Leer lopen op hakken met deze tips!

Leer lopen op hakken met deze tips! Sommige outfits vragen om een goed paar hakken die je benen twee keer zo lang laten lijken. Leren lopen op hakken kan echter een hele uitdaging zijn en met de verkeerde techniek ziet het er lang niet zo elegant uit als je zou willen. Maar met de juiste tips en veel oefening, kun je binnen no-time de show stelen.

Begin met oefenen binnenshuis

Niemand kan meteen op 10 centimeter hoge naaldhakken door Amsterdam lopen. Het beste is dan ook om eerst thuis te oefenen totdat je de techniek onder de knie hebt. Wat goed werkt is om je hakken aan te doen tijdens het stofzuigen. Doordat je steeds kleine stapjes maakt leer je hoe je balans moet houden op de hakken. Bijkomend voordeel is dat je huis daarna meteen schoon is!

Hoge of lage hakken?

Op internet zijn er verschillende adviezen te vinden over het soort hakken waarmee je moet beginnen. De een zegt dat je moet beginnen met een laag hakje en dit steeds verder op moet bouwen. De ander geeft juist het advies meteen te beginnen met een hoge hak. Beide manieren werken goed, het is aan jou te kiezen waar je je het fijnst bij voelt. Zelf ben ik meteen begonnen met een hak van 9/10 cm. Geen sleehakken maar redelijk dunne hakjes, omdat je zo naar mijn idee de techniek het beste oefent. Ik kan deze manier echt aanraden omdat je wanneer je eenmaal kunt lopen op 10 cm hoge hakken, je alle hoogtes daaronder aan kunt. En de stap naar 11 of 12 centimeter is ook niet groot.

Het lopen zelf

Heb je de goede hakken uitgezocht en al wat kleine stapjes gezet in huis om te wennen aan de hoogte, of al een keer het huis stof gezogen met je hakken aan? Dan is het tijd om te werken aan het echte loopje! Hieronder de aandachtspunten.


Zet je voeten voor elkaar

De techniek van het lopen op hakken verschilt met de manier waarop we normaal lopen. In plaats van je voeten naast elkaar te zetten, loop je in een rechte lijn en zet je de ene voet steeds recht voor de andere. Een goede manier om te oefenen is om met tape een lijn te maken in de woonkamer. Zo weet je zeker dat je, wanneer je je voeten op de lijn zet, recht loopt. Let wel op dat tape op sommige vloeren afdrukken kan achter laten!

De juiste houding

Belangrijk bij het lopen op hakken is het hebben van de juiste houding. Ga stevig op je schoenen staan met je voeten recht onder je heupen. Adem diep in, laat je adem helemaal naar je borstbeen gaan. Aan het begin van je uitademing laat je je schouders naar achteren en beneden zakken. Denk tegelijkertijd dat er een touwtje aan je kruin zit die ervoor zorgt dat je nek lang blijft. Span je buikspieren licht aan waardoor je meer balans hebt. Doe deze oefening een paar keer totdat je het onder de knie hebt. De bedoeling is dat je deze houding ook tijdens het lopen volhoudt. Dit vergt veel oefening! Denk er aan dat je benen altijd voor je uit bewegen, je schouders komen pas later.

Zet eerst je hak neer

Het klinkt misschien logisch om eerst je hak neer te zetten en daarna pas de rest van je voet, maar in het begin deed ik dit zelf toch echt fout. Ik zette mijn hele voet in een keer neer, waardoor ik ook automatisch met gebogen knieën liep, wat er niet mooi uitziet. Dus zet je een stap, ‘rol’ dan eerst over de hak en zet dan je voorvoet stevig neer. Je moet het gevoel hebben dat je je voorvoet echt de grond in drukt, hierdoor heb je de meeste balans. Op de hak zelf geef je niet echt druk, maar het is wel belangrijk je voet af te rollen, anders ziet het lopen er vreemd uit.


Neem steeds grotere stappen

In het begin is het fijn om kleine stappen te nemen, maar op een gegeven moment kun je de stappen steeds verder vergroten. Je hoeft niet harder te gaan lopen, maar het is wel mooi om grote stappen te nemen. Zo doen modellen dat ook! Kijk maar eens filmpjes van grote ontwerpers zoals Calvin Klein of Prada en bestudeer hoe de modellen lopen. Misschien kun je hier zelf nog tips uit halen!

Tot slot

Zodra het lopen binnenshuis je goed af gaat, kun je eens gaan oefenen op de oprit of op straat. Geeft dit ook geen problemen meer? Doe je hakken eens aan naar de supermarkt. Daar heb je altijd houvast aan de winkelkar. Of doe je hakken aan naar een feestje waarbij je niet veel hoeft te lopen (kijk uit met naaldhakken want die kunnen putjes achterlaten, wat anderen niet zullen waarderen!)
© 2013 - 2024 Ratio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het modellen werkHet modellen werkVelen hebben er wel eens aan gedacht om model te worden, een zeer geliefd maar moeilijk beroep. Hieronder wat informatie…
Goed op hakken lopenHet staat vrouwelijk, elegant en je krijgt er langere benen van; hoge hakken. Helaas loopt niet iedere vrouw zomaar weg…
Model worden – Hoe doe je dat?Model worden – Hoe doe je dat?Model worden is een droom van veel meisjes. Vooral tienermeiden willen er net zoals de beroemde topmodellen uitzien die…
De verschillende soorten modellenDe verschillende soorten modellenVeel mensen denken dat je alleen model kunt worden als je heel erg lang bent en de juiste maten hebt. Maar dit is niet z…

Kies de juiste handtas en draag hem op een goede manierDe handtas, een mode accessoire waar veel vrouwen dol op zijn, vooral als het gaat om een echte designer handtas. Vrouwe…
Haken: het verkopen van haakwerkjesHaken: het verkopen van haakwerkjesHaken is weer helemaal populair. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om haakwerkjes te verkopen. Dat kan zowel onlin…
Ratio (2 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.