Voeten en hoge hakken

Voeten en hoge hakken Eigenlijk is voeten en hoge hakken geen goede combinatie. Dat is niets nieuws en toch lappen we het nogal eens aan de laars. Hoge hakken zijn mooi, sexy, maken je langer … en noem de voordelen maar op. Maar we weten natuurlijk ook dat er nogal wat nadelen aan zitten. Het is niet alleen een onnatuurlijke vorm voor de voet, het kan – bij veelvuldig gebruik – de voet ook misvormen en klachten aan andere onderdelen van het lichaam opleveren. Wat zijn exact de consequenties?

Voeten en de rol van de vrouw versus die van de man

Nog even los van het feit of de vrouw graag op hoge hakken loopt, menig man vindt de kittig lopende vrouw op hoge hakken (dat gaat bijna als vanzelf) erg prettig om te zien. Het is een soort onderdeel van de rolverdeling, althans voor menig man of vrouw.
Als vrouw ga je net iets anders lopen met hoge hakken aan en dat oogt toch iets vrouwelijker. Dit alles neemt niet weg dat er niet erg veel vrouwen meer zijn die noodgedwongen / verplicht op palen worden gezet, tenzij het vanuit het werk is. Denk aan de modellen op de catwalk of fotomodellen in magazines.

Wat doet de hoge hak met de voet?

Terug naar de basis … wat doet de hoge hak met de voet van de vrouw? We lopen allemaal wel eens een blaar op de voeten op. Dat overkomt menig man én vrouw en is niet specifiek gerelateerd aan de hoge hak. Anders wordt het als je echt pijn aan de voeten krijgt. Als je te lang op hoge hakken loopt, schuiven je voeten als het ware naar voren en is de balans – die de voeten toch vormen voor het lichaam – ver te zoeken. Als dit één keertje het geval is, is er nog niet zoveel aan de hand. Het wordt anders als dit regelmatig het geval is.

Lichaam onder druk

Het klinkt mogelijk overdreven, maar eigenlijk zet je met hoge hakken het lichaam onder druk. Bedenk dat als je met je hakken omhoog gaat, je kuiten er misschien wel mooier uit komen te zien, maar je je lichaam in een vreemde houding brengt. Je enkels, knieën en heupen komen onder druk te staan en kunnen enig moment gaan “protesteren”. Maar ook je tenen kunnen bij veelvuldig gebruik zelfs misvormen.

Het lastige is dat de voet zich altijd probeert aan te passen om “de klappen” op te vangen en je voelt pas na langere tijd wanneer er iets echt verkeerd is gegaan in het opvangen van de klappen. Met andere woorden … je moet dit voor zijn.

Zorg voor de voet

De voet is eigenlijk een merkwaardig onderdeel van het lichaam. Het draagt het lichaam, ook als we gekke dingen doen, en probeert zich continu aan te passen om het lichaam maar in balans te houden. We kunnen niet alles aanpakken en dus ontstaan er onder andere …
  • Holle voeten
  • Platvoeten
  • Hamertenen
  • Likdoorns
  • Klauwtenen
  • Eeltknobbels
  • Hielspoor
Dit staat nog los van problemen op andere plaatsen in het lichaam zoals rug- of spierklachten (het kan zelfs een hernia of ischians opleveren) en hoofdpijn.

Bron: Wokandapix, PixabayBron: Wokandapix, Pixabay

Verzorging voeten

De voet die misvormd is, krijg je niet meer normaal. Je kunt de voet goed verzorgen en wellicht iets corrigeren, maar de oorspronkelijke stand krijg je niet meer. Meestal wil dat ook zeggen dat er elders in het lichaam iets heeft plaatsgevonden, maar dat neemt niet weg dat verzorging altijd goed is. Los van wassen en eelt binnen proportie houden, is masseren geen overbodige luxe. Behalve dat het prettig aanvoelt, ontspant het en is het een weldaad voor de spieren in de voet en enkel. Je maakt de voet als het ware sterker en dat geeft weer kracht om het lichaam te blijven dragen.

Tot slot

Af en toe hoge hakken dragen is geen enkel probleem. Meestal de voet in de normale stand houden en de enkel vrij, geeft de benodigde bewegingsvrijheid voor de voeten. Let hierop en laat je voeten zo nu en dan vertroetelen door een specialist. Eigenlijk is dat geen overbodige luxe als je je bedenkt dat de voeten ons een leven lang moeten dragen.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zijn hoge hakken en heupbroeken slecht voor de gezondheid?Zijn hoge hakken en heupbroeken slecht voor de gezondheid?Het lopen op hoge hakken zou slecht voor je rug zijn wordt wel eens beweerd. En heupbroeken zou er voor zorgen dat je da…
Waar of niet waar? Mythen over het dragen van hoge hakkenWaar of niet waar? Mythen over het dragen van hoge hakkenHoge hakken worden vaak verantwoordelijk gehouden voor kwalen aan de voet en een slechte houding. Anderen daarentegen zi…
Hoe moet ik op hoge hakken lopen? Leer stappen als een diva!Hoe moet ik op hoge hakken lopen? Leer stappen als een diva!Vele vrouwen krijgen een mooiere vorm wanneer ze op hoge hakken lopen. In tegenstelling tot wat velen beweren is het zel…
Leer lopen op hakken met deze tips!Leer lopen op hakken met deze tips!Sommige outfits vragen om een goed paar hakken die je benen twee keer zo lang laten lijken. Leren lopen op hakken kan ec…

Haal alle motivatie uit jezelfHaal alle motivatie uit jezelfWat is de reden dat jij ’s morgens uit je bed komt? Wat geeft jouw energie om iets te gaan doen en hoe komt het dat je v…
Tattoo op je voetTattoo op je voetEen voettattoo kan ontzettend mooi zijn, maar er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Doet een tattoo…
Bronnen en referenties
  • Anemieke Cornelisse - voetreflextherapeut: www.annemiekecornelisse.nl
  • Afbeelding bron 1: Wokandapix, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.