Oorsuizingen en –pijn: dichtzittende buis van Eustachius

Oorsuizingen en –pijn: dichtzittende buis van Eustachius We kennen allemaal het fenomeen wel dat er een drukverschil met het binnenste van de oren ontstaat. Iedere keer dat je met het vliegtuig opstijgt, komt er spanning op het gehoorvlies te staan wegens een toenemend luchtdrukverschil. Even slikken of op een zuurtje zuigen en het is verholpen. Er bestaat namelijk een verbinding tussen de neus en het oor, zodat ontluchting kan plaatsvinden. Indien er problemen aan de buis van Eustachius voordoen, dan kan het invloed hebben op het oor. Hoe worden daarbij oorsuizingen met oorpijn veroorzaakt en wat kan eraan worden gedaan?

Oorsuizingen door dichtzittende buis van Eustachius


Waar zit het?

Na de gehoorgang komt geluid tegen het trommelvlies aan. De trilling wordt daarbij overgenomen door hamer en aambeeld, waarna die informatie wordt doorgestuurd naar het slakkenhuis. Direct na het trommelvlies bevindt onderin de achterliggende ruimte een opening, welke naar de neus leidt. Deze verbinding geheten buis van Eustachius zit standaard dicht, maar wordt van tijd tot tijd eventjes geopend. Het kan echter voorkomen dat het open- en dichtgaan niet goed meer werkt.

Doel van de buis

Slikt de persoon of wordt er gegaapt dan gaat de buis even openstaan. Het zorgt ervoor dat lucht in de afgesloten ruimte kan ontsnappen of wordt aangevoerd, zodat de luchtdruk aan weerszijden van het trommelvlies gelijk is. Het bevordert dus de geluidsoverdracht naar hamer en aambeeld. Is de druk ongelijk dan voel je dat direct in het oor, waarnaast geluid mogelijk onjuist wordt doorgeseind. Naast deze functie zorgt het er ook voor dat smeer en vocht uit het binnenste van het oor wordt afgevoerd.

Aanhoudende pijn en oorsuizingen

De aandoening komt geregeld voor bij mensen die gaan zwemmen. Water komt in de neus waardoor de verbinding ontstoken kan raken. Het zorgt ervoor dat lucht minder goed wordt afgevoerd. Ook vocht kan daardoor ophopen in de oorruimte zonder dat het weg kan. Het kan overheersende oorsuizingen geven. De druk zorgt ervoor dat het trommelvlies wordt belast en andere delen van het oor worden aangetast. Het kan tijdelijk tot doofheid leiden tot de verbinding met de neus weer opengaat.

Gebruik van neusspray

Betreft het een dichtzittende buis dan kan mogelijk een simpele neusspray uitkomst bieden. Een neusspray heeft tot doel om de boel weer open te zetten, zodat slijmen weer kunnen lopen. Maak gebruik van de neusspray zodat je weer een goed werkende leiding kunt realiseren. Let wel indien dit niet helpt dan is het mogelijk niet een simpele aandoening. Infecties kunnen het inwendige van het oor aantasten met alle gevolgen van dien. Zorg er dan altijd voor dat je de huisarts benadert.

Een ontstoken inwendig oor

Naast een dichtzittende leiding kan er ook sprake zijn van een ontstoken oor. Een infectie kan daarbij veel aanrichten. Om te voorkomen dat het permanente schade aanricht, dient antibiotica te worden ingenomen. Ga bij ernstige oorpijn altijd naar de huisarts om zekerheid te hebben. Na inname van de juiste medicijnen zal met een paar dagen de pijn afnemen, doordat ook vocht weer via de natuurlijke weg kan worden afgevoerd.

Verschil met ménière

Een dichtzittende verbinding is praktisch altijd een tijdelijke aandoening, waardoor de suizingen of pijn worden veroorzaakt. Heb je er altijd last van mogelijk gecombineerd met duizeligheid en algeheel onbehagen dan kan er sprake zijn van ménière. Het evenwichtsorgaan in de oren bestaat uit horizontale en verticale buisjes gevuld met vloeistof. Beweegt het hoofd heen en weer of op en neer dan beweegt die vloeistof langs haartjes. Zo kunnen de hersenen beweging registreren. Bij ménière bestaat er een verbinding tussen de twee, waardoor vloeistoffen worden uitgewisseld met de evenwichtsstoornis tot gevolg.

Echo in je hoofd

Het tegenovergestelde kan ook. De buis staat lang of te ver open. Het betekent dat er een continue verbinding bestaat naar de neus, waardoor het trommelvlies van twee kanten kan worden bestookt met geluid. Het kan ervoor zorgen dat de trillingen aanhouden, waardoor geluiden schijnbaar langer aanhouden. Ook zorgt het ervoor dat reeds gepasseerd geluid kan weerkaatsen en een fractie later nogmaals het trommelvlies aandoet. Het betekent dat er een echo ontstaat, waardoor je alles langdurig en vaak hoort.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorpijn, naar arts of zelf behandelen en wat is oorpijnOorpijn, naar arts of zelf behandelen en wat is oorpijnOorpijn is meestal het gevolg van een ontsteking in de gehoorgang of in het middenoor en soms aan de rand van de oorsche…
Als je last hebt van oorpijnAls je last hebt van oorpijnKinderen hebben vaak last van oorpijn, maar ook volwassenen kunnen hier last van hebben. Wat zijn de klachten bij oorpij…
Eardoc: oorpijn verlichten middels trillingenEardoc: oorpijn verlichten middels trillingenDe Eardoc is een instrument dat door middel van het toepassen van trillingen op het bot achter het oor verlichting van o…
Het voorkomen van pijn in oren bij vliegenHet voorkomen van pijn in oren bij vliegenVliegen is voor veel mensen geen pretje. Dat komt, omdat veel mensen last hebben van pijn in hun oren wanneer het vliegt…

Hamerteen, klauwteen en correctieHamerteen, klauwteen en correctieEen hamerteen en een klauwteen zijn twee afwijkingen aan de teen waardoor deze er gekromd uitziet. Niet alleen is dit mi…
Lopen op hoge hakken kan de gezondheid nadelig beïnvloedenLopen op hoge hakken kan de gezondheid nadelig beïnvloedenLopen op hoge hakken kan de gezondheid nadelig beïnvloeden. Er goed uitzien en opvallen wordt door veel vrouwen bereikt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vierdrie, Rgbstock
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Buis_van_Eustachius
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.