Ernstige misselijkheid en malaise door Ménière

Ernstige misselijkheid en malaise door Ménière Van het ene op het andere moment kan het voorkomen. Zware misselijkheid gecombineerd met suizingen in het oor of heftige duizeligheid! Het komt vaak voor bij de ouder wordende persoon, waarbij het membraan van Reissner in het evenwichtsorgaan is beschadigd. De aandoening zorgt ervoor dat je je ernstig ziek kan voelen, waarbij je een aantal uren bent uitgeschakeld. Waardoor wordt deze aandoening veroorzaakt en wat voor effect heeft ménière op het dagelijkse functioneren?

Ménière


Wat zijn de symptomen?

Je ligt in bed en alles lijkt te tollen vanuit het niets. Wat je ook doet het lijkt niet op te houden, waarbij het evenwicht compleet van de kaart lijkt te zijn. De conditie kent meerdere symptomen zoals:
  • duizeligheid. De hele wereld lijkt onverklaarbaar te draaien;
  • misselijkheid (in vele gradaties), welke tot overgeven kunnen leiden;
  • oorsuizingen, waarbij geen aanwijsbare geluidsbron aanwezig is (tinnitus);
  • gedeeltelijke gehoorbeschadiging, waarbij na iedere aanval de lage tonen minder hoorbaar zijn.

Deze kenmerken kunnen afzonderlijk voorkomen, maar ook gecombineerd in een zware aanval. Dan komt men in algehele malaise terecht, waarbij men doodziek is. Men kan dan niets doen behalve in bed liggen tot het over gaat. Normaal kan een aanval enkele uren tot een dagdeel duren, voordat één en ander is hersteld. De conditie kan echter in mindere mate enkele dagen of weken doorsluimeren. Het kan de normale gedachten beïnvloeden en rekencapaciteit verminderen.

Mate van voorkomen ménière

Hoeveel last je van de aandoening kan hebben hangt af van het stadium waarin het bevindt. Wordt het met medicijnen in bedwang gehouden dan hoef je er niet vaak last van te hebben. Daarnaast neemt het met de tijd af. Praktisch de helft van de patiënten ondervindt na een aantal jaren geen nadelige consequenties meer, terwijl anderen er tientallen jaren last van kunnen blijven houden. Het gehoorverlies is een blijvende aandoening net als de suizingen. Vermoedelijk hebben circa twintigduizend personen deze aandoening, waarbij het start vanaf het vijftigste jaar.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Het binnenoor verzorgt een belangrijke functie voor het evenwicht van een persoon, doordat horizontaal en verticaal vloeistoffen in twee richtingen kunnen bewegen. Het vormt de basis waarmee het evenwicht wordt geregeld. Die informatie wordt overgedragen via haartjes in die buisjes en doorgegeven aan de hersenen. De buisjes geheten endolymfe en perilymfe zijn een gescheiden systeem, omdat het membraan van Reissner er tussen zit. Toch kan dit een lekkage hebben, waardoor het horizontale en verticale systeem in verbinding staat. De hersenen krijgen daardoor onjuiste informatie, doordat haartjes in de verkeerde buis gaan bewegen. Oftewel het evenwicht raakt verstoord met alle gevolgen van dien. Bijgevolg is dat haren in het slakkenhuis worden beschadigd, waardoor men minder goed kan horen na iedere aanval.

Virus en stress als aanleiding

Artsen vermoeden dat het wordt veroorzaakt door verhoogde stress of eerdere aanwezigheid van virussen. Omdat het gaat om een doorbraak in het membraan ligt het waarschijnlijk aan een virus. De verbinding is daarbij ontstoken geraakt, beschadigd en is gaan lekken. De vloeistofbeweging tussen de twee buizen heeft er vervolgens voor gezorgd dat de opening groter is geworden.

Het behandelen

De opgedane schade kan niet worden hersteld. De gevolgen van de aandoening kunnen enigszins worden beperkt door medicatie. Succesvol daarbij is de dagelijkse inname van Betahistine met Bromazepam. Andere medicijnen werken eveneens, echter hebben veelal aanvullende bijwerkingen. Een andere methode is het inspuiten van antibiotica in het verslechterde oor, zodat de werking van evenwichtshaartjes wordt uitgeschakeld. Laat je daartoe informeren door de behandelend arts.

Het vermijden van stress is noodzakelijk

Heb je deze conditie dan is het belangrijk dat stress zoveel als mogelijk wordt ontzien. Stress heeft ernstige invloed op de manier dat vloeistoffen uitgewisseld worden tussen de buisjes. Het komt dan ook geregeld voor dat men bij opwindende gebeurtenissen ondanks medicatie veel overlast kan ondervinden. Rust en het vermijden van stress zijn belangrijk om een stabiele balans in het leven te kunnen vinden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen misselijkheid en overgevenWat te doen tegen misselijkheid en overgevenMisselijkheid en/of overgeven is geen prettig gevoel wanneer je dit voorhebt. Je lichaam probeert met braken de schadeli…
Paniekaanval, duizeligheid door aangetast evenwichtsorgaanPaniekaanval, duizeligheid door aangetast evenwichtsorgaanSpontaan draaierig zijn of paniekaanvallen krijgen, kan door vele aandoeningen worden veroorzaakt. Een belangrijke veroo…
Bacteriële celmembraanDe bacteriële celenvelop omvat de cytoplasmatische membraan en de celwand, eventueel omgeven door een buitenmembraan of…
Misselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijkheid: zwanger, duizelig, moe en het hart. Misselijkheid heeft verschillende oorzaken. Wanneer het in combinatie…

Koortslip - koortsblaasjes behandelenKoortslip - koortsblaasjes behandelenKoortsblaasjes of ook wel een koortslip genoemd, worden veroorzaakt door het Herpes Simplex virus. Koortsblaasjes versch…
Prozac: in de strijd tegen depressie?Eind jaren tachtig brengt fabrikant Eli Lilly een nieuw medicijn op de markt. Prozac, een selectieve serotonine reuptake…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_M%C3%A9ni%C3%A8re
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.