Haal alle motivatie uit jezelf

Haal alle motivatie uit jezelf Wat is de reden dat jij s morgens uit je bed komt? Wat geeft jouw energie om iets te gaan doen en hoe komt het dat je voor sommige dingen die je moet doen niet de energie kan opbrengen? Dit heeft allemaal te maken met je motivatie en soms moet je je motivatie verbeteren om iets voor elkaar te krijgen. De vraag is alleen: hoe doe je dat?

Stel jezelf een doel

Je kan maanden blijven zuchten dat je te dik bent en er nodig wat kilos af moeten, maar dat verandert niets. Wanneer je hier echt mee zit, zal je dit tot één van de prioriteiten in je leven moeten maken. Stel jezelf een doel, hoeveel kilo wil je kwijt? Met het stellen van een doel ben je er nog niet. Stel dat je 15 kilo wilt afvallen, dan is dat je doel. De vraag is alleen, hoe je dit wil bereiken. Maak dus een plan met kleine stapjes. Doordat je steeds een mijlpaal bereikt, kan je geregeld een feestje vieren. Je bent er nog niet, maar je plan werkt dus je bent op de goede weg.

Wanneer je 101 redenen kan bedenken om nog niet te gaan beginnen, ben je waarschijnlijk niet gemotiveerd genoeg. Hoe komt dit? Heeft dit voor jou dan toch niet de hoogste prioriteit? Is er iets anders wat je liever wil bereiken? Kijk eens goed naar jezelf, waar ben je bang voor, wat houd je tegen? Ben je bang voor een mislukking? Waarom, wanneer het mislukt ben je net zover als dat je nu bent. Wat heb je te verliezen?

Afvallen is natuurlijk maar een voorbeeld, je kan ook je cijfers op school een punt willen verbeteren en daarvoor een plan opstellen en bij iedere twee tiende punt een feestje vieren of als éénmanszaakje je klantenbestand willen uitbreiden, enz enz.

Wat wanneer je jezelf nergens toe kan motiveren?

Wanneer je jezelf nergens toe gemotiveerd krijgt, kan dat naast lichamelijke klachten twee oorzaken hebben:
  1. Je hebt een depressie en in dat geval is het verstandig om hiervoor hulp te gaan zoeken.
  2. Je leeft in een sleur, waardoor je alles al zo vaak hebt gedaan dat niets je meer kan boeien. Dan wordt het tijd om iets nieuws te gaan zoeken in je leven om je op te focussen. Begin met een cursus/hobby/sport van iets totaal anders als dat je gewend bent. Misschien motiveert dit je weer.

Houd je resultaten bij

Bij een plan van aanpak horen resultaten, dus noteer deze ook. Dat zie je dat je inspanningen resultaat opleveren en dat zorgt er voor dat je gemotiveerd blijft. Zo kan je er ook een spelletje van maken en jezelf uitdagen tot meer en wanneer het even wat minder gaat kan je terugkijken en genieten van de successen die je al hebt behaald. Daar kan je dan weer motivatie uit halen om toch door te gaan. Bovendien onthoud je fouten vaak beter dan successen en dat is jammer wat succes moet je vieren, een foutje is slechts een leermoment.

Neem je plannen geregeld onder de loep

Soms gebeurt het dat het plan niet de gewenste uitkomst heeft. We nemen nogmaals het afvallen als voorbeeld. Na vijf kilo blijf je een hele maand stilstaan. Je komt niet meer aan, maar je valt ook niet af. Dan kan je je motivatie gaan verliezen, want je inspanningen hebben niet het gewenste resultaat. Neem dan je plannen opnieuw onder de loep. Wat deugt er niet aan? Misschien andere bewegingsoefeningen? Wanneer je een andere sport gaat doen, gebruik je andere spieren en zal je op het begin ook weer wat meer gaan verbranden. Of misschien ben je ongemerkt toch weer iets meer gaan eten, wie weet kan je dat oplossen door een keer een sapdagje in te lassen.

Beloon jezelf

Tegenslagen horen er bij. Ook al ben je nog zo gemotiveerd, soms lukt het gewoon even niet. Wees dus niet te hard voor jezelf. Dit hoort er bij en is geen reden om de moed te verliezen. Gewoon doorgaan en jezelf belonen voor ieder succesje. Een keer een tegenvaller of terugslag zegt niets over jou. Opgeven wel. Dan kies jezelf voor een mislukking in plaats van een overwinning.

Geloof in jezelf

  • Natuurlijk zal je wel eens in een dip zitten of moeite hebben om gemotiveerd te blijven. Dat is niet erg. Verzin dan manier om hier weer bovenop te komen.
  • Lees over hetgeen je wil bereiken. Wanneer het andere mensen lukt, lukt jou dat ook en misschien lees je wel iets waar jezelf nog niet aan gedacht had en nu kan toepassen.
  • Zoek medestanders. Wanneer je een maatje hebt waarmee je hierover kan praten, kan je elkaar gemotiveerd en optimistisch houden en dat helpt.
  • Hoe meer successen je behaald, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt en hoe meer je in jezelf gaat geloven. Blijf je focussen en houdt vol.
  • Ga niet vergelijken. Van een ander zie je alleen de successen. Weinig mensen zullen je laten delen in hun blunders en fouten. Richt je op jezelf en wat jij wil bereiken.
© 2015 - 2022 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Motiveren en demotiverenHet is belangrijk te weten hoe je iemand kunt motiveren vooral als het om een baan gaat waar veel contact met mensen is…
Sollicitatievraag  Wat spreekt jou aan in de functie?Sollicitatievraag Wat spreekt jou aan in de functie?Door de juiste vragen te stellen probeert de werkgever de juiste persoon te selecteren voor de beschikbare functie. Een…
Motivatietips om je doelen te bereikenMotivatietips om je doelen te bereikenSommige dagen voel je je ontzettend gemotiveerd. Je bruist van de energie en de dingen die doet, verlopen soepel. Je ste…
Levenskunst: jezelf motiverenLevenskunst: jezelf motiverenElk mens moet op welke manier dan ook gemotiveerd worden om optimaal te kunnen blijven functioneren. Die motivatie kan v…

Stress verminderen, hoe doe je dat?Stress verminderen, hoe doe je dat?Iedereen maakt wel eens een stressvolle periode door en vaak kan je weinig veranderen aan de stressgevende factoren omda…
Voeten en hoge hakkenVoeten en hoge hakkenEigenlijk is voeten en hoge hakken geen goede combinatie. Dat is niets nieuws en toch lappen we het nogal eens aan de la…
Bronnen en referenties
  • http://yolo-vision.nl/zelfmotivatie-7-super-tips-om-jezelf-te-motiveren/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.