Stress verminderen, hoe doe je dat?

Stress verminderen, hoe doe je dat? Iedereen maakt wel eens een stressvolle periode door en vaak kan je weinig veranderen aan de stressgevende factoren omdat ze veroorzaakt worden door omstandigheden zoals een vervelende collega en vervelende buren, ziekte of sterfgeval in de nabije omgeving, overbelast door teveel werk of mantelzorg. Hoe kom je zo’n periode zo goed mogelijk door? Wanneer je vaak last hebt van stress, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, anders houd je dit niet vol. Zorg dat je voldoende rust krijgt en gezond eet. Probeer om de stress te verminderen, want wanneer stress langere tijd voortduurt kan dit een negatief effect op de gezondheid hebben. Onderzoek gedaan door de wetenschappers van de Universiteit in Californië laat zien dat stress de veroudering van immuuncellen versnelt.

Stressverminderende oefeningen

 • Buikademhaling door één neusgat tegelijk. Dit is een yoga oefening, waarmee lichaam en geest in balans worden gebracht.
 • Masseer je hoofdhuid met cirkelvormige bewegingen van je vingertoppen.
 • Adem in door je mond, houd je ademhaling vijf seconden vast en adem hierna uit via de neus. Herhaal dit na vijf seconden. Doe dit drie tot vijf maal achter elkaar om de stress te verminderen.

Stressverminderende activiteiten

 • Sport kan helpen om stress te verminderen. Door lichamelijke activiteit maak je endorfine aan, vergroot je je geestelijke draagkracht en vloeit de spanning uit je lijf.
 • Ga zwemmen of neem een bad. Water heeft op veel mensen een kalmerende uitwerking.
 • Zet wat rustgevende muziek op. Muziek heeft vaak invloed op onze emoties en kan dus ook helpen om stress te verminderen.
 • Sommige mensen schrijven de stress van zich af. Dit werkt alleen niet bij iedereen.
 • Zoek de natuur op. Een paar uur wandelen in het groen en de stilte of genieten van een kabbelend beekje kan zeer rustgevend zijn.
 • Kijk lachwekkende filmpjes op YouTube. Wanneer je lacht wordt door het lichaam endorfine aangemaakt, net als tijdens het sporten.
 • Laat je eens masseren of volg een paar yoga, meditatie, mindfulness of Tai-Chi lessen.
 • Je hoeft niet alles te doen. Zeg af en toe gewoon nee en vraag andere mensen om hulp wanneer dat nodig is. Veel mensen helpen je graag.
 • Knuffel de mensen waar je van houdt of neem een huisdier.
 • Relax. Af en toe moet je gewoon tijd hebben om niets te doen en niets te moeten. Dit is geen verloren tijd, maar tijd die je lichaam en geest nodig hebben om optimaal te functioneren. Wanneer je even niets hebt gedaan en daarna weer met frisse moed aan je werk gaat presteer je vaak meer als wanneer je zonder pauze doorgaat.
 • Eet je stress weg. Nee niet door steeds meer te gaan eten (liever niet), maar door te kiezen voor voedingsmiddelen waarvan beweerd wordt dat ze stressverminderend werken zoals, frambozen, asperges, avocado’s, bosbessen, cashewnoten, kamille thee, groen thee, pure chocolade, knoflook, havermout, sinaasappels, kauwgom, oesters en walnoten. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Accepteer wat niet te veranderen valt

Sommige dingen zijn niet te veranderen, hoe moeilijk dit ook te accepteren is. Accepteer dat de wereld en de mensen niet volmaakt zijn. Je hebt alleen invloed op je eigen gedrag en de manier waarop jij zelf reageert. Het verleden is het verleden, wat gebeurd is is gebeurd. Laat je wrok en illusies los en concentreer je op andere dingen. Acceptatie is een proces met de nodige gevoelens, maar wanneer je dit niet doet blijf je vastzitten, piekeren en slecht functioneren. Lukt het je niet alleen om nare dingen in je leven te accepteren? Aarzel dan niet, maar schakel professionele hulp in.

Stressverhogende activiteiten

 • Breng geen uren door op sociale media, internet en voor de televisie. Teveel prikkels leveren alleen maar meer stress op.
 • Rook niet, gebruik geen drugs en drink niet meer dan 1 glas alcohol en drie koppen koffie per dag.
 • Ga geen dingen uitstellen omdat je er tegenop ziet. Het zal toch een keer moeten gebeuren. Uitstellen levert alleen maar extra stress op.

Slapen

Slaap is erg belangrijk wanneer je last hebt van stress, maar vaak is het ook de stress die je 's nachts uit je slaap houdt. Probeer in ieder geval 's avonds geen koffie en alcohol te nuttigen, dit kan je uit je slaap houden. Probeer daarnaast 's avonds iets rustgevends te doen zoals lezen, mediteren, yoga-oefeningen, een wandelingetje, muziek luisteren. Draai de lamp hierbij laag, met wat schemering om je heen maakt je lichaam vanzelf melatonine aan, waardoor je sneller in slaap komt.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stress verminderenStress verminderenVeel mensen hebben last van stress. Dat wordt alleen maar erger. In het slechtste geval kan dit leiden tot een burn-out.…
Stress in het kortWat is de definitie van stress, wat is het verschil in omgang met stress tussen mannen en vrouwen en hoe zit het met de…
Afvallen en stress, waarom is het zo moeilijk?Afvallen en stress, waarom is het zo moeilijk?Waarom is afvallen tijdens stress zo moeilijk? Afvallen en veel stress in je leven, is het mogelijk? Verandert je eetgew…
Stress: Feiten en cijfersSpanning is gezond, maar een teveel aan spanning kan stress veroorzaken. Een op de tien Nederlandse werknemers lijdt aan…

Slaaptekort: Wat doe ik eraan?Slaaptekort: Wat doe ik eraan?Slaaptekort kan verschillende oorzaken hebben, en voor slaapgebrek zijn ook diverse oplossingen. Wanneer je te weinig ur…
Haal alle motivatie uit jezelfHaal alle motivatie uit jezelfWat is de reden dat jij ’s morgens uit je bed komt? Wat geeft jouw energie om iets te gaan doen en hoe komt het dat je v…
Bronnen en referenties
 • https://www.salusi.nl/stress-verminderen-tips-om-snel-te-ontstressen/
 • http://www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/gezonde-leefstijl-kan-effect-van-stress-verminderen
 • http://www.prevention.com/mind-body/emotional-health/13-healthy-foods-reduce-stress-and-depression
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 10-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.