Ernstige misselijkheid en malaise door Ménière
Van het ene op het andere moment kan het voorkomen. Zware misselijkheid gecombineerd met suizingen in het oor of heftige duizeligheid! Het komt vaak voor bij de ouder wordende persoon, waarbij het membraan van Reissner in het evenwichtsorgaan is beschadigd. De aandoening zorgt ervoor dat je je ernstig ziek kan voelen, waarbij je een aantal uren bent uitgeschakeld. Waardoor wordt deze aandoening veroorzaakt en wat voor effect heeft ménière op het dagelijkse functioneren?
Ménière
Wat zijn de symptomen?
Je ligt in bed en alles lijkt te tollen vanuit het niets. Wat je ook doet het lijkt niet op te houden, waarbij het evenwicht compleet van de kaart lijkt te zijn. De conditie kent meerdere symptomen zoals:
- duizeligheid. De hele wereld lijkt onverklaarbaar te draaien;
- misselijkheid (in vele gradaties), welke tot overgeven kunnen leiden;
- oorsuizingen, waarbij geen aanwijsbare geluidsbron aanwezig is (tinnitus);
- gedeeltelijke gehoorbeschadiging, waarbij na iedere aanval de lage tonen minder hoorbaar zijn.
Deze kenmerken kunnen afzonderlijk voorkomen, maar ook gecombineerd in een zware aanval. Dan komt men in algehele malaise terecht, waarbij men doodziek is. Men kan dan niets doen behalve in bed liggen tot het over gaat. Normaal kan een aanval enkele uren tot een dagdeel duren, voordat één en ander is hersteld. De conditie kan echter in mindere mate enkele dagen of weken doorsluimeren. Het kan de normale gedachten beïnvloeden en rekencapaciteit verminderen.
Mate van voorkomen ménière
Hoeveel last je van de aandoening kan hebben hangt af van het stadium waarin het bevindt. Wordt het met medicijnen in bedwang gehouden dan hoef je er niet vaak last van te hebben. Daarnaast neemt het met de tijd af. Praktisch de helft van de
patiënten ondervindt na een aantal jaren geen nadelige consequenties meer, terwijl anderen er tientallen jaren last van kunnen blijven houden. Het gehoorverlies is een blijvende aandoening net als de suizingen. Vermoedelijk hebben circa twintigduizend personen deze aandoening, waarbij het start vanaf het vijftigste jaar.
Waardoor wordt het veroorzaakt?
Het binnenoor verzorgt een belangrijke functie voor het evenwicht van een persoon, doordat horizontaal en verticaal vloeistoffen in twee richtingen kunnen bewegen. Het vormt de basis waarmee het evenwicht wordt geregeld. Die informatie wordt overgedragen via haartjes in die buisjes en doorgegeven aan de hersenen. De buisjes geheten endolymfe en perilymfe zijn een gescheiden systeem, omdat het membraan van Reissner er tussen zit. Toch kan dit een lekkage hebben, waardoor het horizontale en verticale systeem in verbinding staat. De hersenen krijgen daardoor onjuiste informatie, doordat haartjes in de verkeerde buis gaan bewegen. Oftewel het evenwicht raakt verstoord met alle gevolgen van dien. Bijgevolg is dat haren in het slakkenhuis worden beschadigd, waardoor men minder goed kan horen na iedere aanval.
Virus en stress als aanleiding
Artsen vermoeden dat het wordt veroorzaakt door verhoogde stress of eerdere aanwezigheid van virussen. Omdat het gaat om een doorbraak in het membraan ligt het waarschijnlijk aan een virus. De verbinding is daarbij ontstoken geraakt, beschadigd en is gaan lekken. De vloeistofbeweging tussen de twee buizen heeft er vervolgens voor gezorgd dat de opening groter is geworden.
Het behandelen
De opgedane schade kan niet worden hersteld. De gevolgen van de aandoening kunnen enigszins worden beperkt door medicatie. Succesvol daarbij is de dagelijkse inname van Betahistine met Bromazepam. Andere medicijnen werken eveneens, echter hebben veelal aanvullende bijwerkingen. Een andere methode is het inspuiten van antibiotica in het verslechterde oor, zodat de werking van evenwichtshaartjes wordt uitgeschakeld. Laat je daartoe informeren door de behandelend arts.
Het vermijden van stress is noodzakelijk
Heb je deze conditie dan is het belangrijk dat stress zoveel als mogelijk wordt ontzien.
Stress heeft ernstige invloed op de manier dat vloeistoffen uitgewisseld worden tussen de buisjes. Het komt dan ook geregeld voor dat men bij opwindende gebeurtenissen ondanks medicatie veel overlast kan ondervinden. Rust en het vermijden van stress zijn belangrijk om een stabiele balans in het leven te kunnen vinden.
Lees verder