Oorpijn, naar arts of zelf behandelen en wat is oorpijn

Oorpijn, naar arts of zelf behandelen en wat is oorpijn Oorpijn is meestal het gevolg van een ontsteking in de gehoorgang of in het middenoor en soms aan de rand van de oorschelp. De gehoorgang is het gedeelte van het oor dat in direct contact staat met de buitenlucht en zich nog vóór het trommelvlies bevindt. Achter het trommelvlies bevindt zich het middenoor welke door de buis van Eustachius verboden is met de neusholte. Oorpijn is een onaangename aandoening waar echter niet altijd voor naar de dokter hoeft te worden gegaan.

Oorpijn heel lastig

Oorpijn kan heel lastig zijn en aanvoelen als stekend, scherp, kloppend of zeurend. Naast pijn in het oor treedt ook vaak gehoorverlies op en soms oorsuizen en jeuk. Bijverschijnselen kunnen zijn: braakneigingen, hoge koorts en afscheiding van pus. Hoewel oorpijn heel vervelend is kan er wel zelf iets tegen gedaan worden. Slechts bij ernstige oorpijn moet een arts worden bezocht.

Naar arts met oorpijn

Een arts raadplegen bij oorpijn is in de volgende gevallen noodzakelijk:
 • Bij hoge koorts.
 • Bij snel erger worden van de pijn.
 • Bij langer aanhouden dan drie dagen.
 • Bij langer dan veertien dagen aanhouden van een loopoor.
 • Bij een verstopping die alsmaar voortduurt.

Zelf behandelen

Bij beginnende oorpijn kan meteen zelf een aantal maatregelen worden genomen maar moeten sommige dingen achterwegen gelaten worden.

Wel doen bij oorpijn

 • Zwemmen met oordopjes.
 • Na het douchen alle vocht uit het oor laten lopen.
 • Druppelen of neusspray gebruiken.
 • Olie gebruiken.
 • Om de pijn te verminderen kan een pijnstiller met ontstekingsremmende werking worden genomen.
 • Slikken en gapen bij een vliegreis of in de bergen rijden.

Niet doen bij oorpijn

 • In het oor peuteren.
 • Schoonmaken met een wattenstokje.

Verstopte buis van Eustachius

Ontsteking in de gehoorgang kan worden veroorzaakt door een bacterie of schimmel die de huid van de gehoorgang aantast. Soms ontstaat de ontsteking na schoonmaken met een wattenstaafje. Daardoor wordt het oorsmeer dieper in het oor gedrukt en raakt de buis van Eustachius verstopt. Door een verstopte buis van Eustachius wordt het middenoor afgesloten met gevolg dat bacteriën en virussen zich hier kunnen vermenigvuldigen en een ontsteking kan ontstaan. Daarna komt druk op het trommelvlies staan doordat de ontsteking een opeenhoping van vocht veroorzaakt. Door die opeenhoping ontstaat de pijn. De verstopping van de buis van Eustachius kan ook het gevolg zijn van een verkoudheid.

Neusspray en druppelen

Door neusspray te gebruiken of te druppelen komt de opening van de buis van Eustachius weer vrij. Bij de apotheker of drogist zijn neusdruppels kant en klaar verkrijgbaar onder de namen Otrivin, Vicks of Cinuforce. Maar neusdruppels zijn ook eenvoudig zelf te maken door zout op te lossen in gekookt en daarna afgekoeld water. De verhouding moet ongeveer zijn één theelepel zout op één mok water.

Olie gebruiken bij spanning op trommelvlies

De spanning die is ontstaan op het trommelvlies kan naast het gebruik van een neusspray of druppels ook verminderd worden door olie te druppelen maar dit moet omzichtig gebeuren anders kan de gehoorgang nog verder verstopt raken. Een betere methode dan druppelen is daarom om een watje te doordrenken met olie en een tijd in het oor te stoppen.

Pijn aan rand oorschelp door ontsteking

Oorpijn aan de rand van een oorschelp kan ontstaan door oorbellen of een oorpiercing die een ontsteking kunnen veroorzaken. Een andere mogelijke oorzaak is het liggen op een dubbelgevouwen oor. Deze pijn gaat meestal vanzelf over. Bij veroorzaking door oorbellen of oorpiercing moet regelmatig worden schoongemaakt met een ontsmettingsmiddel.

Uitstraling naar oor

Hoewel oorpijn duidelijk een pijn in of aan het oor is moet de oorzaak soms buiten het oor worden gezocht. Het is namelijk mogelijk dat er sprake is van een uitstralende pijn die van ergens anders afkomstig is. Dit kan het geval zijn bij een aandoening die met het gebit, de amandelen, kaak of tong te maken heeft. Door prikkeling van een zenuw kan de pijn doortrekken naar het oor.
© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als je last hebt van oorpijnAls je last hebt van oorpijnKinderen hebben vaak last van oorpijn, maar ook volwassenen kunnen hier last van hebben. Wat zijn de klachten bij oorpij…
Oorpijn bij kinderenOorpijn bij kinderenKinderen kunnen soms vrij vaak last hebben van oorpijn. De oorzaak is lang niet altijd ernstig en komt nog al eens voor…
Oorpijn: wat kun je er zelf tegen doenOorpijn: wat kun je er zelf tegen doenPijn in het oor wijst meestal op een ontsteking van het buitenoor of het middenoor. Bij kinderen is er meestal sprake va…
Oorontsteking: middenoorOorontsteking: middenoorDe meest voorkomende vorm van oorontsteking is een oorontsteking van het middenoor. Bij kinderen komt een oorontsteking…

Hoog zuurgehalte speelt botontkalking in de kaart. De tips!Hoog zuurgehalte speelt botontkalking in de kaart. De tips!Bij het ouder worden stijgt het aandeel ongewenste zuren in het lichaam, waardoor vele aandoeningen kunnen worden veroor…
Extreem moe: verschillende oorzaken op een rijExtreem moe: verschillende oorzaken op een rijIedereen voelt zich wel eens vermoeid, vooral na een drukke werkweek of intensieve sporttraining. Dit is normaal, maar s…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: AlexandruPetre, Pixabay
 • Gezondetips.nl
 • Gezondheidsplein.nl
 • Kring-apotheek.nl
 • Huisarts-verrijdt.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 15-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.