Waar of niet waar? Mythen over het dragen van hoge hakken

Waar of niet waar? Mythen over het dragen van hoge hakken Hoge hakken worden vaak verantwoordelijk gehouden voor kwalen aan de voet en een slechte houding. Anderen daarentegen zien het als een evolutie van rechtop lopen. Maar hoe dan ook, er bestaan veel hardnekkige misverstanden over hoge hakken. En serieus onderzoek naar de juistheid ervan is schaars. Welke van de meest gehoorde beweringen zijn nu waar en welke zijn niet waar?

Verhoogde druk op kniegewricht kan tot artrose leiden

Die constatering is helaas waar!

Het is de droom van elke vrouw: in plaats van jezelf te kwellen in de sportschool, gewoon door de stad flaneren, er geweldig uitzien, en tegelijkertijd een effectieve workout voor buik, rug, billen, benen en bekkenbodemspier afwerken? Op hoge hakken zou dat geen probleem zijn, ware er niet de zaak met de “druk”. Op het kniegewricht rust met hoge hakken tot 26 procent meer druk dan met platte schoenen. Op langere termijn kan dat leiden tot artrose, een uiterst pijnlijke slijtage van het gewricht.

Ook joggen kan het kniegewricht extreem belasten

Maar laten we wel wezen, ook joggen kan de gewrichten extreem belasten. Daarbij kan de uitgeoefende kracht tot wel acht keer het lichaamsgewicht bedragen. En is er dan iemand die hardloopschoenen vervloekt of fanatieke joggers van schadelijke gedrag beticht? Niet dus!

Het dragen van hoge hakken traint kuiten en billen

Er wordt wel vaker gesteld dat het dragen van hoge hakken een positief effect heeft op de training van kuiten en bilspieren. Maar helaas klopt die bewering niet helemaal! Het dragen van hoge hakken traint wel de bekkenbodemspier en verhoogt de seksuele begeerte. Volgens de Italiaanse urologe Maria Cerruto, versterkt een hoge hiel tijdens het lopen de bekkenbodemspier, wat niet alleen incontinentie kan voorkomen maar bovendien de seksuele aanblik van vrouwen kan verhogen. Hoge hakken maken sexy.

Het risico van omklinken

In het algemeen geldt: hoe kleiner het contactoppervlak en hoe hoger de hak, hoe groter het gevaar om om te klinken. Stiletto-hakken zijn eigenlijk alleen geschikt voor zeer ervaren dragers, en zelfs dan maar af en toe. Schoenen waarmee je de dag door moet, moeten een hiel maximaal van acht centimeter hebben. Wie per se langer wil lijken, kan beter gebruik van plateauzolen overwegen.

Mannen houden van hoge hakken!

Dat klopt! Hoge hakken veranderen je lichaamshouding en je manier van lopen. De veranderde lichaamshouding ervaren mannen doorgaans als sexy, hoewel wetenschappers daarvoor nog geen verklaring hebben gevonden. Het schijnt ook zo te zijn dat het klikken van hoge hakken op de vloer onbewust in verband wordt gebracht met sex-appeal.

Hoge hakken zijn per definitie ongezond

In gesprekken over hoge hakken, hoor je keer op keer weer het argument dat ze ongezond zouden zijn. Maar dat is niet altijd waar. Weliswaar kunnen hoge hakken gezondheidsproblemen verergeren, maar ze zijn in de regel niet de oorzaak van die problemen. Het is niet verstandig om ze te veel te dragen, maar een verantwoord gebruik is onschadelijk. Doorgaans wordt een maximale hoogte van 5 cm aanbevolen. Hakken van vijf centimeter leiden tot een verhoging van de druk op de voorvoet met ongeveer 60 procent, 7,5 centimeter al tot 110 (!) procent. Onder de bal van de voet bevindt zich een natuurlijk vetkussen dat die druk compenseert. Maar als dat vetkussen te dun is, kunnen hoge hakken tot brandende voeten leiden. Gel-inlegzooltjes kunnen dan uitkomst bieden. Maar hoge hakken hebben ook bewezen voordelen voor de gezondheid: zoals al opgemerkt, versterken ze de bekkenbodemspier.

Aanbevolen oefeningen voor verantwoord gebruik van hoge hakken

Om ervoor te zorgen dat de achillespees niet te zeer verkort wordt, moeten de kuiten regelmatig worden gerekt. Het beste kan je dagelijks tijdens het tandenpoetsen stretchoefeningen voor de kuiten doen. En hoe enger de schoenen, des te belangrijker is het om de tenen regelmatig te spreiden. Ook dat kan tussendoor: ofwel ‘s avond op de bank ofwel op kantoor onder je bureau: schoenen uit en je tenen bewegen. En met grijpoefeningen op een propje papier kunnen ook de spieren van de voet worden getraind.

Zwangere vrouwen mogen geen hoge hakken dragen!

Ook die bewering is onjuist. Hoge hakken hebben geen effect op de zwangerschap zelf. Maar ze verhogen wel het risico op vallen, wat een gevaar voor het ongeboren kind vormt. Vooral vallen op de buik kan tot ernstig letsel voor moeder en kind leiden.

Nieuwe hoge hakken zijn pijnlijk

In die bewering zit helaas een kern van waarheid, want zoals onze ouders ons al voorhielden: "wie mooi wil zijn, moet pijn lijden". Bij het kopen van schoenen met hoge hakken denken vrouwen in de eerste plaats aan het uiterlijk, maar na korte tijd beginnen de voeten vaak pijn te doen. De mooiste schoenen zijn vaak ook de meest pijnlijke. De pijnen concentreren zich met name bij de bal van de voet en de hiel. Inlegzooltjes en bescherming voor de hielen, kan de eerste pijn al verlichten en je eerste stappen op nieuwe hoge hakken een stuk aangenamer maken.
© 2016 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goed op hakken lopenHet staat vrouwelijk, elegant en je krijgt er langere benen van; hoge hakken. Helaas loopt niet iedere vrouw zomaar weg…
Lopen op hoge hakken kan de gezondheid nadelig beïnvloedenLopen op hoge hakken kan de gezondheid nadelig beïnvloedenLopen op hoge hakken kan de gezondheid nadelig beïnvloeden. Er goed uitzien en opvallen wordt door veel vrouwen bereikt…
Schoenen en laarzen met hoge hakkenSchoenen en laarzen met hoge hakkenSchoenen met hoge hakken bestaan er in alle soorten en maten. Van pumps met een lage hak tot lakleren laarzen met een ze…
Hoe moet ik op hoge hakken lopen? Leer stappen als een diva!Hoe moet ik op hoge hakken lopen? Leer stappen als een diva!Vele vrouwen krijgen een mooiere vorm wanneer ze op hoge hakken lopen. In tegenstelling tot wat velen beweren is het zel…

De oplossingsgerichte benadering in therapieDe oplossingsgerichte benadering in therapieIn de reguliere psychiatrie wordt meestal uitgegaan van diagnose stellen en hierop aansluitend therapie aanbieden. Thera…
Waar of niet waar? Fabels en feiten over rokenWaar of niet waar? Fabels en feiten over rokenOver het roken van sigaretten, sigaren en de pijp, doen veel verhalen de ronde. Lichte sigaretten zouden minder schadeli…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • http://forum.viva.nl/forum/seks/hoge-hakken-echte-liefde/list_messages/16414/2
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 14-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.