken en heupbroeken slecht voor de gezondheid?Zijn hoge hakken en heupbroeken slecht voor de gezondheid?Het lopen op hoge hakken zou slecht voor je rug zijn wordt wel eens beweerd. En heupbroeken zou er voor zorgen dat je da…
Schoenen en laarzen met hoge hakkenSchoenen en laarzen met hoge hakkenSchoenen met hoge hakken bestaan er in alle soorten en maten. Van pumps met een lage hak tot lakleren laarzen met een ze…
Voeten en hoge hakkenVoeten en hoge hakkenEigenlijk is voeten en hoge hakken geen goede combinatie. Dat is niets nieuws en toch lappen we het nogal eens aan de la…
Waar of niet waar? Mythen over het dragen van hoge hakkenWaar of niet waar? Mythen over het dragen van hoge hakkenHoge hakken worden vaak verantwoordelijk gehouden voor kwalen aan de voet en een slechte houding. Anderen daarentegen zi…

Oorsuizingen en –pijn: dichtzittende buis van EustachiusOorsuizingen en –pijn: dichtzittende buis van EustachiusWe kennen allemaal het fenomeen wel dat er een drukverschil met het binnenste van de oren ontstaat. Iedere keer dat je m…
Trombosebeen: een bloedstolsel in een van de beenaderenTrombosebeen: een bloedstolsel in een van de beenaderenDertigduizend mensen per jaar krijgen een veneuze trombose, zoals een trombosebeen of longembolie (2020). Om complicatie…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/gezondheid/2726845/hoge-hakken-richten-blijvende-schade-aan.html
  • http://www.gezondheidenco.nl/voetklachten-groot-mediach-probleem-hoge-hakken-slecht-voor-voet/
Reactie

Abigail, 14-07-2019
Geachte heer, mevrouw
Ik ben blij dat ik op google uw site tegen kwam want ik had een heel belangrijke vraag of het bij vrouwen op hakken lopen hernia kan verergeren. Ik heb hernia en en ieder keer als ik een dag uren op hakken heb gelopen voel ik de pijn aan mijn rechter heup en been tot mijn voeten erger worden en het tintelt tot mijn tenen. Mijn been voelt minder kracht. Er is MRI scan gemaakt en de Neuroloog heeft mij gezegd dat ik hernia heb hij zei dat ik alles maar en dat het vanzelf weg zal trekken maar heb gelezen dat ik niet zwaar mag dragen en niet mag bukken. Ik snap niet waarom de Neuroloog zei dat ik alles mag. Als ik beetje zware boodschappen draag heb ik ernstig veel pijn waardoor ik niet kan zitten niet kan staan geen enkele houding eigenlijk. Wat kan ik hieraan doen? De meeste schoenen van mij zijn met hakken maar ik heb ook sportschoenen van Nike. Is het beter om de hakken niet meer te dragen?
Vriendelijke gr. Abigail Reactie infoteur, 15-07-2019
Geachte Abigail,
Hoge hakken kunnen zeker aanleiding zijn voor uiteenlopende klachten. Zeker ook als het om de rug gaat, omdat het lichaam in een ongewone houding staat. Let wel ook te zout eten kan aanleiding zijn voor hernia-achtige klachten. Stop in dat geval ook met al het zoute eten, en drink voldoende water.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 21-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.